"Keksimme julkisten rakennusten ja tilojen käyttöastetta lainmukaisesti valvovan valon“

Arne Kehitti liikennevalojen pohjalta uuden jäljitysteknologian, josta voi olla paljon hyötyä, kun ihmisjoukkojen liikkumista rajoitetaan suljetuissa tiloissa Saksa, Darmstadt

Lähikontaktien välttäminen ei välttämättä onnistu julkisissa tiloissa. Ja tätä ongelmaa voi olla käytännössä todella vaikea ratkaista. Connfair kehitti uusia teknologiakonsepteja rakennusten käytön seurantaan ja kulunvalvontaan, jotta messut ja muut julkiset kokoontumiset eivät riistäytyisi hallinnasta. Heidän lippulaivatuotteensa muistuttaa paljon liikennevaloja. Sen avulla voi seurata, kuinka monta ihmistä suljettuun tilaan on jo päästetty. Valo vaihtuu automaattisesti punaisesta vihreäksi, kun tilaan voi päästää lisää ihmisiä. ”Valo oli helppo asentaa sisääntulon kohdalle. Valaisimesta on suora yhteys internetiin integroidun SIM-kortin ansiosta. Sitä voi myös laajentaa kehittämämme laskevan sovelluksen avulla”, toteaa Connfair-yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Arne. Näiden tuotteiden ansiosta asiakkaat saavat kaipaamaansa huojennusta elämäänsä. Kävijävirtojen analysoinnista on apua etenkin yrityksille, joiden täytyy noudattaa hallituksen määräämiä toimia ja estää virusta leviämästä.

"Me vapaaehtoiset luomme yhteisvastuun henkeä Euroopassa“

Laurenz Tekee vapaaehtoistyötä Euroopan solidaarisuusjoukoissa Saksa, Spielberg

Yhä useampi eurooppalainen nuori osallistuu yhteiskunnan toimintaan tekemällä vapaaehtoistyötä Euroopan solidaarisuusjoukoissa. Yksi heistä on 18-vuotias Laurenz Aupperle Saksasta. Hän on toiminut viime vuoden syyskuusta alkaen järjestön jäsenenä Ranskassa. Koronaviruksen vuoksi hänen oli kuitenkin palattava kotiin Saksaan. Tämä takaisku ei ole estänyt häntä tekemästä hyviä tekoja verkossa. Laurenz ja hänen viisi vapaaehtoistyötä tekevää kaveriaan ympäri Eurooppaa käynnistivät hankkeen, jonka nimi on La Semaine de l’Europe (Eurooppa-viikko). Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi Eurooppaa, EU:ta ja eurooppalaista kulttuuria. ”EU-kansalaiset eivät tiedä, miten he voisivat hyötyä EU:sta ja osallistua sen toimintaan. Tämän me aiomme muuttaa. Haluamme luoda Eurooppaan yhteisvastuun henkeä, jota tarvitaan juuri tällaisina vaikeina aikoina.”

"Hyödynnän lentäjien tarkistuslistoja työssäni ensihoitajana“

Maximilian Soveltaa lentäjän koulutusta työssään ensihoitajana Saksa, Harlaching

Maximilian oli opiskelemassa lentäjäksi, kun alan rekrytointi ja koulutus keskeytettiin. Hän hyödynsi ylimääräisen vapaa-ajan kouluttautumalla ensihoitajaksi. Ennen koronakriisiä hän toimi perämiehenä. Hänen lentoyhtiönsä kuitenkin antoi hänen tehdä väliaikaisesti ensihoitajan työtä München-klinikalla Harlachingissa, Saksassa. Hän on tyytyväinen siihen, että lentäjän kokemuksesta on näissä uusissa tehtävissä hyötyä. Terveydenhuollon työntekijät kaikkialla Euroopassa osoittavat Maximilianin tapaan solidaarisuutta hoitamalla eri jäsenmaista tulevia potilaita. Esimerkiksi Saksan sairaaloiden teho-osastoilla hoidetaan kriittisesti sairaita italialaisia ja ranskalaisia potilaita.

