"Toivomme ja halumme auttaa pitävät meidät hengissä“

PNEUMA-tiimi Kehitti edullisen ja helposti koottavan hengityskoneen sairaaloille Portugal, Porto

Sairaalat tarvitsevat suuria määriä hengityskoneita. Siksi INESC TECin johtama monialainen tiimi Portossa kehittää edullista ja helposti koottavaa PNEUMA-laitetta. Tämän vaihtoehtoisen hengityskoneen tarkoituksena on vapauttaa tavanomaiset koneet kriittisiä tapauksia varten. Tämä teknologia tarjoaa vaihtoehdon invasiiviselle hengityshoidolle, jota annetaan, kun potilaalla on hengitystiheyden seurantaa vaativa akuutti hengitysvajaus. Siitä on hyötyä myös silloin, kun hengityskoneista on kova pula. Eurooppalaiset tiedemiehet ovat maailman lääketieteellisen tutkimuksen ja innovoinnin etulinjassa. He tekevät rajatylittävää yhteistyötä parantaakseen terveydenhuoltojärjestelmiä. Myös EU tukee nuoria yrityksiä ja pk-yrityksiä, jotka keksivät uusia tapoja torjua virusta. Euroopan innovaationeuvoston Accelerator-aloitteesta on saatavilla rahoitusta 164 miljoonaa euroa. Näillä varoilla yrityksiä autetaan toteuttamaan ideansa.

"Taide on ihmiskunnan peili. Se kannustaa, antaa toivoa ja kohottaa mieltä“

Ana Ylläpitää verkkoalustaa, jolla taiteilijat voivat esiintyä yleisölle palkkiota vastaan Portugal, Torres Vedras, Lissabon

Think Arts, Talk Business, Make Culture! (Ajattele taidetta, puhu bisneksestä, luo kulttuuria!) Tämä on portugalilaisen RHI Stage -verkkoalustan motto. Alustan on luonut Arte Institute sivustolle RHI-Think.com. Verkkoalustalla taitelijat voivat esiintyä ja saada siitä palkkion. Covid-19-tauti on vaikuttanut moniin EU:n jäsenmaihin ja niiden toimialoihin. Kulttuuriala ei ole poikkeus. EU on perustanut Luova Eurooppa -ohjelman, joka antaa lainoja kulttuurialan ja luovien toimialojen pk-yrityksille. Se on myös perustanut rahastoja, jotka myöntävät tukea lainojen ja takausten muodossa. On kannustavaa nähdä, että kaikkialla EU:ssa yhteisöt tukevat artistien työtä ja osoittavat heille solidaarisuutta taiteen kautta.

"Pelastamme ihmishenkiä, kun annamme ihmisten pysyä kotona“

Vizinho amigo Ostaa ja toimittaa tuotteita niille, jotka eivät voi lähteä ulos kodistaan Portugal, Lissabon

”Vizinho Amigo” eli suomeksi ”ystävällinen naapuri” on nuorten vapaaehtoisten ryhmä. Nuoret auttavat muun muassa ikääntyneitä ja sairaita, joiden kohdalla tartuntariski on tavallista suurempi ja joihin virus iskee kovemmin. Heille suositellaan välttämään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, kuten supermarketeissa ja apteekeissa. Tässä kohtaa ”ystävälliset naapurit” tulevat avuksi. He käyvät pyynnöstä ostamassa ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita ja toimittavat ne kotiovelle. He myös tiedottavat palveluistaan jakamalla lehtisiä toimialueellaan ja tekevät yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa. Myös EU-maat ovat osoittaneet solidaarisuutta toisiaan ja erityisesti pandemiasta eniten kärsiviä kohtaan. Esimerkiksi Slovakia on lähettänyt maskeja Italiaan, ja Itävalta käsineitä ja desinfiointiainetta Kroatiaan. Saksalaisissa sairaaloissa puolestaan hoidetaan Italiasta ja Ranskasta tuotuja kriittisesti sairaita potilaita, ja Tšekki on antanut suojavaatteita Italialle ja Espanjalle. Nämä ovat oivia esimerkkejä siitä, miten selviämme kriisistä yhdessä.

"Tämä on meidän kaikkien asia“

SOS.COVID19 Hankkii henkilönsuojaimia joukkorahoituskampanjoiden avulla Portugal, Lissabon

Terveydenhuoltoala tarvitsee nyt paljon suojavälineitä, jotta sairaanhoitajat ja lääkärit voivat suojautua hoitaessaan potilaita sairaaloissa. Voimme tukea heitä covid-19-taudin torjunnassa toimittamalla tarpeeksi henkilönsuojaimia. SOS.COVID19.Portugal edistää sosiaalista yhteysvastuuta Portugalissa. Liikkeen perusti asialle omistautunut kahdeksan naisen ryhmä. He hankkivat sairaaloille lisää henkilönsuojaimia joukkorahoituksen turvin. Liike käynnisti myös toisen joukkorahoituskampanjan, jonka avulla hankitaan henkilönsuojaimia vanhainkoteihin. EU pyrkii hidastamaan ja estämään pandemian leviämistä. Se on perustanut rescEU-varaston, josta jaetaan terveydenhuollon laitteita ja henkilönsuojaimia. Näin varmistetaan, että laitteet ja varusteet menevät sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

"Tuemme pandemian torjuntaa uusilla ratkaisuilla“

Miguel Tukee Portugalin terveydenhuoltojärjestelmää kehittämällä välttämättömiä tuotteita Portugal, Porto

Covid-19-taudin torjunnassa tarvitaan desinfiointigeeliä. Miguel toimittaa geeliä 12 sairaalalle Portugalin pohjoisosassa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet alueellinen terveyshallinto, Super Bock Group -olutpanimo-ja Levira-tislaamo. Olutpanimon alkoholittomasta oluesta on tähän mennessä valmistettu noin 18 000 litraa käsidesiä. Tämä on esimerkki yksityisyritysten ja etulinjassa työskentelevien välisestä tuesta ja solidaarisuudesta, jonka ansiosta terveydenhuoltoalan ammattilaiset voivat tehdä työtään.

