„Snimkama želimo potaknuti kreativno sudjelovanje“

Kazališna skupina KVADRIFRONS Skupina je objavila snimke čitanja pripovijetki iz „Dekamerona” Giovannija Boccaccia Latvija, Riga

Vrijeme je za priču! Kazališna skupina KVADRIFRONS od 16. ožujka svaki je dan objavljivala po jednu snimku u kojoj različiti ljudi naglas čitaju kratke pripovijetke. Sve su iz „Dekamerona”, klasičnog djela talijanske književnosti u kojem je Giovanni Boccaccio u sto pripovijetki opisao doba „crne smrti”, pandemije kuge u srednjem vijeku. „Mislimo da su te priče vrlo primjenjive na današnju situaciju. Osim toga, sudjelovanje u ovoj inicijativi nam pruža osjećaj prisutnosti i zajedništva,” smatra jedan od članova skupine. Snimanje je dovršeno u svibnju, no snimke su još uvijek dostupne na stranicama skupine KVADRIFONS na Facebooku, Youtubeu i Spotifyju.

„Topli obrok naš je način da zahvalimo ljudima koji spašavaju naše živote“

Zaklada „Hospiss LV” Dijeli tople obroke liječnicima i medicinskom osoblju Latvija, Riga

Brojni restorani, poduzeća i volonteri udružili su snage kako bi osigurali besplatne tople obroke za medicinsko osoblje. U okviru inicijative, koju je nakon izbijanja pandemije u Latviji pokrenula zaklada „Hospiss LV”, dosad je podijeljeno više od 50 000 obroka. „Ovom inicijativom podupiremo medicinsko osoblje koje neumorno radi za sve nas, ali i poduzeća za dostavu hrane. I njima je ova kriza donijela neočekivane poteškoće,“ kaže predstavnik zaklade. Slične inicijative postoje širom Europe. Primjerice, kantina Europskog parlamenta u Bruxellesu nastavila je raditi kako bi se u njezinoj kuhinji mogli pripremati obroci za najpotrebitije.