„Kako preživjeti četiri mjeseca sa 735 eura?“

Giuliano Dio slobodnog vremena posvetio dobrovoljnom radu iako je četiri mjeseca bio bez plaće Italija, Reggio Emilia

Što biste učinili da vi i vaša jedanaestogodišnja kći morate četiri mjeseca živjeti bez prihoda? Dok bi mnogi u njegovoj situaciji podlegli panici, Giuliano je odlučio da će to vrijeme iskoristiti da se ponovo poveže s prirodom te da kao volonter dijeli maske ljudima u susjedstvu. „Radim u poduzeću koje proizvodi transportne trake, no 3. ožujka rečeno mi je da odem kući. Poduzeće je moralo prestati s radom i otpustiti radnike. Novac za nezaposlene dobio sam tek početkom svibnja: 735 eura bruto i odonda ništa. Bila su to veoma teška vremena,” prisjeća se. Europska unija nastoji pomoći ljudima u sličnoj situaciji. Za spas radnih mjesta te hranu i osnovne potrepštine za najugroženije namijenila je 100 milijardi eura, a za potporu zdravstvenom sektoru, poduzećima i radnicima još 37 milijardi eura.

„Doniranje knjiga dobar je način da se pomogne potrebitim obiteljima tijekom zabrane kretanja“

Giuseppina i Gianfranca Dijele knjige obiteljima koje su teško pogođene krizom uzrokovanom koronavirusom Italija, Milano

„Kifubon” na japanskom znači doniranje knjiga. To je ujedno i naziv međunarodnog projekta koji se 2019. proširio i na Španjolsku, Francusku, Njemačku i Italiju. Zahvaljujući toj jedinstvenoj inicijativi u tim se zemljama knjige redovito doniraju humanitarnim organizacijama. Pridružio joj se i ambasador mira Prem Rawat koji je tijekom pandemije donirao više od 10 000 primjeraka svoje knjige „Splitting the Arrow, Understanding the Business of Life”. Knjiga je poznata po tome što je utjecala na sadržaj deklaracije o miru, čiji je suautor predsjednik Europskog parlamenta. „Knjigu smo odabrali zbog pozitivnih poruka iz njezinih kratkih i zabavnih priča. One govore o uključivosti, unutarnjoj snazi, mogućnosti pravih odabira i miru koji je u svakom od nas,” objašnjava Giuseppina. Knjiga je podijeljena roditeljima i djeci koji se zbog pandemije nalaze u teškoj situaciji.

„Sada znam što znači snažna i ujedinjena Europa“

Joe Zajedno s talijanskim specijalistima spašavao je živote oboljelih od koronavirusa Italija, Lecco

Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije pomogao je poslati liječničku ekipu iz Rumunjske u Italiju kako bi pomogli zdravstvenim djelatnicima. Pod vodstvom bojnika Joea Stroescua više od dva tjedna radili su s talijanskim specijalistima kako bi spasili živote oboljelih od koronavirusa. Ekipa od 11 liječnika i tri medicinske sestre uključivala je pulmologe, anesteziologe te stručnjake za intenzivnu njegu i hitnu medicinu. Svi su pohađali trodnevnu obuku o talijanskom zdravstvenom sustavu prije nego što su navukli zaštitnu opremu i krenuli liječiti pacijente u Leccu i Merati u Lombardiji. Kako je Joe rekao: „Nije bitno odakle dolazimo. U životu je bitno ono što radimo, a u ovim teškim trenucima važno je pokazati solidarnost i pomoći jednim drugima, jer ovu bitku možemo dobiti samo ako se borimo zajedno. Ovaj solidarni čin spasio je živote i pokazao pravu prirodu europske obitelji.” Mi se slažemo.

„Činimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli lokalnim zajednicama i zdravstvenim službama“

Antonio i Francesco Izrađuju ventile za disanje na 3D printeru Italija, Varese

U Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije u Italiji Antonio Piscia obično izrađuje specijalne dijelove za znanstvenike. No, kako su zbog mjera ograničenja laboratoriji zatvoreni, preusmjerio se na izradu ventila za disanje na 3D printeru. Njegov kolega Francesco Scaffidi-Argentina isporučio je 15. travnja prva 22 ventila bolnici u Vareseu. „Istraživači Zajedničkog istraživačkog centra rade na mnogim aspektima pandemije. Mi u tehničkoj službi sretni smo što možemo nekako pomoći lokalnim zajednicama i zdravstvenim službama”, rekao je Antonio. I osoblje drugih odsjeka Zajedničkog istraživačkog centra u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj donira medicinsku opremu i druge potrepštine lokalnim zajednicama i zdravstvenim službama. „Želimo pokazati lokalnom stanovništvu i drugim Europljanima da nam je stalo do njih i da ćemo im pomoći kako god možemo”, potvrdio je Rien Stroosnijder, upravitelj istraživačkog centra u Ispri.

„Ključno je pomagati najpotrebitijima“

Marco Volonter inicijative „Tempo della gentillezza” talijanskog Crvenog križa pokazuje kako u krizi svaka gesta puno znači Italija, Rim

„Il tempo della gentilezza” (Vrijeme ljubaznosti) nacionalna je inicijativa koju je organizirao talijanski Crveni križ. Stotine volontera pomažu osobama koje su najviše pogođene pandemijom tako što im pružaju najosnovnije usluge poput dostave namirnica i lijekova. Marco D’Amico volonter je te inicijative u Rimu. „Fotografija je slikana tijekom pripreme za dostavu”, objasnio je. „Čvrsto vjerujem da je tijekom pandemije ključno pomagati najpotrebitijima.” Talijanski Crveni križ smatra da sada treba djelovati pametno, sigurno i plemenito. Istaknuli su da svaka gesta puno znači, od ohrabrujuće poruke zataknute za brisače sanitetskog vozila do donacije zaštitnih maski i naočala ili čak dostave doručka ili večere za bolničko osoblje. Ambiciozan dugoročni proračun EU-a bit će ključan za ponovno pokretanje gospodarstva i stvaranje zelene i otporne digitalne Europe poslije pandemije. Saznajte kako na adresi https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/priorities/visegodisnji-proracun

„Glad ne prestaje u karanteni“

Mircea Promiče prikupljanje viškova hrane Italija, Pescara

Zaklada Banco Alimentare Onlus uz pomoć 7 500 dobrotvornih organizacija viškovima hrane opskrbljuje 1 500 000 potrebitih talijanskih građana. U Italiji se zbog izbijanja pandemije broj zahtjeva za pomoć u hrani u samo dva mjeseca povećao za 40 %, a u nekim regijama i za više od 60 %. Banka hrane zbog svoje važnosti nije prestala s radom. Zaklada Banco Alimentare Onlus dosad je u 2020. podijelila 30 000 tona hrane u čemu je ključnu ulogu imala europska pomoć. Njezin tim prilikom dostave ne ulazi u zgrade, podsjeća ljude da se drže na propisanoj udaljenosti i uvjerava ih da će svatko dobiti dovoljnu količinu hrane. „Pogodio nas je tsunami solidarnosti,” objašnjava predsjednik Giovanni Bruno. „Potpuno sam zatečen tolikim povećanjem interesa za volonterske aktivnosti od izbijanja pandemije. U ovom trenutku naša je dužnost da radimo još i više,” potvrđuje Maria, volonterka iz Salerna.

