„Nada i želja da pomognemo udahnjuju nam snagu“

PNEUMA Razvili su jeftine i jednostavne priručne ventilatore za bolnice Portugal, Porto

Bolnicama je potreban golem broj ventilatora. Zato u Portu multidisciplinarna ekipa, koju predvodi Institut za računalno inženjerstvo i sustave, tehnologiju i znanost, razvija PNEUMA-u, jeftin i jednostavan sklopiv uređaj. Glavni je cilj tog priručnog ventilatora osloboditi bolničke ventilatore za kritične slučajeve. PNEUMA nudi alternativu za invazivno ventiliranje pacijenata s akutnim respiratornim zatajenjem koji ne mogu samostalno disati, a može poslužiti i u slučaju ozbiljne nestašice ventilatora. Europski znanstvenici predvode globalna istraživanja i inovacije u području medicine i surađuju na međunarodnoj razini kako bi zajedno poboljšali zdravstvene sustave. To uključuje i potporu EU-a za novoosnovana te mala i srednja poduzeća s novim idejama za suzbijanje koronavirusa. Akcelerator Europskog vijeća za inovacije nudi 164 milijuna eura kako bi im pomogao realizirati ideje.

„Umjetnost je ogledalo čovječanstva. Ona nas krijepi, daje nadu i hrani duh.“

Ana Vodi platformu na kojoj umjetnici bivaju plaćeni za svoje izvedbe Portugal, Torres Vedras, Lisabon

Razmišljajmo o umjetnosti, razgovarajmo o poslu, proizvodimo kulturu! moto je platforme RHI-Stage koju je izradio Arte Institute na stranici RHI-Think.com, a na kojoj pretplatnici uz naknadu mogu pratiti umjetničke izvedbe. Koronakriza je pogodila mnoge sektore u državama članicama, pa tako i kulturni sektor. Europska unija uspostavila je program Kreativna Europa koji daje zajmove malim i srednjim poduzećima u kulturnom i kreativnom sektoru. Osnovala je i europske strukturne i investicijske fondove koji pružaju potporu u obliku zajmova i jamstava. Ohrabrujuće je znati da zajednice diljem EU-a pokazuju solidarnost s umjetnicima, koji se međusobno podupiru kroz umjetnost.

„Spašavamo živote omogućujući ljudima da ostanu u svojim domovima.“

Vizinho amigo Obavljaju kupovinu za one koji ne mogu izlaziti iz svojih domova Portugal, Lisabon

„Vizinho Amigo” odnosno „Ljubazni susjed” skupina je mladih volontera koji pomažu onima koji su zbog visoke dobi ili zdravstvenog stanja izloženiji riziku od zaraze. Tim rizičnim skupinama preporučuje se da izbjegavaju veća okupljanja ljudi, uključujući ona u trgovinama i ljekarnama. U tome im pomažu „ljubazni susjedi” koji na njihov zahtjev odlaze u kupovinu hrane, lijekova i drugih potrepština te ih dostavljaju na kućni prag. Za informiranje građana o svojim uslugama koriste se lecima i suradnjom s lokalnim vlastima. Taj duh solidarnosti pokazuju i države članice, osobito prema onima koji su najteže pogođeni pandemijom. Primjerice, Slovačka je poslala maske i dezinfekcijska sredstva Italiji, a Austrija rukavice i dezinfekcijska sredstva Hrvatskoj. U njemačkim bolnicama liječe se teško oboljeli pacijenti iz Italije i Francuske, a Češka je ponudila zaštitna odijela Italiji i Španjolskoj. To su pozitivni primjeri suradnje u krizi.

„Ovo je naša zajednička borba.“

SOS.COVID19 Kampanje skupnog financiranja za nabavu zaštitne opreme Portugal, Lisabon

Suočeni smo s nedostatkom zaštitne opreme za medicinske sestre i liječnike koji rade u bolnicama. Sigurna opskrba naših zdravstvenih radnika osobnom zaštitnom opremom od presudne je važnosti u borbi protiv bolesti COVID-19. SOS.COVID19.Portugal je portugalski pokret za društvenu solidarnost koji je osnovalo osam žena. Pokrenule su kampanje skupnog financiranja za nabavu zaštitne opreme za nekoliko bolnica, kao i za domove umirovljenika. Na razini EU-a osnovan je sustav rescEU kako bi se osigurale zalihe medicinske opreme i osobne zaštitne opreme te njihove distribucije tamo gdje je to najpotrebnije za usporavanje i suzbijanje pandemije.

