"Meidän oli pelastettava tanssijoiden suosima studiomme“

David Käynnisti joukkorahoitushankkeen pelastaakseen suositun taide- ja tanssikeskuksen konkurssilta Belgia, Bryssel

Jotkut yritykset ovat aina pelastamisen arvoisia, mitä tahansa se vaatiikaan. Näin tunsi belgialaisen Tictac-taidekeskuksen tiimi, kun se näki, miten koko maailma suljettiin. ”Nuori voittoa tavoittelematon organisaatiomme edistää taidetta ja modernia tanssia paikalliselta kansainväliselle tasolle saakka. ”Studiosta tuli vähitellen eurooppalaisten ja kansainvälisten tanssiyhteisöjen suosima kohtaamispaikka”, selittää Tictac-taidekeskuksen johtaja David Zambrano. Kun Belgia päätti sulkutoimistaan, ryhmä tajusi nopeasti, että kriisi voisi vesittää koko heidän hankkeensa. He etsivät ratkaisua useita viikkoja. Lopulta he päättivät käynnistää joukkorahoituskampanjan. ”Meidän oli pelastettava hanke, ja joukkorahoitus oli yksi harvoista jäljellä olevista mahdollisuuksista. Kampanja oli lopulta huikea menestys. Voimme todellakin sanoa, että emme olisi ikinä voineet selviytyä kriisistä ilman kaikkien toimintaamme tukeneiden taiteilijoiden, opiskelijoiden ja taiteen ystävien apua,” toteaa David.

"Togolaiset perheet kärsivät. Minun oli tehtävä asialle jotakin“

Kadi Valmistelee ja jakaa ruokapakkauksia nuorille äideille ja vastasyntyneille Togossa Belgia, Bryssel

Kadi asuu Belgiassa. Hän ei enää kestänyt nähdä, kuinka perheet hänen kotimaassaan kärsivät. ”Olen kotoisin Togosta, jossa tilanne on koronaviruksen takia erityisen paha. Elämä on liikkumisrajoitusten takia hankalaa, ja ihmisten jo entisestäänkin pienet tulot ovat huvenneet dramaattisesti”. Hänen oli tehtävä asialle jotakin. Kadi päätti jakaa ruokapakkauksia erityisesti raskaana oleville naisille ja heidän vastasyntyneille vauvoilleen. Yli sata pakkausta on jo valmiina jaettavaksi ympäri Sokodén aluetta Togon keskiosissa. ”Ideana on antaa näille perheille edes sen verran ruokaa, että äitiys lähtee hyvin käyntiin”, selittää Kadi. ”Teemme myös yhteistyötä lääkärien kanssa ja maksamme tarvittaessa lääkärikäynnit”. EU on hyvin tietoinen EU:n ulkopuolisten maiden vaikeuksista. Se auttaa näitä maita covid-19-kriisin torjunnassa 20 miljardin euron ”Team Europe” -tukipaketilla. Hätätarvikkeita toimitetaan myös humanitaarisen ilmasillan kautta eniten avun tarpeessa oleville alueille maailmassa.

"Halusin mennä auttamaan“

Elena Hyödynsi Euroopan parlamentin työterveysasemalla saatua kokemusta hoitaessaan koronaviruspotilaita Saint-Pierren sairaalassa Belgia, Bryssel

Saint-Pierren yliopistollinen sairaala on ollut yksi etulinjan sairaaloista Brysselissä taistelussa koronavirusta vastaan, ja se tarvitsi kaiken mahdollisen avun. Elena ilmoittautui nopeasti vapaaehtoiseksi. ”Halusin mennä auttamaan”, hän kertoo. Helena oli ollut Euroopan parlamentin Brysselin työterveysasemalla töissä vasta vuoden, mutta 16. huhtikuuta hän meni töihin Saint-Pierren sairaalan teho-osastolle. ”Saapuessani sinne pahin oli jo ohitse, mutta teho-osaston kaikki vuodepaikat olivat yhä täynnä koronapotilaita. Velvollisuuteni oli auttaa etulinjan sairaanhoitajia. Huolehdimme potilaista, annoimme heille hoitoja ja tarjosimme tärkeää tukea”, hän kertoo. Belgia alkaa jo toipua, ja Elenalle on sanottu, että hän saa palata kotiin. ”Halusin jäädän koronaepidemian päättymiseen saakka, mutta minun täytyi palata työpaikkaani. Osa minusta kaipaa aina sairaalaan, vaikka olen työssä parlamentissa”, hän kertoo.

"En olisi päässyt kotiin ilman EU:n kotiutuslentoja“

Awa Seck Palasi turvallisesti kotiin EU:n avustuksella Belgia, Bryssel

Jotkut EU-kansalaiset jäivät jumiin ulkomaille, kun EU-maat sulkivat rajansa. Tämän kriisin aikana on parasta pysyä kotona, mutta entä jos jäi jumiin ulkomaille, kun virus iski? Näin tapahtui muun muassa Awalle. Belgialainen Awa oli matkalla Senegalissa, kun kriisi alkoi. Eurooppalainen hätäavun koordinointikeskus järjesti lentoja Eurooppaan, jotta Awa ja tuhannet muut EU:ssa asuvat pääsisivät turvallisesti kotiin. Euroopan unioni auttaa jäsenmaita koordinoimaan EU-kansalaisille annettavaa apua sekä konsulaattien järjestämiä kotiuttamislentoja kaikkialta maailmasta. Tähän mennessä ne ovat auttaneet noin 85 000:ta ihmistä palaamaan kotiin kriisin aikana.

"Vie Féminine -järjestön avulla naiset nauttivat sosiaalisista oikeuksistaan luopumatta sosiaalisista suhteistaan“

Yasmina ja Fatima Perustivat avun tarpeessa oleville naisille puhelinpalvelun ja Facebook-ryhmän, jonka kautta naiset voivat auttaa toinen toisiaan Belgia, Charleroi

Belgiassa naiset voivat vaikeissa elämäntilanteissa soittaa apuun Vie Féminine -feministijärjestön. Koronavirus toi kuitenkin mukanaan lisähaasteita: naisten avuntarve kasvoi ja samalla järjestön työn organisointi vaikeutui. Fatima ja Yasmina keksivät ongelmaan uudenlaisen ratkaisun. He järjestivät nopeasti puhelinpalvelun, johon voi soittaa kaikkina viikonpäivinä. Sen avulla Charleroissa asuvat naiset voivat pitää yllä sosiaalisia suhteita sekä nauttia sosiaalisista oikeuksistaan. Vastaavaa tukitoimintaa on järjestetty viidellä Vallonian alueella. Lisäksi perustettiin Facebook-ryhmä ”confinées et solidarités, Vie Féminine”. ”Nyt naiset voivat pitää yhteyttä ja tukea toinen toisiaan sulkutoimien aikana. Fatima ja Yasmina kertovat: ”Lähdimme liikkeelle yksittäisistä aloitteista, joiden tarkoituksena oli viihdyttää lapsia, jakaa ruokaa ja auttaa hätätilanteissa. Onnistuimme sitä kautta luomaan ryhmän jäsenten välille keskinäisen avunannon henkeä”.

"Tykkään työstäni ja aion taatusti jatkaa sitä“

Jacqueline Siirrettiin väliaikaisesti sairaalansa covid-19-potilaiden osastolle Belgia, Bryssel

Maailman terveysjärjestö julisti vuoden 2020 sairaanhoitajien ja kätilöiden vuodeksi sen kunniaksi, että Florence Nightingalen syntymästä on kulunut 200 vuotta. Kukaan ei voinut aavistaa, että tänä vuonna koettaisiin myös kansainvälinen terveyskriisi, joka iskisi koko yhteiskuntaan. Tällä hetkellä koko maailma torjuu pandemian vaikutuksia ja taistelun etulinjassa ovat sairaanhoitajat. Monet sairaanhoitajat on siirretty uusiin tehtäviin. Esimerkiksi Jacquelinen erityisala on fysioterapia mutta tällä hetkellä hän auttaa covid-19-potilaita. Hoitoalalla tähän on totuttu. Kautta aikojen sairaanhoitajilla on ollut tärkeä tehtävä kriisiaikoina. Heidän hoitotyönsä ja neuvokkuutensa ansiosta on pelastettu ihmishenkiä ja lievennetty kärsimystä. Euroopan unioni pyrkii varmistamaan, että kaikilla terveydenhuollon työntekijöillä on kunnon työvälineet ja että he voivat tehdä tärkeää työtänsä turvallisesti.