„Otkriće prvog slučaja lokalnog prijenosa pomoglo nam je da spriječimo daljnje širenje zaraze“

Annalisa Otkriće prvog pacijenta u Europi Italija, Codogno

Odluka koju je liječnica Annalisa Malara donijela 20. veljače promijenila je tok događaja te spasila život Mattije Maestrija i brojnih drugih Europljana. Slučaj Maestrija, 37-godišnjeg istraživača iz Codogna, bio je prvi slučaj lokalnog prijenosa bolesti COVID-19 u Europi. Iako mlad i u odličnoj formi, Mattia je teško obolio. Nakon što su drugi testovi pokazali negativne rezultate, Annalisa ga je odlučila testirati na koronavirus. Danas ne dvoji da je uzbuna koju je tada bez oklijevanja oglasila omogućila uvođenje mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja virusa u Italiji i drugim europskim zemljama. Annalisa smatra da su solidarnost i znanstvena suradnja na međunarodnoj razini ključne za prevladavanje pandemije. „Nadam se da će vam moja priča pokazati da, bez obzira na to tko ste i gdje radite, i vi možete dati važan doprinos ako svoj posao obavljate časno i predano. Nadam se da će Europa postati još ujedinjenija i snažnija jer izvanredne situacije poput ove možemo uspješno prebroditi samo udruženi u jedan veliki narod.”

„Protiv dezinformacija se treba boriti na jednostavan i zabavan način“

Sarah Talijanka Sarah podupire rad slobodnih i neovisnih medija Italija, Rim

Europa prolazi kroz teško razdoblje u kojem je komunikacija otežana, a još je teže doći do točnih informacija. Kad je izbila pandemija, Sarah je počela objavljivati besplatne podcaste pod nazivom „Coffee al Fly” u kojima je obrađivala raznovrsne teme, od života uz ograničene socijalne kontakte do financijskog obrazovanja i europskog suvereniteta. Svaki tjedan s kolegama i prijateljima raspravlja o aktualnim vijestima pokušavajući otkriti i shvatiti što se doista dogodilo. Na taj način pomaže drugima da doznaju više o izborima s kojima su se njihove vlade suočavale u koronakrizi. Članovi Europskog parlamenta pozvali su na uspostavu europskog informacijskog izvora kako bi se zajamčilo da svi građani imaju pristup točnim i provjerenim informacijama te su od medijskih kuća zatražili da suzbijaju dezinformacije i govor mržnje. Sarah u svojim objavama umiruje slušatelje i pomaže im da se oslobode zabluda te tako doprinosi miru i solidarnosti u ovim teškim vremenima.

„Umjesto odjeće počeli smo proizvoditi maske. Bila je to ispravna odluka.“

Anna Zapošljava pripadnice ranjivih skupina u proizvodnji maski za višekratnu upotrebu Italija, Verona

Anna je osnivačica i voditeljica projekta Quid Impresa Sociale koji zapošljava pripadnice ranjivih skupina na izradi odjevnih predmeta od recikliranih materijala. U travnju su počeli proizvoditi maske od specijalne tkanine koja i nakon 15 pranja zadržava antimikrobna svojstva. Da bi mogli preusmjeriti proizvodnju na takve maske, podnijeli su zahtjev Nacionalnom institutu za zdravlje i ishodili certifikat potreban da ih distribuiraju kao medicinske proizvode kategorije 1. Suradnja s članovima talijanskog trgovinskog udruženja zadruga Legacoop samo je jedan od mnogih zajedničkih poduhvata za obuzdavanje širenja koronavirusa.

„Budućnost je u našim rukama - nemojmo ih držati u džepovima!“

Isinnova Izrađuju maske, ventile i medicinsku opremu na 3D printerima Italija, Brescia

Doznavši da je lokalnoj bolnici ponestalo ventila za respiratore, dizajnerski studio Isinnova napravio je prototip i u samo nekoliko sati pomoću 3D printera izradio nove ventile. Dizajn je javno dostupan pa svi vlasnici 3D printera mogu izrađivati ventile i donirati ih bolnicama. Isinnova je u suradnji s liječnicima preradila maske za ronjenje u medicinske maske i tako pomogla bolničkom osoblju da zadovolji potražnju za osobnom zaštitnom opremom.

„Možemo mi to.“

Massimo S novim timom od 450 zaposlenih proizvodi zaštitne maske Italija, Bologna

Massimovo poduzeće GVS imalo je ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa. U želji da poveća proizvodnju potrebnih maski proširilo je proizvodne pogone iz kojih odnedavno na talijansko tržište dolaze osobna zaštitna oprema i medicinski proizvodi za filtriranje. GVS surađuje i sa Sveučilištem u Bologni na kojem se testiraju maske za medicinsko osoblje, istražuju postupci čišćenja, a pokrenut je i projekt digitalnog obrazovanja. Europska unija podupire proizvodnju takve medicinske opreme. U okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu sve države članice imat će pristup prvoj zalihi medicinske opreme rescEU, uključujući zaštitne maske.

„Platite za obrok danas da bi restorani tu bili sutra“

Global Shapers Podupire restorane i kafiće Italija, Rim

Da bi se zaustavilo širenje bolesti COVID-19, mnoga su se poduzeća morala zatvoriti. Mnogi restorani i kafići zbog toga su se morali suočiti s teškom ekonomskom stvarnošću. U Italiji je centar Global Shapers Rome pokrenuo platformu Save One Seat kako bi ljudima omogućio da danas od svojih omiljenih restorana kupe obveznice za jelo te ih iskoriste kada kriza dođe kraju. Na taj način poduzeća mogu neposredno primati sredstva za svoje trenutačne troškove, a korisnici veselo iščekivati i planirati večere s prijateljima i obitelji. I EU podupire poduzeća koja se suočavaju sa sličnim poteškoćama. Primjerice, u okviru Europskog investicijskog fonda mobilizirano je 8 milijardi eura kako bi se pomoglo barem 100 000 poduzeća koja osjećaju posljedice pandemije.

„Pomažem bolnicama u pristupu najnaprednijim alatima za otkrivanje bolesti COVID-19“

Claudio Obučava zdravstvene djelatnike u primjeni tehnika molekularne dijagnostike Italija, Rim

U ovoj ozbiljnoj situaciji koja se brzo mijenja potrebno je da se Europljani ujedine kako bi zaustavili širenje bolesti COVID-19. Claudio se služi svojim inovativnim vještinama u molekularnoj biologiji i znanstvenom savjetovanju i tako daje svoj obol. Kao član službe Servizi Diagnostici specijaliziran je za distribuciju dijagnostičkih proizvoda za laboratorije i pomaže u pronalaženju rješenja za pružatelje zdravstvene skrbi diljem Europe. Kako bi se olakšala suradnja među državama članicama, Odluka EU-a o prekograničnim zdravstvenim prijetnjama omogućuje zajedničko donošenje medicinskih protumjera kako bi se zajamčio pristup medicinskim proizvodima čija je cijena poštena i koji se pravedno distribuiraju bez obzira na to gdje u Europi živite.

„Tražim rješenje za sebe, svoje prijatelje i cijelu Europu“

Giuseppe S pomoću inovativnog istraživanja priprema medicinsko liječenje za spašavanje života Italija, Ancona

Giuseppe Bungaro, rođen u Fragagnanu, imenovan je među 100 Eccellenze Italiane nakon što je pobijedio na natjecanju Europske unije za mlade znanstvenike. Koristeći terapiju hiperbaričnim kisikom, Giuseppe je pronašao način da se izbjegne prekomjerno respiratorno oštećenje i da se liječe simptomi upale pluća prouzročene virusom SARS-CoV-2. EU je predan poticanju takvih istraživanja i pomaganju istraživačima da brzo pronađu cjepivo s pomoću postojećih sredstava za istraživanja. Primjerice, prijedlog da se iz programa financiranja Obzor 2020. izdvoji iznos od 47,5 milijuna eura za 17 istraživačkih projekata koji su ušli u uži izbor mogao bi pomoći boljem razumijevanju bolesti COVID-19 i poboljšanju kliničkog upravljanja.

„Liječnici suočeni s ovom krizom trebaju uređaje koji su jednostavni za uporabu, potpuno automatizirani i opremljeni umjetnom inteligencijom“

Filippo i Marco Razvijaju novu tehnologiju koja oboljelima od bolesti COVID-19 pomaže da dišu Italija, Parma

Bolest COVID-19 može u nekih osoba prouzročiti nedostatak daha, a u drugih ozbiljne poteškoće s disanjem, što može biti zastrašujuće. Kako bi se uhvatili u koštac s nedostatkom umjetnih respiratora za te pacijente, Marco i Filippo su u sklopu svojeg start-up poduzeća Omnidermal stvorili uređaj za automatsko disanje. Nada je da će njihovo zajedničko iskustvo u izradi medicinskih uređaja i farmakoloških automata pomoći oboljelima od bolesti COVID-19, i onima na rehabilitaciji, da osnaže disanje. Inicijativa za inovativne lijekove, europsko partnerstvo za zdravlje, dodatno ubrzava postupak razvoja lijekova i stvara nove znanstvene spoznaje te razvija resurse za otvorenu uporabu u istraživačkoj zajednici. K tomu, neki od tih projekata već ostvaruju izravne koristi za pacijente.

„Zajedno smo jači“

Skupina volontera uključena u hitnu medicinsku službu Anpas Emilia Romagna, Italija Volonteri se pripremaju za još jedan dan s hitnom medicinskom službom Italija, Parma

U cijeloj se Europi organizacije koje su dio zajednice okupljaju kako bi pokazale solidarnost u ovim teškim vremenima. Anpas Emilia Romagna jedna je takva skupina koja pruža hitne medicinske usluge nekima od najviše pogođenih talijanskih regija. Kako bi im pomogao u njihovoj misiji, rescEU, koji je dio Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, osigurava da zemlje mogu brzo dobiti potrebnu medicinsku opremu. To znači da sve države članice sad imaju pristup prvoj zalihi medicinske opreme rescEU, kao što su respiratori i zaštitne maske, u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu.

„Da, bojim se. Svi se bojimo. No to je strah koji nas tjera da ostanemo i da se borimo“

Claudia Radi kao liječnica na odjelu hitne službe za COVID u jednoj milanskoj bolnici Italija, Milano

Claudia je gastroenterologinja i trenutačno radi na odjelu hitne službe za COVID u milanskoj bolnici Fatebenefratelli Sacco. Od četiriju odjela koje je ta bolnica namijenila oboljelima od COVID-a, na njezinom se nalaze oni koji su u najvećoj opasnosti ili koji su najmanje stabilni. Većina od njezinih 40 pacijenata nalazi se na respiratorima, a velik postotak s vremenom biva premješten na jedinice intenzivne njege. Poput mnogih liječnika diljem Europe i Claudia je prilagodila svoj posao trenutačnim potrebama. Kako bi medicinsko osoblje moglo obavljati taj izazovan posao, EU je namijenio dodatna sredstva za bolnice u cijeloj Europi i povećao proizvodnju medicinskih uređaja objavljivanjem poziva na proizvodnju opreme i dogovaranjem novih zaliha.

„Spremniji sam nego ikad“

Francesco Francesco, Italija Prijavio se za volontiranje u službi Anpas Emilia Romagna Italija, Parma

Francesco živi u Parmi, jednoj od regija Italije koje su najviše pogođene izbijanjem pandemije bolesti COVID-19. Volontira kao vozač vozila hitne pomoći hitne medicinske službe (Assistenza Pubblica) i njegove su usluge iznimno tražene radi pružanja potpore lokalnom stanovništvu suočenom s krizom. Kako bi podupro volontere i medicinsko osoblje u cijeloj Uniji, EU osigurava pružanje medicinske opreme povećanjem proizvodnje medicinskih uređaja i opreme te dogovaranjem novih zaliha za najviše pogođene regije.