"Miten elät neljä kuukautta 735 eurolla?“

Giuliano Eli neljä kuukautta ilman palkkaa ja päätti omistaa osan vapaa-ajastaan vapaaehtoistyöhön Italia, Reggio Emilia

Mitä tekisit, jos sinulla oli 11-vuotias tytär mutta ei tuloja neljään kuukauteen? Monet meistä varmaan menisivät paniikkiin. Giuliano sen sijaan päätti käyttää aikaansa luonnossa ja jakaa vapaaehtoistyöntekijänä maskeja asuinalueellaan. ”Olen töissä liukuhihnoja tuottavassa yrityksessä, mutta minun käskettiin palata kotiin 3. maaliskuuta. Yrityksen oli pakko sulkea ovensa ja irtisanoa työntekijät. Sain työttömyyskorvausta vasta toukokuun alussa. 735 euroa bruttona, enkä mitään sen jälkeen. Nämä ovat olleet todella vaikeita aikoja”, toteaa Giuliano. EU pyrkii auttamaan tällaisissa tilanteissa. Se on muun muassa myöntänyt sata miljardia euroa tukea, jotta ihmiset voisivat pitää työpaikkansa. Lisäksi se on tarjonnut elintarvikeapua ja perushyödykkeitä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Rakennerahastoista on myönnetty terveydenhuoltoalalle, yrityksille ja työntekijöille tukea 37 miljardia euroa.

"Kirjalahjoitus on upea tapa auttaa eristyksissä olevia perheitä“

Giuseppina ja Gianfranca Jakavat kirjoja koronaviruskriisistä kärsiville perheille Italia, Milano

”Kifubon” on japania ja tarkoittaa kirjojen lahjoittamista. Sama nimi on kansainvälisellä hankkeella, joka ulottui vuonna 2019 Espanjaan, Ranskaan, Saksaan ja Italiaan. Tämän ainutlaatuisen aloitteen kautta kirjoja lahjoitetaan säännöllisesti hyväntekeväisyyteen. Maailmanrauhan lähettiläs Prem Rawat on lahjoittanut covid-19-epidemian aikana hankkeelle yli 10 000 kopiota kirjastaan “Splitting the arrow. Understanding the business of life”. Kirja tunnetaan siitä, että sillä oli suuri vaikutus rauhaa edistävään julistukseen, jonka Prem Rawat kirjoitti Euroopan parlamentin puhemiehen kanssa. ”Kirja valittiin sen lyhyiden ja hauskojen tarinoiden myönteisyyden vuoksi. Kirja kertoo osallisuudesta, sisäisestä vahvuudesta, mahdollisuudesta tehdä hyviä valintoja ja rauhasta, joka asuu meissä jokaisessa”, selittää Giuseppina. Kirjat jaettiin vanhemmille ja lapsille, jotka ovat koronaviruksen vuoksi vaikeassa tilanteessa.

"Nyt tiedän, mitä tarkoittaa vahva ja yhtenäinen Eurooppa“

Joe Teki yhteistyötä italialaisten asiantuntijoiden kanssa pelastaakseen koronaviruspotilaita Italia, Lecco

EU:n hätäavun koordinointikeskus auttoi lähettämään lääkintätiimin Romaniasta terveydenhuollon alan työntekijöiden avuksi Italiaan. Toimintaa johti majuri Joe Stroescu. Tiimi teki yhteistyötä italialaisten asiantuntijoiden kanssa ja pelasti koronaviruspotilaita. Kolmen hoitajan ja 11 lääkärin tiimissä oli keuhkoasiantuntijoita, anestesiologeja sekä tehohoidon ja hätälääketieteen asiantuntijoita. He kaikki suorittivat Italian terveydenhuoltojärjestelmää koskevan kolmipäiväisen koulutuksen ennen kuin he panivat päälleen suojavarusteet ja hoitivat potilaita Leccon ja Meraten kaupungeissa Lombardiassa. Kuten Joe asian ilmaisee: ”Ei sillä ole väliä, mistä on kotoisin. Elämässä teot ratkaisevat. Näinä vaikeina hetkinä on tärkeää osoittaa solidaarisuutta ja auttaa toinen toisiaan, sillä ainoastaan yhdessä voimme voittaa tämän taistelun. Tämä yhteisvastuuteko on pelastanut ihmishenkiä ja osoittanut EU-perheen todellisen luonteen.” Olemme täysin samaa mieltä.

