„Moje poduzeće primilo je financijsku pomoć zahvaljujući EU-u“

Isabel Nije morala zatvoriti poduzeće zahvaljujući pomoći EU-a Španjolska, Cabo de Palos

Španjolska pokrajina Murcia zatvorila je svoje granice 13. ožujka kako bi pokušala zaustaviti širenje koronavirusa. Taj nužni korak rezultirao je naglom potpunom blokadom turističke industrije, od koje to područje živi. Kao vlasnica ronilačkog centra, Isabel Laguardia pretrpjela je posebno veliku štetu. Morala je zatvoriti centar i odgoditi sva planirana zapošljavanja za inače popularne uskršnje praznike i ljetnu sezonu. Unija je brzo djelovala kako bi zaštitila mala poduzeća poput Isabelinog: donijela je novi propis kojim su pravila o državnim potporama postala fleksibilnija. Španjolska vlada sada može brže ponuditi financijsku potporu poduzećima kako ona ne bi morala otpuštati zaposlenike tijekom pandemije. Izmijenjena pravila omogućuju državama članicama da brzo i učinkovito djeluju kako bi pomogle građanima i poduzećima, posebno onim malima, koji su se zatekli u financijskim problemima zbog koronavirusa. Sve države članice moći će poduzećima dodijeliti po najviše 800 000 eura bespovratnih sredstava za najhitnije potrebe.

„Borit ćemo se dok ne zaustavimo zarazu“

Ainhoa Zbog pandemije se zaposlila u domu umirovljenika Španjolska, Valencia

26-godišnja Ainhoa trebala je započeti specijalizaciju u porodništvu i ginekologiji, no pandemija je poremetila njezine planove. Umjesto toga počela je raditi kao liječnica u jednom od domova umirovljenika jer je željela pomoći toj najugroženijoj kategoriji stanovništva koja je u Španjolskoj osobito teško stradala. Opasnost još uvijek nije prošla, no Ainhoa je zadovoljna jer među stanarima doma za koje brine nije bilo slučajeva zaraze. Iako je za nju to bio samo privremeni posao i uskoro bi ga trebala zamijeniti željenom specijalizacijom u bolnici, Ainhou je ovo iskustvo obogatilo kao liječnicu i kao osobu. Vrijednosti i lekcije starijih osoba za koje je brinula smatra dragocjenim. „Ovo će uskoro proći. Uspjet ćemo,” kaže.

„Naučila sam koristiti šivaću mašinu jer sam morala pomoći!“

Elena Sašila je gotovo 4000 maski Španjolska, Madrid

Kad je pandemija zahvatila Španjolsku, Elena je osjetila potrebu da pomogne liječnicima i medicinskim sestrama koji spašavaju živote. Brzo je naučila šivati na majčinoj staroj šivaćoj mašini i od tkanine koju je imala kod kuće počela proizvoditi maske. Prvih 25 maski koje je sašila donirala je staračkom domu u susjedstvu. Zatim je doznala da je u njezinu susjedstvu osnovana grupa u kojoj se svatko obvezao sašiti 200 maski u pet dana. Policija im je donijela materijal i kasnije preuzela gotove maske i dijelila ih u policijskim postajama. Elena je prihvatila taj izazov, a kasnije pristupila i grupi koja je šivala kute za medicinsko osoblje u madridskim staračkim domovima. U međuvremenu se Elena pridružila i grupi koja donira domaće kekse skloništima, Crvenom križu i drugim organizacijama koje pomažu obiteljima u nepovoljnoj situaciji. Pritom treba napomenuti da Elena radi od kuće i skrbi se za svoje troje djece.

„Zbog solidarnosti građana i građanki još više cijenimo humanu, intelektualnu i političku velikodušnost osnivača Europske ekonomske zajednice“

Eusebio Koordinira donacije hrane za više od 25 000 osoba Španjolska, Tarragona

Eusebio Alonso Redondo nadgleda banku hrane u Tarragoni, koja svaki dan opskrbljuje hranom više od 25 000 osoba iz cijele pokrajine Tarragone Eusebio, umirovljeni javni bilježnik, svoje vrijeme sada odvaja za taj čin solidarnosti u kojem poljoprivredno-prehrambena poduzeća, supermarketi, velike trgovine i poljoprivredne zadruge svaki dan sudjeluju s nekoliko tona hrane. Čak i obitelji s malim primanjima doniraju 10 ili 15 eura banki hrane misleći na one koji su nesretniji od njih. „Nema veće solidarnosti od toga”, zaključuje Eusebio. Zbog potpore koju Europljani pružaju onima kojima je potrebna Eusebio još više cijeni golemu humanu, intelektualnu i političku velikodušnost osnivača Europske ekonomske zajednice, koja se često zaboravlja i koja je omogućila potpisivanje Ugovora iz Rima 1957. „Ljubav i solidarnost idu ruku pod ruku. To je naša ostavština za budućnost.”

