"EU auttoi yritystäni“

Isabel Piti yrityksensä pystyssä EU:n tuella Espanja, Cabo de Palos

Espanja sulki Murcian alueen rajat 13. maaliskuuta, jotta koronavirus ei leviäisi. Toimi oli tarpeen, vaikkakin se pysäytti yhtäkkiä kokonaan matkailun, josta alue elää. Tämä oli kova isku sukellusyrityksen omistajalle Isabel Laguardialle. Hänen oli suljettava yrityksensä ja luovuttava suunnitelmistaan palkata henkilökuntaa pääsiäisen ja kesän huippusesonkeja varten. EU toimi nopeasti auttaakseen tällaisia pienyrityksiä. Uudella lainsäädännöllä höllennettiin valtiontukisääntöjä. Espanjan hallitus voi nyt tarjota yrityksille rahoitustukea nopeammin, jotta ne eivät joudu irtisanomaan henkilöstöään koronavirusepidemian aikana. Jäsenmaat voivat nyt auttaa nopeasti ja tehokkaasti, jotta kansalaiset, yritykset ja etenkin pienyritykset selviytyvät covid-19-pandemian aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista. Jäsenmaat voivat perustaa järjestelmiä, joista voidaan myöntää jopa 800 000 euroa yrityksen välttämättömiin tarpeisiin.

"Jatkamme taistelua virusta vastaan“

Ainhoa Työskentelee lääkärinä hoitokodissa koronavirusepidemian vuoksi Espanja, Valencia

Ainhoan, 26, oli juuri tarkoitus aloittaa synnytysopin ja naistentautien erikoistumisopinnot, kun pandemia pysäytti kaiken. Hän halusi mukaan covid-19-taudin torjuntaan ja päätti mennä töihin lääkäriksi hoitokotiin. Espanjassa monet koronavirukseen liittyvät kuolemantapaukset ovat tapahtuneet hoitokodeissa, joissa riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä asuu yhdessä. Työtä on vielä paljon, mutta Ainhoaa lohduttaa se, että yhtäkään tapausta ei ole havaittu hoitokodissa, jossa hän on töissä. Työsuhde on tilapäinen, ja Ainhoa aloittaa pian erikoistumisjaksonsa sairaalassa. Hän pitää kokemusta kuitenkin antoisana sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti, koska ikäihmisiltä saadut opit ja arvot ovat kasvattaneet häntä ihmisenä. ”Pian tämä on ohi. Kyllä tästä selvitään” hän toteaa.

"Opettelin käyttämään ompelukonetta, koska minun oli aivan pakko auttaa!“

Elena Valmisti melkein 4 000 maskia Espanja, Madrid

Kun pandemia iski Espanjaan, Elenasta tuntui, että hänen täytyi auttaa lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka pelastivat ihmishenkiä. Hän opetteli nopeasti käyttämään äitinsä vanhaa ompelukonetta ja alkoi valmistaa maskeja kotoa löytämästään kankaasta. Kun ensimmäiset 25 maskia olivat valmiit, hän vei ne läheiseen hoitokotiin. Sitten hän kuuli, että naapuri oli perustanut ryhmän, jonka jokainen jäsen oli luvannut ommella 200 maskia viidessä päivässä. Poliisi toi heille kangasta, kävi hakemassa valmiit maskit ja jakoi niitä poliisiasemalta. Elena otti haasteen vastaan ja liittyi myöhemmin toiseenkin ryhmään, joka valmisti takkeja Madridin hoitokotien lääkintähenkilöstölle. Elena on nyttemmin liittynyt Sponge Cake -ryhmään, joka jakaa kotitekoisia keksejä suojatiloihin, Punaiselle Ristille ja muille järjestöille, jotka jakavat ruokaa vähäosaisille perheille. Tämän kaiken lisäksi hän tekee etätöitä ja huolehtii kolmesta lapsestaan.

