"Nuorten ammattitaidon kehittäminen on tärkeämpää kuin koskaan“

Lukas Tarjoaa ammatillista koulutusta 15–24-vuotiaille nuorille Itävallassa Itävalta, Innsbruck

Kun covid-19-pandemia iski, itävaltalaiset tarvitsivat aiempaa enemmän ammatillista koulutusta. Työttömien riveihin liittyi ihmisiä, jotka olivat menettäneet työpaikkansa. ”Pandemialla oli suuri vaikutus työmarkkinoihin, joten työllistyminen vaikeutui entisestään”, sanoo VERA-hankkeen vetäjä Lukas. VERA on yksi monista Euroopan sosiaalirahaston rahoittamista koulutushankkeista. Se tarjoaa 15–24-vuotiaille nuorille kolme eri koulutusvaihtoehtoa (superkierrätys ja kunnossapito, muoti ja sisustus sekä media). Valmennusta on jatkettu sulkutoimienkin aikana. ”Covid-19 ei tunne rajoja. Eivätkä myöskään yhteistyö, yhteisöllisyys ja luovuus”, toteaa Lukas. Parlamentin kulttuurivaliokunnan puheenjohtajan Sabine Verheyenin mukaan EU:n pitkän aikavälin talousarviossa olisi otettava huomioon seuraavan sukupolven tarpeet. Hän vaati jokin aikaa sitten, että koulutus- ja kulttuuriohjelmiin on oltava riittävästi rahoitusta.

"Jatkamme nuorten auttamista - jopa etänä“

Katharina Valmentaa työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria ”Tarvitsemme sinua” -hankkeesta saadun rahoituksen ansiosta Itävalta, Linz

Itävallassa oli vuonna 2019 noin 65 200 nuorta ilman työtä, koulutusta tai kurssitusta (NEET). Katharina valmentaa 15–24-vuotiaita nuoria. Hänelle covid-19 oli kamalin asia, mitä voi ylipäätään tapahtua. ”Menetimme yhteyden nuoriin sulkutoimien aikana. Tämä oli dramaattista, sillä mentorit auttavat heitä integroitumaan yhteiskuntaan”, selittää hän. Tästä huolimatta Katharina ja muut EU-rahoitteista ”Tarvitsemme sinua” -hanketta toteuttavat työkaverit päättivät olla antamatta periksi. He tekivät edelleen töitä näiden teini-ikäisten ja nuorten aikuisten tulevaisuuden eteen. ”Halusimme kriisistä huolimatta kohottaa heidän itsetuntoaan ja tarjota heille uusia näkökulmia asioihin. He tarvitsevat meitä nyt enemmän kuin koskaan ennen”, sanoo Katharina. ”Tarvitsemme sinua” - hanke tarjoaa maksutonta apua Ylä-Itävallassa. Se on osa Itävallan sosiaaliministeriön käynnistämää NEBA-verkostoa, joka tarjoaa nuorille ammatillista apua. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta.

"Toimintamme peruspilareita ovat vastuu ja ympäristöhyödyt“

Gabriele Johtaa superkierrätykseen erikoistunutta yhteiskunnallista Gabarage-yritystä Itävalta, Wien

Gabarage-yrityksen erikoisalaa on superkierrätys. Yhteiskunnallinen yritys tekee nojatuoleista ja paloletkuista keinuja, liukuportaista sohvia ja käytetyistä kankaista reppuja ja laukkuja. ”Työllistämme ihmisiä, joilla on vaikeuksia löytää paikkansa työmaailmassa. Opetamme heille uusia taitoja uraa ajatellen”, sanoo yhteiskunnallisen yrityksen perustaja ja johtaja Gabriele. Kun covid-19-epidemia puhkesi, Gabriele ei voinut olla huomaamatta, että karanteenissa eri puolilla Eurooppaa olevat kansalaiset käyttivät vapaa-aikansa uusien harrastusten parissa. ”Käsityötaidot ja superkierrätys ovat jälleen nousussa. Toivon, että tämä suuntaus jatkuu”, toteaa Gabriele. Euroopan unioni tukee monia ekologisia uusyrityksiä Euroopan sosiaalirahaston kautta. Oletko kiinnostunut ympäristön kannalta kestävästä taloudesta? Parlamentti hyväksyi kesäkuussa 2020 uudet vihreitä investointeja koskevat säännöt. Lisätietoja löytyy täältä: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/economy/20200604STO80509/eu-maarittaa-kriteerit-vihrealle-rahoitukselle

"Solnatidi on ensimmäinen hyväksytty lääke covid-19-taudin aiheuttamaan keuhkojen toimintahäiriöön“

Bernhard Löytää EU:n tutkimusrahoituksen ansiosta uusia hoitokeinoja Itävalta, Wien