„Dezinformacije su jednako zarazne kao koronavirus“

David Pomaže Europljanima shvatiti karakter i opseg pandemije Španjolska, Madrid

David, novinar specijaliziran za zdravstvo, na prvoj je liniji informiranja o bolesti COVID-19 te uglavnom prati konferencije za tisak španjolskih zdravstvenih tijela. Kao član Europa Pressa bori se protiv koronavirusa iznošenjem provjerenih podataka i činjenica kako bi suzbio dezinformacije i prijevare. Kao i svi Španjolci, radi od kuće i strogo se pridržava mjera ograničenja, što mu otežava izvještavanje. No, radeći od kuće David štiti i sebe i druge te informira čitatelje Europa Pressa, što nekad može činiti razliku između života i smrti. Kako se pandemija širi, prati je pandemija dezinformacija, od štetnih „zdravstvenih” savjeta do suludih teorija zavjere. Novinari nude protuotrov: provjerene vijesti i znanstvene analize temeljene na činjenicama. Stručnjaci i političari iz Europske unije redovito održavaju i videokonferencije na kojima razmjenjuju učinkovite metode za suzbijanje utjecaja dezinformiranja.

„Ovaj nevjerojatan izazov ne možemo prevladati samo inovacijama. Ključne su suradnja i solidarnost.“

Tomás Razvija cjepivo protiv bolesti COVID-19 Španjolska, Santiago de Compostela

Pronalazak cjepiva bio bi prekretnica u suzbijanju koronavirusa. Tomás Pose, Natalia Barreiro, Rebeca Menaya i José Manuel Martínez Costas rade na takvom projektu u Centru za biokemijska i molekularna istraživanja Sveučilišta u Santiagu de Composteli, gdje programiraju razne stanice da proizvode mikročestice koje inhibiraju proteine virusa. Kao i u svim takvim projektima, cilj je razviti cjepivo koje će u našem tijelu proizvesti imunološku reakciju koja će spriječiti zarazu virusom. Tomás smatra da će za razvoj cjepiva biti potrebno i više od godinu dana jer se moraju provesti do tri klinička testiranja prije nego što se cjepivo može proglasiti sigurnim za ljude. Međutim, inovativni sustav istraživanja osmišljen u njihovu laboratoriju obećava. Nedavno je Instituto de Salud Carlos III, dio Ministarstva znanosti, inovacija i visokog obrazovanja, odobrio timu potporu od 150 000 eura za novu, ključnu fazu projekta.

„Usadite ljubav i maštu u sve što radite“

Yolanda i Aitana Pomažu starijima i osobama s postojećim zdravstvenim problemima tijekom mjera ograničenja Španjolska, Madrid

U mnogim su zemljama sada starije osobe najizloženije opasnostima i problemima. Iako se sve dobne skupine mogu zaraziti koronavirusom, kod starije populacije postoji velik rizik od težih komplikacija zbog fizioloških promjena koje donosi starenje te zbog postojećih zdravstvenih problema. Yolanda i njezina kći Aitana zadale su si zadatak pomoći starijima u ova teška vremena. Aitana se brine da njezini djed i baka imaju dovoljno hrane i pomaže im sastaviti popis namirnica koje će im njezina majka kupiti i ostaviti pred vratima. Redovito razgovaraju putem videopoziva pa se njezini djed i baka osjećaju manje izolirani. Yolanda pomaže i drugim starijim osobama u njihovoj zgradi koje su sada ovisnije o drugima. Iznoseći njihovo smeće i donoseći im potrebne lijekove iz ljekarne, Yolanda uvelike pomaže osobama koje su izloženije riziku od koronavirusa.

„Nositi masku ili ne? Kako se zaštititi? Svojim sam znanjem riješio nepoznanice i nadam se da sam barem nekoga uvjerio da ne izlazi.“

Mindaugas Liječnik koji radi u španjolskoj bolnici i dijeli savjete Litvancima na YouTubeu Španjolska, Lleida

Prije izbijanje pandemije koronavirusa Mindaugas Gudelis radio je kao liječnik nogometnog kluba Barcelona. U prvim danima pandemije pridružio se osoblju bolnice u Lleidi te uz to počeo dijeliti zanimljive snimke temeljene na činjenicama, koje su se brzo proširile društvenim mrežama u Litvi.

