„Zahvaljujući istraživanjima financiranim sredstvima EU-a radimo na novom testu za koronavirus“

Maarten Razvio je novu vrstu brzog testa Nizozemska, Eindhoven

Zahvaljujući potpori EU-a, prof. Maarten Merkx sa Tehničkog sveučilišta u Eindhovenu razvio je novu vrstu brzog testa koji s pomoću proteina koji emitiraju svjetlost otkriva virusna antitijela u krvi. Sada istražuje kako da tu metodu primijeni na koronavirus. Prednost je njegovog pristupa to što se test može provesti izravno u krvi, a rezultat se može očitati kamerom pametnog telefona. Njegov projekt obuhvaća i razvoj papirnate trake koja bi sadržavala iste spojeve za testiranje, odnosno prema Maartenovim riječima „papirne dijagnostike koja svijetli u mraku”. Ako netko ima virusna antitijela, znači da je već bio izložen virusu ili ga je prebolio. Te bi informacije mogle biti jako korisne za sprječavanje širenja bolesti poput bolesti COVID-19. Ova vrsta brzog testa za antitijela stoga je ključna za sve koji rade s ranjivim skupinama, a svima nama može pomoći da odlučimo hoćemo li posjetiti bližnje koji pripadaju visokorizičnim skupinama i hoćemo li se vratiti na posao.

„EU financira naša istraživanja za otkrivanje i suzbijanje epidemija virusa“

Marion Vodi projekt financiran sredstvima EU-a koji razvija tehnike za opažanje i praćenje novih zaraznih bolesti Nizozemska, Rotterdam

Najbolji europski znanstvenici udružuju snage u borbi protiv širenja koronavirusa i pripremama za buduće pandemije. Voditeljica Odjela za znanost o virusima Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu prof. Marion Koopmans posvetila je cijeli radni vijek razumijevanju virusa poput onoga koji izaziva bolest COVID-19. Prof. Koopmans očekuje da će pandemije poput ove u budućnosti biti češće zbog rasta broja stanovnika i promjene klime i načina na koji koristimo zemljište. Zato se posvetila tome da osigura da budemo bolje pripremljeni. Njezin tim pomaže u suzbijanju pandemije tako što pretvara genetske podatke o virusu u alate za borbu protiv njega. Jedan od tih alata su i brzi dijagnostički testovi, koji nam pomažu da utvrdimo u kojoj se mjeri virus proširio i je li stanovništvo razvilo imunitet. Uz to, prof. Koopmans jedna je od stručnih savjetnika predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen za ograničavanje i suzbijanje pandemije na europskoj razini.

„Ponosan sam što još mogu razvoziti robu po Europi zahvaljujući „zelenim trakama”“

Fred Dostavlja osnovne potrepštine diljem Unije zahvaljujući „zelenim trakama” Nizozemska, Utrecht

Unutarnje granice EU-a možda su zatvorene, ali sigurno ste vidjeli neke kamione koji su ih prešli. Jeste li znali da Europa ovisi o tim kamionima, koji prevoze hranu i osnovne potrepštine za daljnju distribuciju i prodaju? Fred je jedan od tisuća vozača kamiona o kojima ovisimo. Zahvaljujući njima, police naših trgovina su pune, a bolnice imaju zalihe ključne opreme. Europska unija Fredu olakšava putovanje. Europska komisija je 23. ožujka zatražila od država članica da omoguće teretnim vozilima da prođu provjere i zdravstvene kontrole u 15 minuta. Komisija je izdala i smjernice kako zaštititi radnike u sektoru prijevoza od koronavirusa.