"Haluamme palvella asiakkaitamme kaikin tavoin“

Erika Omistaa ruokakaupan, joka lisäsi kotiinkuljetuspalveluita solidaarisuuden hengessä Belgia, Heppenbach

Pandemian jatkuessa ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat ihmiset epäröivät ruokakauppaan lähtöä. Siksi Erika on lisännyt belgialaisessa pikkukylässä sijaitsevan myymälänsä kotiinkuljetuspalvelua, jotta välttämättömät tuotteet olisivat kaikkien saatavilla. Erika tiedottaa asiakkailleen sosiaalisessa mediassa, että heidän tarvitsemiaan tuotteita on vielä saatavilla. Lisäksi hän tukee paikallisia tuottajia ja osoittaa siten solidaarisuutta paikalliselle tuotantoketjulle. Erika kuuluu ”Emma 2.0” -yhdistykseen, joka tuo yhteen paikallisia kauppoja Belgian saksankielisellä alueella. Toiminta keskittyy pääasiassa sosiaalisen vastuun hankkeisiin harvaan asutuilla maaseutualueilla.

"Koronaviruksen vuoksi monilla ei ole tarpeeksi ruokaa. Ruokalahjoitus voi olla hyvin tärkeä“

Mohamed, Bilal ja Hamza Jakaa ruokapaketteja apua tarvitseville kotitalouksille Belgia, Bryssel

Koronaviruskriisin vuoksi monilla kotitalouksilla on vaikeuksia ja entistä vähemmän rahaa ruokaan. Yksinhuoltajaperheet, työttömät, opiskelijat, pakolaiset, maahanmuuttajat ja monet muut kärsivät ruokapulasta. Ruokalahjoitus voi siksi rauhoittaa tilannetta monissa kodeissa. Sen vuoksi kolme brysseliläistä ystävystä, Mohamed, Bilal ja Hamza, päättivät perustaa yhteisvastuuhankkeen, kun sulkutoimet otettiin käyttöön. He valmistelevat ja jakavat kansalaisten ja vähittäismyymälöiden suoraan lahjoittamia ruokapaketteja ilman ulkopuolista rahoitusta. Toimintaan osallistuu nyt yli 20 vapaaehtoista. Heidän esimerkkinsä on innoittanut perustamaan samanlaisia hankkeita eri puolille Brysseliä.

"Tehdään näkymättömistä naapureista näkyviä sydämissämme“

Cynthia Tarjoaa laadukkaita aterioita kodittomille Belgia, Bryssel

”Solidarité Grands Froids” on vapaaehtoisjärjestö, joka auttaa Brysselin kodittomia ympäri vuoden. Useimmat kodittomia auttavat järjestöt sulkivat ovensa koronakriisin vuoksi. Tämä teki ”näkymättömien naapureidemme” elämästä entistä vaikeampaa. Järjestön perustaja Cynthia Simpson päätti, ettei voinut vain katsoa sivusta, kun terveyskriisi hankaloitti vaikeassa asemassa olevien ihmisten oloja. Cynthia, kahdeksan muuta vapaaehtoista ja kaksi tunnettua kokkia päättivät valmistaa apua tarvitseville ihmisille laadukasta ja terveellistä ruokaa. Sana kiersi nopeasti ja pian ihmiset tiesivät, että herkullista ruokaa on tarjolla klo 16.00 Brysselin rautatieasemilla ja eri puolilla kaupungin keskustaa. He antavat ihmisille myös kassillisen erilaisia tarvikkeita, muun muassa hygieniatuotteita, puhtaat sukat ja muita lahjoittajilta saatuja tuotteita.

