"EU-verkoston ansiosta lääkärit saavat helpommin neuvoja covid-potilaiden hoitoon“

Alexis Saa EU:n lääketieteen alan asiantuntijat jakamaan kokemuksiaan parhaista koronaviruspotilaiden hoitotavoista Ranska, Lyon

Ennen kuin virus iski, professori Alexis Arzimanoglou johti @ERN.EpiCARE-ryhmää. Se on yksi EU:n 24:stä lääketieteen alan asiantuntijaryhmästä. Se kokoontuu verkossa ja päättää, mikä olisi paras tapa hoitaa potilaita, joilla on harvinainen tai monimutkainen sairaus. Sen erikoisalaa ovat harvinaiset ja monimutkaiset epilepsiatapaukset. Alexisilla ja hänen tiimillään on nyt kiire neuvoa kokemuksensa pohjalta lääkäreitä ympäri Eurooppaa. He kertovat, mikä olisi sopiva lääke epilepsiaan silloin, kun potilas tarvitsee hoitoa myös koronavirusta vastaan. EpiCAREn avulla on helpompaa järjestää verkkoseminaareja, joissa esimerkiksi tiimit Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta, joihin virus iski ensiksi, voivat jakaa kokemuksia EU:ssa ja sen ulkopuolella toimivien lääkäreiden kanssa. EU on myös perustanut covid-19-verkkokonferenssijärjestelmän. Palvelupisteen kautta saa nopeasti yhteyden kaikkiin EU:n terveydenhuollon ammattilaisiin ja sairaaloihin, jotka osallistuvat koronaviruksen torjuntaan.

"Jakamalla päivittäin aterioita kodittomille saatoimme jatkaa julkisen palvelun tehtäväämme“

Sandrina Auttoi muuttamaan kulttuuritilan kodittomien ruuanjakelukeskukseksi Pariisissa Ranska, Pariisi

Carreau du Templesta on vain kuuden toimintavuoden aikana tullut osa Pariisin sykkivää sydäntä. Siellä käy joka vuosi 300 000 ihmistä harrastamassa liikuntaa tai katsomassa teatteriesityksiä ja modernin taiteen näyttelyjä. Mutta koronaepidemian jälkeiset tapahtumat olivat vielä vaikuttavampia. Vain viikon kuluessa Carreu du Temple alkoi jakaa tuhat ateriaa päivässä avun tarpeessa oleville ihmisille. ”Oli sydäntä särkevää, kun jouduimme peruuttamaan yli 50 kulttuuri- ja urheilutapahtumaa, mutta vielä pahempaa oli tajuta, että asunnottomat kärsivät sulkutoimien vuoksi. He olivat nälkäisiä eivätkä saaneet ruokaa tavallisista ruuanjakelupaikoista”, Sandrina muistelee. Carreau du Temple 1 800 neliön tiloineen oli täydellinen paikka, jossa ranskalainen Aurore-järjestö saattoi jakaa ruokaa turvallisesti ja joustavasti. Sandrinan mielestä tämä aloite oli oiva tapa jatkaa Carreau du Templen julkisen palvelun tehtävää.

"Meidän virologien on osallistuttava kansainväliseen covid-19-tutkimukseen“

Caroline Vaihtoi EU:n tukeman tutkimuksen kohteeksi covid-19-taudin ja sen hoidon Ranska, Montpellier

Covid-19-pandemia oli monelle virologille käännekohta kaikkialla Euroopassa. Caroline ja jotkut muutkin virologit päättivät keskeyttää meneillään olevat tutkimukset ja keskittyä tutkimaan covid-19-taudin aiheuttavaa SARS-CoV-2-virusta. ”EU rahoittaa ANTIViR-tutkimushankettani. Tarkoituksena on tutkia luonnollisia puolustusmekanismeja H1N1-influenssaa ja HIV-1-virusta vastaan. Päätimme yhdessä IRIM-tutkimuslaitoksen tutkijoiden kanssa, että meidän on virologeina osallistuttava covid-19-tutkimukseen”, selittää Caroline. ”Olen mukana myös FluAttack-hankkeessa, jossa pyritään löytämään lääkkeitä influenssan hoitoon. Testaamme nyt niitä sekä muita molekyylejä ja luonnonuutteita, jotta löytäisimme vaikuttavat aineet covid-19-tautia vastaan. Tutkimuskohteen vaihdos ei olisi ollut mahdollista ilman EU:n tukea. EU:n rahoituksen turvin tutkijat voivat tehdä työtään tehokkaasti ja reagoida nopeasti ja siten varmistaa turvallisemman tulevaisuuden meille kaikille.

