„Činjenice, a ne strah ljudima pomažu da se zaštite“

Gunnar Provjerava zdravstveno stanje putnika i daje im korisne savjete Estonija, Tallinn

Luke i zračne luke moraju se oprezno otvarati kako bismo izbjegli drugi val zaraze. Pritom je od velike važnosti rad volontera kao što su oni Crvenog križa u Talinnu. Gunnar je jedan od njih. „Moja je zadaća pružiti sve potrebne informacije putnicima u dolasku te ih uputiti u primjenu potrebnih mjera opreza kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Provjeravamo zdravstveno stanje putnika, mjerimo im temperaturu i dajemo najvažnije upute,” objašnjava. Volonteri Crvenog križa imaju važnu ulogu u borbi protiv pandemije. Oni educiraju građane, šire informacije o prevenciji zaraze, pomažu u suzbijanju širenja netočnih informacija te glasina i panike. Tallinn je samo jedan od brojnih primjera europskih gradova u kojima se pokreću slične inicijative. Parlament poziva na brzo i potpuno otvaranje granica u Uniji bez diskriminacije državljana pojedinih zemalja kako bi se osigurao gospodarski oporavak nakon pandemije. Doznajte više na stranici https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/priorities/eu-borders/20200506STO78514/covid-19-ponovno-otvaranje-granica-i-sto-eu-moze-uciniti

„Pričajući priče i dijeleći radost i uspjeh lakše ćemo preživjeti krizu“

Pille Nudi potporu roditeljima kroz kampanju „Loeme ette” (Čitajmo naglas) Estonija, Tallinn

Dok koronavirus i dalje hara, većina ljudi koji su navikli raditi u uredskom okruženju odjednom se našla u novom radnom prostoru – vlastitom domu. K tome, škole diljem Europe više ne primaju djecu, osim djece ključnih radnika, što znači da većina obitelji sada više vremena provodi zajedno kod kuće. Voditi užurban obiteljski život i paralelno ispunjavati radne obveze može biti zastrašujuće. Tu pomaže kampanja „Loeme ette”. Pille i njezina ekipa nude pomoć roditeljima koji rade od kuće i traže obrazovne i zabavne aktivnosti za svoju djecu. „Loeme ette” potiče djecu da čitaju i slušaju bajke, a nekad i da pišu svoje priče. Pomoć dolazi u obliku poziva preko Facebooka ili Skypea, a iskustvo je prilagođeno čitalačkoj razini svakog djeteta kako ono ne bi izgubilo interes. Vježbanje čitanja naglas povećava razinu pismenosti, a istodobno raste i djetetovo samopouzdanje.

„Svi bi učenici trebali imati pristup kvalitetnom obrazovanju od kuće.“

Maria Poduzetnica u području obrazovne tehnologije želi svima osigurati uređaje za e-učenje Estonija, Tallinn

Uz solidarnost i međusobnu pomoć lakše ćemo prebroditi ovu pandemiju. S time na umu Maria pomaže estonskim obiteljima da se povežu kako bi riješile konkretan problem. Naime, od estonskih se učenika očekuje da pohađaju e-nastavu, ali neki od njih to ne mogu jer nemaju laptop ili tablet. Zahvaljujući Marijinom projektu „računalo za svakog đaka”, obitelji koje kod kuće ili na poslu imaju uređaj viška mogu ga ustupiti obiteljima bez računala i tako osigurati da svaki učenik ima pristup učenju na daljinu. U manje od mjesec dana razmijenjeno je 1200 računala.