"Koronarajoitukset ovat välttämättömiä, mutta niissä ei saa unohtaa ihmisoikeuksia eikä ihmisarvoa“

Anne-Sophie Ottaa ikäihmisten tarpeet huomioon Belgia, Overisje

Ikääntyneiden oikeuksia ja ihmisarvoa on kunnioitettava koronakriisin aikana. Näitä oikeuksia puolustaa laaja eurooppalainen verkosto AGE Platform Europe, jonka pääsihteerinä Anne-Sophie toimii. Ikäihmisillä on äärimmäisen tärkeä rooli perheissä ja yhteisöissä. He uhraavat usein oman hyvinvointinsa auttaakseen muita. He hoitavat lastenlapsia, sukulaisia ja naapureita, jotka tarvitsevat apua. AGEn koko henkilöstö on koronakriisin alusta lähtien tiedottanut viruksen vaikutuksesta ikäihmisten oikeuksiin ja käsitellyt eettisiä kysymyksiä. Ikäihmisten terveydenhuolto- ja pitkäaikaishoitopalveluissa on tiedostettava ja huomioitava heidän erityiset haasteensa, jotka liittyvät esimerkiksi sairaanhoidon ja hoivapalveluiden saatavuuteen. AGE on kuullut jäseniään ja julkaissut kannanoton covid-19-taudista ja ikäihmisten oikeuksista. Se on myös perustanut erityisen verkkosivuston, jolla annetaan esimerkkejä siitä, kuinka eristyksissä olevia ikääntyneitä voi tukea.

"Haluamme antaa oman panoksemme, jotta covid-19-rokote olisi saatavilla kohtuuhintaan mahdollisimman nopeasti“

Yleiseurooppalainen yhteenliittymämme haluaa kehittää nopeasti kerta-annoksena annettavan koronavirusrokotteen Yhdistivät voimansa kehittääkseen ja valmistaakseen uuden adenoviruspohjaisen rokotteen Belgia, Brysseli, Rooma, Berliini

Rokotetta tarvitaan kiireellisesti, jotta voidaan suojella riskiryhmiä, hillitä taudin leviämistä ja helpottaa terveydenhuoltojärjestelmän paineita. Turvallisen ja suojaavan rokotteen kehittäminen on tärkeää, mutta aivan yhtä tärkeää on valmistaa miljoonia kohtuuhintaisia rokoteannoksia ennätysajassa. Kolme eurooppalaista biotekniikkayritystä on muodostanut yleiseurooppalaisen yhteenliittymän, jotta nämä tavoitteet voidaan saavuttaa. Italialainen ReiThera Srl., saksalainen LEUKOCARE AG ja belgialainen Univercells S.A. ovat ilmoittaneet tekevänsä yhteistyötä covid-19-rokotteen kehittämisessä ja valmistuksessa. Kokeilurokotteen kliiniset tutkimukset aloitetaan todennäköisesti kesällä 2020, ja laajamittainen rokotetuotanto on tarkoitus käynnistää pian sen jälkeen. Kumppanit yhdistävät asiantuntemuksensa vektorirokotteen kehittämisessä sekä rokotteen formuloinnissa ja valmistuksessa. EU on myös järjestänyt verkossa varainkeräyksen, jolla pyritään keräämään aluksi 7,5 miljardia euroa rokotteisiin, lääkkeisiin ja diagnostiikkaan, joilla torjutaan koronavirusta kaikkialla maailmassa.

"Auta meitä nyt suojamaan niitä, jotka auttavat meitä käymällä töissä“

Julie ja Cathy Tuo yhteen lahjoittajat, ompelijat ja suojavaatteita tarvitsevat työntekijät Belgia, Bryssel

Julie (perustaja) ja Cathy toteuttivat Facebook-ryhmän "Les Petites Mains Bruxelloises pour des Blouses". He saavat lahjoituksina lakanoita, pussilakanoita tai pöytäliinoja, joista ompelua harrastavat vapaaehtoiset tekevät suojavaatteita hoitohenkilöstölle. Tähän mennessä ryhmä on toimittanut sairaaloille ja hoivakodeille yli 50 suojavaatetta. Julie ja Cathy hakevat parhaillaan lisää vapaaehtoisia, jotta ryhmä voisi valmistaa tarvittavat 500 suojavaatetta.

"Antakaa meille neula ja lankaa, niin luomme yhteisvastuun verkon“

Masque tissu - Solidarité Coronavirus Ylläpitää yhteisöä, joka jakaa ja tekee kotitekoisia maskeja Belgia, Bryssel

Maskit ovat tarpeen, jotta emme levittäisi covid-19-tautia ja voisimme suojella lähellämme olevia ihmisiä. Kertakäyttömaskeja voi olla suuren kysynnän vuoksi vaikea löytää. Facebook-ryhmä ’Masque tissu - Solidarité Coronavirus - Belgique’ halusi ratkaista ongelman valmistamalla ja jakamalla maskeja, joita voi käyttää uudelleen. Ryhmä auttaa luomaan suoran yhteyden maskeja tarvitsevien ja niitä valmistavien välille.