"Kriisi teki ikäihmisistä entistä yksinäisempiä ja ahdistuneempia. Halusin tukea heitä“

David Soittaa ikääntyneille kerran viikossa, jotta he eivät olisi niin yksinäisiä Ranska, Pariisi

Sulkutoimet ovat erityisen vaikeita ikäihmisille, joista monet kuuluvat riskiryhmiin ja elävät eristyksissä. ”Paris en Compagnie” (Pariisin seuralaiset) perustettiin näitä ihmisiä varten. Pariisin kaupunginvaltuuston tukemaan järjestöön kuuluu satoja vapaaehtoisia, jotka pyrkivät luomaan yhteyden ikäihmisten ja heidän yhteisöjensä välille. Vapaaehtoiset soittavat ikääntyneille kerran viikossa helpottaakseen heidän yksinäisyyttään, kuuntelevat heitä ja yrittävät tuoda heidän elämäänsä vähän iloa. David Reviriego on yksi vapaaehtoisista. ”Minua koskettivat tarinat ikäihmisistä, joista koronakriisi teki entistä eristyneempiä, yksinäisempiä ja ahdistuneempia. Sulkutoimet vain pahensivat tilannetta, joten tuntui luonnolliselta osallistua Paris en Campagne - järjestön toimintaan. Uskon, että tästä kriisistä voisi seurata hyvääkin, sillä tiedostamme nyt paremmin, millainen ikäihmisten tilanne on, ja tiedämme, että siihen pitää puuttua.

"Ostajat löytävät paikalliset tuottajat karttamme avulla“

Celine ja Ludovic Auttavat paikallisia tuottajia selviämään koronasulkutoimista Ranska, Beaumontel

Paikallisia tuottajia ei useinkaan mainita, vaikka ne ovat kärsineet sulkutoimista eniten Ranskassa. Torien, ravintoloiden ja kouluruokaloiden sulkeminen oli paikallisille tuottajille kova isku. Normandiassa alettiin kysellä, miten kansalaisia voitaisiin kannustaa ostamaan paikallisia tuotteita näinä vaikeina aikoina. Normandian aluehallinto ja paikallisvaluutta Rollonista vastaava paikallisjärjestö löysivät tähän ratkaisun. Ne laativat alueesta kartan, joka on ollut saatavilla verkossa 8. huhtikuuta alkaen. Kartta tunnetaan nimellä ”Normandialaisten kohtaamispaikka” (Au Rendez-Vous des Normands). Sieltä löytyy yli 1 200 paikallisen tuottajan yhteystiedot. Saatavilla on muun muassa hedelmiä ja vihanneksia, kalaa ja mereneläviä sekä maitotuotteita. Karttaa on katsottu jo yli 3 000 kertaa.

"En ole sankari enkä sotilas. Hoidan työkseni mielenterveyspotilaita“

Brigitte Työskentelee sairaanhoitajana psykiatrisen sairaalan geriatrisella osastolla Ranska, Lyon

Brigitte työskentelee sairaanhoitajana Vinatier à Bronin psykiatrisessa sairaalassa Rhônen alueella Ranskassa. Sairaalassa on tehty suuria uudelleenjärjestelyjä, jotta se voisi vastaanottaa koronaviruspotilaita. Monet potilaista on lähetetty kotiin, jotta vuodepaikkoja vapautuisi yli 65-vuotiaille potilaille, jotka tarvitsevat sairaanhoitoa covid-19-taudin vuoksi. Sekä potilaiden että hoitohenkilöstön täytyy noudattaa hyvin tiukkoja sääntöjä. Tilannetta vaikeuttaa se, että monilla Brigitten potilaista on dementia eivätkä he muista ohjeita. Brigitte korostaa, että inhimillinen kontakti on näiden potilaiden hoidossa olennaisen tärkeä, mutta hoitajien maskit ja muut ennaltaehkäisevät toimenpiteet haittaavat viestintää. Brigitte ja hänen työtoverinsa tekevät kaikkensa tarjotakseen potilailleen parasta mahdollista hoitoa. Vierailuja rajoitettiin jo ennen sulkutoimia, ja hoitajat alkoivat järjestää puhelin- ja videokokouksia, jotta potilaat voisivat pitää yhteyttä läheisiinsä.

"Hoitajat, ette ole yksin. Yhdistyksemme psykologit, yleislääkärit ja psykiatrit ovat kuulolla ympäri vuorokauden“

Eric Antaa etulinjan lääkintähenkilöstölle mahdollisuuden saada psykologista tukea etänä yhdistyksen puhelinpalvelun kautta Ranska, Pariisi

Koronavirukseen sairastuneiden määrät ovat laskussa, mutta hoitajat ja muut terveydenhuollon ammattilaiset ovat uupumuksen partaalla. Stressi ja ahdistuneisuus vaivaavat sosiaalityöntekijä- ja lääkintähenkilöstöä valitettavasti entistä enemmän. SPS-yhdistys (Soins aux Professionnels en Santé) on tarjonnut heille maksutonta psykologista tukea ja apua marraskuusta 2016 lähtien. Yhdistyksen puhelinpalveluun voi soittaa ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti. Palveluun on tullut maaliskuun 23. päivän jälkeen yli 2 500 puhelua eri puolilta Ranskaa. Lähes kolmannes soitoista tuli Pariisista ja sen lähiseuduilta. Kaikkiin puheluihin vastataan, ja tukea on saatavilla ympäri vuorokauden omaishoitajille, sairaanhoitajille ja lääkäreille, jotka kärsivät ahdistuneisuudesta, uupumuksesta tai työhön liittyvistä ongelmista. Yökausia potilaita hoitaneet sairaanhoitajat tarvitsevat nyt meidän tukeamme. Me haluamme olla heidän tukenaan ja auttaa heitä taistelussa covid-19-tautia vastaan.

