"Autamme ja tuemme niitä, joille uusi normaali on iso ongelma“

Anca Auttaa paikallisia yrityksiä ja sairaalahenkilöstöä pandemian aikana Romania, Bukarest

Anca keksii keinon auttaa paikallisia yrityksiä, joiden oli pakko lopettaa toimintansa sulkutoimien aikana. Hän pyysi Facebook-yhteisöään ostamaan näiltä yrityksiltä lahjakortteja, jotka voisi käyttää heti, kun ne avaavat taas ovensa. ”Alle vuorokaudessa kampanja oli levinnyt kaikkialle sosiaalisessa mediassa” sanoo Anca. ”Verkkovarausalusta CardCadou ryhtyi tekemään yhteistyötä kanssamme. Aloitteessa on nyt mukana yli 140 pienyritystä ympäri Romaniaa”. Mutta Anca halusi auttaa vielä muillakin tavoilla. Hän kehitti ”Kahvia sairaaloille” -alustan, jonka kautta voi ostaa kahvikuponkeja sairaaloiden työntekijöille. Anca kertoi meille, että “#cafeapentruspitale-aloitteen ansiosta sairaalat Bukarestissa ja viidessä muussa romanialaisessa kaupungissa ovat saaneet litrakaupalla laatukahvia”. Lääkärien ja sairaanhoitajien reaktiot ovat olleet niin myönteisiä, että kahvipaahtimo Barn Berlin päätti tuoda aloitteen Saksaan.

"Autan ihmisiä sisustamaan kotinsa ja järjestämään tavaransa paremmin“

Diana Osoittaa, miten elinolosuhteet vaikuttavat hyvinvointiimme Romania, Bukarest

Pandemia pakotti meidät tekemään töitä kotoa käsin. Yhtäkkiä meillä oli kiire luoda työhön sopiva kotiympäristö. Diana on keksinyt uuden järjestelymenetelmän. #MareaOrganizare (#SuuriJärjestelyHanke) kannustaa ihmisiä kestävään asumiseen. Dianan toimintamalleilla, ideoilla ja käytännön vinkeillä kodin tavaroiden järjestämisestä tulee helppoa, hauskaa ja joustavaa. Ihmiset sanovat, että tämä auttoi heitä keskittymään pandemian keskellä johonkin käytännölliseen ja myönteiseen ja muutti heidän kotejaan siten, että ne sopivat paremmin uuteen todellisuuteen. Tavaroiden raivaaminen voi tuntua intuition vastaiselta aikana, jolloin suurin osa meistä hamstraa ruokaa varastoon. Diana kuitenkin sanoo, että siivous ja järjestely rauhoittavat mieltä. Esimerkiksi ennen ruokaostoksille lähtöä pitää tarkistaa, mitä ruoka-aineksia kotona jo on, heittää pois pilaantuneet ruoat ja järjestää ainekset niin, että ne ovat helposti näkyvillä.

"Autamme riskiryhmäläisiä kuljettamalla ruokaostokset kotiin. Yksinkertaiseen ideaan osallistuu monta eri ihmistä, joilla on sama käsitys solidaarisuudesta. Mikä olisi eurooppalaisempaa kuin tämä?“

Marian Suojelee riskiryhmäläisiä tartunnalta Romania, Bukarest

Pitkäaikaissairaita tai vammaisia ikäihmisiä voi pelottaa pelkkä ajatuskin ruokakauppaan tai apteekkiin menosta. Romanialaisen Geeks for Democracy -järjestön Ruokaostokset kotiovelle -aloite auttaa heitä. Tiimi toimittaa lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa kehitettyjä elintarvikepaketteja, joihin sisältyy myös hygienia- ja puhdistustuotteita ja jopa lääkkeitä. ”Meillä on järjestelmä, jossa lääkärit ja potilaat voivat lähettää reseptit sähköpostitse suoraan apteekkeihin”, Marian kertoo. Ruokaostokset kotiovelle -aloite toimii Bukarestissa ja sen ympäristössä sekä viidellä muulla Romanian alueella. Sen kansallinen puhelinpalvelu ottaa apua tarvitsevien tilaukset vastaan, ja 450 vapaaehtoista varmistaa, että kaikki tilaukset hoidetaan ja toimitetaan perille. Se tekee yhteistyötä myös muiden kansalaisjärjestöjen kanssa ja auttaa jakamaan peruselintarvikkeita ja hygieniatuotteita haavoittuvassa asemassa oleville yhteisöille.

