"We willen allemaal zo veel mogelijk helpen“

Marc, Patrick en Nader Maakten essentiële middelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan Malta, Ierland en Italië

Europa had al zijn knapste koppen nodig in deze moeilijke tijden. Het was verbazingwekkend om te zien hoe spontaan zij fantastische dingen bedachten. De Universiteit van Malta bijvoorbeeld ontwikkelde een prototype van een machine om ademhalingsmaskers te ontsmetten. “De machines zijn vrij eenvoudig te bouwen, kosten weinig en kunnen snel in grote hoeveelheden worden geproduceerd”, legt Marc uit. In Italië, waar COVID-19 hard heeft toegeslagen, kregen ziekenhuizen de welkome hulp van Nader en zijn pas opgerichte bedrijf. Zijn team gebruikte 3D-printers om van duikmaskers beademingsmaskers te maken. Die werden daarna, samen met gelaatsschermen, in het hele land verdeeld. In Ierland kwam er hulp van de destilleerderij van Patrick, die whiskey en gin produceert. “Toen we hoorden dat er in het noordwesten van het land geen desinfecterende handgels meer te verkrijgen waren, pasten we onze productielijn aan. We leverden handgel aan apotheken, artsen, winkels en liefdadigheidsinstellingen”, vertelt Patrick. Dankzij al deze inspanningen kan de EU zich toeleggen op de productie van vaccins en zich voorbereiden op toekomstige uitbraken. Daar trekt de EU 314 miljoen euro voor uit.

"Ik doe dit voor mijn moeder en alle moeders die in deze periode bang en geïsoleerd zijn geweest“

Melanie, Daniel, Anni en Marios Deden ruim meer dan hun plicht om collega-dokters en patiënten te helpen tijdens de crisis Malta, Finland, Cyprus

COVID-19 heeft ons geleerd dat dokters in heel Europa alles zouden doen om te helpen in deze moeilijke tijden. In de eerste plaats konden zij hun kennis ter beschikking stellen. In Malta maakte cardiologe Melanie een reeks filmpjes waarin ze uitleg verschafte over begrippen die voortdurend in het nieuws werden besproken, maar die zelden in detail werden toegelicht. In een van haar video’s legde ze termen uit zoals “de curve afvlakken”. Ze gebruikte daarbij woorden die voor iedereen begrijpelijk waren. In Finland gebruikte Anni Instagram om de vragen van mensen te beantwoorden. Zo kreeg ze al snel 25 000 volgers. Tegelijkertijd ondernamen Daniel (Malta) en Marios (Cyprus) initiatieven om hun collega’s aan de frontlinie te helpen. Verpleegkundige Daniel gebruikte zijn Facebook-account om iedereen te bedanken die eten had geschonken en steun had geboden aan zorgpersoneel, onder wie ook hijzelf. Ook Marios wendde zich tot Facebook. Daar kondigde hij aan dat hij zijn medische loopbaan weer zou oppikken, nadat hij eerder met pensioen was gegaan. Hij deelde ook zijn oprecht gemeende redenen voor die beslissing. Marios was trouwens lang niet de enige die weer als zorgverlener aan de slag ging. Veel leden van het Europees Parlement deden namelijk hetzelfde tijdens de uitbraak.

"Het is verbluffend om te zien hoe blij mensen worden als ze deel uitmaken van een groter geheel“

Márton, Rafel en Raluca Zorgen ervoor dat er voedsel beschikbaar is voor mensen in nood Malta, Hongarije, Roemenië

In tijden van tegenspoed zijn in Europa vele helden opgestaan. Rafel, Márton en Raluca zijn alle drie die titel waardig. Rafel en Márton zijn allebei kok. Rafel is eigenaar van een restaurant en Márton heeft de leiding over een restaurant. Rafel haalde het oorlogsconcept van de “Overwinningskeuken” vanonder het stof, waarbij hij dagelijks maaltijden bereidt voor de kwetsbaarste mensen in Malta. In Hongarije, bedacht Márton #Etesdadokit (Geef de dokter te eten). Raluca is voorzitster van de Roemeense ngo Geeks for Democracy. Zij organiseerde de bezorging van boodschappen en geneesmiddelen in het hele land. “Ik vind het verbluffend hoe sterk we samen staan”, zegt Rafel. “Als we samenwerken, wordt alles mogelijk.”

"Wij nemen de veiligheid van onze passagiers, bestuurders en ondersteunend personeel heel ernstig“

Mario, Marthese en Joseph Garanderen veilige ritten voor zowel passagiers als medewerkers Malta, Qormi

Een bus nemen in volle pandemie kan mensen ongerust maken. Maar misschien geldt dat in mindere mate voor de vaste klanten van het openbaar vervoer in Malta. “Wij nemen de veiligheid van onze passagiers, bestuurders en ondersteunend personeel heel ernstig”, zeggen Mario, Marthese en Joseph. Net als al het personeel van Malta Public Transport bleven ook deze drie medewerkers aan de slag om mensen te helpen die voor belangrijke verplaatsingen afhingen van het openbaar vervoer. Ze moesten zich een nieuwe routine aanmeten en deden dat ook plichtsbewust. “We voerden een beleid in waarbij passagiers tickets op de bus moeten betalen met het precieze bedrag om zo geen wisselgeld te hoeven geven. Passagiers mogen niet rechtstaan en we maken de bussen meerdere keren per dag grondig schoon.” Alle medewerkers van Malta Public Transport die contact hebben met het publiek krijgen systematisch handgel en mondmaskers. Passagiers moeten een mondmasker of gelaatsscherm dragen op de bus en wanneer ze op de bus wachten. Er werden op de hele vloot ook veiligheidsschermen geïnstalleerd om zowel bestuurders als passagiers te beschermen.

"De COVID-19-pandemie heeft voor mij bewezen hoe gemakkelijk we ons allemaal aanpassen.“

Casa Antonia Verleent optimale zorgdiensten aan ouderen. Malta, Balzan

Casa Antonia is een privéverzorgingstehuis in Balzan, Malta. Sinds 18 maart wonen en werken de 115 personeelsleden in het tehuis in shifts van drie weken. Het gaat daarbij om de zorghulpen, verplegers, koks, schoonmakers, het onderhoudspersoneel, een tuinier en het management. Zo komt het dat nu iedere dag 70 extra mensen in Casa Antonia wonen en eten, water, elektriciteit en internet gebruiken en de was laten doen . Het personeel heeft zich erg goed aangepast aan deze surreële situatie en woont wekenlang gescheiden van hun gezin. Velen onder hen hebben nog nooit in een gemeenschap gewoond en delen nu hun leefruimte met collega’s van over de hele wereld, terwijl ze langere uren draaien. Wonen op je werk is een hele uitdaging. Toch heeft deze situatie heel wat talent onder het personeel naar boven gebracht. Het keukenpersoneel heeft Aziatische gerechten leren klaarmaken om hun Aziatische collega’s een hart onder de riem te steken en ‘s avonds dj’t het onderhoudspersoneel zodat iedereen zich kan amuseren.

"Iedereen moet zijn steentje bijdragen.“

Mark Zorgt ervoor dat iedereen vers voedsel heeft. Malta, San Pawl il Baħar

Mark fokt schapen en produceert traditionele Maltese levensmiddelen. Hij besloot zijn steentje bij te dragen aan deze stille strijd: hij beperkte de toegang van bezoekers tot de boerderij, maar bleef wel levensmiddelen produceren, een essentiële dienst in deze moeilijke tijden. Hij besteedt nu meer tijd aan het aan huis leveren van verse producten aan kwetsbare personen, aangezien zij vaak niet naar buiten kunnen en mogelijk niet genoeg eten in huis hebben Via zijn posts op sociale media kan iedereen die te weinig eten heeft contact met hem opnemen. Hij vindt dan een manier om de producten op het juiste adres af te leveren. Hij werkt nauw samen met zijn zoon en is trots als hij ziet hoe andere landbouwers in Malta en Gozo op een vergelijkbare manier hun solidariteit tonen. Landbouwers op het hele continent doen hard hun best om ondanks alle moeilijkheden Europa van voedsel te blijven voorzien. De Europese Unie blijft landbouwers en voedselproducenten ondersteunen en blijft samenwerken met de lidstaten. Ze zal ook alle nodige maatregelen treffen om de gezondheid en het welzijn van de Europese bevolking te garanderen.