Covid-19-tauti aiheuttaa useimmiten vain lieviä hengitysoireita. Noin 15 prosenttia potilaista joutuu kuitenkin sairaalaan ja noin viidellä prosentilla potilaista kehittyy vakava keuhkovaurio, joka voi johtaa äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään (ARDS). Huhtikuussa solnatidistä tuli virallisesti ensimmäinen ARDS-lääke, kun sen käyttö hyväksyttiin Itävallassa ja Italiassa. ”Olemme todella iloisia siitä, että voimme toimittaa kehittämämme solnatidi-lääkkeen Wienin lääketieteellisen yliopiston kliinisen farmakologian osastolle. Solnatidi on ainoa terapeuttinen aine, jonka lääkekonsepti on todistettu oikeaksi kahdessa kliinisessä tutkimuksessa, joihin osallistui vakavista keuhkojen toimintahäiriöistä kärsiviä potilaita”, toteaa innostuneena APETICO-yrityksen toimitusjohtaja Bernhard. Hänen bioteknologia-alan yrityksensä koordinoi EU:n rahoittamaa hanketta, jossa tutkitaan koronavirusta ja kehitetään uusia lääkkeitä. EU tukee 18:aa alan hanketta yhteensä 47,5 miljoonalla eurolla.

"Muoti on intohimomme, ja teemme kaiken voitavamme, jotta etulinjan työntekijöillä on suojamaskit“

HTL Dornbirn -tiimi Ompelee suojamaskeja niitä tarvitsevilla kansalaisille Itävalta, Dornbirn

HTL Dornbirn -ammattikorkeakoulu on pitkään ollut suosittu opiskelupaikka muodista ja tuotantotekniikoista kiinnostuneille. Nyt se tunnetaan myös siitä, että se haluaa auttaa niitä itävaltalaisia, joille koronavirus on suuri uhka. Koulu alkoi tuottaa työpajoissaan maskeja Voralbergin tekstiiliyritysten aloitteesta. ”Meillä on hauskaa, kun ompelemme maskeja. Tuntuu hyvältä, kun voi osallistua viruksen torjuntaan”, tiimin jäsen kertoo. Tämä innoittava tarina osoittaa, kuinka luovat alat yhdistävät meitä, vaikka meidän onkin pakko pysyä etäällä toisistamme.

"Väärät tiedot uhkaavat demokratiaa. Kansalaisyhteiskunnan on noustava vastarintaan“

Andre Tiedottaa kansalaisille koronasta ja erottaa faktat fiktiosta Itävalta, Wien

Andre on työlleen omistautunut faktantarkistaja. Hänelle koronakriisi on osoitus siitä, miten tärkeää työtä hän tekee. ”Medialukutaito on erityisen tärkeää pandemian aikana, jotta ei levitetä vääriä tietoja ja mahdollisesti vaaranneta ihmishenkiä”, selittää Andre. Hänen sivustonsa on nimeltään Mimikama. Tarkoituksena on tunnistaa covid-19-taudista levitetyt väärät tiedot, kuten artikkelit valheellisista hoitokeinoista tai salaliittoteorioista. Sivustolta saa tietoa verkossa leviävistä vääristä tiedoista. Sinne voi myös toimittaa sosiaalisesta mediasta löytämiään valeuutisia. Mimikama on saatavilla saksan ja hollannin kielillä. Harhaanjohtavat tiedot covid-19-taudista voivat uhata terveyttäsi. Hae tietoa aina luotettavista lähteistä. Älä levitä valeuutisia. Opi tunnistamaan valeuutiset tämän pienen oppaan avulla: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/priorities/eu-n-toimet-koronavirusta-vastaan/20200326STO75917/disinformaatio-miten-tunnistaa-koronavirusta-koskevat-valeuutiset

"Tuemme lasten oppimista koulujen ollessa kiinni“

Bernhard Tukee lasten oppimista koronavirusepidemian aikana Itävalta, Wien

Vanhemmilla ei ole helppoa, kun täytyy huolehtia, että lasten koulurutiinit säilyvät ja he jatkavat oppimista. Maailmanlaajuinen opetusteknologiayritys Busuu halusi ratkaista tämän uuden ongelman perustamalla sivuston #KeepKidsLearning. Sivustolla tarjotaan lapsille eri puolilla Eurooppaa ilmaisia kielikursseja suorana lähetyksenä. Opettajina toimii päteviä kielenopettajia. Tähän mennessä sivustolla on julkaistu yli 120 videokurssia, joilla opetetaan englantia, espanjaa ja kiinaa. Oppitunteja on kertynyt yhteensä jo yli 3 100. Monet muutkin digialan yritykset ovat osoittaneet solidaarisuutta internetissä. Muun muassa Netflix, YouTube ja Facebook ovat EU:n pyynnöstä heikentäneet suoratoiston laatua Euroopassa, jotta vältetään verkon ylikuormittuminen nyt, kun yhä useamman on pakko pysyä kotona. Jos haluat lisätietoja, voit seurata oppitunteja #KeepKidsLearning -sivustolla olevan aikataulun kautta. Sivustoa päivitetään viikoittain.