"We zijn zo ver gekomen, we kunnen nu niet opgeven“

Valentinos Coördineert de contactspeurders van het Ministerie van Volksgezondheid in Cyprus Cyprus, Nicosia

Valentinos Silvestros is veldepidemioloog. Hij is ook de coördinator voor het contactonderzoek van de afdeling toezicht en controle bij besmettelijke ziekten van het Ministerie van Volksgezondheid. Zijn team brengt de besmettingsketen in beeld en probeert deze keten te doorbreken, door mensen die al zijn besmet en mensen die in contact zijn geweest met het virus te isoleren. Het team werkt onder lastige omstandigheden en het werk vraagt veel van hen, ook op persoonlijk vlak. Valentinos heeft zijn familie en vrienden al meer dan acht weken niet gezien. Soms voelt hij zich erg moe en komt hij na een lange werkdag thuis met een pijnlijke rug en schouders. Hij is opgelucht dat het aantal gevallen afneemt. “Ik ben zo blij dat ons kleine landje het zo goed doet”, zegt hij. Iedereen werkt samen en dit geeft hem hoop voor de toekomst. Toch waarschuwt hij: “Nu is niet het moment om de aandacht te laten verslappen. We mogen niet opgeven. We moeten onze mensen beschermen en onze zorgsystemen versterken.”

"We zullen sterker uit deze crisis komen“

Nektaria en Paris Werken bij het nationaal crisisbeheersingscentrum in Nicosia Cyprus, Nicosia

Nektaria Kakoutsi en majoor Paris Samoutis werken bij het nationale crisisbeheersingscentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Cyprus dag en nacht om de vragen te behandelen van Cyprioten overal ter wereld. Mensen die vastzaten in het buitenland hadden een verblijfplaats, financiële bijstand en psychologische ondersteuning nodig. Om hen te helpen coördineerden Nektaria en Paris repatriëringsvluchten en verstrekten ze allerlei soorten bijstand. De dringende problemen die zij te verwerken kregen, waren onder meer mensen met ernstige gezondheidsproblemen en ouders die ver van hun kinderen vastzaten. “Het was een ware beproeving met tal van hindernissen door de reisbeperkingen in veel landen. Maar de opluchting in de ogen van de mensen die weer thuiskomen, is het allemaal waard. Wij zullen onze taak volbrengen en sterker uit deze crisis komen”, zeggen ze. Tienduizenden Europeanen die door de uitbraak overal ter wereld waren gestrand, zijn dankzij de EU weer thuisgebracht.

"Elk leven telt“

Constantinos Bestrijdt de pandemie op meerdere fronten: van eerste hulp tot nationale coördinatie Cyprus, Nicosia

Constantinos Constantinou is deskundige op het gebied van besmettelijke ziekten bij de Cypriotische nationale gezondheidsorganisatie. Hij zet zich vanaf het begin op meerdere manieren in om de coronapandemie te bestrijden. Constantinos wist dat er een gebrek was aan betrouwbare informatie over deze nieuwe dreiging voor de volksgezondheid. Hij werkte voor het Ministerie van Volksgezondheid, waar hij coördinator was voor de verspreiding en constante actualisering van de richtlijnen inzake COVID-19 van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en andere internationale instanties. Nu begint Constantinos zijn dag met het verzorgen van patiënten op de COVID-afdeling van het algemene ziekenhuis van Nicosia. Zijn werkdag eindigt laat op de avond na lange telefoongesprekken en talloze mails. Hij overlegt met collega’s over de behandeling van patiënten en praat ook met mensen over hoe ze zichzelf en hun dierbaren kunnen beschermen.

"Door één persoon te helpen, kunnen we iedereen helpen“

Halin Werkt als vrijwilliger mee aan COVID-19-tests Cyprus, Nicosia

Laboratoria voor diagnostiek spelen een belangrijke rol in de strijd tegen COVID-19, aangezien ze tests uitvoeren die gegevens opleveren die vervolgens gebruikt worden voor diagnostiek, behandeling en preventie van het virus. Wetenschappers als Halin werken aan oplossingen. Halin is een Turkse Cyprioot en helpt als vrijwilliger mee bij de uitvoering van diagnostische PCR-tests. Nu er zo veel specialisten op zoek zijn naar een oplossing heeft de EU besloten hun onderzoek te stimuleren door 47,5 miljoen euro vrij te maken voor 17 nieuwe COVID-19-gerelateerde projecten.

"Het is belangrijk dat kinderen blijven lachen“

Vicky en Photis Helpen om meer kleur te brengen in het leven van kinderen, ondanks de sociale afstand Cyprus, Nicosia

De beperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, hebben onze dagelijkse routines grondig verstoord, aangezien we verondersteld worden zo veel mogelijk thuis te blijven. Voor veel mensen is dit een hele opgave, en niet in het minst voor kinderen, want voor hun groei en welbevinden is het bijzonder belangrijk met vrienden te praten en een band met familie op te bouwen. In deze uitzonderlijke omstandigheden kregen Vicky en Photis het idee om het leven van jonge mensen thuis op te vrolijken. Samen met een groep vrijwilligers begonnen ze sprookjes te streamen via de Facebookpagina “The Fairytale Museum” of het sprookjesmuseum. Bekende acteurs, presentatoren en politici lezen online hun favoriete verhalen voor en toveren zo een glimlach op het gezicht van de luisteraars terwijl ze de lockdownboodschap versterken. Daarnaast lezen tientallen vrijwilligers ook verhaaltjes voor aan de telefoon, om kinderen die thuis moeten blijven op te vrolijken.

"Ook in tijden van crisis is onderwijs een basisrecht voor elk kind“

Joseph Steunt het recht op onderwijs tijdens de COVID-19-crisis Cyprus, Nicosia

Sinds de uitbraak van COVID-19 kunnen mensen elkaar niet meer in levenden lijve ontmoeten. Dat geldt ook voor scholieren en leerkrachten. Nu de scholen gesloten zijn, volgen leerlingen les online en is hun contact met leerkrachten beperkt tot het scherm van hun computer of andere apparaten. Het project “Hoop voor kinderen”, in samenwerking met het Cypriotische Ministerie van Onderwijs, zorgt ervoor dat iedereen in Cyprus toegang heeft tot e-learning. In heel Cyprus schenken ze nieuwe apparatuur aan scholieren uit de middelbare school die niet het geschikte materiaal in huis hebben. Door ongelijkheden die veroorzaakt worden door sociale en economische verschillen weg te werken, willen ze ervoor zorgen dat elke leerling op in goede omstandigheden kan blijven leren, ook in deze moeilijke tijden.

"Mensen hebben gezelschap nodig, daarvoor zet ik me in“

Marios Helpt ouderen en zorgt ervoor dat ze hun dierbaren weer kunnen zien Cyprus, Larnaca

Marios is al met pensioen, maar werkte vroeger als arts en biedt zijn medemensen ook vandaag nog een helpende hand tijdens de crisis. Het beperkte sociale contact is voor niemand gemakkelijk, maar voor zieken en mensen met een zwakke gezondheid is het echt een groot probleem. Marios overlegt daarom met het ziekenhuispersoneel over bezoek van vrienden en familie zodat ernstig zieke mensen op hun sterfbed omringd kunnen worden door hun dierbaren. Hij biedt ook medische, psychologische en sociale ondersteuning aan ouderen die in quarantaine moeten blijven. Zo helpt hij te voorkomen dat mensen overlijden aan niet-corona-gerelateerde problemen.