„U samo jednom tjednu dizajnirali smo masku koju može proizvesti 3D pisač kako bismo pomogli s opskrbom u aktualnoj nestašici“

Alexandr Dizajnirao zaštitne maske za ispis na 3D pisaču Češka, Prag

Kao odgovor na aktualnu nestašicu zaštitne opreme u Češkoj i inozemstvu Alexandr i njegovi kolege istraživači iz Češkog instituta za informatiku, robotiku i kibernetiku (CIIRC CTU) za samo jedan tjedan razvili su prototip zaštitne maske. Zaštitna maska „CIIRC RP95-3D”, dizajnirana za proizvodnju s pomoću 3D pisača, ima zamjenjiv P3 filtar koji pruža najveću razinu zaštite. Ta je maska certificirana, a projekt, koji podupire akademska zajednica i u koji su uložili javni i privatni sponzori, primio je i sredstva iz EU-a.

„Pomažemo ljudima da ostanu sigurni tako što im pomažemo da ostanu zdravoga uma“

Marie Pruža potporu školama i poduzećima kad je riječ o mentalnom zdravlju Češka, Prag

U jeku trenutačne pandemije bolesti COVID-19, na tjelesno su zdravlje, naravno, usmjerena glavna nastojanja, vrijeme i energija svih Europljana. No i mentalno zdravlje izaziva veliku zabrinutost jer se građani diljem EU-a suočavaju s dosad neviđenim razinama tjeskobe i izolacije, što može dovesti do deprimantnih misli i ponašanja. Marie i njezini kolege iz nevladine organizacije „Nevypusť duši” (čiji se naziv može prevesti kao „Imajte um na umu”) organiziraju kampanje, javna događanja i radionice o mentalnom zdravlju za škole i poduzeća. Usmjereni su na edukaciju i prevenciju te pružaju informacije o tome što učiniti i gdje potražiti pomoć kada je to potrebno. Ta nevladina organizacija priređuje internetske prijenose i seminare uživo na temu mentalnog zdravlja u ovim teškim vremenima i nudi materijale i infografike za pomoć osobama u nošenju sa stresom, deprimantnim mislima i drugim pitanjima mentalnog zdravlja.

„U ovome trenutku svima su nam potrebne priče sa sretnim svršetkom“

Zuzana Surađuje s češkim piscima i poznatim ličnostima kako bi djeca na YouTubeu mogla poslušati priče za laku noć Češka, Prag

Kako bi pomogli roditeljima koji se brinu o svojoj djeci kod kuće, Zuzana i njezini kolege u internetskoj knjižari Martinus.cz odlučili su zamoliti češke književnike i poznate ličnosti da se snime dok čitaju svoje omiljene bajke. Svaki drugi dan na kanalu te knjižare na YouTubeu objavljuje se nova bajka te se tako roditeljima pomaže da njihova djeca dobro spavaju i slatko sanjaju. I dok se možda osjećamo kao da smo udaljeniji nego inače, moramo surađivati više nego ikad prije. Širom Europe države, regije i građani poput Zuzane nastoje pomoći svojim zajednicama, dok fond solidarnosti Europske unije daje do 800 milijuna eura na raspolaganje za pomoć našim zemljama u borbi protiv koronavirusa.