"Olen ylpeä kollegoistani, jotka työllään auttavat paikallisyhteisöämme“

Joelle Työskentelee yrityksessä, joka myy asiakkaille terveellistä ruokaa Belgia, Bryssel

Eristyksen aikana on tärkeä pysyä terveenä ja varmistaa, että ihmiset voivat tehdä vastuullisia ja kestäviä ruokavalintoja. Joelle on töissä ruokaosuuskunnassa, joka myy paikallisia, eettisesti valmistettuja ja luonnonmukaisia tuotteita. Hän selitti, että jopa näinä poikkeuksellisina aikoina osuuskunta tekee töitä ravitsevan ruokavalion hyväksi. Näissä vaikeissa olosuhteissa on ensiarvoisen tärkeää, että kollegat, asiakkaat ja yleisesti ottaen kaikki eurooppalaiset osoittavat toisilleen solidaarisuutta. Erityisesti kriisitilanteessa meidän on annettava tunnustusta paikallisyrityksille, jotka tukevat yhteisöjään ja tuottajiaan.

"Emme voineet vain seurata kaukaa sivusta Italian kärsimyksiä. Eurooppalaisuutta on se, että kukin kantaa kortensa kekoon“

Italialaisten nuorten verkosto Belgiassa Kerää varoja Italian Punaiselle Ristille, joka auttaa kriisistä eniten kärsivää Euroopan maata Belgia, Bryssel

Ulkomailla asuville italialaisille on ollut sydäntä särkevää seurata, kuinka pahasti kotimaa kärsii pandemiasta. Belgiassa asuvien italialaisten nuorten verkosto päätti antaa käytännön tukea keräämällä varoja Italian Punaiselle Ristille. Näillä varoilla autetaan etulinjassa toimivia Italian Punaisen Ristin työtekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka tarjoavat lääkintäapua, tukevat väestöä ja järjestävät apupalveluja. Tällaiset kansalliset yhteisvastuutoimet saavat tukea myös EU:lta. EU on tehnyt rajatylittäviä terveysuhkia koskevan päätöksen, jonka ansiosta jäsenmaiden on helpompi tehdä yhteistyötä. Näin varmistetaan kohtuuhintaisten lääkintätarvikkeiden saatavuus ja jakelu kaikkialla Euroopassa sekä se, että kriisistä eniten kärsivät maat, kuten Italia, saavat tarvitsemansa tarvikkeet.

"Autan muita eurooppalaisia tekemällä sitä, mitä rakastan eniten“

Elena Tarjoaa ilmaisia joogatunteja verkossa Belgia, Bryssel

Kun maailma alkoi järjestäytymään uudelleen netissä, Elena päätti tarjota verkossa ilmaisia joogatunteja ihmisille, joiden täytyy pysyä kotona sulkutoimien vuoksi. Tuntien suosio on ollut valtaisa, ja osallistujat ovat lahjoittaneet kahden ensimmäisen viikon aikana yhteensä yli 800 euroa Italian sairaaloille. Yhteenkuuluvuutta ja eurooppalaista yhteisvastuuta voidaan edistää monella eri tavalla. Elenan toiminta on inspiroiva esimerkki siitä, kuinka voimme saada ihmiset yhteen eri puolilla Eurooppaa ja noudattaa silti voimassa olevia terveys- ja käyttäytymissuosituksia. Verkossa solidaarisuuden voi nähdä siitä, että kaikenlaiset digialan yritykset, kuten Netflix, YouTube ja Facebook, ovat suostuneet EU:n pyynnöstä heikentämään videoidensa suoratoiston laatua Euroopassa. Näin vältetään verkon ylikuormittuminen nyt, kun yhä useamman on pakko pysyä kotona

"Musiikki yhdistää ihmisiä yli rajojen ja vahvistaa yhteistä eurooppalaista henkeä ja kulttuuriperintöä“

Roch Perusti opiskelijoidensa kanssa virtuaalisen huiluorkesterin levittääkseen solidaarisuuden ja ystävyyden sanomaa ympäri Eurooppaa Belgia, Houyet

