„Glad ne prestaje u karanteni“

Mircea Promiče prikupljanje viškova hrane Italija, Pescara

Zaklada Banco Alimentare Onlus uz pomoć 7 500 dobrotvornih organizacija viškovima hrane opskrbljuje 1 500 000 potrebitih talijanskih građana. U Italiji se zbog izbijanja pandemije broj zahtjeva za pomoć u hrani u samo dva mjeseca povećao za 40 %, a u nekim regijama i za više od 60 %. Banka hrane zbog svoje važnosti nije prestala s radom. Zaklada Banco Alimentare Onlus dosad je u 2020. podijelila 30 000 tona hrane u čemu je ključnu ulogu imala europska pomoć. Njezin tim prilikom dostave ne ulazi u zgrade, podsjeća ljude da se drže na propisanoj udaljenosti i uvjerava ih da će svatko dobiti dovoljnu količinu hrane. „Pogodio nas je tsunami solidarnosti,” objašnjava predsjednik Giovanni Bruno. „Potpuno sam zatečen tolikim povećanjem interesa za volonterske aktivnosti od izbijanja pandemije. U ovom trenutku naša je dužnost da radimo još i više,” potvrđuje Maria, volonterka iz Salerna.

„Volim svoj posao i namjeravam ga raditi i dalje“

Jacqueline Premještena na odjel za COVID Belgija, Bruxelles

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. Godinom medicinskih sestara i primalja u čast 200. obljetnice rođenja Florence Nightingale. Nitko nije mogao predvidjeti da će to biti i godina globalne zdravstvene krize koja je dotakla svaki dio društva. Sestre su ponovo na prvoj liniji obrane od opasnog virusa koji hara svijetom. Mnoge su se morale prilagoditi na nove uloge, poput Jacqueline, koja je s odjela za fizioterapiju prebačena na odjel za oboljele od koronavirusa. Takve su prilagodbe na nove zadatke česte u njihovoj profesiji. Tijekom povijesti medicinske sestre imale su ključnu ulogu u kriznim vremenima spašavajući svojim radom i inovacijama nebrojene ljudske živote. Europska unija nabavlja potrebnu zaštitnu opremu kako bi i danas bez straha mogle obavljati taj važan posao.

„Prepoznao sam priliku da nešto učinim za zajednicu“

Edward Pruža brijačke usluge u mobilnom salonu ispred najveće štokholmske bolnice Švedska, Stockholm

Nošenje zaštitne maske može biti neugodno. Kod zdravstvenih radnika koji se zbog dugih smjena ne stignu brijati, maske mogu prouzročiti nadraživanje kože. Nakon što mu je klijent koji radi kao medicinski brat rekao za taj problem, Al je odlučio potražiti rješenje. Vlasnik brijačnice „Honest Al’s” dovezao je svoj kombi do bolnice i njezinim zaposlenicima ponudio besplatne brijačke usluge. „Uz potrebno brijanje dobivaju i par trenutaka mira u kojima se mogu opustiti. Cijeli dan provode u ratnoj zoni i zato im je važno da mogu odvojiti malo vremena za sebe,” objašnjava Al. Njegova ideja naišla je na tako dobar odaziv da je svojem konkurentu predložio da brijačke usluge ponudi drugoj bolnici. „To nas je zbližilo i sad planiramo zajedno otvoriti novu brijačnicu! Ovo pokazuje koliko je snažan utjecaj suosjećanja i radosti na naše odnose s drugima.”

„Borit ćemo se dok ne zaustavimo zarazu“

Ainhoa Zbog pandemije se zaposlila u domu umirovljenika Španjolska, Valencia

26-godišnja Ainhoa trebala je započeti specijalizaciju u porodništvu i ginekologiji, no pandemija je poremetila njezine planove. Umjesto toga počela je raditi kao liječnica u jednom od domova umirovljenika jer je željela pomoći toj najugroženijoj kategoriji stanovništva koja je u Španjolskoj osobito teško stradala. Opasnost još uvijek nije prošla, no Ainhoa je zadovoljna jer među stanarima doma za koje brine nije bilo slučajeva zaraze. Iako je za nju to bio samo privremeni posao i uskoro bi ga trebala zamijeniti željenom specijalizacijom u bolnici, Ainhou je ovo iskustvo obogatilo kao liječnicu i kao osobu. Vrijednosti i lekcije starijih osoba za koje je brinula smatra dragocjenim. „Ovo će uskoro proći. Uspjet ćemo,” kaže.

