"On hienoa osallistua covid-19-taudin torjuntaan koko Liettuan ylitse vyöryvän hyväntahtoisuuden aallon mukana“

Tadas Työskentelee kirjastossa, jossa covid-19-tautia torjutaan innovatiivisilla ratkaisuilla Liettua, Kaunas

Kaunasin kaupungin Vincas Kudirka -kirjasto Liettuassa ryhtyi nopeasti torjumaan covid-19-tautia valmistamalla yksinkertaisia mutta tehokkaita ovenkahvoja, joihin ei tarvitse koskea käsin. Kirjaston tiimi otti käyttöön kaikki saatavilla olevat 3D-tulostimet ja valmisti oveen kiinnitettäviä laitteita, joiden ansiosta ihmiset voivat avata ovet koskematta kahvaan. Tämän innovaation lisäksi kirjastonhoitajat ja IT-alan insinöörit tulostivat satoja kasvovisiireitä terveydenhuollon työntekijöille.

"Tarjoamme aterioita paikallisille sairaaloille, jotta ruoka ei menisi haaskuun. Tästä kasvoi nopeasti varsinainen solidaarisuusliike“

Odeta Tarjoaa maksuttomia aterioita lääkintähenkilöstölle ja ruokapankeille kansalaisten lahjoitusten turvin Liettua, Vilna

Odetan ravintolaketjulla "Jurgis ir drakonas" oli paljon ruokaa, joka olisi mennyt haaskuun. Odeta päätti valmistaa aterioita ja tarjota niitä Vilnan ja Kaunasin sairaaloiden tiimeille. Kun hän jakoi tietoa aloitteestaan sosiaalisessa mediassa, ihmiset ja yritykset ympäri maata tarjosivat apuaan. Lahjoitusten turvin Odeta ja hänen kollegansa tarjoavat maksuttomia aterioita sairaaloiden tiimeille. Lisäksi he tekevät lahjoituksia ruokapankeille ja apua tarvitseville ihmisille.

"Covid-19 ei ole ainoa terveysongelma, johon ihmiset tarvitsevat apua“

Mindaugas Perusti maksuttoman verkkopalvelun, josta saa terveysalan perusneuvontaa liikkumisrajoitusten aikana Liettua, Vilna

Terveydenhuolto on suunnannut palvelujaan muualle pandemian aikana. Joiltakin kansalaisilta on näin viety tutut lääkärit, hammaslääkärit, fysioterapeutit ja psykologit. Mindaugas on itsekin lääkäri. Hän on perustanut Facebook-sivun, jolla ihmiset voivat esittää terveyttä koskevia kysymyksiä ja saada apua nopeasti. Vastauksen voi saada jopa 10 minuutissa tai enintään 24 tunnin kuluessa pyynnön kiireellisyydestä riippuen. Potilaat saavat näin terveysalan perusneuvontaa. Samalla etulinjassa työskentelevän terveydenhuoltoalan henkilöstön työmäärä kevenee. Myös julkisia varoja säästyy, kun ne voidaan näin osoittaa ainoastaan välttämättömiin ja kiireellisiin toimiin.

"Yhdessä saamme aikaan tuloksia“

Gabija ja Ieva Käynnistivät joukkorahoituskampanjan, jotta sairaalat saisivat henkilönsuojaimia Liettua, Vilna

Gabijan ja Ievan työpaikka on verkkomediayritys ja kansalaisjärjestö Laisves TV (”Vapaus TV”). He käynnistivät kollegojensa kanssa joukkorahoituskampanjan ja hankkivat suojavarusteita sairaaloille varsinkin syrjäseuduilla, joissa tilanne on kriittisempi kuin suurissa kaupungeissa. Kahdessa viikossa he olivat saaneet kokoon jo yli kaksi miljoonaa euroa. He ovat tehneet yhteistyötä myös paikallisten muotialan yritysten kanssa ja auttaneet niitä aloittamaan suojavarusteiden valmistuksen.

"Älä ikinä anna hyvän kriisin mennä hukkaan, sillä kriisi lähentää ihmisiä“

Robertas Tuottaa suojavarusteita terveydenhuoltoalan ammattilaisille Liettua, Vilna

Robertas tuottaa vapaaehtoisvoimin satoja tuhansia henkilösuojainten osia Liettuan terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Kuudessa viikossa he tekivät 100 000 kirurgista maskia, yli 240 000 antibakteriaalista kertakäyttömaskia ja HEPA 10 -maskia sekä yli 20 000 kertakäyttöistä suojahaalaria ja -takkia. Robertasin ja vapaaehtoistyöntekijöiden ansiosta suojavarustepulaa on nyt lievitetty jonkin verran. Näiden aloitteiden avulla terveydenhuoltoalan ammattilaiset voivat tehdä työtään turvallisesti ja pysyä terveenä.

"Nopein hankkeemme ikinä – ja niin paljon osallistujia!“

Eimantas ja Tomas Auttaa liettualaisia sairaaloita hankkimaan lääkintätarvikkeita Liettua, Vilna

Eimantas, Tomas ja heidän kollegansa Tesonetissä saivat kerätyksi yhdessä Liettuan teknologiayhteisön kanssa 440 000 euroa. Varoilla hankittiin terveydenhuollon tarvikkeita sairaaloihin Liettuassa. He aloittivat tyhjästä ja toteuttivat koko hankkeen 72 tunnissa. Hankkeen avulla Liettuan suurin sairaala sai kipeästi tarvitsemiaan hengityskoneita ja vanhainkodit suoja-asuja ja puuvillamaskeja. Tällaiset aloitteet täydentävät EU:n rescEU-ohjelmaa. RescEu:n kautta kerätään terveydenhuollon tarvikkeita, jotta tarvikepulasta kärsivät jäsenmaat saavat tarvitsemansa tarvikkeet nopeasti.