Heti kun musiikkikoulut suljettiin, Roch alkoi etsiä keinoja pitää yhteyttä oppilaisiinsa ja jatkaa opettamista. Aluksi hän pyysi oppilaita lähettämään nauhoituksia töistään, jotta hän voisi antaa palautetta. Oppilaat olivat niin innostuneita, että Roch sai ajatuksen perustaa virtuaalisen huiluorkesterin, joka soittaisi Beethovenin ”Oodi ilolle”, aivan kuten Rotterdamin filharmoninen orkesteri oli tehnyt aiemmin. Tällä tavoin Roch pystyi jatkamaan opettamista ja tarjosi samalla oppilailleen inhimillisen seikkailun. Hankkeella haluttiin levittää ystävyyttä ja solidaarisuutta yli rajojen. Se osoittaa, kuinka musiikki – ja taiteet yleensä – yhdistävät eurooppalaisia näinä vaikeina aikoina. Yhteisestä kulttuurista muistuttaminen lisää eurooppalaista yhteisvastuuta ja osoittaa kaikkien EU-maiden kansalaisille, miten paljon heillä on yhteistä. Meitä yhdistää yhteinen kulttuuriperintö, ja taistelemme yhdessä covid-19-tautia vastaan.

"Yhdessä annamme kansalaistoiminnalle ja yhteisvastuulle tilaisuuden“

Les Badass Solidaires Auttavat kriisistä kärsiviä yhteisöjä saamaan välttämättömiä palveluita Belgia, Bryssel

Yhdeksän nuorta naista perusti Brysselissä Facebook-ryhmän "Solidarité Solidariteit Brussels Bruxelles Coronavirus". Ryhmä edistää solidaarisuutta tavallisten kansalaisten ja järjestöjen tai apua tarvitsevien terveydenhuoltoalan ammattilaisten välillä. Ryhmä tuo yhteen hyvää tahtovat ja apua tarvitsevat ihmiset. Suuri osa ihmisistä haluaa auttaa, mutta he eivät aina tiedä miten. Ryhmän jäsenten välinen yhteistyö on poikinut tehokkaita tapoja auttaa apua tarvitsevia ja tukea etulinjassa olevia ammattilaisia. Aloitteen ansiosta solidaarisuus ei jää vain hyväksi aikomukseksi. Vapaaehtoiset saavat nyt helposti selville, missä heidän apuaan kaivataan eniten.

"Teemme töitä joka päivä, jotta virus opitaan tuntemaan ja torjumaan“

Philippe Johtaa tutkimushanketta, jossa perehdytään covid-19-tautiin ja sen torjuntaan Belgia, Leuven

Philippe ja hänen kollegansa Leuvenin yliopistossa sekä monet muut epidemiologit EU:ssa tutkivat mm. covid-19-epidemiaa. He saavat tutkimusrahoitusta EU:lta ja torjuvat näin virusuhkaa EU:ssa tieteen avulla. Tämänkin epidemian torjunnassa tieteellinen tutkimus on ja tulee aina olemaan paras ratkaisu. Kansanterveysalan ongelmien ratkaisu perustuu tietoon. Siihen Philippe ja hänen kollegansa panostavat nyt täysillä.

"Velvollisuuteni on jatkaa huomisen aikuisten kouluttamista“

Mihaela Opettaa koodausta lapsille verkossa Belgia, Bryssel

Mihaela on töissä Brysselissä Logiscool Montgomery -oppilaitoksessa, jossa lapsille ja nuorille opetetaan koodausta. Koulu jatkoi toimintaansa sulkutoimista huolimatta ja tarjosi nopeasti oppilailleen opetusvideoita ja verkko-opetusta. Tämä kriisi on osoittanut, että digitaaliteknologia, robotiikka ja tekoäly ovat erittäin tärkeitä tutkimusaloja. Mihaela ja hänen kollegansa pitävät velvollisuutenaan jatkaa huomisen aikuisten kouluttamista näillä aloilla, sillä ne auttavat EU-kansalaisia vastaamaan tämän pandemian ja sen seurausten asettamiin haasteisiin. Maat, alueet ja kaupungit pyrkivät auttamaan yhteisöjään kaikkialla unionissa. Samaan aikaan EU:n solidaarisuusrahasto auttaa jäsenmaita koronaviruksen torjunnassa 800 miljoonalla eurolla.