„Moramo se zaštititi, inače tu samo čekamo smrt“

Tražitelji azila Tražitelji azila u kampu Moria tijekom pandemije Grčka, Moria, Lezbos

Izbjeglički kamp Moria u Grčkoj dospio je proteklih mjeseci na loš glas, a stanje se u kampu dodatno pogoršalo nakon izbijanja pandemije koronavirusa. Svjesni opasnosti koja im prijeti, grupa izbjeglica primila se posla kako bi spriječila širenje virusa. „Počeli smo nositi maske, postavljati privremene instalacije za pranje ruku i prikupljati otpad. Radimo s izbjeglicama i okolnim zajednicama kako bismo ih informirali o mjerama zaštite. Posebno se brinemo za izbjeglice iz ugroženih skupina dok ih ne evakuiraju iz kampa. Širenje bolesti u kampu dovelo bi do katastrofe”, objasnili su. Iako je imigracijska politika i dalje u rukama država članica, Europski parlament često ističe okolnosti u kojima žive izbjeglice na grčkim otocima. U travnju je zatražio dodatnu potporu, objekte za smještaj i medicinsku opremu za izbjegličke kampove.

„Povećali smo broj partnera među proizvođačima hrane s kojima surađujemo u podjeli obroka potrebitima“

Anna Viškovima hrane opskrbljuje građane kojima je potrebna pomoć Grčka, Atena

Nakon što je sektor ugostiteljstva prestao s radom zbog zaštite javnog zdravlja, neke se zemlje suočavaju s velikim viškovima hrane. Dobrotvorne organizacije također su morale obustaviti dio aktivnosti, primjerice u javnim kuhinjama, kako bi se izbjegla masovna okupljanja. Anna, koja radi za grčku neprofitnu organizaciju Boroume, sudjeluje u naporima da se u Grčkoj tijekom pandemije spriječi bacanje hrane. U okviru programa „Saving & Offering Food“, koji povezuje proizvođače hrane s dobrotvornim organizacijama, najugroženijima se dnevno podijeli više od 24 000 obroka. Velik dio te hrane organizacija prosljeđuje grčkim općinama koje preko svojih socijalnih službi građanima pružaju potrebnu pomoć (npr. pomoć u kući za one u samoizolaciji) i dijele besplatne obroke.

„Danas nastavljamo tradiciju pomažući svojoj zemlji u teškim vremenima na jednostavan, ali važan način.“

Elisabeth Alkoholom opskrbljuje nacionalne centre za liječenje bolesti COVID-19 Grčka, Atena

Prije pandemije Elisabethino poduzeće proizvodilo je alkoholna pića na bazi vina s egejskih otoka. Kako bi podiglo moral Grka tijekom pandemije, doniralo je alkohol koji pokriva potrebe 13 bolnica u kojima se liječe pacijenti zaraženi koronavirusom. Prva je pošiljka već stigla u najveću grčku bolnicu Evaggelismos u Ateni, dok će druge tijekom sljedeća tri mjeseca pristizati u bolnice širom Grčke.