"Innovoiva yhteisö on omavaraisempi ja kestävämpi“

VIVA Lab Kehittää avoimia hankkeita, joissa suunnitellaan terveydenhuollon suojavarusteita Portugal, Porto

VIVA Labin toiminta keskittyy koulutukseen, innovointiin ja suunnitteluun. Tiimi valmistaa pandemian aikana maskeja, suojavisiireitä ja -laseja Porton sairaaloille. He muuttivat työtilansa kokoonpanolinjaksi ja perustivat vapaaehtoisten ja ompelijoiden verkoston. Tähän mennessä he ovat toimittaneet sairaaloille 4 500 suojavisiiriä, 1 300 suojalasia ja 500 maskia. Hanke on avoin ja kaikkien vapaasti käytettävissä, ja siksi monet ryhmät Brasiliassa, Italiassa ja Espanjassa ovat omaksuneet heidän ratkaisujaan. Maat, alueet ja kaupungit kaikkialla EU:ssa ojentavat auttavan kätensä naapureilleen ja auttavat apua eniten tarvitsevia. Tämä on eurooppalaista yhteisvastuuta käytännön tasolla. Kokonaiskuva kaikista EU:n toimista covid-19-taudin torjumiseksi löytyy täältä: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_fi

"Lääkäreiden ja sairaanhoitajien kiittäminen ei riitä. Meidän kaikkien on ryhdyttävä toimeen“

Eurico Valmistaa terveydenhuoltoalan ammattilaisille suojavarusteita 3D-tulostuksella Portugal, Setúbal

Euricon työpaikka on konsulttiyritys FAN3D, jonka erikoistalana on materiaalia lisäävä valmistus eli 3D-tulostus. Yritys valmistaa tällä hetkellä 3D-tulostuksella henkilönsuojaimia terveydenhuollon työntekijöille. Tämä on vain yksi esimerkki eurooppalaisesta solidaarisuudesta. Ranska on tähän mennessä lahjoittanut Italialle miljoona kasvosuojainta, ja Saksa on toimittanut Italialle seitsemän tonnia terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita, muun muassa hengityskoneita ja anestesiamaskeja. Näillä välineillä pelastetaan ihmishenkiä.

"Nyt jos koskaan teknisellä tuella on suuri merkitys sairaaloille taistelussa pandemiaa vastaan“

André Auttaa sairaaloita huoltamaan ja kunnostamaan terveydenhuollon laitteita Portugal, Vale de Cambra

Andrén työpaikka on verkkoalusta, joka auttaa sairaaloita kommunikoimaan tehokkaammin muiden terveydenhoitolaitosten kanssa erityisesti terveydenhuollon laitteiden huollosta ja kunnostamisesta. Terveydenhuollon laitteiden riittävän saatavuuden varmistaminen onkin ollut EU:n tärkeimpiä toimia tämän kriisin aikana. André auttaa erikoisteknikkoja huoltamaan ja kunnostamaan välineitä, joita lääkintähenkilöstö tarvitsee kipeästi potilaiden hoitamiseen. Siten André auttaa vastaamaan terveysalan nykyiseen logistiseen haasteen.

"Tavoitteenamme on löytää yleispäteviä paikallisia ratkaisuja ja auttaa koko ihmiskuntaa koronaviruksen torjunnassa kunnostamalla vanhoja terveydenhuollon laitteita, kuten hengityskoneita“

João Antavat tekniset taitonsa sairaaloiden käyttöön Portugal, Cascais

Joãon perustama Open Air Project -hanke tuo yhteen teknisesti taitavia vapaaehtoistyöntekijöitä. He tukevat sairaaloita tekemällä avoimeen lähdekoodiin perustuvia hengityskoneita ja kunnostamalla vanhoja hengityskoneita. Muiden hankkeiden piiriin kuuluu myös ehkäisy, leviämisen estäminen, etäapu, logistinen tuki, mobiilisovellukset ja muita teknisiä ratkaisuja nykyiseen hätätilaan. Hanke tarjoaa paikallisia ratkaisuja, joista voi olla apua yleisestikin. Se toteutetaan rinnakkain niiden EU:n toimien kanssa, joiden tarkoituksena on tukea ihmisiä paikan päällä ja tarjota samalla ratkaisuja koko Euroopalle.

"Jos osaat estää virusta leviämästä, voit pelastaa maailman“

Virus Fight Club Laati WHO:n parhaisiin käytäntöihin perustuvan opettavaisen älypuhelinpelin Portugal, Braga

Tämä yhdeksän hengen ryhmä kehitti Virus Fight Club -sovelluksen, jossa pelaajat matkustavat ympäri maailmaa ja taistelevat koronavirusta vastaan. Peli on tarkoitettu kaikenikäisille. Se on sekoitus Maailman terveysjärjestöltä peräisin olevia tietoja ja viihdettä ja tarjoaa hauskaa ajanvietettä näinä vaikeina aikoina. Pelissä on olennaista usein toistuva käsienpesu sekä maskien jakaminen tartunnan saaneille hahmoille. Tällaiset aloitteet täydentävät luovalla tavalla Euroopan tartuntatautiviraston toimintaa. Virasto tarjoaa nopeita riskinarviointeja ja epidemiologisia päivityksiä taudin leviämisestä.