"Teemme parhaamme paikallisyhteisöjen ja terveydenhuollon hyväksi“

Antonio ja Francesco Valmistavat hengitysventtiileitä 3D-tulostimella Italia, Varese

Antonio Piscia suunnittelee työkseen erilaisia osia tutkijoille Euroopan komission yhteisessä tutkimuskeskuksessa Italiassa. Laboratoriot ovat sulkutoimien vuoksi kiinni, joten hän on alkanut tehdä hengitysventtiilejä 3D-tulostimella. Hänen kollegansa Francesco Scaffidi-Argentina toimitti 15. huhtikuuta ensimmäiset 22 hengen pelastavaa hengitysventtiiliä Varesen sairaalalle. ”Yhteisen tutkimuskeskuksen tutkijoiden työ liittyy monilla tavoin covid-19-kriisiin. Olemme onnellisia, jos voimme keskuksen teknisten ja tukitoimintojen osana jollakin tavoin auttaa paikallisyhteisöjä ja terveydenhuoltoa”, sanoo Antonio. Myös tutkimuskeskuksen Belgiassa, Saksassa ja Alankomaissa työskentelevä henkilöstö lahjoittaa lääkinnällisiä laitteita ja muita tarvikkeita paikallisille yhteisöilleen ja terveydenhuollolle. ”Haluamme näyttää paikallisyhteisöille ja muille Euroopan kansalaisille, että me välitämme ja tuemme heitä kaikin mahdollisin tavoin”, toteaa yhteisen tutkimuskeskuksen johtaja Rien Stroosnijder.

"Meidän on tuettava eniten apua tarvitsevia“

Marco Toimii Italian Punaisen Ristin ”Il Tempo della gentilezza” -aloitteen vapaaehtoistyöntekijänä ja haluaa osoittaa, että kriisiaikana jokainen teko vaikuttaa Italia, Rooma

Italian Punaisen Ristin järjestämä “Il tempo della gentilezza” on maanlaajuinen aloite. Sadat vapaaehtoistyöntekijät auttavat eniten covid-19-kriisistä kärsiviä ihmisiä esimerkiksi toimittamalla heille kotiin ruokaostokset ja lääkkeet. Marco D’Amico tekee vapaaehtoistyötään Roomassa. ”Valmistelimme kotikuljetuksia, kun kuva otettiin”, selittää Marco. ”Uskon lujasti, että meidän on covid-19-pandemian aikana tuettava eniten apua tarvitsevia.” Italian Punaisen Ristin tavoitteena on älykäs, turvallinen ja ystävällinen toiminta. Se korostaa, että jokainen teko vaikuttaa. Olipa sitten kyseessä ambulanssin tuulilasiin jätetty kannustusviesti, maski- ja suojalasilahjoitus tai aamiainen tai illallinen sairaalan henkilöstölle. EU:n pitkän aikavälin talousarvion on oltava kunnianhimoinen, jotta covid-19-kriisin jälkeen talous elpyy ja luodaan vihreä, digitaalinen ja kestokykyinen Eurooppa. Lisätietoja löytyy täältä: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/priorities/monivuotinen-rahoituskehys

"Nälkää ei panna karanteeniin“

Mircea Auttaa hyödyntämään ylijäämäelintarvikkeita Italia, Pescara

Banco Alimentare Onlus -säätiö auttaa puoltatoista miljoonaa avun tarpeessa olevaa ihmistä Italiassa. Se jakaa ylijäämäelintarvikkeita 7 500 hyväntekeväisyysjärjestölle. Kahden viime kuukauden aikana Italiassa on koronaviruspandemian vuoksi pyydetty elintarvikeapua 40 prosenttia enemmän kuin ennen. Joillakin alueilla kasvu on ollut jopa yli 60 prosenttia. Ruokapankki on pysynyt avoinna, koska se tiedostaa, että sen palvelut ovat maalle välttämättömiä. Banco Alimentare Onlus -säätiö on saanut EU:lta merkittävää tukea ja jakanut tänä vuonna jo 30 000 tonnia ruokaa. Tuotteet jaetaan ulkotiloissa ja työntekijät huolehtivat siitä, että lähikontakteja vältetään ja kaikki saavat jotakin syötävää. ”Meihin iski jonkinmoinen yhteisvastuun hyökyaalto”, sanoo säätiön puheenjohtaja Giovanni Bruno. ”Pandemia on lisännyt vapaaehtoistyöntekijöiden määrää. Olen tästä aivan ihmeissäni. Tällä hetkellä velvollisuutemme on tehdä enemmän eikä vähemmän”, toteaa vapaaehtoistyöntekijä Maria Salernosta.

