"Terveydenhuoltoalan henkilöstö ei ikinä myönnä uupumustaan“

Bogdan, Samo ja Tilen Kehittivät EU:n järjestämässä "EUvs.Virus"-hackatonissa esitellyn uuden sovelluksen, joka voisi auttaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia arvioimaan uupumistilaansa Slovenia, Ljubljana

Olemme kaikki tajunneet pandemian aikana sen, että terveydenhuoltoalan työntekijät ovat sankareita. He ovat kuitenkin myös ihmisiä, jotka väsyvät niin kuin mekin. Tosin heidän uupumuksellaan voi olla paljon kohtalokkaammat seuraukset. ”Ensiapuhenkilöstöllä on jo luonteensa puolesta tarve auttaa muita. Aina ei tiedä, milloin voi lopettaa, ja siksi saattaa aliarvioida uupumistilansa. Juuri silloin tapahtuu virheitä”, toteaa tri Bogdan Florea. Hän on tiiminsä kanssa hakenut ratkaisua tähän ongelmaan esineiden internetistä. Yhdessä he ovat luoneet BRNoutID-teknologian. Kännykkäsovellus ”lukee” katseesta käyttäjänsä olotilan ja vertaa tuloksia aivotoiminnasta saatuihin tietoihin. Lopuksi käyttäjä saa tarkat, reaaliaikaiset testitulokset. Ratkaisu esiteltiin ensimmäistä kertaa Euroopan komission järjestämässä yleiseurooppalaisessa hackaton-verkkotapahtumassa EUvs.Virus. Tapahtuman tarkoituksena oli löytää ratkaisuja covid-19-pandemiaan.

"#EMKrepi-kampanja tuo slovenialaiset yritykset ja nuoret yhteen ja elvyttää taloutta“

Nika Kannustaa nuoria suosimaan slovenialaisia tuotteita ja palveluja koronaviruskriisin aikana Slovenia, Ljubljana

Kampanja ”Eurooppalainen nuorisokortti” (#EMKrepi) antaa toivoa slovenialaisille lähikaupoille, jotka kärsivät sulkutoimien seurauksista. Idea on yksinkertainen. Alle 30-vuotiaat slovenialaiset liittyvät ensin ”Eurooppalainen nuorisokortti” -ohjelmaan ja saavat sitten erilaisia etuja lähikaupoissa. Näin he voivat myös kannattaa ystäviensä yrityksiä. Aloitteen vetäjänä on Slovenian nuorisojärjestö (SLOAM). Se kannustaa nuoria kehittämään valmiuksiaan, integroitumaan yhteiskuntaan ja tekemään vastuullisia valintoja. Kortti on jo yli 120 000 nuorella eli 40 prosentilla Slovenian nuorista. ”Kortti tarjoaa kaikenlaisia etuja, kuten alennusta 70 000 tuotteesta ympäri Eurooppaa. Uusinta uutta on #EMKrepi. Se auttaa nuoria löytämään lähikuukausina ennen kaikkea slovenialaisia tuotteita ja palveluja ja saa näin taloutemme pyörät taas pyörimään”, selittää Nika Stegovec.  

"Tulimme apuun, kun epidemian kulun seurantaan tai ennakointiin ei ollut ryhmiä eikä malleja“

Tri Leskovar ja professori tri Cizelj Nämä kaksi slovenialaista ydinvoimainsinööriä tarjoavat viranomaisille tilastotietoja covid-19-pandemian kulusta Slovenia, Ljubljana

Kaikkialla Euroopassa kansalaiset pidättävät hengitystään. Sulkutoimista luovutaan asteittain, mutta toisen aallon mahdollisuus on yhä erittäin todellinen. Ainoastaan aika – ja tarkemmin sanottuna, tilastot – kertovat meille, miten nopeasti voimme odottaa, että covid-19 on enää vain ikävä muisto. Sloveniassa uusien toimenpiteiden suunnittelu perustuu tuoreisiin covid-19-tilastoihin, joita tri Matjaž Leskovar ja professori tri Leon Cizelj julkaisevat säännöllisesti. Tämä ei alun perin ollut heidän tarkoituksensa. Alussa he mallinsivat covid-19-tautia vain uteliaisuudesta ja olivat kiinnostuneita oikea-aikaisesta varautumisesta, joka on ydinvoima-alan vakiokäsitteitä. Slovenian koronatilastot julkaisee Jožef Stefan -tutkimuslaitoksen jaosto, joka vastaa reaktorien teknisestä suunnittelusta. Ne esitellään myös Youtubessa.