„U potpunosti smo posvećeni svojim kupcima“

Erika Erika je svoju trgovinu uključila u mrežu solidarnosti Belgija, Heppenbach

Stariji i oni u rizičnim skupinama ovih dana dobro razmisle prije no što se odvaže otići do supermarketa. Kako nitko ne bi ostao bez nužnih namirnica, Erika je odlučila svim kupcima svoje trgovine u malom belgijskom selu ponuditi usluge dostave. Na društvenim medijima obavještava ih mogu li se traženi proizvodi kupiti u njezinom dućanu, a solidarnost pokazuje i davanjem prednosti lokalnim proizvođačima hrane. Erika je članica udruženja „Emma 2.0” koje okuplja lokalne trgovine u zajednici njemačkog govornog područja. Trenutačno su usredotočeni na projekte društvene odgovornosti u slabo naseljenim ruralnim područjima.

„Otkriće prvog slučaja lokalnog prijenosa pomoglo nam je da spriječimo daljnje širenje zaraze“

Annalisa Otkriće prvog pacijenta u Europi Italija, Codogno

Odluka koju je liječnica Annalisa Malara donijela 20. veljače promijenila je tok događaja te spasila život Mattije Maestrija i brojnih drugih Europljana. Slučaj Maestrija, 37-godišnjeg istraživača iz Codogna, bio je prvi slučaj lokalnog prijenosa bolesti COVID-19 u Europi. Iako mlad i u odličnoj formi, Mattia je teško obolio. Nakon što su drugi testovi pokazali negativne rezultate, Annalisa ga je odlučila testirati na koronavirus. Danas ne dvoji da je uzbuna koju je tada bez oklijevanja oglasila omogućila uvođenje mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa u Italiji i drugim europskim zemljama. Annalisa smatra da su solidarnost i znanstvena suradnja na međunarodnoj razini ključne za prevladavanje pandemije. „Nadam se da će vam moja priča pokazati da, bez obzira na to tko ste i gdje radite, i vi možete dati važan doprinos ako svoj posao obavljate časno i predano. Nadam se da će Europa postati još ujedinjenija i snažnija jer izvanredne situacije poput ove možemo uspješno prebroditi samo udruženi u jedan veliki narod.”

„Bilo mi je jasno da moram pomoći“

Vladimir Nudi besplatan taksi prijevoz na posao Slovenija, Ljubljana

Pandemija koronavirusa ponukala je europska taksi poduzeća da potraže kreativna rješenja pa su neki počeli nuditi usluge dostave hrane i lijekova. U Sloveniji je javni prijevoz privremeno obustavljen zbog opasnosti od širenja zaraze što je mnogima otežalo dolazak na posao. Kad je vozač taksija Vladimir Vidaković čuo da kolegica njegove majke mora čak sat vremena pješačiti do posla, ponudio joj je besplatni prijevoz. Uskoro je svoje usluge ponudio i drugima koji su se našli u sličnoj situaciji. To je samo jedan od brojnih primjera solidarnosti kojima svjedočimo širom Europe. Prema procjenama Saveza vozača taksija u Madridu, njihovi su članovi od uvođenja mjera izolacije odradili oko 75 000 besplatnih vožnji za pacijente ili prijevoz medicinske opreme.

„Pandemija je pokazala koliko smo prilagodljivi“

Casa Antonia Pruža optimalnu skrb za starije osobe Malta, Balzan

Casa Antonia je privatni dom umirovljenika u Balzanu za koje brine 115 zaposlenika. Od 18. ožujka oni u trotjednim smjenama rade i borave u domu. Među njima su asistenti za njegu, medicinske sestre, kuhari, vrtlar, osoblje za čišćenje i održavanje te administrativno osoblje. To znači da Casa Antonia dnevno mora osigurati smještaj, hranu, usluge pranja odjeće, vodu, struju i internet za dodatnih 70 osoba. Iako su bili prisiljeni na duga razdoblja odvojenosti od svojih obitelji, svi su se odlično snašli u toj čudnoj situaciji. Mnogima je ovo prvo iskustvo života u zajednici, u kojoj stan i dugi radni dan dijele s kolegama iz cijelog svijeta. Život na poslu pružio im je priliku da nauče nove stvari i razviju neotkrivene talente. Kuhari su počeli pripremati nova azijska jela kako bi podigli moral kolegama iz tih zemalja, a za večernju zabavu brinuli su domari koji bi nakon radnog dana alat zamijenili DJ pultom.