„Solidarnost znači izložiti se riziku kako bismo zaštitili druge.“

Ignacio Donirao je maske članovima civilne garde koji su radili bez zaštitne opreme Španjolska, Madrid

Ignacio je bio jedan od sretnika koji je dobio paket maski od prijatelja iz Singapura. Na putu na posao primijetio je da članovi civilne garde, koji su pazili da prolaznici održavaju propisanu udaljenost, nemaju zaštitnu opremu. Ponudio je da će donirati maske policajcima, koji su bili dirnuti njegovim prijedlogom.

„Želimo da svatko dobije potrebnu pomoć.“

Patricia Pruža psihološku pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa Španjolska, Madrid

Zbog ograničavanja društvene interakcije i aktivnosti na otvorenom karantena bi, uz ekonomske probleme, kod nekih mogla rezultirati i teškim posljedicama za mentalno zdravlje. Kako bi im pomogla, skupina od deset psihologa izradila je vodič o psihološkim učincima karantene i o tome kako se nositi s njima. Vodič „psiCOVIDa-10” namijenjen je svima. Posebna pozornost posvećena je pomoći za starije osobe, obitelji s djecom i/ili djecu s invaliditetom, njegovatelje, radnike na daljinu, zdravstveno osoblje i druge izložene profesije.

„Radnici u ugostiteljstvu predano rade pa im se sada trebamo odužiti.“

Sara Pomaže španjolskom i portugalskom sektoru ugostiteljstva Španjolska, Madrid

Sektor ugostiteljstva osobito je teško pogođen mjerama izolacije tijekom pandemije koronavirusa. Sarino poduzeće odlučilo je pomoći radnicima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu koji su osjetili posljedice krize te im je dosad doniralo milijun eura i ponudilo programe izobrazbe na internetu. Još ne znamo kada će kriza završiti. No da bismo iz nje izišli jači, Europska unija već radi na solidnom novom proračunu za Europu.

„Nevjerojatno je vidjeti predanost, trud i pozitivnu energiju mojih kolega i bolničkog osoblja“

Matilde Radi kao dio tima u Madridu na organiziranju novih bolničkih kreveta za pacijente ozbiljno pogođene koronavirusom Španjolska, Madrid

Matilde je profesorica na sveučilištu Complutense i anesteziologinja u Sveučilišnoj bolnici Gregorio Marañón u Madridu. Tijekom epidemije doprinijela je organiziranju novih kreveta za liječenje pacijenata u kritičnom stanju u svojoj bolnici. Time je bolnici omogućeno da umjesto istodobnog liječenja 40 pacijenata u kritičnom stanju, što je bio kapacitet na početku pandemije, liječi i do 115 kritičnih slučajeva u najgorim trenucima krize. Tako je postalo moguće liječiti najbolesnije pacijente i spašeni su mnogi životi. Matilde je zapanjena predanošću i energijom koju tijekom ovog zahtjevnog razdoblja pokazuju svi njezini kolege. Kako bi osigurala da to posvećeno medicinsko osoblje ima opremu potrebnu za učinkovito obavljanje svojega posla, Europska komisija aktivno je radila na tome da zalihe osobne zaštitne opreme budu raspoložive ograničivši izvoženje te opreme izvan EU-a.

„Podaci nas vode na putu prema kontroliranju ove pandemije“

Amparo Svojim istraživanjem ubrzava otkrivanje slučajeva i izvješćivanje o situaciji Španjolska, Madrid

Amparo je zaposlena na Instituto de Salud Carlos III i radi na stjecanju što više informacija iz sustava u sklopu kojih se nadzire bolest COVID-19 i drugih sporednih izvora podataka kako bi lokalna i nacionalna zdravstvena tijela dobila smjernice za kontroliranje pandemije. Njezin tim sudjeluje i u projektu I-MOVE-COVID-19 koji se financira iz programa Unije Obzor 2020. Ukupno je iz tog programa odobreno 47,5 milijuna eura za 17 istraživačkih projekata koji su ušli u uži izbor i kojima su cilj bolje razumijevanje bolesti COVID-19 i poboljšanje kliničkog upravljanja. U tijeku je još jedan poziv na podnošenje prijedloga za terapiju i dijagnostiku u borbi protiv sadašnje i budućih zaraza koronavirusom, vrijedan 45 milijuna eura, u okviru Inicijative za inovativne lijekove.