"Ihmisten solidaarisuus saa meidät arvostamaan Euroopan talousyhteisön perustajien inhimillistä, henkistä ja poliittista epäitsekkyyttä“

Eusebio Koordinoi ruokalahjoituksia yli 25 000 ihmiselle Espanja, Tarragona

Eusebio Alonso Redondo johtaa Tarragonan kaupungin ruokapankkia, joka toimittaa päivittäin ruokaa yli 25 000:lle lähialueen ihmiselle. Eusebio on jäänyt eläkkeelle notaarin työstään ja omistaa nyt aikansa tähän yhteisvastuuhankkeeseen. Ruokapankki vastaanottaa joka päivä tuhansia kiloja elintarvikkeita alan yrityksiltä, supermarketeilta, tavarataloilta ja maaseudun osuuskunnilta. Jopa vähävaraiset perheet lahjoittavat ruokapankille 10–15 euroa auttaakseen vielä heikommassa asemassa olevia. ”Onkohan tätä suurempaa solidaarisuutta olemassakaan”, Eusebio pohtii. Ihmiset kaikkialla Euroopassa auttavat apua tarvitsevia. Tämä on saanut Eusebion arvostamaan Euroopan talousyhteisön perustajien valtavaa inhimillistä, henkistä ja poliittista epäitsekkyyttä. Se loi perustan Rooman sopimukselle vuonna 1957. Eusebio sanookin: ”Rakkaus ja solidaarisuus kulkevat käsi kädessä. Ja se on perintömme tuleville sukupolville.”

"Disinformaatio on yhtä tarttuva kuin koronavirus“

David Auttaa eurooppalaisia ymmärtämään pandemian luonnetta ja laajuutta Espanja, Madrid

David on terveysalaan erikoistunut toimittaja. Hän jakaa tietoa covid-19-taudista ja uutisoi pääasiassa Espanjan terveysviranomaisten lehdistötilaisuuksista. Europa Press -uutistoimiston jäsenenä hän taistelee virusta vastaan tarjoamalla faktatietoa ja torjumalla disinformaatiota ja huijauksia. David tekee muiden espanjalaisten tavoin etätöitä ja noudattaa tiukasti liikkumisrajoituksia, minkä vuoksi tilanteesta tiedottaminen on entistä vaikeampaa. Näin David suojelee itseään ja muita ja pitää Europa Pressin lukijat ajan tasalla ja viime kädessä pelastaa ihmishenkiä. Pandemian levitessä on ilmestynyt toinenkin epidemia: taudista leviää vääriä tietoja aina haitallisista terveysneuvoista villeihin salaliittoteorioihin saakka. Lehdistö tarjoaa vastalääkkeeksi tarkistettuja, tieteellisiä, tosiasioihin perustuvia uutisia ja analyysejä. EU:n asiantuntijat ja poliitikot pitävät myös säännöllisesti videokonferensseja, joissa käsitellään tehokkaita keinoja torjua disinformaation vaikutuksia.

"Tämä ennennäkemätön haaste vaatii innovoinnin lisäksi ennen kaikkea yhteistyötä ja solidaarisuutta“

Tomás Kehittää rokotetta covid-19-tautia vastaan Espanja, Santiago de Compostela

Rokotteen kehittäminen muuttaisi kaiken taistelussa covid-19-tautia vastaan. Tomás Pose, Natalia Barreiro, Rebeca Menaya ja José Manuel Martínez Costas kehittävät tiiminä rokotetta CIQUS-rakennuksen laboratoriossa Santiago de Compostelan yliopistossa. Heidän työnään on ohjelmoida kaikenlaiset solut tuottamaan virusproteiineja absorboivia mikrosfäärejä. Kuten kaikissa rokotteen kehittämishankkeissa, tavoitteena on saada ihmisen keho tuottamaan immuunivaste, joka pysäyttää viruksen. Tomásin mukaan rokotteen kehittäminen voi viedä yli vuoden, koska tarvitaan jopa kolme kliinistä tutkimusta ennen kuin rokote katsotaan turvalliseksi ihmisille. Heidän laboratoriossaan kehitetty innovatiivinen järjestelmä vaikuttaa kutenkin erittäin lupaavalta. Tiede-, innovaatio- ja korkeakoulutusministeriöön kuuluva Carlos III -terveysinstituutti myönsi tiimille äskettäin 150 000 euroa, jotta hankkeen kriittinen uusi vaihe voisi alkaa.