„Jedna osoba može mnogo toga promijeniti. Ta osoba možeš biti baš ti!“

Momčil Kao volonter pomaže u dezinfekciji zgrada najveće hitne službe u Sofiji Bugarska, Sofija

Dok se medicinsko osoblje bez predaha bori protiv pandemije, u pomoć im na sve domišljatije načine priskaču volonteri iz cijele Europe. Zajedno s drugim volonterima Momčil je dezinficirao sve dijelove zgrada bolnice Pirogov: svaki odjel, hodnik i stubište. Pridružio se njihovu timu jer više nije mogao pasivno promatrati što se događa. „Kad je počelo, morao sam nešto učiniti. Nisam mogao besposleno sjediti kod kuće. Budući da se nije mogao baviti uobičajenim aktivnostima, zaključio je da bi mogao biti korisniji negdje drugdje. Njegovatelji se izlažu velikom riziku od zaraze, no to ga nije spriječilo u namjeri da pomogne. Momčil vjeruje da u ovoj zastrašujućoj situaciji možemo biti prijatelji i pomagati si u zajedničkoj borbi. „Jedna osoba može mnogo toga promijeniti bez obzira na zanimanje, dob ili uvjerenje. Ta osoba možeš biti bilo tko - možda baš ti,” rekao nam je.

„Svi moramo pomoći“

Mark Dostavlja svoje proizvode svima koji ne mogu u kupovinu Malta, San Pawl Pawl il-Baħar

Mark se bavi uzgojem ovaca i proizvodi tradicionalne malteške delicije. Nakon što je svoje gospodarstvo morao zatvoriti za posjetitelje, tihom ratu protiv virusa doprinosi proizvodnjom hrane koja je od presudne važnosti u ovim teškim vremenima. Usmjerio se i na dostavu svježih namirnica na kućni prag ranjivih članova zajednice koji često ne mogu napuštati svoje domove. Svoje proizvode donosi nakon što ga preko društvenih medija kontaktiraju oni kojima treba hrana. U tome mu pomaže sin, a ponosno ističe da i drugi poljoprivrednici na Malti i Gozou na slične načine pokazuju solidarnost. Poljoprivrednici iz cijele Europe trude se proizvesti dovoljno hrane unatoč teškoćama s kojima se suočavaju. Europska unije i dalje će podupirati poljoprivrednike i proizvođače hrane, surađivati s državama članicama te poduzimati sve potrebne mjere da očuva zdravlje i dobrobit europskih građana.

„Mislite na one koji su izloženiji riziku od teške bolesti“

Lisa Medicinska sestra posvećena brizi za starije osobe Njemačka, Berlin

Medicinske sestre bile su na prvoj liniji obrane za vrijeme nekih od najopasnijih globalnih epidemija kao što su svinjska gripa H1N1, ebola, teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS). Bez oklijevanja su se upustile i u borbu koja se širom Europe vodila protiv širenja bolesti COVID-19. Bilo da je riječ o njezi pacijenata u bolnicama ili sudjelovanju u javnozdravstvenim aktivnostima, njihova je uloga u zaštiti zdravlja i dobrobiti pacijenata i zajednice nezamjenjiva. Lisa objašnjava kako sigurnosne mjere čine njezin posao još težim: „S pacijentima obično u velikoj mjeri komuniciramo izrazima lica. Čak i mali osmijeh puno znači, ali to nam sad, nažalost, nije moguće.” Njihov nesebični rad u uvjetima pandemije ispunjava nas ponosom.

„Protiv dezinformacija se treba boriti na jednostavan i zabavan način“

Sarah Talijanka Sarah podupire rad slobodnih i neovisnih medija Italija, Rim

Europa prolazi kroz teško razdoblje u kojem je komunikacija otežana, a još je teže doći do točnih informacija. Kad je izbila pandemija, Sarah je počela objavljivati besplatne podcaste pod nazivom „Coffee al Fly” u kojima je obrađivala raznovrsne teme, od života uz ograničene socijalne kontakte do financijskog obrazovanja i europskog suvereniteta. Svaki tjedan s kolegama i prijateljima raspravlja o aktualnim vijestima pokušavajući otkriti i shvatiti što se doista dogodilo. Na taj način pomaže drugima da doznaju više o izborima s kojima su se njihove vlade suočavale u koronakrizi. Članovi Europskog parlamenta pozvali su na uspostavu europskog informacijskog izvora kako bi se zajamčilo da svi građani imaju pristup točnim i provjerenim informacijama te su od medijskih kuća zatražili da suzbijaju dezinformacije i govor mržnje. Sarah u svojim objavama umiruje slušatelje i pomaže im da se oslobode zabluda te tako doprinosi miru i solidarnosti u ovim teškim vremenima.