„Divno je biti kapljica u valu dobrote koji je preplavio Litvu i doprinijeti suzbijanju koronavirusa.“

Tadas Radi u knjižnici koja inovativnim rješenjima pomaže u suzbijanju koronavirusa Litva, Kaunas

Javna knjižnica Vincas Kudirka u Kaunasu brzo se preusmjerila na borbu protiv koronavirusa i počela proizvoditi jednostavne, ali učinkovite nastavke za otvaranje vrata bez dodirivanja kvake. Osoblje knjižnice „upregnulo” je sve raspoložive 3D printere za izradu nastavaka za kvake koji omogućuju otvaranje vrata podlakticom. Uz to, knjižničari i informatičari izradili su i stotine zaštitnih vizira za zdravstvene djelatnike.

„Da bismo izbjegli bacanje hrane, odlučili smo je ponuditi lokalnim bolnicama. To je brzo preraslo u pravi pokret solidarnosti“

Odeta Zahvaljujući donacijama javnosti nudi besplatne obroke medicinskim timovima i bankama hrane Litva, Vilnius

Kad se Odetin lanac restorana „Jurgis ir drakonas” suočio s velikim količinama hrane kojoj je prijetilo da završi u smeću, ona je odlučila skuhati i ponuditi obroke timovima koji rade u bolnicama u Vilniusu i Kaunasu. Nakon što je na društvenim medijima oglasila svoju inicijativu, građani i poduzeća iz cijele zemlje ponudili su svoj doprinos: zahvaljujući njihovim donacijama Odeta i njezini kolege nude besplatne obroke medicinskim timovima i daju donacije lokalnim bankama hrane i potrebitim ljudima.

„Ljudima je i dalje potrebna pomoć u vezi s problemima koji se ne odnose na COVID-19“

Mindaugas Osnovao besplatnu internetsku službu koja pruža osnovno medicinsko savjetovanje tijekom izolacije Litva, Vilnius

Budući da su medicinske usluge tijekom pandemije preusmjerene na nju, neki građani lišeni su pristupa svojim redovnim liječnicima, zubarima, fizioterapeutima i psiholozima. Mindaugas, koji je i sam liječnik, otvorio je stranicu na Facebooku na kojoj ljudi mogu postavljati pitanja o zdravlju i brzo dobiti savjet (u roku od 10 minuta do 24 sata, ovisno o hitnoći upita). Ne samo da se tako pacijentima pruža osnovno medicinsko savjetovanje nego se i smanjuje radno opterećenje medicinskog osoblja na prvoj liniji obrane te se javna sredstva ne troše na zadaće koje nisu ključne i hitne.

„Zajedno možemo promijeniti stvari“

Gabija i Ieva Pokrenule kampanju skupnog financiranja za nabavu zaštitne opreme za bolnice Litva, Vilnius

Gabija i Ieva sa svojim su kolegama na Laisves TV („TV Sloboda”), koja je internetski medij i nevladina organizacija, pokrenule kampanju skupnog financiranja za kupnju zaštitne opreme za bolnice, posebno one u udaljenim područjima u kojima je stanje lošije nego u većim gradovima. U dva su tjedna već prikupile više od 2 milijuna eura. Surađuju i s lokalnom modnom industrijom kako bi im pomogle da proizvodnju preusmjere na zaštitnu opremu.

„Nikada ne dopusti da prava kriza propadne – iskoristi je da ujediniš ljude“

Robertas Proizvodi zaštitnu opremu za medicinske radnike Litva, Vilnius

Robertas je uz pomoć volontera pokrenuo masovnu proizvodnju stotina tisuća komada zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Litvi. U šest tjedana proizveli su više od sto tisuća kirurških maski, više od 240 000 antibakterijskih jednokratnih maski i maski s filtrom HEPA 10 te više od 20 000 jednokratnih kombinezona i kuta. Zahvaljujući Robertasu i njegovim volonterima, nedostatak zaštitne opreme djelomično je riješen: takve inicijative zdravstvenim radnicima omogućuju da budu sigurni dok rade i da i sami ne postanu pacijenti.

„To je bio naš najbrže dovršen projekt, a istovremeno nas je i najviše ujedinio“

Eimantas i Tomas Pomažu litavskim bolnicama pri kupnji medicinske opreme Litva, Vilnius

Zajedno s litavskom tehnološkom zajednicom, Eimantas, Tomas i njihovi kolege iz Tesoneta uspjeli su prikupiti 440 tisuća eura za kupnju medicinskih potrepština za bolnice u Litvi. Cijeli projekt, od samog početka, izrađen je u 72 sata i pomogao je da se najvećim litavskim bolnicama pribave iznimno potrebni respiratori i druga oprema kao što su zaštitna odijela ili pamučne maske za domove za starije osobe. Tim se inicijativama dopunjuje Unijin program RescEU u okviru kojeg se prikuplja medicinska oprema kako bi potrebne zalihe mogle brzo doprijeti do država članica koje se suočavaju s nestašicama.