"Rokotteemme suojelee ihmisiä nykyiseltä ja tulevilta koronaviruksilta“

Matti Testaa covid-19-rokotetta, joka voi suojella meitä myös muilta koronaviruksilta Ruotsi, Tukholma

Covid-19 on ollut otsikoissa jo kolme kuukautta, ja on helppo unohtaa, että se on vain yksi virus paljon suuremmassa virusryhmässä. Todellinen kysymys sulkutoimien lopettamisen jälkeen on seuraava: Kuinka voimme varmistaa, että rokote tehoaa myös tulevissa koronavirusepidemioissa? Professori Matti Sällberg on etsinyt vastausta tähän kysymykseen huhtikuun alusta lähtien, jolloin hänen tiiminsä sai EU-rahoitusta OPENCORONA-hankkeeelle. ”Rokotteemme koostumus on ainutlatuinen. Toisin kuin suurin osa kliinisistä kokeista, jotka keskittyvät piikkiproteiiniin, meidän rokotteemme sisältää myös muita proteiineja, jotka eivät liity pelkästään covid-19-tautiin. Ajatuksena on tehdä rokotteesta tulevaisuuden kestävä”, Matti selittää. Ensimmäisen vaiheen kliininen koe on jo suunnitteilla, ja se tehdään Karoliinisessa yliopistosairaalassa Ruotsissa. EU on myöntänyt Karoliiniselle instituutille tutkimukseen kolme miljoonaa euroa osana OPENCORONA-hanketta.

"Språkkompis Online -verkkosivuston kautta jo 2 100 ruotsin opiskelijaa eri puolilla maata on löytänyt keskustelukumppanin“

Natassia Tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuuden oppia ruotsia videokeskusteluissa vapaaehtoisten kanssa Ruotsi, Tukholma

Kansalaisjärjestö Kompis Sverige (Ruotsi-kaveri) on vuodesta 2013 lähtien auttanut yli 19 500:aa uutta asukasta sopeutumaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan erilaisten sosiaalisten aktiviteettien, työpajojen ja Språkkompis-ohjelman kautta. Språkkompis Online syntyi, kun järjestössä tajuttiin, ettei ruotsia opiskelevilla maahanmuuttajillaollut koronakriisin aikana juurikaan sosiaalisia kontakteja. Kompis Sverige -järjestö löysi ratkaisun ongelmaan parissa päivässä luomalla uuden verkko-ohjelman. ”Ruotsia opiskeleva löytää näin kieltä sujuvasti puhuvan, ja sitten he voivat tavata ja tutustua toisiinsa videopuheluiden avulla. Tarkoituksena on tarjota parempaa kielenopetusta ja helpottaa sosiaalista eristyneisyyttä kaikkien kannalta”, kertoo Natassia, yksi Kompis Sverigen perustajista. Ihmiset voivat ilmoittautua verkkosivustolla saadakseen yhteyden uuteen kaveriinsa. Listalla on jo yli 3 000 ihmistä.

"Tajusin, että nyt oli tullut vastapalveluksen aika“

Edward Työskentelee pakettiautoon tehdyssä pop-up -parturissa Tukholman suurimman sairaalan edessä Ruotsi, Tukholma

Joskus suojamaskin käyttö voi olla epämukavaa. Erityisesti hoitohenkilöstö tekee pitkää työpäivää eikä siksi ehdi ajamaan partaansa. Tämän vuoksi maskit eivät istu ja iho voi ärtyä. Honest Al -parturiliikkeen omistaja Al kuuli tästä ongelmasta sairaanhoitajana työskentelevältä asiakkaaltaan ja päätti etsiä siihen ratkaisun. Hän toi parturiautonsa sairaalan eteen ja ajoi hoitohenkilöstön partoja maksutta. ”Ei tämä ole vain parranajoa vaan hiljainen rentoutumisen hetki ihmisille, jotka ovat viettäneet koko päivän sotatantereella. Olo on ihan eri, kun on saanut olla hetken itsekseen”, toteaa Al. Aloite otettiin niin hyvin vastaan, että hän kehotti myös kilpailevaa parturiliikettä antamaan tukea eräälle toiselle sairaalalle. ”Toiminta on lähentänyt meitä, ja aiommekin avata uuden parturiliikkeen yhdessä! Tämä on osoitus siitä, miten uskomattomalla tavalla myötätunto ja ilo voivat muuttaa suhdettamme muihin.

