"Boodschappen bezorgen, tuinieren of gewoon luisteren – ik doe wat ik kan om te helpen“

Caillum Helpt ouderen en zorgverleners Ierland, Ballybricken

Caillum is een scout uit het Ierse Ballybricken. Vrijwilligerswerk is hem niet vreemd en voor hem was COVID-19 gewoon een nieuwe kans om mensen te helpen. Deze keer richtte hij zich vooral op ouderen en zorgverleners aan de frontlinie van de pandemie. “Ik heb een affiche gemaakt, die op sociale media gedeeld en op plaatsen opgehangen waar veel verkeer langskomt”, legt hij uit. De affiche informeerde buurtbewoners over de hulp die Caillum kon bieden, zoals boodschappen bezorgen, tuinieren of zelfs gewoon een praatje maken met inachtneming van sociale afstand. Voor COVID-19 toesloeg, werkte Caillum als vrijwilliger bij het team van National Programme Services van de Ierse scoutingbeweging. Daar zorgde hij ervoor dat jonge scouts een educatieve en aangename scoutservaring genoten. Hij daagt hen regelmatig uit om 17 dagen lang duurzaam te leven in overeenstemming met de duurzameontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

"Samenwerking tussen onderzoekers is in crisistijd erg belangrijk“

Luke Werkt met zijn team van onderzoekers aan de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel op basis van een molecuul dat werkzaam is tegen door COVID-19 veroorzaakte longontsteking Ierland, Dublin

Veel mensen hebben nog nooit van Itaconaat gehoord, maar van dit molecuul met anti-ontstekingseigenschappen is onlangs vastgesteld dat het de ademhalingsproblemen van COVID-19-patiënten mogelijk kan verlichten. Hiermee zouden uiteindelijk levens kunnen worden gered. Professor Luke O’Neill en zijn team wetenschappers aan Trinity College Dublin hebben deze stof getest. Ze hopen dat het molecuul de door COVID-19 veroorzaakte longontsteking kan onderdrukken. Lukes werk wordt gefinancierd in het kader van het INITIATE-project van de EU. Het onderzoeksprogramma van de EU Horizon 2020 financiert 18 onderzoeksprojecten en 151 teams overal in Europa om snel een medicijn tegen COVID-19 te vinden. Het doel is het verbeteren van de diagnostiek, de paraatheid en het klinische beheer en de behandeling.

"We hebben mensen laten stemmen over welk item volgens hen het belangrijkst is om bij je te hebben in quarantaine“

Femi Legt cultuur en levensstijl vast tijdens de pandemie in Ierland Ierland, Dublin

Een van de dingen die we leren van de COVID-19-crisis is dat mensen tijdens een crisis andere dingen belangrijk gaan vinden. We hebben allemaal de wereldwijde run op wc-papier gezien. Maar welke items vinden jongeren onmisbaar? Om hierachter te komen plaatste het Ierse bedrijf Slight Motif op sociale media een lijst met 32 essentiële quarantaine-items. Ze organiseerden een competitie waarin mensen in verschillende rondes konden stemmen voor hun favoriete item. Op de lijst stonden onder andere zakdoekjes, snacks, desinfecterende handgel en gymspullen. Femi Falana vertelt: “De Spotify-app had na vijf rondes de meeste stemmen en is volgens jongeren dus absoluut onmisbaar tijdens de quarantaine”. De actie “Quarantaine Bunker Pack” is een van de manieren waarop Slight Motif probeert om stedelijke cultuur en levensstijl in Ierland vast te leggen.

"We zijn er goed in om in moeilijke tijden samen te komen“

Patrick Houdt zijn distilleerderij open om noodzakelijke materialen te produceren Ierland, Drumshanbo

Patricks bedrijf, dat zich in Leitrim bevindt, produceert normaal gezien gin en whiskey. Vandaag zijn er andere producten nodig, en dus besloot hij zijn productie aan te passen. Zijn team levert nu handgel aan apotheken, artsen, winkels en liefdadigheidsinstellingen in het westen van Ierland. In heel Europa passen mensen zich op professioneel vlak aan om hun collega’s in de gezondheidszorg te ondersteunen in de strijd tegen de pandemie.