"Ensimmäisen kotoperäisen tapauksen löytäminen auttoi estämään lisätartunnat“

Annalisa Havaitsi ensimmäisen koronavirustartunnan Euroopassa Italia, Codogno

Lääkäri Annalisa Malara teki 20. helmikuuta päätöksen, joka muutti kaiken. Se pelasti Mattia Maestrin ja monen muun ihmisen hengen eri puolilla Eurooppaa. Mattia on 37-vuotias tutkija, jolla havaittiin Euroopan ensimmäinen kotoperäinen koronavirustartunta. Hän oli nuori ja urheilullinen mutta silti erittäin vakavasti sairas. Kun kaikki muut testitulokset olivat negatiivisia, Annalisa päätti tehdä hänelle koronavirustestin. Jälkikäteen Annalisa tajusi, että Italiassa ja muissa Euroopan maissa voitiin ottaa käyttöön eristys- ja ehkäisytoimenpiteet, koska hän varoitti asiasta heti. Annalisan mielestä kansainvälinen solidaarisuus ja tieteellinen yhteistyö ovat pandemian taltuttamisessa ratkaisevan tärkeitä. ”Toivon, että tarinani auttaa ymmärtämään, että kuka tahansa voi vaikuttaa, jos tekee työtään rehellisesti ja intohimoisesti. Toivon, että Euroopasta tulee entistä yhtenäisempi ja vahvempi, koska tällaisista hätätapauksista voidaan selvitä vain, jos ne kohdataan yhtenä suurena kansakuntana.”

"On tärkeää torjua disinformaatiota yksinkertaisella ja hauskalla tavalla“

Sarah Tukee vapaata ja riippumatonta mediaa Italia, Rooma

Euroopassa eletään historiallista aikaa, kun viestintä on vaikeaa ja oikean tiedon löytäminen vielä vaikeampaa. Kun pandemia puhkesi, Sarah alkoi julkaista ilmaisia ”Coffee al Fly” -podcasteja, joiden aiheet vaihtelevat lähikontaktien välttämisestä ja talousvalistuksesta Euroopan suvereniteettiin. Hän keskustelee joka viikko työtovereiden ja ystävien kanssa tuoreimmista uutisista ja yrittää ymmärtää, mitä on itse asiassa tapahtunut. Siten hän jakaa tietoa ihmisille, jotka haluavat lisätietoja hallitusten toimista koronaviruskriisissä. Parlamentti on vaatinut EU-tietolähdettä, jotta kaikki saisivat tosiasioihin perustuvaa tietoa. Se on myös kehottanut sosiaalisen median yrityksiä torjumaan disinformaatiota ja vihapuhetta. Podcasteissaan Sarah rauhoittelee kuuntelijoita ja korjaa väärinkäsityksiä. Hän haluaa vaalia rauhaa ja solidaarisuutta näinä poikkeuksellisina aikoina.

"Valmistamme maskeja vaatteiden sijaan. Se oli oikea päätös“

Anna Työllistää haavoittuvassa asemassa olevia naisia kangasmaskien tuotannossa Italia, Verona

Anna on Qiod Impresa Sociale -yrityksen perustaja ja johtaja. Yritys työllistää haavoittuvassa asemassa olevia naisia ja valmistaa tuotteita kierrätysmateriaaleista. Tämän vuoden huhtikuussa he aloittivat maskien tuotannon. Maskit valmistetaan erityisestä kosteutta imevästä ja mikrobeja hylkivästä kankaasta, jonka voi pestä 15 kertaa. Yritys pyysi Italian kansanterveyslaitokselta lupaa muuttaa tuotantoaan ja saikin sertifioinnin, joka sallii maskien jakamisen I luokan lääkinnällisinä tarvikkeina. Yritys tekee yhteistyötä Italian osuuskuntien liiton, Legacoopin, kanssa. Tämä on yksi monista yhteistyöhankkeista, joilla torjutaan viruksen leviämistä.

"Tulevaisuus on meidän käsissämme, joten kädet pois taskuista“

Isinnova 3D-tulostimet, maskit, hengityslaitteen venttiilit ja lääkintätarvikkeet Italia, Brescia

Isinnova design lab halusi auttaa paikallista sairaalaa, jolta puuttui hengityslaitteiden venttiilejä. Yritys kehitti prototyypin ja valmisti uusia venttiileitä 3D-tulostimilla muutamassa tunnissa. Mallin lähdekoodista tehtiin avoin, jotta kuka hyvänsä, joka omistaa 3D-tulostimen, voisi valmistaa ja toimittaa venttiileitä sairaaloille. He myös muunsivat yhteistyössä lääkäreiden kanssa snorklausmaskeja terveydenhuollon maskeiksi, koska sairaalan henkilöstöllä on valtava pula henkilönsuojaimista.

