"Halusimme helpottaa maskipulaa ja suunnittelimme 3D-tulostettavan maskin viikossa“

Alexandr Suunnitteli 3D-tulostettavia suojamaskeja Tšekki, Praha

Suojavarusteista on pulaa niin Tšekissä kuin ulkomaillakin. Alexandrilla ja hänen CIIRC CTU-instituutin tutkijakollegoillaan meni vain viikko suojamaskin prototyypin kehittämiseen. "CIIRC RP95-3D" -suojamaski on suunniteltu siten, että se voidaan valmistaa 3D-tulostimilla. Maskissa on vaihdettava P3-suodatin, joka antaa parhaan mahdollisen suojan. Maski on sertifioitu. Hanke on saanut tukea tiedeyhteisöltä sekä julkisilta ja yksityisiltä sponsoreilta ja myös EU-rahoitusta.

"Autamme ihmisiä pysymään turvassa auttamalla heitä pysymään järjissään“

Marie Tarjoaa mielenterveysalan tukipalveluja kouluille ja yrityksille Tšekki, Praha

EU-kansalaiset käyttävät covid 19-epidemian keskellä aikansa ja energiansa luonnollisesti fyysisen terveytensä vaalimiseen. Mutta myös mielenterveydestä on tullut huolenaihe, kun ihmiset ympäri EU:ta kärsivät karanteenissa ennennäkemättömän suuresta ahdistuksesta, joka voi tehdä alttiiksi masennukselle. Marie ja hänen kollegansa kansalaisjärjestössä Nevypusť duši (suomeksi ”Pidä mieli mielessä”) järjestävät kouluissa ja yrityksissä mielenterveysalan kampanjoita, julkisia tapahtumia ja työpajoja. Kansalaisjärjestö keskittyy toiminnassaan koulutukseen ja ennaltaehkäisyyn. Se neuvoo, mitä olisi tehtävä ja mistä voi tarvittaessa hakea apua. Se tuottaa näinä vaikeina aikoina verkossa ohjelmaa suoratoistona ja järjestää verkkoseminaareja mielenterveydestä sekä tarjoaa materiaalia ja infografiikkaa. Näin se auttaa ihmisiä selviämään stressistä, ahdistuksesta, depressiivisistä ajatuksista ja muista mielenterveysongelmista.

"Me kaikki tarvitsemme tällä hetkellä tarinoita, joilla on onnellinen loppu“

Zuzana Tarjoaa lapsille YouTuben kautta tšekkiläisten kirjailijoiden ja kuuluisuuksien lukemia iltasatuja Tšekki, Praha

Zuzana ja hänen kollegansa Martinus cz verkkokirjakaupassa halusivat auttaa lapsiaan kotona hoitavia vanhempia. He pyysivät tšekkiläisiä kirjailijoita ja julkisuuden henkilöitä lukemaan satuja nauhalle. Kirjakauppa lisää YouTube-kanavalleen joka toinen päivä uuden sadun. Sadut auttavat lapsia saamaan unen päästä kiinni ja näkemään kauniita unia. Vaikka meistä voi tuntua, että olemme tavallista kauempana toisistamme, meidän pitää tehdä yhteistyötä entistä tiiviimmin. Kaikkialla unionissa maat, alueet ja Zuzanan tavoin kansalaiset pyrkivät auttamaan yhteisöjään. Samaan aikaan EU:n solidaarisuusrahasto auttaa jäsenmaita koronavirustorjunnassa 800 miljoonalla eurolla.