„Sretni smo što možemo razgovarati s ljudima diljem zemlje“

Volonteri platforme SnakSammen.dk Održavaju društvene kontakte s pomoću platforme za razgovor SnakSammen.dk Danska, Kopenhagen

Dok održavamo udaljenost, ne smijemo izgubiti društveni kontakt. Usamljenim osobama koje nemaju mnogo sugovornika život tijekom pandemije može biti jako stresan. Danski Crveni križ i Boblberg, internetska platforma na kojoj možete na siguran način naći nove prijatelje, stoga su izradili platformu za razgovore SnakSammen.dk, što u prijevodu znači „razgovarajmo zajedno”. Osobe kojima nedostaje društvo za razgovor mogu se predbilježiti za razgovor s volonterom Crvenog križa i čavrljati o čemu god žele. “Sretna sam što mogu razgovarati s ljudima diljem zemlje”, rekla nam je volonterka Jane. Dosad se više od tisuću ljudi predbilježilo za razgovor s volonterom, a zahvaljujući svom uspjehu platforma će nastaviti s radom i nakon pandemije.

„Najvažnija stvar u životu je ono što radite za druge“

Rasmus Pomaže oboljelima od koronavirusa u obavljanju svakodnevnih zadataka Danska, Aalborg

Danski Crveni križ uspostavio je mrežu od 17 000 volontera za pomoć oboljelima od koronavirusa u obavljanju svakodnevnih poslova. Uz kupovinu namirnica, osobama u izolaciji nude i da im prošeću pse i drugu praktičnu pomoć. Jedan od njih je i Rasmus Lundby koji sa svojom kćeri svaki dan šeće psa žene koja se ubraja u visokorizičnu skupinu. „Kao srednjoškolski nastavnik zbog virtualnog poučavanja svaki dan puno vremena provodim ispred ekrana. Ali ponekad imam priliku da izađem van i uživam u proljetnom suncu zato što moram prošetati psa,” kaže. Za Rasmusa je volontiranje jako važno i volio bi tu svijest prenijeti na svoju kćer. „Najvažnija stvar u životu je ono što radite za druge”.