"Ajattele niitä, joilla on suurempi riski sairastua vakavasti“

Lisa Huolehtii sairaanhoitajana iäkkäämmistä potilaista Saksa, Berliini

Sairaanhoitajat ovat tehneet töitä etulinjassa maailman kaikkein haasteellisimpien tartuntatautiepidemioiden aikana. Näitä tauteja ovat sikainfluenssa (H1N1), ebola, SARS ja MERS. Kuten aiempienkin epidemioiden aikana, sairaanhoitajat ympäri Eurooppaa ovat lisänneet työpanostaan taisteluun tappavan covid-19-taudin leviämistä vastaan. He muun muassa hoitavat tartunnan saaneita potilaita sairaaloissa ja toteuttavat kattavia kansanterveystoimia. Sairaanhoitajat tekevät tärkeää työtä kellon ympäri ja suojelevat näin potilaiden ja kaikkien muidenkin terveyttä ja hyvinvointia. Lisa kertoo, miten hänen työnsä on turvatoimien vuoksi tavallistakin haasteellisempaa: ”Suurin osa viestinnästä potilaan kanssa perustuu kasvonilmeisiin. Jopa ihan pieni hymy voi saada aikaan suuria muutoksia, mutta nyt se ei valitettavasti ole mahdollista.” Olemme erittäin ylpeitä siitä, että sairaanhoitajat kaikkialla jatkavat työtään pandemiankin aikana.

"Autan pelastuspalvelun jäsenenä“

Peter Työskentelee ensihoitajana pelastuspalvelussa Saksa, Augsburg

Peter on monen muun terveydenhuollon työntekijän tavoin huolehtinut potilaista, joilla koronavirustartuntaa epäillään tai se on vahvistettu. Hän toimi vielä jonkin aika sitten stuerttina Lufthansan palveluksessa. Arkiset sairastumiset ja loukkaantumiset eivät ole kuitenkaan loppuneet, ja lääkintäryhmät ovat tarvinneet lisätukea koronapotilaiden hoitamiseen. Peterin kaltaisten väsymättömien ihmisten ansiosta potilaat voidaan kuljettaa sairaalaan hoitoon mahdollisimman nopeasti. EU koordinoi ja tehostaa myös tällaista toimintaa. Tehohoitoa tarvitsevat potilaat siirretään joskus täysistä sairaaloista toisiin sairaaloihin, jotka voivat tarjota parempaa hoitoa, vaikka ne olisivatkin toisessa maassa. Jokin aika sitten 11 ranskalaista tehohoitopotilasta lennätettiin Ranskasta Luxemburgiin. Itävaltaan taas siirrettiin 11 tehohoitopotilasta Italiasta ja kolme Ranskasta. Tämä on hieno esimerkki siitä, kuinka kriisistä selvitään yhdessä.

"Jatkamme työntekoa, jotta yhteisömme saisi ruokaa“

Maxi Auttaa äitinsä ravintolassa Saksa, Hirten, Rheinland-Pfalz

Maxin äiti olisi voinut sulkea ravintolansa ja saada valtiolta tukea. Perhe asuu kuitenkin maaseudulla, jossa on vain vähän ruokailuvaihtoehtoja. Niinpä perheen äiti päätti aloittaa nouto- ja kotiinkuljetuspalvelun, jotta voisi tukea kyläyhteisöään. Maxi ja hänen perheensä kuljettavat nyt ruokaa ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten kotiin ilman lisämaksua. Monet ravintolat eri puolilla Eurooppaa valmistavat aterioita, jotta lähialueen asukkailla olisi ruokaa. Toisten auttamisella on ollut toinenkin varsin tarpeellinen seuraus: Näiden ravintoloiden toiminta jatkuu ja niiden henkilöstöllä on työtä.

