"Onze wil om te helpen geeft ons een tweede adem“

PNEUMA Team Hebben een goedkoop en gemakkelijk in elkaar te zetten beademingsapparaat ontwikkeld voor ziekenhuizen Portugal, Porto

Er is bij ziekenhuizen een groot tekort aan beademingsapparaten. Daarom heeft in Porto een multidisciplinair team, onder leiding van INESC TEC, PNEUMA ontwikkeld, een goedkoop en makkelijk in elkaar te zetten apparaat. PNEUMA is vooral bedacht om conventionele beademingsapparaten te kunnen vrijhouden voor kritieke gevallen. De technologie biedt een alternatief voor invasieve beademing voor patiënten met acute kortademigheid van wie de ademhalingsfrequentie gecontroleerd moet worden. De technologie kan ook een oplossing zijn bij een ernstig tekort aan beademingsapparaten. Europese wetenschappers lopen voorop in het onderzoek naar innoverende geneeskunde en werken over de grenzen heen aan betere zorgstelsels. De EU ondersteunt startende ondernemingen en kmo’s met nieuwe ideeën om het virus tegen te gaan. In het kader van de oproep tot financiering van het acceleratieprogramma van de Europese Innovatieraad is er 164 miljoen euro beschikbaar om deze ideeën van de grond te krijgen.

"Kunst is de spiegel van menselijkheid. Kunst geeft ons moed, hoop en een goed gevoel“

Ana Beheert een platform waarop artiesten kunnen optreden en een bijdrage van het publiek ontvangen Portugal, Torres Vedras, Lissabon

Denk kunst, doe zaken, maak cultuur! Dat is het motto van het platform RHI Stage, dat door het Arte-instituut is opgericht op RHI-Think.com. Het platform biedt een podium aan artiesten, die geld ontvangen voor hun optreden. DELETION OF PARAGRAPH. De gevolgen van COVID-19 voor de Europese lidstaten zijn in vele sectoren voelbaar. Ook de cultuursector ontsnapt er niet aan. De EU heeft Creatief Europa opgericht om leningen te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen in de culturele en creatieve sector. Creatief Europa omvat ook fondsen om steun te verlenen in de vorm van leningen en garanties. Het is bemoedigend om te zien dat gemeenschappen overal in de EU artiesten kunnen steunen in hun werk door solidair met hen te zijn door middel van kunst.

"Door mensen thuis te laten blijven, redden we levens“

Vizinho amigo Doen boodschappen en leveringen aan huis voor mensen die hun woning niet kunnen verlaten Portugal, Lissabon

“Vizinho Amigo”, of "burenvriend”, is een groep van jonge vrijwilligers die ouderen en zieken helpen. Deze mensen lopen meer risico als ze besmet worden, en dienen dus plaatsen te mijden waar mensen bijeenkomen, zoals winkels. Als zij iets nodig hebben, komen de “burenvrienden” op het toneel. Zij kopen voeding, geneesmiddelen en andere noodzakelijke spullen en leveren die aan huis. Om hun diensten bekend te maken, deelt de groep folders uit en werkt samen met de plaatselijke autoriteiten. Dezelfde solidariteitszin zien we ook tussen EU-lidstaten, vooral ten aanzien van de zwaarst getroffen landen. Zo heeft Slowakije mondmaskers en ontsmettingsmiddel naar Italië gestuurd, terwijl Oostenrijk handschoenen en ontsmettingsmiddel aan Kroatië heeft geleverd. Duitse ziekenhuizen vangen kritieke patiënten uit Italië en Frankrijk op. Tsjechië heeft beschermende kleding aangeboden aan Italië en Spanje. Dit zijn prachtige voorbeelden die laten zien dat we de crisis samen te boven kunnen komen.

"Dit is in ieders belang“

SOS.COVID19 Organiseert via crowdfunding campagnes voor de aankoop van persoonlijk beschermingsmateriaal Portugal, Lissabon

De gezondheidszorg kampt met een grote vraag naar uitrusting waarmee hulpverleners als artsen en verpleegkundigen zichzelf kunnen beschermen wanneer ze patiënten verzorgen in het ziekenhuis. Een goede bevoorrading van persoonlijk beschermingsmateriaal is daarom noodzakelijk om onze hulpverleners te helpen in de strijd tegen COVID-19. SOS.COVID19.Portugal is een Portugese maatschappelijke solidariteitsbeweging op initiatief van acht vrouwen die zich inzetten voor dit doel. Via crowdfunding kopen zij beschermingsmateriaal voor verschillende ziekenhuizen aan. De beweging is al aan haar tweede campagne toe, waarbij nu ook materiaal voor woonzorgcentra wordt aangekocht. Op EU-niveau is er rescEU om voorraden medische uitrusting en persoonlijk beschermingsmateriaal aan te leggen en te verdelen, zodat alles terechtkomt waar dit het meest nodig is om de pandemie te vertragen en te stoppen.

"Wij zullen proberen nieuwe oplossingen te vinden om ons steentje bij te dragen in de strijd tegen deze pandemie“

Miguel Ondersteunt de Portugese nationale gezondheidszorg door essentiële producten te maken Portugal, Porto

Dankzij de samenwerking tussen de regionale gezondheidsinstantie, het biermerk Super Bock en de Levira-distilleerderij hebben 12 ziekenhuizen in het noorden van Portugal nieuwe voorraden desinfecterende gel ontvangen. Dit is van essentieel belang voor de preventie van COVID-19. Tot dusver is er ongeveer 18 000 liter desinfecterende handgel geproduceerd door gebruik te maken van de productielijn voor alcoholvrij bier. Dit is een mooi voorbeeld van de steun en solidariteit die particuliere bedrijven kunnen bieden aan mensen in de frontlinie. Door acties zoals deze kunnen professionele zorgverleners hun werk doen.

"Een gemeenschap waarin ruimte is voor innovatie is zelfstandiger en veerkrachtiger“

VIVA Lab, team van 8 personen Ontwikkelt Opensourceprojecten om beschermingsmiddelen te ontwerpen voor de zorgsector Portugal, Porto

VIVA Lab richt zich op onderwijs, innovatie en design. Tijdens de pandemie produceert het team maskers, gelaatsbescherming en veiligheidsbrillen voor ziekenhuizen in Porto. Ze hebben hun bureaus ingeruild voor een lopende band en een netwerk van vrijwilligers en naaisters opgezet. