"Honger gaat niet in quarantaine.“

Mircea Stimuleert de verdeling van voedseloverschotten. Italië, Pescara

De stichting Banco Alimentare Onlus helpt 1 500 000 mensen in nood in Italië door voedseloverschotten te verdelen onder 7 500 liefdadigheidsorganisaties. De afgelopen twee maanden, tijdens de COVID-19-pandemie, waren er 40 % meer aanvragen voor voedselhulp in Italië. In sommige regio’s was dat zelfs 60 %. De voedselbank was zich ervan bewust dat ze een essentiële dienst verleende in het land en bleef open. Tot nu toe is in 2020 maar liefst 30 000 ton voedsel verdeeld door de stichting Banco Alimentare Onlus. Europese steun is van cruciaal belang voor haar activiteiten. Tijdens de leveringen blijft het team buiten staan, zorgt het ervoor dat iedereen afstand bewaart en verzekert het de mensen dat iedereen iets te eten zal krijgen. “We kregen te maken met een ware solidariteitsgolf,” legt voorzitter Giovanni Bruno uit. “Sinds de uitbraak zijn er steeds meer vrijwilligers. Ik ben er echt ondersteboven van. Het is onze plicht om meer te doen, niet minder,” bevestigt Maria, een vrijwilligster uit Salerno.

"Ik hou van mijn baan en ik ben zeker van plan dit werk te blijven doen.“

Jacqueline Werkt nu op de COVID-afdeling van haar ziekenhuis. België, Brussel

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 2020 uitgeroepen tot het Jaar van de verpleeg- en verloskundige, ter ere van de tweehonderdste geboortedag van Florence Nightingale. Dat dit ook het jaar van een internationale gezondheidscrisis zou worden die elk niveau van de samenleving heeft getroffen, kon niemand voorspellen. Vandaag worstelt de hele wereld met de gevolgen van de pandemie, en verplegers staan aan de frontlijn. Veel verplegers hebben hun gebruikelijke rol moeten aanpassen. Jacqueline, bijvoorbeeld, werkt normaal gezien op de afdeling fysiotherapie, maar zorgt nu rechtstreeks voor COVID-19-patiënten. Dit soort aanpassingen is niet nieuw in de verpleegkunde. In de loop van de geschiedenis hebben verpleegkundigen in tijden van crisis een belangrijke rol gespeeld, zorg verleend en voor innovatie gezorgd. Zo hebben ze levens gered en het lijden weten te beperken. De Europese Unie spant zich in om ervoor te zorgen dat alle gezondheidswerkers toegang hebben tot de juiste apparatuur, zodat zij hun cruciale werkzaamheden veilig kunnen uitvoeren.

"Ik realiseerde me dat dit mijn kans was om iets terug te geven aan de samenleving.“

Edward Werkt in een pop-up-barbertruck naast het grootste ziekenhuis van Stockholm. Zweden, Stockholm

Soms is een mondkapje dragen niet comfortabel. Met name gezondheidswerkers die lange uren draaien, zeggen dat mondkapjes niet nauw op de huid aansluiten en irritatie veroorzaken als ze geen tijd hebben om zich te scheren. Al, de eigenaar van Honest Al’s Barbershop in Stockholm, hoorde hierover van een klant die als verpleger werkt, en kwam met een oplossing op de proppen. Hij parkeerde zijn kapperstruck naast het ziekenhuis en bood het personeel gratis trim- en scheerbeurten aan. “Het is niet zomaar een scheerbeurt, maar een rustig moment waarop deze mensen even kunnen ontspannen. Ze werken dag in, dag uit in een oorlogszone en dan maakt een momentje voor jezelf echt een verschil,” aldus Al. Er werd zo enthousiast gereageerd op het initiatief dat hij de hulp inriep van een concurrent die ook een herenkapperszaak heeft. Die biedt nu zijn diensten aan een ander ziekenhuis aan. “We zijn hierdoor naar elkaar toegegroeid, en we zijn nu zelfs van plan samen een nieuwe herenkapperszaak te openen! Dit toont aan dat medeleven en vreugde onze band met anderen echt kunnen veranderen.”

"Wij blijven vechten om de besmettingen een halt toe te roepen.“

Ainhoa Werkt als arts in een verpleegtehuis vanwege de COVID-19-uitbraak. Spanje, Valencia

Ainhoa is 26 en stond op het punt te beginnen met een specialisatie in verloskunde en gynaecologie toen de pandemie daar een stokje voor stak. Ze wilde meehelpen in de strijd tegen COVID-19 en besloot als arts aan het werk te gaan in een woonzorgcentrum. In Spanje vonden veel van de aan het coronavirus toegeschreven sterfgevallen plaats in woonzorgcentra, waar zeer kwetsbare personen samenleven. De strijd is nog niet gestreden, maar Ainhoa vindt het hoopgevend dat er in haar woonzorgcentrum nog geen gevallen zijn gemeld. Hoewel het om een tijdelijke baan gaat en haar specialisatieperiode in een ziekenhuis binnenkort start, beschouwt Ainhoa dit als een ervaring die haar op professioneel én persoonlijk vlak voldoening geeft. De waarden en lessen die ze er meekrijgt van de ouderen, maken haar completer als mens. “We zullen deze situatie spoedig achter ons laten. Het zal ons lukken”, zegt ze.

"Wij zijn er voor onze klanten, voor de volle 100 %.“

Erika Is eigenares van een buurtwinkel die uit solidariteit de bezorgdienst uitbreidde. België, Heppenbach

Door de pandemie denken ouderen en mensen die tot een risicogroep behoren wellicht twee keer na voor ze naar de supermarkt gaan. Daarom breidde Erika de bezorgdienst van haar winkel in een Belgisch dorpje uit, zodat iedereen ook nu aan essentiële producten kan komen. Erika maakt gebruikt van sociale media om haar klanten te laten weten dat de producten die zij nodig hebben nog steeds beschikbaar zijn in de winkel. Daarnaast steunt ze lokale producenten, als manier om solidair te zijn met de lokale toeleveringsketen. Erika maakt deel uit van de vereniging “Emma 2.0”, die lokale winkels in de Duitstalige gemeenschap van België samenbrengt. De vereniging focust momenteel op projecten rond maatschappelijke verantwoordelijkheid in dunbevolkte gebieden op het platteland.

"Het besef dat wij met de eerste besmette patiënt in Italië te maken hadden, hielp ons verdere besmetting te voorkomen.“

Annalisa Ontdekte de eerste COVID-19-patiënt in Europa. Italië, Codogno

Op 20 februari nam dokter Annalisa Malara een belangrijke beslissing waarmee ze het leven redde van Mattia Maestri, de patiënt die ze behandelde, en van tal van andere mensen in heel Europa. Mattia Maestri, een 37-jarige onderzoeker, was de eerste persoon die in Europa besmet raakte met COVID-19. Mattia was jong en sportief, maar werd toch ernstig ziek. Omdat al zijn tests negatief waren, besloot Annalisa hem te testen op het coronavirus. Achteraf beseft Annalisa dat zij door onmiddellijk alarm te slaan Italië en andere Europese landen in staat stelde inperkings- en preventiemaatregelen te treffen. Internationale solidariteit en samenwerking onder wetenschappers zijn volgens haar van essentieel belang om de pandemie te lijf te gaan. “Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk maakt dat je – waar je ook werkt of wie je ook bent – een verschil kunt maken als je je werk met integriteit en passie doet. Ook hoop ik dat Europa eensgezinder en sterker wordt, want noodsituaties als deze kunnen alleen met succes worden aangepakt als we als één grote natie te werk gaan.”

"Het was duidelijk dat ik moest helpen.“

Vladimir Zorgt ervoor dat pendelaars nog steeds naar hun werk kunnen gaan. Slovenië, Ljubljana

Door de COVID-19-uitbraak moeten taxibedrijven in heel Europa creatief zijn. Veel van hen leveren nu bijvoorbeeld voedsel of geneesmiddelen. Veel mensen zijn echter nog steeds op zoek naar een goeie manier om naar hun werk te kunnen gaan. In Slovenië is het openbaar vervoer tijdelijk stopgezet vanwege de COVID-19-pandemie. Toen taxichauffeur Vladimir Vidaković te horen kreeg dat de collega van zijn moeder nu een uur moest wandelen om naar het werk te gaan, besloot hij haar er gratis heen te brengen. Hij besefte dat veel mensen zich in dezelfde situatie bevonden, dus bood hij zijn diensten aan de hele gemeenschap aan. Solidaire acties zoals deze vind je in heel Europa. Sinds het begin van de lockdown hebben de chauffeurs van de vereniging van taxichauffeurs van Madrid naar schatting 75 000 gratis ritten gemaakt met patiënten of medische apparatuur.

"De COVID-19-pandemie heeft voor mij bewezen hoe gemakkelijk we ons allemaal aanpassen.“

Casa Antonia Verleent optimale zorgdiensten aan ouderen. Malta, Balzan

Casa Antonia is een privéverzorgingstehuis in Balzan, Malta. Sinds 18 maart wonen en werken de 115 personeelsleden in het tehuis in shifts van drie weken. Het gaat daarbij om de zorghulpen, verplegers, koks, schoonmakers, het onderhoudspersoneel, een tuinier en het management. Zo komt het dat nu iedere dag 70 extra mensen in Casa Antonia wonen en eten, water, elektriciteit en internet gebruiken en de was laten doen . Het personeel heeft zich erg goed aangepast aan deze surreële situatie en woont wekenlang gescheiden van hun gezin. Velen onder hen hebben nog nooit in een gemeenschap gewoond en delen nu hun leefruimte met collega’s van over de hele wereld, terwijl ze langere uren draaien. Wonen op je werk is een hele uitdaging. Toch heeft deze situatie heel wat talent onder het personeel naar boven gebracht. Het keukenpersoneel heeft Aziatische gerechten leren klaarmaken om hun Aziatische collega’s een hart onder de riem te steken en ‘s avonds dj’t het onderhoudspersoneel zodat iedereen zich kan amuseren.

"Eén persoon kan het verschil maken. Dat kan jij zijn!“

Momchil Werkt als vrijwilliger en desinfecteert het grootste ziekenhuis voor spoedeisende hulp in Sofia. Bulgarije, Sofia

Nu gezondheidswerkers de klok rond werken om de coronacrisis het hoofd te bieden, vinden mensen in heel Europa steeds creatievere manieren om hen in het zonnetje te zetten. Samen met een groep vrijwilligers desinfecteerde Momchil alle gebouwen van het Pirogovziekenhuis: iedere afdeling, iedere gang en ieder trappenhuis. Hij besloot aan deze actie deel te nemen omdat hij niet gewoon kon toekijken zonder zelf een bijdrage te leveren. “Toen de crisis begon, moest ik iets doen. Ik kon niet gewoon thuis blijven zitten”. Aangezien zijn normale activiteiten niet meer doorgingen, vond hij dat hij zich elders nuttig kon maken. Onderhoudspersoneel komt in nauw contact met het virus, maar dat weerhield hem er niet van om te helpen. Volgens Momchil kunnen we in deze angstaanjagende tijden allemaal vrienden zijn en de krachten bundelen voor een gemeenschappelijk doel. “Eén persoon kan echt een verschil maken, ongeacht zijn of haar beroep, leeftijd of overtuiging. Dat kan iedereen zijn, ook jij!”, zei hij.

