„Suradnja među istraživačima vrlo je važna u ovim kriznim vremenima“

Luke Zajedno s timom istraživača radi na razvoju novog lijeka na bazi molekule koja djeluje protiv upale pluća kod oboljelih od koronavirusa Irska, Dublin

Iako su tek rijetki čuli za Itaconite, nedavno je otkriven potencijal te molekule s protuupalnim djelovanjem za ublažavanje respiratornih problema kod oboljelih od bolesti COVID-19, što nekima može spasiti život. Profesor Luke O’Neill i njegov tim znanstvenika s Trinity Collegea u Dublinu provode testiranja na molekuli nadajući se da će pomoći u liječenju upale pluća koju izaziva koronavirus. Njihov rad financira se u okviru EU-ova projekta „INITIATE”. Iz istraživačkog programa Obzor 2020. financira se 18 istraživačkih projekata i 151 tim koji širom Europe nastoji što prije naći cjepivo protiv bolesti COVID-19. Cilj je poboljšati dijagnostiku, pripravnost, kliničko upravljanje i liječenje.

„Organizirali smo glasovanje o najvažnijoj potrepštini u karanteni“

Femi Dokumentira kulturu i stil života u Irskoj tijekom pandemije Irska, Dublin

Tijekom pandemije naučili smo, među ostalim, kako nam se mijenja percepcija o tome što je važno. Svi smo bili svjedoci gomilanja toaletnog papira, ali što mlađe generacije smatraju najnužnijim potrepštinama? Da bi to doznala, irska organizacija Slight Motif na društvenim mrežama objavila je popis od 32 najosnovnije potrepštine u karanteni. Organizirali su natječaj i tražili od pojedinaca da glasuju što im je najpotrebnije. Na popisu su među ostalim bile papirnate maramice, grickalice, sredstvo za dezinfekciju ruku i oprema za teretanu. „Nakon pet krugova, naša mlada publika odabrala je aplikaciju Spotify kao najosnovniju potrepštinu u karanteni”, kaže Femi Falana. Inicijativa „Quarantine Bunker Pack” dio je nastojanja organizacije Slight Motif da dokumentira urbanu kulturu i stil života u Irskoj.

„Kad zagusti pomažemo jedni drugima.“

Patrick U svojoj destileriji proizvodi ključne proizvode Irska, Drumshanbo

Patrick u svojoj destileriji u okrugu Leitrim inače proizvodi džin i viski, ali prilagodio je proizvodnju novim okolnostima. Njegovo osoblje sad proizvodi dezinficijens za ruke namijenjen ljekarnama, liječnicima, trgovinama i dobrotvornim organizacijama u zapadnoj Irskoj. Građani Europe prilagođavaju svoje djelatnosti kako bi pomogli zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv pandemije.