„Radit ćemo na pronalaženju novih rješenja za potporu borbi protiv ove pandemije“

Miguel Podupire portugalsku državnu zdravstvenu službu izrađujući ključne proizvode Portugal, Porto

Nove zalihe dezinfekcijskoga gela, koji je ključan za sprečavanje bolesti COVID-19, dostavljene su u 12 bolnica u sjevernoj regiji Portugala zahvaljujući suradnji između regionalne zdravstvene uprave, grupacije Super Bock i destilerije Levira. Dosad je isporučeno oko 18 000 litara gela za dezinfekciju ruku izrađenog od naše proizvodnje nealkoholnog piva. To je primjer potpore i solidarnosti između privatnih poduzeća i onih koji se nalaze na prvim linijama obrane radi omogućivanja rada zaposlenika državne zdravstvene službe.

„Zajednica je s inovatorima autonomnija i otpornija“

VIVA Lab, osmeročlani tim Razvija projekte otvorenoga koda radi dizajniranja zaštitne opreme za medicinski sektor Portugal, Porto

VIVA Lab usmjeren je na obrazovanje, inovacije i dizajn. Tijekom pandemije proizvode maske, zaštitne vizire i zaštitne naočale za bolnice u Portu. Svoj su radni prostor pretvorili u tvorničku traku i osnovali mrežu volontera i krojačica. Dosad su isporučili 4500 vizira, 1300 pari naočala i 500 maski. Budući da je projekt otvorenoga koda i može se dijeliti, skupine u Brazilu, Italiji i Španjolskoj već su usvojile njihova rješenja. Diljem Europske unije zemlje, regije i gradovi pružaju ruku u znak pomoći susjedima i tako pomažu onima kojima je pomoć najpotrebnija. To je europska solidarnost na djelu. Za potpuni pregled sveobuhvatnog djelovanja EU-a na obuzdavanju bolesti COVID-19 posjetite: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_hr

„Nije dovoljno samo reći hvala liječnicima i sestrama. Svi moramo nešto poduzeti“

Eurico Radi na 3D ispisu opreme za medicinske radnike Portugal, Setúbal

Eurico radi u konzultantskom poduzeću FAN3D koje je specijalizirano za aditivnu proizvodnju (3D ispis). Trenutačno 3D ispisom proizvode medicinsku zaštitnu opremu za zdravstvene radnike. To je samo jedan od načina pokazivanja europske solidarnosti. Francuska je Italiji dosad donirala milijun maski, a Njemačka joj je isporučila sedam tona medicinske opreme, uključujući respiratore i anestetičke maske, kojima se pomaže u spašavanju života.

„Više nego ikad prije, tehnička potpora sad može stvarno doprinijeti borbi protiv pandemije u bolnicama“

André Pomaže bolnicama u održavanju i obnovi medicinske opreme Portugal, Vale de Cambra

André radi na internetskoj platformi koja bolnicama pomaže da učinkovitije komuniciraju s drugim zdravstvenim ustanovama, uz naglasak na održavanju i obnovi medicinske opreme. Jamčenje pružanja odgovarajuće medicinske opreme jedan je od ključnih koraka EU-a tijekom ove krize. Pružanjem pomoći specijaliziranim tehničarima u održavanju i obnovi instrumenata koji su medicinskim radnicima prijeko potrebni za pružanje odgovarajuće skrbi pacijentima, André pomaže u rješavanju problema u logistici s kojima se zdravstveni sektor trenutačno suočava.

„Naš je rad usmjeren na pronalaženje lokalnih rješenja i njihov prijenos na globalnu razinu s isključivom svrhom služenja čovječanstvu u borbi protiv bolesti COVID-19 obnovom stare medicinske opreme poput respiratora“

João Daje svoje tehnološke vještine na raspolaganje medicinskim ustanovama Portugal, Cascais

Projekt „Open Air” koji je utemeljio João okuplja zajednicu volontera s tehničkim iskustvom koji rade na projektima kao što su respiratori otvorenoga koda te obnova starih respiratora radi pružanja potpore medicinskim institucijama. Drugi projekti odnose se na prevenciju, ograničavanje, pomoć na daljinu, logističku potporu, mobilne aplikacije i druga tehnološka rješenja za aktualnu kriznu situaciju. Projektom se žele pružiti lokalna rješenja koja mogu biti od globalne pomoći, usporedno s naporima EU-a za pružanje potpore ljudima na terenu uz rješenja na kontinentalnoj razini.

„Možete spasiti svijet učeći kako spriječiti širenje virusa“

Virus Fight Club Pokrenuli edukativnu igru na pametnim telefonima za poučavanje o primjerima dobre prakse WHO-a Portugal, Braga

Tim od devet osoba izradio je aplikaciju Virus Fight Club u kojoj igrači putuju diljem svijeta da bi se borili protiv bolesti COVID-19. Igra je osmišljena tako da bude dostupna svim dobnim skupinama i u njoj se informacije Svjetske zdravstvene organizacije kombiniraju sa zabavom pružajući zanimljivu aktivnost tijekom ovog teškog razdoblja. Često pranje ruku glavno je obilježje igre zajedno s podjelom maski zaraženim likovima. Takvim inicijativama dopunjuju se postojeće mjere Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, koji pruža brze procjene rizika i epidemiološke novosti o pandemiji.