"Nyt kun maatamme koetellaan, tarvitaan suurta yhteisvastuuta“

Adi Johtaa humanitaarista Solidar Social -hanketta Romania, Bukarest

Adi Hădean on kokki, joka perusti humanitaarisen Solidar Scocial -hankkeen. Hän valmistaa yhdessä kymmenien vapaaehtoisten kokkien kanssa päivittäin lämpimiä aterioita Bukarestin sairaaloiden hoitohenkilöstölle ja eristyksissä eläville ikäihmisille. Tiimi valmistaa ja jakaa 1 200 ateriaa päivässä. Tämä ei olisi mahdollista ilman vapaaehtoisten tukea sekä yksityisyritysten ja -henkilöiden lahjoituksia. ”Solidar Social -toiminta aloitettiin, koska sille oli tarvetta. Autamme tekemällä sitä, mitä osaamme parhaiten: teemme ihmisille ruokaa. Meitä kaikkia tarvitaan, jotta homma toimisi. Ei ole helppoa valmistaa 1 200:aa ateriaa, joten tarvitsemme monenlaista tukea elintarvikkeiden hankinnasta logistiikkaan ja suojavarusteiden lahjoittamiseen”, toteaa kokki Adi Hădean. Solidar Social -tiimi on toimittanut avun tarpeessa oleville tähän mennessä yli 26 000 lämmintä ateriaa.  Adi Hădeanin säätiön pitkän tähtäyksen tavoitteena on laajentaa humanitaarinen hanke kattamaan koko Romanian ja tarjota mahdollisimman paljon apua tarvitseville.

"Yritän aina käyttää sosiaalista mediaa yhteiskunnan hyväksi“

Alin Paljastaa valeuutisia Romania, Bukarest

Kun Alin huomasi, että sosiaalisessa mediassa levitettiin koronaviruksesta vääriä tietoja, hän tiesi, että juuri tällä saralla hänen kansalaisjärjestönsä tulisi toimia. Internet antaa vallan ihmisluonnon kaikille - ja siis myös epämiellyttäville - puolille. Saamme ennennäkemättömiä määriä tietoa, ja samalla täytyy torjua väärän tiedon nopeaa kasvua. Tämän vuoksi Alin perusti Instagramiin ”Just”-tilin (joka tarkoittaa romaniaksi ”totuuden mukaan”). Hän kertoo tilillään tarinoita, joilla korjataan väärää tietoa koronaviruksesta ja opetetaan kriittistä ajattelua. Kaksi kertaa viikossa tilillä käy tuhansia katsojia, ja sadat heistä kommentoivat Justin esittämiä tarinoita ja kysymyksiä. Katsojat saavat arvata, oliko esitetty tarina oikea uutinen vai valeuutinen, ja he yllättyvät usein kuullessaan tuloksen. Hae tietoa aina luotettavista lähteistä. Älä levitä valeuutisia. Opi tunnistamaan koronavirusta koskevat valeuutiset tämän pienen oppaan avulla: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/priorities/eu-n-toimet-koronavirusta-vastaan/20200326STO75917/disinformaatio-miten-tunnistaa-koronavirusta-koskevat-valeuutiset

"Varsinkin näinä vaikeina aikoina on tärkeää näyttää, että välitämme“

Ioana Tarjoaa tukea ikäihmisille ja riskiryhmään kuuluville sukulaisille Romania, Oradea

Yhteenkuuluvuuden ja eurooppalaisen yhteisvastuun edistäminen on erityisen tärkeää näinä huolestuttavina ja vaikeina aikoina. Ioana näyttää hienoa esimerkkiä siitä, ettei tarvitse mennä kauas kotoa löytääkseen jonkun, joka tarvitsee apua. Apu voi olla käytännön apua, kuten ruokaostosten tekemistä tai asioiden hoitamista. Voimme myös pitää seuraa toisillemme ääni- tai videopuheluiden avulla. Sosiaalisen kanssakäymisen rajoittamisen vuoksi monet voivat tuntea olonsa tavallista yksinäisemmiksi, mutta meillä on käytössämme monia tapoja lieventää näitä tunteita. Näyttämällä muille oman tulkintasi #EurooppalaisetCOVID19vastaan-kampanjasta, voit Ioanan tavoin inspiroida omaa lähipiiriäsi ja auttaa heitä selviytymään ja pysymään positiivisina.