„Zašto to činim? Da bih informirao, inspirirao i dao kontekst ovoj svjetskoj krizi“

Eduardo Prenosi fotografije s prve linije borbe protiv pandemije bolesti COVID-19 Španjolska, Madrid

Fotoreporteri poput Eduarda, koji je član Europa Pressa, naše su oči u svijet i nose golemu odgovornost. Potiho svjedočeći povijesnim događajima, posvećeni su istini i izbjegavaju sugestije, kompromise ili intervencije. Zašto im je fotografija važna, a preko njih i svima nama? Fotografije su univerzalni jezik našeg doba. Fotoreporteri razvrstavaju kaos svijeta u slike kojima se razjašnjava nered kojim smo okruženi. One skreću pozornost na stvari koje propuštamo, na događaje i ljude koji su silno udaljeni od našeg vlastitog kutka u Europi. Od izbijanja koronavirusa počele su se širiti dezinformacije koje otežavaju ograničavanje širenja pandemije. Europska unija predano radi na senzibilizaciji javnosti o opasnostima koje dezinformacije nose ne samo za zdravlje građana već i za demokraciju. Kao što poštujemo ograničavanje socijalnih kontakata i peremo ruke, imamo dužnost da zaustavimo širenje lažnih savjeta i manipulativnih priča.

„Ne morate biti junak da biste pomogli, dovoljno je biti ljudsko biće“

Sara Izrađuje maske za zdravstvene radnike Španjolska, Madrid

Možda moramo ostati kod kuće da bismo zaustavili širenje virusa, no to ne znači da ne možemo biti od velike pomoći ljudima na prvoj liniji obrane od te pandemije. Sara je odlučila pomoći u izradi maski za zdravstvene radnike i to čini iz svoga doma u Madridu. Sara je po zanimanju učiteljica, no vrijeme koje inače provodi u učionici iskoristila je kao priliku da pokaže solidarnost i suosjećanje za zajednice oko sebe. Posvuda u Uniji svjedočimo tome da djela samo jedne osobe mogu pomoći mnogima. Promicanje vrijednosti zajedništva ključno je za našu borbu protiv virusa. Danas recite hvala nekome koga poznajete i za koga znate da na svoj način promiče europsku solidarnost.

„Glazba je postala poveznica, poruka ohrabrenja i snage“

Ana María Održava podnevne koncerte sa svojeg balkona Španjolska, Albacete

Jedan čin dobrote može započeti lančanu reakciju koja ne prestaje rasti. To se dogodilo Ani Mariji i njezinu mužu koji su kao violinisti jednog poslijepodneva spontano odlučili održati koncert za susjede sa svojega balkona. Sljedećeg im se dana s drugoga balkona pridružio svirač viole, a dan poslije i drugi susjed na saksofonu. Njihova zajednica sada svakoga dana iščekuje njihov podnevni koncert pronalazeći u glazbi utjehu i spoznaju da u ovim iznimnim vremenima nisu sami. Posvuda u Europi vidimo da građani daju doprinos svojim jedinstvenim talentima kao #EuropljaniProtivCovid19. Možda nešto što volite raditi može uljepšati dan onima oko vas. U Europi svi imamo ulogu. Zajedno ćemo naći izlaz iz ove krize.

„Znamo koliko smo potrebni ljudima i nećemo ih razočarati“

Cecilia Vlasnica mliječne farme. Ne prestaje s radom kako bi se osiguralo da su osnovne namirnice dostupne i tijekom krize Španjolska, Villaquejida, León

Cecilia i njezin muž vode obiteljsku mliječnu farmu: jedini su koji ondje rade kako proizvodnja ne bi stala. Ponosno nastavljaju s radom i tijekom krize kako bi osigurali da osnovni proizvodi poput mlijeka ostanu dostupni mnogim obiteljima kojima je ono potrebno. Kao i mnoga lokalna obiteljska gospodarstva, i njihovo prima potporu iz zajedničke poljoprivredne politike EU-a. Ponosni su na svoj posao kao nikad dosad: znaju da ljudi ovise o tome da oni nastave proizvoditi osnovne namirnice koje inače uzimamo zdravo za gotovo. A oni neće prestati neumorno raditi u ovim teškim vremenima, bez obzira na to koliko im je teško.