"Vain ihmisten terveyden vaalimisella on merkitystä“

Julia Tekee ylimääräisiä työvuoroja apteekissa auttaakseen ihmisiä pysymään terveinä Saksa, Altötting

Julia on työskennellyt kolme vuotta apteekin teknisenä apulaisena. Hän on tehnyt viime viikkoina enemmän töitä kuin koskaan ennen. Nykytilanteessa farmaseuteilla on kaikkialla Euroopassa tärkeä rooli yhteisössään, sillä he antavat tietoa ja neuvoja ja hankkivat lääkkeitä asiakkailleen. Viruksen leviämistä ei voisi hidastaa ilman Julian kaltaisia ihmisiä. Apteekit ovat usein ensimmäinen paikka, josta ihmiset hakevat tietoa turvatoimista sekä oireista ja niiden hoidosta. Farmaseutit myös helpottavat suuren paineen alla olevien terveydenhuollon ammattilaisten työtaakkaa. Euroopassa on monia tällaisia sankareita, jotka työskentelevät apteekeissa ja terveystieteiden alalla. Euroopan unioni haluaa keventää heidän työtaakkaansa. Siksi se rahoittaa eri puolilla Eurooppaa 18:aa tutkimushanketta ja 140:tä tiimiä, jotka työskentelevät yötä päivää löytääkseen koronavirusrokotteen.

"Unettomia öitä ja lukuisia puheluita – miten saimme ystävän takaisin kotiin Afrikasta“

Sara Auttoi ulkomaille jumiin jääneen ystävänsä kotiuttamisessa Saksa, Garching

Covid-19-pandemia asettaa valtavat paineet terveydenhuoltohenkilöstölle ja sairaaloille kaikkialla maailmassa. On helppo kuvitella, että ongelma on vielä suurempi kehitysmaissa ja alhaisen tulotason maissa, joissa terveydenhuollolla on jo ennestään haasteita. Tämä ajatus huolestutti myös Garchingissa Saksassa asuvaa Saraa. Hänen italialainen ystävänsä oli käymässä sukulaisten luona Beninissä, kun pandemia julistettiin ja maat alkoivat sulkea rajojaan. Sara käynnisti oman kampanjansa saadakseen ystävänsä pois Beninistä. Hän sai apua työnantajaltaan ja henkilöstökomitealta, kollegoiltaan, perheeltään ja yhdeltä ystävälliseltä matkatoimistovirkailijalta. Yhdessä he onnistuivat tuomaan ystävän takaisin Saksaan. EU-maiden kansalaiset ovat tervetulleita kansallisten lentoyhtiöiden kotiutuslennoille. Tämä on mahdollista, koska EU:lla on kotiutusohjelma, jonka avulla EU-kansalaiset voivat palata kotimaihinsa. Kotiin oli 16. huhtikuuta mennessä tuotu 41 760 EU-kansalaista 193 lennolla.

"Minua kiinnostaa musiikissa sen ihmisiä yhdistävä voima“

Sonja Tuo ihmisiä yhteen musiikin avulla Saksa, Mainz

Musiikki on tehokas tapa tuoda ihmiset yhteen erityisesti näinä vaikeina aikoina, kun moni meistä tuntee itsensä yksinäiseksi. Sopraanona uraa luova Sonja haluaa tuoda ihmiset yhteen ja laulaa siksi Facebook-sivustollaan duettoja niin alan ammattilaisten kuin amatöörimuusikkojenkin kanssa. Hän järjesti myös yhteislaulutapahtuman, joka sai ihmiset kajauttamaan EU:n kansallishymnin ikkunoistaan iltakuudelta 22. maaliskuuta.

