"Olemme päässeet jo näin pitkälle, emme voi enää luovuttaa“

Valentinos Koordinoi kontaktien jäljitystä Kyproksen terveysministeriössä Kypros, Nikosia

Valentinos Silvestros on kenttätyötä tekevä epidemiologi. Hän koordinoi myös kontaktien jäljitystä terveysministeriön tartuntatautien seuranta- ja valvontayksikössä. Hänen tiiminsä jäljittää tartuntaketjuja ja ”katkaisee” ne eristämällä tartunnan saaneet ja virukselle altistuneet henkilöt. Työskentelyolosuhteet ovat erittäin haastavat, ja tiimin jäsenet joutuvat tekemään suuria henkilökohtaisia uhrauksia. Valentinos ei ole tavannut perhettään ja ystäviään yli kahdeksaan viikkoon. Hän on joskus erittäin väsynyt ja hänen selkäänsä ja niskaansa särkee usein pitkän työpäivän jälkeen. Hän on kuitenkin helpottunut siitä, että tapausten määrä vähenee. ”Olen iloinen, että pieni maamme pärjää niin hyvin”, hän sanoo. Kaikki ovat tehneet yhteistyötä, ja se antaa toivoa tulevaisuuteen. ”Vieläkään ei ole tullut aika levätä”, hän varoittaa. ”Emme saa luovuttaa. Meidän täytyy suojella väestöämme ja vahvistaa julkista terveydenhuoltoamme.”

"Tämän kriisin jälkeen olemme entistä vahvempia“

Nektaria ja Paris Työskentelevät kansallisessa kriisinhallintakeskuksessa Nikosiassa Kypros, Nikosia

Nektaria Kakoutsi ja majuri Paris Samoutis ovat työskennelleet yötä päivää Kyproksen ulkoministeriön kansallisessa kriisinhallintakeskuksessa ja vastanneet avunpyyntöihin, joita kyproslaiset ovat lähettäneet eri puolilta maailmaa. Nämä ulkomaille jumiin jääneet kansalaiset tarvitsivat majoitusta, taloudellista apua, lääkkeitä ja psykologista tukea. Nektaria ja Paris halusivat auttaa heitä. He koordinoivat kotiuttamislentoja ja tarjosivat monenlaista tukea. Kiireellisimpiä tapauksia ovat olleet ihmiset, joilla on vakavia terveysongelmia tai jotka ovat jumissa ulkomailla kaukana lapsistaan. ”Tehtävä on ollut haasteellinen ja sitä on hankaloittanut se, että useimmat maat ovat määränneet matkustusrajoituksia. Kun näkee kotiin palaavan iloiset silmät, tajuaa, että tämä on sittenkin kaiken vaivan arvoista. Kyllä me pärjäämme ja kriisin jälkeen olemme entistä vahvempia”, sanovat he. EU on kotiuttanut kymmeniä tuhansia eurooppalaisia, jotka jäivät pandemian vuoksi jumiin eri puolille maailmaa.

"Joka ikinen elämä on tärkeä“

Constantinos Torjuu pandemiaa monella rintamalla: ensiapuasemalta kansalliseen koordinointiin Kypros, Nikosia

Constantinos Constantinou toimii tartuntatautien asiantuntijana valtion terveysvirastossa. Hän on taistellut koronaviruspandemiaa vastaan alusta alkaen monin eri tavoin. Kun Constantinos työskenteli Kyproksen terveysministeriössä, hän oli tietoinen siitä, että uudesta terveysuhasta oli saatavilla niukasti luotettavaa tietoa. Hän koordinoi tuolloin covid-19-ohjeiden jakelua ja jatkuvaa päivittämistä. Ohjeita toimittivat niin Maailman terveysjärjestö, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus kuin muutkin kansainväliset viranomaiset Nykyään Constantinos aloittaa päivänsä hoitamalla potilaita Nikosian keskussairaalan koronavirusosastolla. Päivä päättyy vasta myöhään yöllä. Silloinkin hän vielä puhuu pitkiä puheluita ja viestittelee kollegojensa kanssa potilaiden hoidosta ja neuvoo, miten tavalliset kansalaiset voivat suojella itseään ja läheisiään.