"Onze missie: de helden aan de frontlinie een lekkere maaltijd bezorgen“

Saviour Heeft maaltijden geleverd aan ziekenhuispersoneel Malta, Balzan

De Bottarga Gourmet Fish Shop in Malta beleeft er bijzonder veel genoegen aan om ziekenhuispersoneel in de frontlinie lekker eten te bezorgen. Vrijwilligers van de zaak hebben maaltijden bereid voor het personeel van het Mater Dei-ziekenhuis. De koks willen op hun eigen manier een steentje bijdragen aan de inspanningen in de strijd tegen de pandemie en zo hun waardering laten blijken voor diegenen die op eigen risico klaarstaan voor de zieken. In heel Europa zetten mensen hun vaardigheden en middelen in om de helden van onze gezondheidszorg te steunen.

"Mensen samenbrengen is belangrijker dan ooit“

Zoe, Vegard, Keit en Niels Organiseerden een lockdownfestival met thuisoptredens van artiesten om het publiek ook thuis te laten genieten van cultuur Malta, Valletta

Door de huidige crisis zijn veel evenementen uitgesteld of geannuleerd. Zoe, Vegard, Keit en Niels uit Malta bedachten een lockdownfestival, zodat artiesten kunnen blijven optreden, ook al is dat online en op afstand. Dit soort evenementen zijn van groot belang voor ons gemeenschapsgevoel. Culturele evenementen beuren op en geven je het gevoel ergens bij te horen. Daarom werkt het festivalteam nu aan een permanente omgeving voor online-evenementen. De culturele en creatieve sector bestaat uit vele individuele makers, kmo’s en veel liefdadigheidsinitiatieven. Vaak hebben ze geen duidelijke status, waardoor het moeilijker is een beroep te doen op nationale of EU-steun. Om ervoor te zorgen dat EU-financiering de sector bereikt, vragen EP-leden de Commissie om na te denken over een verhoging van de middelen voor de garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector (het programma Creatief Europa) met geld uit de begroting voor 2021, of een overdracht van middelen uit het Europees Fonds voor strategische investeringen.

"Samen kunnen we het coronavirus beter bestrijden“

Chef Dario Werkt samen met andere bedrijven om mensen die werken in de frontlinie te ondersteunen Malta, Kirkop

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de cateringsector en restaurants. Om deze sectoren te helpen, is Chef Dario begonnen met de ngo “Feeding Heroes Malta”. Hij maakt hiervoor enkel gebruik van publieke donaties en zijn eigen contacten. Via de ngo zet hij zich in om voedselverspilling tegen te gaan en chef-koks die momenteel zonder werk zitten een handje te helpen. Hij haalt bij restaurants en leveranciers overgebleven voedsel en ingrediënten op en brengt professionele chef-koks van gesloten restaurants bijeen om samen maaltijden te koken. De actie is een geweldig voorbeeld van burgers die samenwerken en samen innovatieve, duurzame oplossingen bedenken tijdens de COVID-19-crisis.

"Verhalen brengen ons ver buiten de vier muren van ons huis“

Marija Laat kinderen dromen en fantaseren Malta, Mtarfa

De hele dag binnen blijven is lastig voor iedereen, zeker voor de allerkleinsten onder ons. Om hen wat afleiding en plezier te bezorgen is een groep van vijf vrouwen begonnen met het voorlezen van verhalen. Ze hebben de Facebookpagina “My Storytime” aangemaakt om voor kinderen van verschillende leeftijden een selectie verhalen en gedichten voor te lezen in het Engels en Maltees. De vertellers zorgen zelf voor de opnames, terwijl de oprichters van de pagina het werk achter de schermen op zich nemen, zoals de montage, programmatie, het beantwoorden van vragen en het vinden van nieuwe voorlezers. De reacties zijn overweldigend: de pagina begon op 23 maart en heeft nu al bijna 4 300 volgers. Deel jouw creatieve oplossingen en inspireer anderen tijdens de COVID-19-crisis met de hashtag #EuropeanenTegenCOVID19.