„Zahvaljujući medicinskoj opremi kupljenoj sredstvima EU-a možemo liječiti više pacijenata“

Piotr Pomaže pograničnim zajednicama u zdravstvenoj krizi Poljska, Tomaszów Lubelski

Koronavirus ne poznaje granice, ali ne poznaju ih ni naše aktivnosti na njegovu suzbijanju. Iz projekta RESCUE financiranog sredstvima EU-a nabavljena su sanitetska vozila i medicinski ventilatori kako bi se liječnici u pograničnom području na tromeđi Poljske, Bjelarusa i Ukrajine mogli boriti protiv pandemije u tim zemljama i na rubu Unije. Piotr Gozdek vodi odjel interne medicine i kardiologije u zdravstvenom centru u Tomaszówu Lubelskom. „Budući da smo neposredni susjedi, naši pacijenti, bez obzira s koje strane granice dolaze, mogu računati na kvalitetnu zdravstvenu skrb. Kontakti između bolnica omogućuju nam da razmjenjujemo iskustva u velikim zdravstvenim krizama, u koje se nesumnjivo ubraja pandemija virusa SARS-Cov2.” No projekt ne obuhvaća samo opremu: 69 liječnika, 48 bolničara i 137 medicinskih tehničara pohađalo je specijaliziranu obuku, a u pripremi su i obrazovne inicijative za 4500 stanovnika.

„Pomaganje drugima i volontiranje sastavni su dio života izviđača“

Anna Podijelili su više od 3000 obroka starijim osobama i korisnicima socijalne pomoći Poljska, Wieliczka

Za velika djela nije uvijek potrebna vojska volontera. U Wieliczki, gradiću u blizini Krakova, nekoliko odraslih članova Poljske udruge izviđača (ZHP) od sredine ožujka nesebično brine za svoje sugrađane. Njihovi su životi sad u potpunosti posvećeni dvjema najvažnijim zadaćama: osmišljavanju zanimljivih aktivnosti na internetu za mlađe izviđače i pomaganju starijim osobama i korisnicima socijalne pomoći. Uz dostavu namirnica skupina iz Wieliczke potrebitima je već podijelila i više od 3000 obroka te zaštitnu opremu. „Pomaganje drugima i volontiranje sastavni su dio života izviđača,” kaže Anna. „Građani Wieliczke mogu na nas računati uvijek, ne samo u doba pandemije.”

„Poriv da pružamo pomoć i potporu onima kojima je to potrebno prirodan je, posebice kad je riječ o ljudima koji spašavaju tuđe živote“

Krzysztof, Gabriela i Dagmara Pružaju besplatnu psihološku pomoć zdravstvenim djelatnicima Poljska, Varšava

Pljeskanje bolničkom osoblju snažna je simbolična gesta. No dok se povećava opterećenje u bolnicama, takvo iskazivanje podrške više nije dovoljno. Iscrpljeni zdravstveni djelatnici izloženi stresu sve se više boje za vlastito zdravlje i zdravlje svojih najmilijih. Taj je trend dobro poznat u Centru za prevenciju stresa i sindroma iscrpljivanja na poslu na poljskom Sveučilištu Łazarski. U želji da ublaže strahove liječnika, medicinskih sestara, pomoćnog medicinskog osoblja i laboratorijskog osoblja pokrenuli su inicijativu za psihološku pomoć. Iskusni psiholozi svoje usluge preko dežurne telefonske linije pružaju ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i nedjeljom. „Inicijativom #PomažemoPričati (#PomagamyRozmawiamy) želimo ponuditi konkretnu pomoć svima koji su na prvim linijama borbe protiv pandemije koronavirusa. Koristimo se individualnim razgovorima za smanjenje napetosti i stresa te se nadamo da će to koristiti zdravstvenim djelatnicima u situacijama s kojima se svakodnevno suočavaju,” objašnjavaju psiholozi.

„Uistinu sam ganuta zahvalnošću naših putnika“

Olga Stjuardesa na repatrijacijskim letovima Poljska, Varšava

Kampanja #LOTdoDomu (Vratite se kući uz LOT) bila je jedna od organizacijski i logistički najzahtjevnijih zračnih operacija u povijesti poljskog civilnog zrakoplovstva. U 22 dana poljski nacionalni zračni prijevoznik letio je u 71 grad u 53 zemlje diljem svijeta. Operacija je organizirana u rekordnom roku kako bi se pomoglo sugrađanima koji su se zatekli u inozemstvu, daleko od obitelji, i zbog pandemije nisu se mogli vratiti kući. „Ti su se letovi u mnogočemu razlikovali od redovnih letova. Svaki sljedeći let sve je više nalikovao spašavanju”, kaže Olga, članica kabinskog osoblja na nekim od tih letova. Odradili su 388 letova sa šest kontinenata i prevezli putnike iz Perua, Meksika, Argentine, Japana, SAD-a, Australije i mnogih drugih zemalja. LOT je ukupno kući vratio više od 54 000 poljskih državljana.

„Pomažemo malim poduzećima odgovarajući na njihova pravna pitanja u kontekstu pandemije“

Małgosia i Katarzyna Pružaju besplatne pravne savjete poduzećima pogođenima pandemijom Poljska, Poznań

Pandemija koronavirusa i njezine posljedice na poslovanje mnoge su poduzetnike zatekle nespremne. Što učiniti u slučaju prekida opskrbnog lanca? Kako se klauzule o višoj sili primjenjuju na njihova poduzeća? Da bi pomogla odgovoriti na ta pitanja, poljska odvjetnica Małgosia odlučila je napraviti kanal na Youtubeu nazvan „Približavanje prava poduzetnicima”. „Dajem poduzetnicima savjete o najnovijim propisima i javnoj financijskoj pomoći na koju imaju pravo”, kaže Małgosia. „Budući da se propisi o koronavirusu u Poljskoj stalno dopunjuju, Katarzyna mi je pomogla da nadogradimo tu ideju.” Sada pružaju pravne savjete putem webinara i besplatnog telefonskog savjetovanja za mala poduzeća. Među ostalim obrađuju teme poput zaštite podataka i privatnosti zaposlenika koji rade od kuće. Informacije o toj inicijativi dostupne su na internetskoj i Facebook stranici poduzeća.