"Tee kaikki sydämestäsi ja käytä mielikuvitustasi“

Yolanda ja Aitana Auttavat ikäihmisiä ja pitkäaikaissairaita karanteenin aikana Espanja, Madrid

Monissa maissa ikäihmiset ovat tällä hetkellä suurimmassa vaarassa ja heillä on eniten vaikeuksia. Kaikenikäiset voivat sairastua covid-19-tautiin, mutta ikääntyneillä on suurempi riski saada vakavia oireita. Tämä johtuu iän mukanaan tuomista fysiologisista muutoksista ja mahdollisista perussairauksista. Yolanda ja hänen tyttärensä Aitana ovat ottaneet tehtäväkseen helpottaa ikäihmisten elämää näinä vaikeina aikoina. Aitana varmistaa, että isovanhemmilla on tarpeeksi ruokaa ja auttaa heitä laatimaan ostoslistan, jotta hänen äitinsä voi ostaa ruuat ja tuoda ne heidän ovelleen. He ovat säännöllisesti yhteydessä videopuheluiden avulla, jotta isovanhemmat eivät tuntisi oloaan eristäytyneeksi ja saisivat tukea. Yolanda auttaa myös muita kerrostalonsa ikääntyneitä, joista on tullut muista riippuvaisia. Hän vie heidän puolestaan roskat ulos ja käy hakemassa lääkkeet apteekista ja helpottaa näin näiden riskiryhmäläisten elämää.

"Pitääkö vai eikö pitää maskia? Kuinka voimme suojata itseämme? Olen jakanut asiantuntemustani ja toivon, että viestini saivat edes jotkut pysymään kotona“

Mindaugas Työskentelee lääkärinä espanjalaisessa sairaalassa ja jakaa neuvoja liettualaisille YouTubessa Espanja, Lleida

Mindaugas Gudelis toimi FC Barcelona -jalkapalloseuran lääkärinä ennen koronavirusepidemian puhkeamista. Heti epidemian alkuaikoina hän tarjoutui tekemään työtä etulinjassa, Lleidan kaupungin sairaalassa Espanjassa. Lisäksi hän alkoi jakaa tosiasioihin perustuvia kannustavia videoita, jotka levisivät nopeasti Liettuan sosiaalisessa mediassa.

"Solidaarisuus tarkoittaa, että on valmis vaarantamaan itsensä suojellakseen muita“

Ignacio Toimitti maskeja ilman suojaimia työskentelevälle Espanjan kansalliskaartille Espanja, Madrid

Ignacio sai hankittua erän maskeja Singaporessa asuvilta ystäviltään. Hän huomasi töihin mennessään, että liikkumisrajoitusten noudattamista valvovat kansalliskaartin jäsenet tekivät työtään ilman minkäänlaisia suojaimia. Ignacio tarjosi osan maskeistaan kaartilaisille, jotka ottivat ne vastaan liikuttuneina.

"Haluamme varmistaa, että jokainen saa tarvitsemansa tuen“

Patricia Tarjoaa psykologista apua koronakriisistä selviämiseen Espanja, Madrid

Karanteenista aiheutuu taloudellisia ongelmia niille, jotka eivät voi tehdä työtään kotoa käsin. Se voi johtaa myös vakaviin mielenterveysongelmiin, kun ihmiset eivät ole toistensa kanssa tekemisissä eivätkä voi ulkoilla. Tässä tilanteessa auttaa opas, jonka on laatinut kymmenen alan ammattilaista. Oppaassa kerrotaan karanteenin psykologisista vaikutuksista ja neuvotaan, miten niitä voi käsitellä. Tämä ”psiCOVIDa-10”-nimellä tunnettu opas on tarkoitettu kaikille. Oppaaseen haluttiin erityisesti sisällyttää tuki, jota tarvitsevat ikääntyneet, lapsiperheet, vammaisten lasten vanhemmat, omaishoitajat, etätyöntekijät, terveydenhuoltoalan henkilöstö ja muut tartunnalle alttiit työntekijät.