"Iedereen moet zijn steentje bijdragen.“

Mark Zorgt ervoor dat iedereen vers voedsel heeft. Malta, San Pawl il Baħar

Mark fokt schapen en produceert traditionele Maltese levensmiddelen. Hij besloot zijn steentje bij te dragen aan deze stille strijd: hij beperkte de toegang van bezoekers tot de boerderij, maar bleef wel levensmiddelen produceren, een essentiële dienst in deze moeilijke tijden. Hij besteedt nu meer tijd aan het aan huis leveren van verse producten aan kwetsbare personen, aangezien zij vaak niet naar buiten kunnen en mogelijk niet genoeg eten in huis hebben Via zijn posts op sociale media kan iedereen die te weinig eten heeft contact met hem opnemen. Hij vindt dan een manier om de producten op het juiste adres af te leveren. Hij werkt nauw samen met zijn zoon en is trots als hij ziet hoe andere landbouwers in Malta en Gozo op een vergelijkbare manier hun solidariteit tonen. Landbouwers op het hele continent doen hard hun best om ondanks alle moeilijkheden Europa van voedsel te blijven voorzien. De Europese Unie blijft landbouwers en voedselproducenten ondersteunen en blijft samenwerken met de lidstaten. Ze zal ook alle nodige maatregelen treffen om de gezondheid en het welzijn van de Europese bevolking te garanderen.

"Denk aan de mensen die een groter risico lopen op een ernstige ziekte.“

Lisa Zorgt als verpleegster voor ouderen. Duitsland, Berlijn

Verplegers stonden tijdens een aantal van de uitdagendste uitbraken van besmettelijke ziekten ter wereld als zorgverleners aan de frontlinie, zoals bij de uitbraak van de H1N1-varkensgriep, ebola, SARS (severe acute respiratory syndrome) en MERS (Middle East respiratory syndrome). Net als bij eerdere uitbraken voeren verplegers in heel Europa hun inspanningen nu op om de verspreiding van COVID-19 een halt toe te roepen. Ze verzorgen door het coronavirus getroffen ziekenhuispatiënten en zetten grootschalige acties op het gebied van de volksgezondheid op touw. Overal werken verplegers de klok rond om de gezondheid en het welzijn van patiënten en andere mensen in de samenleving te beschermen. Lisa merkt hoe de nieuwe veiligheidsmaatregelen haar baan een nog grotere uitdaging maken dan normaal: “Gezichtsuitdrukkingen zijn een belangrijk onderdeel van onze communicatie met patiënten. Zelfs een kleine glimlach kan normaal gezien een groot verschil maken, maar dat is nu helaas niet mogelijk.” We zijn erg trots op de inspanningen van verplegers, die in de huidige pandemie hun diensten blijven verlenen.

"Het is van cruciaal belang om desinformatie op een eenvoudige en leuke manier tegen te gaan.“

Sarah Sarah uit Italië steunt vrije en onafhankelijke media. Italië, Rome

Dit is een historisch moment voor Europa: communiceren is moeilijk, en de juiste informatie vinden is dat des te meer. Toen de pandemie de kop opstak, besloot Sarah van start te gaan met “Coffee al Fly”, een gratis podcastserie waarin een waaier aan onderwerpen aan bod komt, zoals leven met social distancing, financiële tips en Europese soevereiniteit. Elke week bespreekt ze het laatste nieuws met collega’s en vrienden en probeert ze erachter te komen en te doorgronden wat er echt is gebeurd. Zo helpt ze mensen die meer te weten willen komen over de beslissingen van onze regeringen met betrekking tot de COVID-19-crisis. De leden van het Europees Parlement hebben om een Europese informatiebron gevraagd, zodat iedereen toegang heeft tot op feiten gebaseerd nieuws. Ook hebben ze socialemediabedrijven gevraagd desinformatie en haatzaaiende taal aan te pakken. Met haar podcast stelt Sarah haar luisteraars gerust en helpt ze misvattingen uit de wereld, met als doel om in deze uitzonderlijke tijden vrede en solidariteit te bevorderen.