"Ruotsalaiset ovat aina valmiita auttamaan apua tarvitsevia“

Mattis ja Oskar Perusti verkkosivuston, jotta auttajat ja apua tarvitsevat löytävät toisensa Ruotsi, Tukholma

Vaikeina aikoina pienellä avulla voi olla suuri merkitys ihmisille, jotka eivät suoriudu päivittäisistä toimistaan. Tämä ei koske pelkästään omaehtoisessa karanteenissa olevia riskiryhmiä, vaan myös niitä, joiden karanteenin syynä ovat muut terveysongelmat. Mattis ja Oskar halusivat, että apua tarvitsevat ihmiset saavat yhteyden niihin, jotka haluavat auttaa. Heidän verkkoalustansa nimi on Karantänsamverkan (Karanteeniyhteistyö). Sen avulla eristyksissä elävät saavat helposti ja turvallisesti yhteyden ihmisiin, jotka voivat auttaa. Veljesten ja heidän ystävänsä Simon Strömin perustama hanke on voittoa tavoittelematon. Verkkosivusto on todella helppokäyttöinen. Etusivulla on vain kaksi nappulaa: ”Tarvitsen apua” ja ”Haluaisin auttaa”. Syöttämällä postinumeronsa saa yhteyden lähellä asuviin ihmisiin. Tähän mennessä vapaaehtoiseksi on ilmoittautunut noin tuhat ihmistä.

"Taistelu tätä näkymätöntä vihollista vastaan voidaan voittaa vain tieteen, teknologian, yrittäjyyden ja ihmisten rohkeuden avulla“

Mouna Kehittää ensimmäistä covid-19-taudin vasta-ainetestiä Ruotsissa Ruotsi, Tukholma

Dr Mouna selvisi pakolaislapsena hengissä rankasta matkasta. Nykyisin hän on yksi Ruotsin lääketeknologia-alan arvostetuimmista ammattilaisista. Hän on lääkäri, neurotieteilijä ja yrittäjä, joka esiintyy myös usein televisiossa. Dr Mouna on ollut edelläkävijä ennalta ehkäisevän ja yksilöllistetyn lääkehoidon alalla. Hän oli yksi niistä, jotka panivat alulle yksityisen koronatorjunta-aloitteen, jolla otetaan käyttöön ensimmäiset covid-19-taudin vasta-ainetestit Ruotsissa. Testi on tieteellisesti hyväksytty Uppsalan yliopistollisessa sairaalassa ja yliopistossa.

"Saimme nykypäivän osaajat avuksi kotiinsa jumittuneille huomisen osaajille“

Sophie ja Måns Tarjoavat ilmaista luonnontieteen opetusta keskiasteen ja lukion oppilaille Ruotsi, Tukholma

Koulut ovat kiinni ja vanhempien on autettava lapsiaan matematiikassa ja fysiikassa. Tämä ei ole helppoa. Yhteiskunnassamme on kuitenkin opiskelijoita, opettajia ja muita luonnontieteiden harrastajia, joilla on paljon asiantuntemusta. Sophie ja Måns saivat idean perustaa vapaaehtoisverkoston DoTheMath. Verkoston muodostaa joukko hyväsydämisiä ihmisiä, jotka haluavat auttaa muita. Vapaaehtoisia on nykyään yli 1 700. He ovat auttaneet jo tuhansia oppilaita. Jos haluat käynnistää samanlaisen aloitteen kotimaassasi, lähetä viesti osoitteeseen press@dothemath.se. Sophie ja Måns auttavat sinua pääsemään alkuun.

"Päätimme lisätä ja mukauttaa tuotantoamme ja auttaa käsidesipulasta kärsivää terveydenhuoltoalaa“

Anna Lahjoittaa etanolia, jotta käsidesiä voidaan tuottaa enemmän Ruotsi, Åhus

Absolut Company -yritys tunnetaan parhaiten ruotsalaisesta vodkastaan. Se on koronaviruspandemian aikana alkanut tuottaa myös käsidesiä. Absolut antoi etanolia KiiltoClean Oy:lle, joka valmistaa siivousalan tuotteita lähinnä Itä-Euroopan markkinoille. Siten se varmisti, että Ruotsin hoitohenkilöstöltä ei puutu käsidesiä. Yritykset muuttavat toimintatapojaan kaikkialla Euroopassa tukeakseen koronaviruksen torjuntaa.