"EU:n laitehankintojen ansiosta voimme hoitaa enemmän potilaita“

Piotr Auttaa terveysuhista kärsiviä rajaseutuja Puola, Tomaszów Lubelski

Koronavirus ei pysähdy rajalle. Mutta eivät myöskään meidän torjuntatoimemme. EU:n rahoittama RESCUE-hanke on auttanut toimittamaan ambulansseja ja hengityskoneita Puolan, Valko-Venäjän ja Ukrainan rajaseutujen sairaaloille, jotta lääkärit voivat torjua koronaviruspandemiaa maiden rajojen yli ja EU:n syrjäseuduilla. Piotr Gozdek vastaa Tomaszów Lubelskin terveyskeskuksen sisä- ja sydäntautien osastosta. ”Olemme lähinaapureita. Potilaamme voivat luottaa terveydenhuollon korkeaan laatuun huolimatta siitä, miltä puolelta rajaa he ovat kotoisin. Sairaalat pitävät yhteyttä, joten voimme jakaa kokemuksia myös suurissa terveyskriiseissä, joihin SARS-Cov2-pandemia eittämättä kuuluu.” Eikä tässä ole kyse vain tarvikkeista. Hankkeen kautta on järjestetty erityisalojen koulutusta 69 lääkärille, 48 pelastajalle ja 137 sairaanhoitajalle. Koulutusta on määrä tarjota myös alueen 4 500 asukkaalle.

"Auttaminen ja vapaaehtoistyö kuuluu partiolaisten elämään“

Anna Auttoi jakamaan yli 3 000 ateriaa ikäihmisille ja sosiaaliapua saaville Puola, Wieliczka

Aina ei tarvita vapaaehtoisten armeijaa, jotta voi tehdä suuria tekoja. Krakovan lähellä sijaitsevassa Wieliczkan kaupungissa muutama aikuinen partiolainen on auttanut toisia parhaansa mukaan maaliskuun puolivälistä lähtien. He kuuluvat Puolan partio- ja opasliittoon. Heidän elämänsä on muuttunut radikaalisti ja nyt he keskittyvät pääasiassa kahteen asiaan: he kehittävät verkkoon kiinnostavaa tekemistä nuoremmille partiolaisille sekä tukevat ikäihmisiä ja sosiaaliavustusta saavia henkilöitä. Ryhmä on jakanut tarvitseville jo yli 3 000 ateriaa ja suojavarusteita sekä kuljettanut ruokaostoksia ihmisten koteihin. ”Auttaminen ja vapaaehtoistyö kuuluu partiolaisten elämään”, sanoo Anna. ”Olipa koronavirusta tai ei, Wieliczkan asukkaat voivat aina luottaa apuumme.”

"On luonnollista tukea apua tarvitsevia ja varsinkin niitä, jotka työssään pelastavat ihmishenkiä“

Krzysztof, Gabriela ja Dagmara Tarjoavat terveysalan ammattilaisille psykologista tukea Puola, Varsova

Hoitajille taputtaminen on hieno symbolinen ele, mutta kun paineet sairaaloissa kasvavat, aloitteen rajat tulevat vastaan. Uupumus ja stressi lisääntyvät, ja terveydenhuollon ammattilaiset alkavat pelätä oman terveytensä tai läheistensä terveyden puolesta. Tämä riski tunnetaan hyvin puolalaisen Łazarskin yliopiston alaisessa stressin ja uupumuksen ehkäisykeskuksessa. He halusivat vähentää uupumisriskiä ja perustivat maksuttoman psykologisen avun palvelun, joka on tarkoitettu lääkäreille, hoitajille, ensihoitajille ja laboratorioteknikoille. Kokeneet psykologit tarjoavat apua puhelinpalvelussa maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja sunnuntaisin. ”Haluamme tarjota palvelussa #PomagamyRozmawiamy (#PuhuminenAuttaa) todellista apua niille, jotka taistelevat etulinjassa koronaviruspandemiaa vastaan. Toivomme, että kahdenkeskiset keskustelut auttavat vähentämään jännitystä ja stressiä, jotta lääkintähenkilöstö selviää paremmin arjen tiukista tilanteista”, ryhmä kertoo.

"Mieleeni jäi eritoten matkustajien kiitollisuus“

Olga Työskenteli lentoemäntänä kotiuttamislennoilla Puola, Varsova

#LOTdoDomu (Lennä kotiin LOTilla) oli organisoinnin ja logistiikan puolesta yksi Puolan siviili-ilmailun historian haastavimmista operaatioista. Puolan kansallinen lentoyhtiö lensi 22 päivän ajan 71 kaupunkiin 53 maassa eri puolilla maailmaa. Operaatio valmisteltiin ennätysajassa, jotta voitiin auttaa puolalaisia, jotka olivat jääneet jumiin ulkomaille kauas perheistään koronaviruspandemian vuoksi. ”Nuo lennot poikkesivat monella tapaa tavallisista lennoista. Ne tuntuivat aina vain enemmän pelastusoperaatioita”, kertoo lennoilla työskennellyt Olga. Lentoyhtiö lensi 388 lentoa kuudesta maanosasta ja toi matkustajia kotiin Perusta, Meksikosta, Argentiinasta, Japanista, Yhdysvalloista, Australiasta ja monista muista maista. LOT toi kotiin yhteensä yli 54 000 Puolan kansalaista.

"Autamme pienyrityksiä ratkomaan pandemiaan liittyviä oikeudellisia pulmia“

Małgosia ja Katarzyna Tarjoaa maksutonta oikeusapua pandemiasta kärsiville yrityksille Puola, Poznań

Monet yrittäjät eivät olleet varautuneet siihen, miten covid-19 ja sen seuraukset vaikuttivat heidän yrityksiinsä. Mitä tulisi tehdä, kun toimitusketju katkeaa? Miten yrityksiin sovelletaan ylivoimaista estettä koskevia lausekkeita? Puolalainen asianajaja Małgosia päätti auttaa yrityksiä löytämään vastauksia näihin kysymyksiin ja perusti Youtube-kanavan ”Laki yrittäjien ulottuville”. ”Kerron yrittäjille uusista säädöksistä ja tarjolla olevasta julkisesta rahoituksesta”, selittää Małgosia. ”Covid-19-säädöksiä päivitetään Puolassa jatkuvasti, ja olenkin Katarzynan avustuksella kehittänyt tätä konseptia vielä pidemmälle”. He jakavat nyt oikeudellista osaamistaan pienyrityksille verkkoseminaareissa ja maksuttomana puhelinpalveluna. Aiheena ovat muun muassa tietosuoja ja etätyöntekijöiden yksityisyyden suoja. Tietoa aloitteesta on saatavilla yrityksen kotisivulla ja Facebook-sivulla.