"Laboratoriomme kehittää nopean ja halvan tavan valmistaa rokotteita“

Roman Johtaa tutkijatiimiä, joka etsii rokotteita ja hoitoja covid-19-tautiin Slovenia, Ljubljana

Koronavirusta tutkitaan laajalti eri puolilla Eurooppaa, ja covid-19-taudin tutkimus edistyy päivittäin. Professori Roman Jerala ja hänen tutkijatiiminsä Ljubljanan kemian laitoksella osallistuvat kansainvälisiin hankkeisiin, joissa kehitetään lääkkeitä ja rokotteita uutta virusta vastaan. Euroopan unioni on tukenut etulinjassa innovointia sekä koordinoinut kansainvälistä tutkimusta ja pandemioihin varautumista. Toimet kattavat muun muassa epidemiologian, epidemioiden torjunnan, diagnostiikan, hoidon ja rokotteiden kehittämisen sekä tähän tutkimukseen tarvittavat resurssit. Komissio ja jäsenmaiden ministeriöt ovat myös sopineet ensimmäisestä ERAvsCorona-toimintasuunnitelmasta, johon sisältyy kymmenen tärkeintä koordinoitua torjuntatointa koronavirusta vastaan.

"Opettamisen lisäksi haluan kannustaa lapsia ja vanhempia“

Jerneja Antaa lapsille etäopetusta Slovenia, Ljubljana

Joillekin lapsille koulunkäynti kotoa käsin ja epävarmuus kouluun paluusta on ollut traumaattinen kokemus. Alakoulun opettaja Jerneja varmistaa, että hänen oppilaansa oppivat edelleen ja osallistuvat oppitunneille hätätilasta huolimatta. Hän haluaa myös kehittää lasten ja vanhempien välistä suhdetta sekä edistää keskinäistä ymmärrystä ja kiitollisuutta. Monet vanhemmat kertovat, että heidän lapsensa kaipaavat luokkakavereitaan tai opettajiaan. Jerneja on jatkuvasti tekemisissä vanhempien kanssa ja pyrkii olemaan yhteydessä myös niihin, joilla ei ole tietokonetta ja tarvittavaa tekniikkaa kotona. Hän viestii vanhempien kanssa erilaisten puhelinsovellusten kautta. Vanhemmat voivat soittaa hänelle ja puhua lapsensa tarpeista. ”Minulla on niin ikävä oppilaitani”, sanoo Jerneja. Tästä huolimatta hän kertoi meille, että on etäopiskelussa yksi hyväkin puoli: ”En ole vuosikausiin nähnyt näin paljon luovuutta ja yhteistyötä”.

"Oli selvää, että minun täytyy auttaa“

Vladimir Varmistaa, että ihmiset pääsevät työpaikalleen Slovenia, Ljubljana

Koronaviruspandemia on pakottanut taksiyritykset ympäri Eurooppaa keksimään luovia ratkaisuja. Monet niistä tarjoavat nyt myös kotiinkuljetuspalveluja, jotta ihmiset saavat ruokaa ja lääkkeitä. Monilla on kuitenkin edelleen vaikeuksia päästä työpaikalleen. Slovenian julkinen liikenne on ollut väliaikaisesti poikki covid-19-pandemian vuoksi. Kun taksinkuljettaja Vladimir Vidaković kuuli, että hänen äitinsä työkaverin pitäisi kävellä jopa tunnin verran päästäkseen töihin, hän päätti tarjota tälle kyydin ilmaiseksi. Hän alkoi tarjota palvelujaan laajemmin tajuttuaan, että monet muutkin ovat samassa tilanteessa. Tällaista solidaarisuutta näkee nyt kaikkialla Euroopassa. Madridin taksinkuljettajien liitto on arvioinut, että taksinkuljettajat ovat sulkutoimien alkamisen jälkeen kuljettaneet potilaita tai hoitotarvikkeita maksutta noin 75 000 työpäivän edestä.

"Halusin auttaa hädässä olevia ihmisiä“

Jelena Valmistaa terveydenhuollon työntekijöiden tarvitsemia kasvosuojaimia Slovenia, Ljubljana

Muotialalla on viime viikkoina vedetty yhtä köyttä. Suuret muotitalot ovat valmistaneet tuotantotiloissaan kasvosuojaimia, sairaalavaatteita ja käsidesiä. Pienemmät muotialan yritykset ovat lahjoittaneet tuottojaan hyvään tarkoitukseen. Taiteilijat ja suunnittelijat reagoivat ensimmäisinä yhteiskunnan tarpeisiin. Taiteilijat ovat jo luonnostaan rohkeasti innovoivia, aina ideoimassa ja erittäin omistautuneita luovalle työlleen. Muotisuunnittelija Jelena Proković on tehnyt yhteistyötä muiden muotisuunnittelijoiden, pukusuunnittelijoiden, stylistien ja ompelijoiden kanssa ”Maski_Merkki” -aloitteessa. He ovat ommelleet yhdessä suojamaskeja aamusta iltaan. He valmistivat yli tuhat pestävää puuvillamaskia aikuisille ja satoja maskeja lapsille ja lahjoittivat ne kaikkein heikoimmassa asemassa oleville ryhmille sekä terveydenhuolto- ja hoiva-alan työntekijöille.