"Teen tänään voitavani, jotta huomenna olisi toisin“

Carolin Työskentelee vapaaehtoisena ambulanssin kuljettajana Saksa, Burghausen

Carolin on juuri suorittanut lukion ja aloittaa ensi vuonna lääketieteen opinnot, koska ihmisten auttaminen hätätilanteessa on hänen kutsumuksensa. Hänen työnsä vapaaehtoisena ambulanssin kuljettajana on vaikeutunut huomattavasti pandemian puhjettua, mutta hän noudattaa tarkasti kaikkia viruksen leviämistä ehkäiseviä toimia. Covid-19-taudin leviämisen hidastaminen on yksi EU:n – ja kaikkien eurooppalaisten – päätavoitteista. Tavoitteen saavuttamalla me kaikki yhdessä varmistamme välttämättömien palveluiden ja keskeisten lääkintätarvikkeiden saatavuuden.

"Pitäkää huolta toisistanne ja kohdelkaa kaikkia kunnioittavasti. Me kaikki tarvitsemme nyt solidaarisuutta“

Anna Opiskelee sairaanhoitajaksi ja työskentelee sairaalassa Saksa, Starnberg

Anna aloitti sairaanhoitajaopinnot lokakuussa 2018. Hänet voidaan pyytää apuun milloin tahansa. Hänen osastoaan on valmisteltu hoitamaan covid-19-hätätapauksia ja koulutettu käyttämään potilaiden tilan seurantaan tarkoitettuja laitteita, joita sairaanhoitajat eivät yleensä käytä. Nykyinen kriisi aiheuttaa stressiä ja kuormittaa henkisesti erityisesti opiskelijoita. Anna ja muut tiimin jäsenet tekevät kuitenkin kaikkensa auttaakseen viruksen torjunnassa. Hän haluaa muistuttaa kaikkia siitä, että toisista on pidettävä huolta, ihmisiä on kohdeltava kunnioittavasti ja suojatoimia on noudatettava aina. Tällaista solidaarisuutta näkee kaikissa jäsenmaissa. Ranska on lahjoittanut Italialle miljoona kasvosuojainta, ja Saksa on toimittanut Italialle seitsemän tonnia terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita, muun muassa hengityskoneita ja anestesiamaskeja. Näillä välineillä pelastetaan ihmishenkiä.

"Jatkamme työntekoa, koska potilaat tarvitsevat meitä!“

Edina Tarjoaa hammashoitoa kriisin aikana Saksa, Korntal-Münchingen

Hammaslääkäri Edina Glaser työskentelee hammashoitolassa yhdessä kuuden kollegansa kanssa. Työ on nykyisessä kriisissä hyvin haastavaa. Desinfiointiaineita ja henkilönsuojaimia ei aina ole saatavilla. Hoitola sijaitsee alueella, jolla on erityisen paljon tautitapauksia, ja siksi potilaiden hoitamisessa on riskinsä. Edina ja hänen kollegansa jatkavat kuitenkin työtään, koska potilaat tarvitsevat heitä varsinkin silloin, kun heillä on paljon kipuja. Hoidon tarjoaminen ihmisille on tärkein prioriteettimme. Miljoonat sairaanhoitajat, lääkärit, hammaslääkärit ja muut hoitoalan työntekijät ovat koronaviruksen torjunnan etulinjassa. EU puolestaan varmistaa, että maat saavat nopeasti käyttöönsä ihmishenkiä pelastavia terveydenhuollon laitteita.

"Kevennämme eturintamalla tarvittavien lääkäreiden työtaakkaa“

Claudia Auttaa kovista kivuista kärsiviä potilaita lääkärien keskittyessä covid-19-taudin hoitoon Saksa, Herrsching am Ammersee

Terveydenhuoltoalan ammattilaisiin kohdistuu tämän kriisin torjunnassa valtavia paineita. Claudia ja muut osteopaatit keventävät lääkäreiden työtaakkaa hoitamalla muita kuin covid-19-potilaita. Kun pandemian torjunta pitää terveydenhuollon ammattilaiset kiireisinä, potilaat saavat kriisin aikana osteopaateilta kipua lievittävää hoitoa. Tällä tuella on suuri merkitys potilaille, ja se keventää lääkärien ja sairaanhoitajien raskasta työtaakkaa.