„Daleko smo dogurali i ne smijemo odustati!“

Valentinos Koordinira praćenje kontakata u ciparskom Ministarstvu zdravstva Cipar, Nikozija

Valentinos Silvestros terenski je epidemiolog i koordinator za praćenje kontakata u Odjelu za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti u Ministarstvu zdravstva. Njegov tim praćenjem kontakata identificira lance prijenosa i prekida ih tako što izolira zaražene osobe i osobe koje su bile u kontaktu s virusom. Njegov tim radi u vrlo teškim okolnostima i žrtvuje svoj privatni život. Valentinos već više od osam tjedana nije vidio svoju obitelj i prijatelje. Nekad ga nakon cjelodnevnog rada svlada umor, ali osjeća olakšanje kad vidi da broj novooboljelih opada. „Jako sam sretan što našoj maloj zemlji tako dobro ide”, priznaje. Svi međusobno surađuju, što Valentinosu daje nadu za budućnost. „No još nije vrijeme za odmor”, upozorava. „Ne smijemo sada odustati. Moramo zaštiti stanovništvo i ojačati svoje sustave javnog zdravstva.”

„Prebrodit ćemo ovu krizu i postati još jači.“

Nektaria i Paris Rade u Nacionalnom centru za upravljanje krizama u Nikoziji Cipar, Nikozija

Nektaria Kakoutsi i major Paris Samoutis danonoćno rade u Nacionalnom centru za upravljanje krizama u ciparskom Ministarstvu vanjskih poslova kako bi odgovorili na zahtjeve ciparskih građana iz cijeloga svijeta. Ljudima koji su se zatekli u inozemstvu potrebni su smještaj, financijska pomoć, lijekovi i psihološka potpora. Za njih brinu Nektaria i Paris koji koordiniraju repatrijacijske letove i pružaju svu potrebnu pomoć. Neki od najhitnijih slučajeva koje su morali riješiti bile su osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima i roditelji koji su se zatekli u inozemstvu, daleko od svoje djece. „Kako je većina zemalja uvela ograničenja putovanja, bio je to zahtjevan zadatak s brojnim poteškoćama. Međutim, kada vidimo sreću u očima ljudi koji se vraćaju kući, jasno nam je da se sav naš trud isplatio. Prebrodit ćemo ovu krizu i postati još jači,” kažu. Zahvaljujući pomoći Unije kućama je su se vratili deseci tisuća Europljana koji su se u vrijeme izbijanja pandemije zatekli u inozemstvu.

„Svaki je život bitan“

Constantinos Sudjeluje u borbi protiv pandemije na raznim frontama: od rada na hitnom prijemu do nacionalne koordinacije Cipar, Nikozija

Constantinos Constantinou, specijalist za zarazne bolesti u Državnoj zdravstvenoj organizaciji, sudjeluje u borbi protiv koronavirusa od samog početka, i to na nekoliko načina. Svjestan da postoji manjak pouzdanih informacija o toj novoj zdravstvenoj opasnosti, Constantinos je u ciparskom Ministarstvu zdravstva koordinirao širenje i stalno ažuriranje smjernica o bolesti COVID-19 koje su izdavali Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti te druga međunarodna tijela. Constantinosovi dani sada započinju liječenjem pacijenata na odjelu za COVID u općoj bolnici u Nikoziji, a završavaju kasno u noć, nakon dugih telefonskih razgovora i razmjene e-poruka s kolegama koji ga pitaju kako da pristupe liječenju svojih pacijenata, ali i s običnim ljudima koji žele znati kako mogu zaštititi sebe i svoje bližnje.

„Pomažući jednome možemo pomoći svima.“

Halin Volontira na provođenju testova na koronavirus Cipar, Nikozija

Laboratorijska dijagnostika ključna je za suzbijanje bolesti COVID-19: dijagnostičkim testovima dobivaju se informacije koje će pomoći u dijagnosticiranju, liječenju i sprječavanju širenja koronavirusa. Na takvim projektima rade znanstvenici poput Halin Bareke. Halin je Cipranka turskoga podrijetla i volonterski pomaže u provođenju dijagnostičkih PCR testova. Mnogi stručnjaci traže lijek za koronavirus, a Unija se obvezala poduprijeti njihova istraživanja ulaganjem 47,5 milijuna eura u 17 novih projekata povezanih s bolešću COVID-19.

„Djeca ne smiju izgubiti osmijeh s lica.“

Vicky i Photis Pomažu djeci uljepšati dane unatoč ograničenju kontakata Cipar, Nikozija

Ograničenja uvedena zbog koronavirusa stubokom su izmijenila našu svakodnevicu jer moramo što više boraviti kod kuće. To najteže pada djeci; druženje s prijateljima i obitelji važno je za njihovo odrastanje i dobrobit. U toj iznimnoj situaciji, Vicky i Photis dosjetili su se kako mladima uljepšati boravak kod kuće: zajedno s drugim dobrovoljcima počeli su prenositi bajke na Facebook stranici Fairytale Museum. Na toj stranici poznati glumci, spikeri i političari čitaju svoje omiljene bajke, dijele osmijehe i ponavljaju poruke o važnosti poštovanja ograničenja. K tome, deseci volontera čitaju priče preko telefona kako bi razveselili djecu koja moraju biti kod kuće.

„Čak i u kriznim vremenima svako dijete uživa temeljno pravo na obrazovanje.“

Joseph Podupire pravo na obrazovanje tijekom krize uzrokovane pandemijom koronavirusa Cipar, Nikozija

Pandemija je onemogućila osobne kontakte. Učenici i njihovi nastavnici u tome nisu izuzetak. Nakon što su škole zatvorene, učenici su pratili nastavu i komunicirali sa svojim nastavnicima na osobnim računalima i drugim uređajima. Udruga „Hope For Children” u suradnji s ciparskim Ministarstvom obrazovanja nastoji osigurati da svako dijete u Cipru ima pristup e-učenju. Doniraju elektroničku opremu učenicima srednjih škola kojima je potrebna pomoć. Pomažući onima slabijeg imovinskog stanja, žele svakome učeniku omogućiti pristup obrazovanju čak i u ovim teškim vremenima.

„Borim se protiv samoće ljudi“

Marios Ponovno povezuje bližnje i pruža pomoć starijim osobama Cipar, Larnaca

Iako je sada u mirovini, Marios je bio liječnik i još uvijek daje svoj doprinos kako bi pomogao svojoj zajednici tijekom krize. Ograničavanje socijalnih kontakata nikome ne pada lako, a posebno je teško bolesnima i onemoćalima. Marios stoga s bolničkim osobljem pregovara kako bi se ljudima omogućilo da posjete svoje voljene u bolnici da ne bi morali umrijeti sami. Također se brine o starijim građanima s prijašnjim bolestima i pruža medicinsku, psihološku i socijalnu potporu starijim osobama u karanteni kako bi se spriječila smrt od drugih uzroka.