"Konjakin tuottajat tukevat yhteisiä ponnisteluja arvojensa mukaisesti“

Patrick Organisoi konjakin tuottajien antamaa tukea sairaaloille, ensiapupalveluille, apteekeille ja laboratorioille Ranska, Cognac

Konjakki on yksi Euroopan tunnetuimmista juomista, jonka laatua arvostetaan kaikkialla maailmassa. Tämän tislatun alkoholijuoman tuottajat ovat koonneet voimansa pelastaakseen ihmishenkiä Cognacin alueella. He tekevät yhteistyötä laboratorioiden ja apteekkien kanssa ja toimittavat niille alkoholia ja muita käsidesin ainesosia. Lisäksi he ovat lahjoittaneet rahaa ja kasvosuojuksia sairaaloille, laboratorioille ja ensiapupalveluille. Myös Euroopan unioni osoittaa myötätuntoa ja tukee avun tarpeessa olevia.

"Yksin voisimme edetä nopeammin mutta yhdessä pääsemme pidemmälle!“

Jérémy, Jean-Christophe ja Virgile Auttavat pandemiakriisin seurauksista kärsiviä yrityksiä Ranska, Strasbourg

Jérémy, Jean-Christophe ja Virgile ovat perustajajäseniä strasbourgilaisessa yrityksessä, joka on luonut ”Sauve Ton Pro!” -alustan (sauvetonpro.fr). Tämä ilmainen, voittoa tuottamaton verkkosivusto auttaa pienyrittäjiä, joiden liiketoiminta uhkaa loppua. Aloitteen ansiosta kuluttajat voivat tukea paikallisia yrityksiä ostamalla kuponkeja, jotka voidaan käyttää sulkutoimien purkamisen jälkeen. Siten yritykset saavat käyttöönsä varoja ja selviävät paremmin kriisin taloudellisista vaikutuksista. Myös Euroopan parlamentti tukee yrityksiä. Se on hyväksynyt 37 miljardin euron paketin, jolla tuetaan yrityksiä ja työntekijöitä. Euroopan unioni haluaa varmistaa, että selviämme tästä kriisistä entistä vahvempina ja valmistelee jo nyt unionille uutta kattavaa budjettia.

"Myös hoitohenkilöstö tarvitsee huolenpitoa“

Marie Tarjoaa aterioita sairaalan työntekijöille ja tuo siten iloa valtavan paineen alla työskenteleville Ranska, Pariisi

Marie on markkinointijohtajana yrityksessä, jonka palveluksessa on kokkeja. Hän halusi tukea terveydenhuollon ammattilaisia, jotka taistelevat etulinjassa pandemiaa vastaan, ja aloitti kampanjan ”Les chefs avec les soignants” (”Kokit hoitajien tukena”). Marie kannustaa kaikkia toimintaansa (tilauspalveluna) jatkavia ravintoloitsijoita osallistumaan kampanjaan ja tarjoamaan aterioita lääkintähenkilöstölle. Hyvällä aterialla on päivittäisten rutiinien kannalta suuri merkitys hoitoalan työntekijöille, joiden työ on nyt erityisen raskasta. Leppoisa ruokatauko kollegoiden kanssa rentouttaa ja auttaa jaksamaan. Monet järjestöt ovat osallistuneet kampanjaan toimittamalla aineksia aterioihin. Kampanja saa tukea myös paikallisviranomaisilta ja toimittajilta. Maat, alueet ja kaupungit pyrkivät auttamaan naapureitaan kaikkialla unionissa. Samaan aikaan EU:n solidaarisuusrahasto auttaa jäsenmaita koronaviruksen torjunnassa 800 miljoonalla eurolla.

"Yhteisvastuu on ainoa tie ulos tästä kriisistä“

David Koordinoi sairaalan päivystyspalveluja Ranska, Pariisi

David on laboratorioteknikko mutta kouluttautuu tällä hetkellä terveydenhuollon hallinnollisiin tehtäviin. Hän ei ole lääkäri mutta työskentelee sairaalassa, jossa hän täydentää koulutustaan ja auttaa päivystyksen koordinoinnissa. Nykytilanteessa tarvitaan kipeästi myös muuta kuin lääkintähenkilöstöä. He huolehtivat varastojen täydentämisestä, organisoinnista, potilaiden ohjauksesta ja muista tehtävistä. Tämä helpottaa lääkärien työtaakkaa, ja he voivat keskittyä potilaiden hoitoon. Monien muiden eurooppalaisten tavoin David edustaa yhteisvastuullisuutta, jota kansalaiset ja instituutiot tarvitsevat tämän kriisin hallintaan.