"Sanoista tekoihin!“

Massimo Valmistaa kasvosuojaimia 450 kollegansa kanssa Italia, Bologna

Massimolla ja hänen GVS-yrityksellään on ollut merkittävä rooli covid-19-taudin torjunnassa. Yritys on pyrkinyt koko ajan lisäämään maskien tuotantoa. Se on myös laajentanut tuotantotilojaan, jotta siellä voidaan tuottaa henkilönsuojaimia ja lääkinnällisiä suodattimia erityisesti Italian markkinoille. GVS tekee yhteistyötä Bolognan yliopiston kanssa, testaa hoitohenkilökunnan kasvosuojuksia ja tutkii puhdistusmenetelmiä. Lisäksi se on käynnistänyt digitaalisen koulutushankkeen. Myös Euroopan unioni tukee hoitotarviketuotantoa. Se on perustanut kaikkein aikojen ensimmäisen rescEU-varaston osaksi EU:n pelastuspalvelumekanismia. Varastoon on kerätty kaikkia jäsenmaita varten erilaisia hoitotarvikkeita, kuten kasvosuojaimia.

"Osta ateria tänään, niin ravintola on pystyssä huomennakin“

Global Shapers Tukee ravintoloita ja kahviloita Italia, Rooma

Monet yritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa, jotta covid-19-taudin leviämistä voidaan rajoittaa. Tämä on ajanut monet ravintolat ja kahvilat taloudelliseen ahdinkoon. Global Shapers -verkoston Rooman yksikkö on perustanut ”Save One Seat”-alustan, jonka kautta ihmiset voivat ostaa lempiravintoloidensa ”illalliskuponkeja” ja käyttää ne, kun poikkeustila on ohi. Näin yritykset saavat välittömästi varoja juokseviin kuluihinsa ja käyttäjät voivat jo nyt suunnitella ravintolailtoja ystävien ja perheenjäsenten parissa. Myös EU tukee yrityksiä, joilla on tällaisia ongelmia. Esimerkiksi Euroopan investointirahasto auttaa kahdeksalla miljardilla eurolla ainakin sataa tuhatta pandemiasta kärsivää yritystä.

"Autan sairaaloita saamaan parhaat välineet covid-19-taudin testaamiseen“

Claudio Kouluttaa ammattilaisia molekyyli-diagnostiikan tekniikan soveltamisessa Italia, Rooma

Eurooppalaisten on oltava yhtenäisiä tässä vakavassa ja nopeasti muuttuvassa tilanteessa, jotta voimme estää covid-19-taudin leviämisen. Claudio käyttää molekyylibiologian ja tieteellisen konsultoinnin innovaatio-osaamistaan tehdäkseen oman osuutensa. Servizi Diagnosticin jäsenenä hän jakaa diagnostisia tuotteita laboratorioille ja tarjoaa ratkaisuja terveydenhuollon tuottajille kaikkialla Euroopassa. EU on tehnyt rajatylittäviä terveysuhkia koskevan päätöksen, jonka ansiosta jäsenmaiden on helpompi tehdä yhteistyötä ja lääketieteellisten vastatoimien yhteishankintoja. Näin varmistetaan kohtuuhintaisten lääkintätarvikkeiden saatavuus ja jakelu kaikkialla Euroopassa.

"Etsin ratkaisuja itselleni, ystävilleni ja koko Euroopalle“

Giuseppe Kehittää ihmishenkiä pelastavia innovatiivisia lääketieteellisiä hoitoja Italia, Ancona

Giuseppe Bungaro on kotoisin Fragagnanosta. Ensin hän voitti nuorten tutkijoiden EU-kilpailun ja sen jälkeen hän sai 100 Eccellenze Italiane -palkinnon. Giuseppe on keksinyt tavan välttää keuhkojen liiallista arpeutumista ja hoitaa SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman keuhkokuumeen oireita ylipainehappihoidolla. EU edistää tällaista tutkimusta ja auttaa rahoituksellaan tutkijoita kehittämään nopeasti rokotteen. On esimerkiksi ehdotettu, että Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetaan 47,5 miljoonalla eurolla 17 tutkimushanketta, jotka voisivat auttaa lisäämään ymmärrystä covid-19-taudista ja siten parantaa kliinistä hoitoa.

"Lääkärit tarvitsevat helppokäyttöisiä, automatisoituja ja tekoälyyn perustuvia laitteita“

Filippo ja Marco Kehittää uutta teknologiaa, joka auttaa covid-19-potilaita hengittämään Italia, Parma

Covid-19-tauti voi aiheuttaa joillekin hengenahdistusta ja toisille vakavia hengitysvaikeuksia. Tämä voi olla hyvin pelottavaa. Tällaisten potilaiden tarvitsemista hengityskoneista on puutetta. Siksi Marco ja Filippo kehittivät startup-yrityksessään Omnidermal automatisoidun hengityskoneen (ABU). Heidän kokemuksensa lääkinnällisten laitteiden kehittämisestä ja lääketeollisuuden automaatiosta auttaa covid-19-taudista kärsiviä ja kuntoutuksessa olevia potilaita hengittämään paremmin. EU:n terveysalan kumppanuudella, innovatiivisia lääkkeitä koskevalla aloitteella, nopeutetaan myös lääkkeiden kehittämisprosessia, luodaan uutta tieteellistä tietoa ja kehitetään resursseja tiedeyhteisön vapaaseen käyttöön. Joistakin näistä hankkeista potilaat hyötyvät jo nyt.

"Yhdessä olemme vahvempia“

Vapaaehtoistyöntekijöiden ryhmä ensiapupalvelussa Italialaisen Anpas Emilia Romagna -ensiapupalvelun vapaaehtoistyöntekijät valmistautuvat uuteen päivään Italia, Parma

Kansalaisyhteisöt eri puolilla Eurooppaa osoittavat solidaarisuutta näinä vaikeina aikoina. Yksi näistä ryhmistä on Anpas Emilia Romagna. Se tarjoaa ensiapupalveluja kriisistä eniten kärsiville alueille Italiassa. Ensiapuryhmän toimintaa tuetaan rescEU-ohjelmasta, joka on osa EU:n pelastuspalvelumekanismia. Näin varmistetaan, että maat saavat tarvitsemansa terveydenhuoltoalan tarvikkeet nopeasti. Tämä tarkoittaa, että ensimmäinen rescEU-varasto on nyt kaikkien jäsenmaiden saatavilla. Sinne on kerätty EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta terveydenhuollon tarvikkeita, mm. hengityskoneita ja suojamaskeja.

"Kyllä, olen peloissani. Me kaikki olemme. Mutta juuri pelko saa meidät jatkamaan taistelua“

Claudia Toimii lääkärinä sairaalan covid-päivystysklinikalla Milanossa Italia, Milano

Claudia on milanolaisen Fatebenefratelli Sacco -sairaalan covid-päivystysklinikan sisätautilääkäri. Sairaala on perustanut neljä covid-osastoa. Claudian osastolla hoidetaan vakavimmin sairastuneita potilaita, joiden tila on erittäin epävakaa. Valtaosa hänen 40 potilaastaan on hengityskoneissa ja heistä suuri osa siirretään todennäköisesti tehohoitoyksikköön. Claudia ja monet lääkärit ympäri Eurooppaa ovat mukauttaneet työtään nykytarpeisiin. EU on osoittanut lisävaroja sairaaloille ympäri Eurooppaa, jotta lääkintähenkilöstö voisi tehdä haasteellista työtään. Se on myös lisännyt terveydenhuoltoalan tarvikkeiden tuotantoa julkisilla hankinnoilla ja neuvotellut uusista tarviketoimituksista.

"Olen valmiimpi kuin koskaan“

Francesco Francesco, Italia Anpas Emilia Romagna -ensiapupalvelun vapaaehtoistyöntekijä Italia, Parma

Francesco asuu Parmassa, yhdellä niistä Italian alueista, jotka kärsivät covid-19-epidemiasta eniten. Hän toimii vapaaehtoisena ambulanssinkuljettajana ensiapupalvelussa. Paikallinen väestö tarvitsee hänen palvelujaan erityisesti nyt kriisiaikana. EU tukee vapaaehtoistyöntekijöitä ja lääkintähenkilöstöä ja varmistaa terveydenhuollon tarviketoimitukset. Se on lisännyt terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden tuotantoa ja neuvotellut uusista toimituksista kriisistä eniten kärsiville alueille.