"Tutkijoiden välinen yhteistyö on näinä vaikeina aikoina erittäin tärkeää“

Luke Kehittää tutkijatiiminsä kanssa uutta molekyylilääkettä covid-19-taudin aiheuttamaan keuhkotulehdukseen Irlanti, Dublin

Monet eivät ole vielä kuulleetkaan itakonaatista. Se on molekyyli, jolla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Äskettäin on havaittu, että siitä voisi olla apua hengitysvaikeuksista kärsivien covid-19-potilaiden hoidossa. Viime kädessä se voi jopa pelastaa ihmishenkiä. Professori Luke O’Neill ja hänen tutkijatiiminsä Trinity College -yliopistossa Dublinissa ovat testanneet juuri tätä molekyyliä. He toivovat, että molekyyli auttaa parantamaan covid19-taudin aiheuttaman keuhkotulehduksen. Luken tutkimusta rahoitetaan EU:n INITIATE-hankkeen varoilla. EU:n Horisontti 2020 -tutkimushankkeesta tukea saa 18 tutkimushanketta ja 151 tiimiä ympäri Eurooppaa. Tarkoituksena on löytää nopeasti rokote covid-19-tautia vastaan. Samalla pyritään parantamaan diagnostiikkaa, valmiustasoa, kliinistä hoitoa ja hoitomenetelmiä.

"Pyysimme nuoria äänestämään, mikä tavara oli heille tärkein karanteenin aikana“

Femi Dokumentoi kulttuuria ja elämäntyylejä Irlannissa pandemian aikana Irlanti, Dublin

Olemme oppineet koronaviruspandemiasta, että ihmiset ovat eri mieltä siitä, mikä on välttämätöntä. Näimme kaikki, kuinka ihmiset ostivat pakkomielteisesti aivan liikaa vessapaperia, mutta emme tienneet, mitä tavaroita nuoremman sukupolven edustajat pitävät välttämättöminä. Irlantilainen yritys Slight Motif päätti ottaa tästä selvää ja jakoi sosiaalisessa mediassa luettelon 32 välttämättömästä karanteenitavarasta. Äänestyskierroksia oli useita. Nuoret äänestivät, mikä heidän mielestään oli välttämättömin tavara. Luettelossa oli muun muassa nenäliinoja, pikku purtavaa, käsidesi ja urheiluvälineitä. ”Viiden kierroksen jälkeen selvisi, että nuorelle yleisöllemme välttämättömin tavara karanteenin aikana oli Spotify-sovellus”, sanoo Femi Falana. Slight Motif -yritys dokumentoi Quarantine Bunker Pack -aloitteellaan kaupunkikulttuuria ja urbaania elämäntapaa Irlannissa.

"Osaamme tehdä yhteistyötä vaikeina aikoina“

Patrick Pitää tislaamonsa avoinna ja valmistaa välttämättömiä tarvikkeita Irlanti, Drumshanbo

Patrickin yritys Leitrimissa valmistaa normaaliaikoina giniä ja viskiä. Tarpeet ovat muuttuneet ja niin on hänen tuotantonsakin. Nykyisin hänen tiiminsä valmistaa käsidesiä läntisen Irlannin apteekeille, lääkäreille, kaupoille ja hyväntekeväisyysjärjestöille. Yrittäjät mukauttavat liiketoimintaansa kaikkialla Euroopassa ja tukevat näin terveydenhuollon työntekijöitä taistelussa pandemiaa vastaan.