"Auttamalla yhtä ihmistä voimme auttaa kaikkia“

Halin Tukee covid-19-testausta vapaaehtoisena Kypros, Nikosia

Laboratoriodiagnostiikka on tärkeä väline taistelussa covid-19-tautia vastaan. Testeillä saadaan tietoa, joka auttaa diagnoosin tekemisessä ja hoidossa sekä viruksen leviämisen ehkäisemisessä. Halin on yksi niistä tutkijoista, jotka kehittävät tällaisia ratkaisuja. Hän on kyproksenturkkilainen ja tekee vapaaehtoisena diagnostisia PCR-testejä. EU tukee näiden asiantuntijoiden työtä ja on myöntänyt 47,5 miljoonaa euroa 17 uudelle covid-19-testihankkeelle.

"On tärkeää, että hymy pysyy lapsen huulilla“

Vicky ja Photis Tuovat iloa lasten elämään rajoitustoimista huolimatta Kypros, Nicosia

Covid-19-taudin leviämistä estävät rajoitukset ovat muuttaneet arkirutiinejamme radikaalisti, koska meitä vaaditaan pysymään mahdollisimman paljon kotona. Tilanne voi olla vaikea monille, mutta erityisesti siitä kärsivät lapset. Juttelu kavereiden kanssa ja sukulaisten näkeminen on tärkeää heidän kasvunsa ja hyvinvointinsa kannalta. Tässä ennennäkemättömässä tilanteessa Vicky ja Photis saivat idean, joka voisi tehdä lasten kotona olosta mukavampaa. He lukevat muiden vapaaehtoisten kanssa satuja suoratoistona Facebook-sivulla Fairytale Museum. Tunnetut näyttelijät, juontajat ja poliitikot lukevat suorassa lähetyksessä lempisatujaan, jakavat iloa ja muistuttavat rajoitustoimien tärkeydestä. Samaan aikaan kymmenet vapaaehtoiset lukevat tarinoita puhelimessa ja tuovat iloa lapsille, joiden täytyy pysyä kotona.

"Jokaisella lapsella on oikeus saada koulutusta jopa kriisin aikana“

Joseph Edistää oikeutta koulutukseen covid-19-kriisin aikana Kypros, Nicosia

Ihmiset eivät voi tavata toisiaan covid-19-pandemian vuoksi. Tämä koskee myös koululaisia ja koulun henkilökuntaa. Koulut ovat kiinni, joten oppilaat käyvät etäkoulua ja ovat tekemisissä opettajiensa kanssa seuraamalla verkko-opetusta omilta tietokoneiltaan tai muilta laitteilta. “Hope For Children” -järjestö varmistaa Kyproksen opetusministeriön kanssa, että verkko-opinnot ovat Kyproksella kaikkien saatavilla. Ne lahjoittavat uusia laitteita niitä tarvitseville ylemmän perusasteen ja keskiasteen oppilaille. Tavoitteena on vähentää sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta ja varmistaa, että kaikki oppilaat voivat käydä koulua näinä vaikeina aikoina.

"Huolehdin siitä, että yksinäisillä on seuraa“

Marios Tuo omaiset yhteen ja auttaa ikääntyneitä Kypros, Larnaca

Marios on eläkkeellä oleva lääkäri. Hän tekee yhä osansa auttaakseen yhteisöään kriisin aikana. Lähikontaktien vähentäminen ei ole helppoa kenellekään, mutta erityisen vaikeaa se on sairaille ja liikuntarajoitteisille. Tämän vuoksi Marios neuvottelee sairaalahenkilöstön kanssa, jotta ihmiset voisivat käydä sairaalassa läheistensä luona ja jotta sairaiden ei tarvitse kohdata kuolemaa yksin. Hän huolehtii myös hoidossa olevista ikäihmisistä, joilla on jokin perussairaus. Karanteenissa oleville ikääntyneille tarjotaan lääkintäapua sekä psykologista ja sosiaalista tukea. Näin vältetään muista syistä johtuvat kuolemat.