„Važno je aktivno učiti, a gdje bolje nego kod kuće?“

Annieke Razvila je metodu za podučavanje osnovnoškolaca kod kuće Nizozemska, Nijensleek

Annieke Otten podučava u osnovnoj školi De Bron u Nijensleeku, a tijekom izolacije odlučila je djeci i roditeljima olakšati učenje kod kuće. Razvila je vlastitu metodu podučavanja na internetu: poučni izazov. Metoda temeljena na igrama, zagonetkama i zadacima postala je hit u cijeloj Nizozemskoj, a pomaže djeci naučiti jezik i matematiku. Djeca s pomoću kriški naranče uče razlomke, skupljajući novčiće uče brojiti, a jezične vještine razvijaju tražeći u smočnici sve stvari čije ime počinje slovom „s”. Poučni izazov dostupan je na Facebooku i Instagramu, gdje Annieke četiri puta tjedno objavljuje jezične i matematičke zadatke. Njezine zadatke upotrebljavaju učitelji diljem Nizozemske.

„Poslovica koja kaže da je potrebno cijelo selo da se odgoji jedno dijete potpuno je točna.“

Klinton Organizira vježbanje uz internet kako bi djeca ostala fizički aktivna i motivirana Nizozemska, Utrecht

Djeca su budućnost naših zemalja i cijele Europe. Zbog toga je važno da im osiguramo dobro obrazovanje. Klinton je jedan od nizozemskih nastavnika koji organiziraju aktivnosti na internetu u kojima djeca i njihovi roditelji mogu zajedno sudjelovati. Djeca na taj način ostaju aktivna, a obitelji povezane. S obzirom na važnost obrazovanja u našem društvu, EU je na internetu objavio pedagoške materijale koji su dostupni svima. Vrijeme provedeno u domu može biti izvanredna prilika da se povežemo s članovima obitelji te da zajednički isprobavamo nove stvari. Poput Klintona, i nastavnici u drugim državama članicama trude se motivirati svoje učenike i zadržati njihov interes.

„Kao poduzeće koje ima mogućnost da doprinese naša je dužnost da pomognemo na bilo koji način“

Arno Prebacio proizvodnju svoje destilerije na dezinfektant radi potpore medicinskom sektoru Nizozemska, Groningen

Hooghoudt je obiteljska destilerija u Groningenu, u Nizozemskoj. Budući da su dio zajednice još od 1888., smatrali su svojom dužnošću da pomognu svojem gradu u borbi protiv pandemije. Njihova zamisao potekla je od glavnog destilera Franka Leystre: vidjevši s kojim su se teškoćama zdravstveni radnici suočavali pri nabavi dezinfektanta, odlučio ga je sam proizvesti baš u destileriji. Prve su narudžbe stigle iz hitne pomoći u Groningenu i službe TSN Home Care, a i groningenski sveučilišni medicinski centar stupio je u kontakt s tim obiteljskim poduzećem. U dosad nezabilježenoj krizi potrebni su nezabilježeni odgovori upravo poput ovih. Stimulativnim paketom za hitne slučajeve u iznosu od 750 milijardi eura olakšat će se učinak virusa, dok se sredstvima Europske unije u iznosu od 37 milijardi eura već pomaže u spašavanju života, radnih mjesta i poduzeća.

„Pljesak koji nam je upućen doista je dirljiv, a potpora koju primamo za obavljanje svojega posla stvarno je zapanjujuća“

Jan Radi kao pojačanje timovima za borbu protiv pandemije Nizozemska, Leiderdorp

Jan je liječnik opće prakse koji radi u smjenama na odjelu za koronavirus u svojoj bolnici u Leiderdorpu. Iako Jan i njegovi kolege trenutačno prolaze kroz mirno razdoblje, u sljedećim tjednima očekuju dramatično povećanje radnog opterećenja. Potpora koju zdravstvenim radnicima pokazuje lokalno stanovništvo plješćući sa svojih prozora i balkona svake večeri stvarno ih dira u srce i daje im hrabrosti da se suoče s teškom situacijom na pomolu. I premda nismo svi zdravstveni djelatnici, svatko može pokazati europsku solidarnost i tako onima koji rade na prvoj liniji obrane pomoći da ostanu jaki.