"On ihan oikein, että työllensä omistautuvaa hotelli- ja ravintola-alan henkilöstöä tuetaan juuri nyt“

Sara Auttaa hotelli- ja ravintola-alaa Espanjassa ja Portugalissa Espanja, Madrid

Koronaviruskriisistä kärsii eritoten hotelli-, ravintola- ja matkailuala, kun niin monet ihmiset pysyvät nyt kotonaan. Saran yritys on lahjoittanut tähän mennessä miljoona euroa koronaviruskriisistä kärsiville alan työntekijöille. Lisäksi se on tarjonnut verkossa koulutusohjelmia kaikille hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisille. Emme vielä tiedä, milloin tämä kriisi on ohi. Euroopan unioni haluaa varmistaa, että selviämme tästä kriisistä entistä vahvempina. Siksi se valmistelee jo nyt uutta kattavaa EU-budjettia.

"On ollut suurenmoista nähdä, miten koko sairaalan henkilöstö ja kollegani omistautuvat työlleen voimiaan säästämättä ja hyvässä hengessä“

Matilde Työskentelee madridilaisen sairaalan tiimissä, joka järjestää uusia vuodepaikkoja koronavirukseen vakavasti sairastuneille potilaille Espanja, Madrid

Matilde on Complutense-yliopiston professori ja toimii anestesialääkärinä Gregorio Marañón -yliopistollisessa sairaalassa Madridissa. Hän järjesti epidemian aikana uusia vuodepaikkoja, jotta sairaalassa voitiin hoitaa kriittisesti sairaita potilaita. Kriisin alussa sairaala pystyi hoitamaan samanaikaisesti 40:ää kriittisesti sairasta potilasta. Järjestelyn ansiosta kriisin pahimpina aikoina voitiin hoitaa yhtäaikaisesti jopa 115:tä kriittistä tapausta. Näin sairaala hoiti kaikista vakavimpia tapauksia ja pelasti monia ihmishenkiä. Matilde ihailee sitä, kuinka omistautuneita työlleen kaikki hänen kollegansa ovat näinä vaikeina aikoina. Euroopan komissio haluaa varmistaa, että työlleen omistautunut terveydenhuollon henkilöstö saa tarvitsemansa tarvikkeet voidakseen tehdä työnsä tehokkaasti, ja siksi se on rajoittanut henkilönsuojainten vientiä EU:n ulkopuolelle.

"Data ohjaa meitä pandemian torjunnassa“

Amparo Nopeuttaa tartuntojen jäljittämistä ja tilannetietojen raportointia Espanja, Madrid

Amparon työpaikka on Instituto de Salud Carlos III. Hänen tehtävänään on hankkia mahdollisimman paljon tietoa covid-19-taudista seurantajärjestelmien ja muiden toissijaisten tietolähteiden avulla, jotta hän voisi opastaa paikallisia ja kansallisia terveysviranomaisia pandemian torjunnassa. Hänen tiiminsä osallistuu myös I-MOVE-COVID-19-hankkeeseen, jota rahoitetaan EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Ohjelmasta on myönnetty yhteensä 47,5 miljoonaa euroa 17 tutkimushankkeelle. Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä covid-19-taudista ja parantaa kliinistä hoitoa. Innovatiivisia lääkkeitä koskevan aloitteen myötä on myös käynnistetty 45 miljoonan euron ehdotuspyyntö terapeuttisista ja diagnostisista toimista, joilla torjutaan koronavirusepidemioita nyt ja tulevaisuudessa.

"Miksi kuvaan? Jotta voin tiedottaa, inspiroida ja antaa maailmanlaajuisellekriisille puitteet“

Eduardo Kuvaa covid-19-kriisiä etulinjassa Espanja, Madrid

Europa Pressin jäsenenä Eduardo toimii muiden lehtikuvaajien tavoin meidän silminämme maailmassa ja kantaa siten suurta vastuuta. Lehtikuvaajat ovat historiallisten tapahtumien hiljaisia todistajia, jotka ovat sitoutuneet totuuteen ja välttävät muiden ohjailua, kompromisseja tai väliintuloa. Miksi valokuvaus on niin tärkeää heille ja siten myös meille kaikille? Valokuvat ovat aikakautemme yleismaailmallinen kieli. Lehtikuvaajat järjestävät maailman kaaoksen kuviksi, jotka tuovat selvyyttä meitä ympäröivään sekasortoon. He kiinnittävät huomiomme asioihin, joita emme olleet nähneet, sekä tapahtumiin ja ihmisiin, jotka ovat hyvin kaukana omasta maailmankolkastamme. Koronavirusepidemian puhkeaminen on johtanut disinformaation leviämiseen, mikä vaikeuttaa entisestään pandemian torjuntaa. Euroopan unioni on sitoutunut tiedottamaan siitä, kuinka vaarallista disinformaatio on sekä kansalaisten terveyden että demokratian kannalta. Aivan kuten vältämme sosiaalista kanssakäymistä ja pesemme käsiämme, meidän velvollisuutemme on pysäyttää väärien neuvojen ja manipuloivien tarinoiden leviäminen.

"Ei tarvitse olla sankari auttaakseen muita, riittää, kun on ihminen“

Sara Valmistaa kasvosuojaimia terveydenhuollon työntekijöille Espanja, Madrid

Meidän täytyy pysyä kotona, jotta virus ei leviäisi, mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi auttaa niitä, jotka ovat tämän epidemian etulinjassa. Sara auttaa tekemällä kotonaan Madridissa maskeja terveydenhuollon työntekijöille. Sara on ammatiltaan opettaja, mutta koulujen ollessa kiinni hänelle jää aikaa osoittaa solidaarisuutta ja myötätuntoa lähiyhteisölleen. Olemme nähneet kaikkialla Euroopassa, kuinka yhden ihmisen toiminta voi auttaa todella monia muita. Yhteenkuuluvuuden edistäminen on erittäin tärkeää, kun taistelemme virusta vastaan. Kiitä tänään tuttavaasi, jonka tiedät omalla tavallaan edistävän eurooppalaista yhteisvastuuta.

"Musiikki yhdistää ja kannustaa pysymään lujana“

Ana María Pitää lounasaikaan konsertteja parvekkeeltaan Espanja, Albacete

Yksi hyvä teko voi aloittaa ketjureaktion, joka kasvaa kasvamistaan. Näin tapahtui Ana Maríalle ja hänen miehelleen, jotka ovat molemmat viulisteja. He päättivät eräänä iltapäivänä pitää parvekkeellaan yllätyskonsertin naapureille. Seuraavana päivänä konserttiin liittyi alttoviulisti toiselta parvekkeelta, ja sitä seuraavana päivänä naapurissa asuva saksofonisti. Heidän naapurinsa odottavat nyt joka päivä tätä keskipäivän konserttia. Musiikki innostaa ja saa tajuamaan, etteivät he ole yksin näissä poikkeusoloissa. Kaikkialla Euroopassa on kansalaisia, jotka käyttävät ainutlaatuisia lahjojaan osallistumalla #EurooppalaisetCOVID19vastaan-kampanjaan. Ehkä sinäkin voisit piristää lähipiiriäsi jollakin. Meillä kaikilla on oma roolimme Euroopassa. Selviämme tästä kriisistä yhdessä.

"Tiedämme, kuinka paljon meitä tarvitaan, emmekä aio pettää ihmisten luottamusta“

Cecilia Maidontuottaja. Varmistaa työllään, että välttämättömiä tuotteita on saatavilla kriisin aikana Espanja, Villaquejida, León

Cecilialla on miehensä kanssa maitotila. He vastaavat yksin tilan tuotannosta. He jatkavat ylpeinä työtään kriisin aikana ja varmistavat, että monet perheet saavat tarvitsemiaan perustuotteita, kuten maitoa. EU tukee heitä ja monia muita pieniä perhetiloja yhteisellä maatalouspolitiikallaan. Itse asiassa he eivät ole koskaan olleet yhtä ylpeitä työstään. He tietävät, että ihmiset laskevat heidän varaansa saadakseen välttämättömiä tuotteita, joita pidetään yleensä itsestäänselvyyksinä. He tekevät työtään jatkossakin väsymättä näinä vaikeina aikoina, vaikka olisi kuinka vaikeaa.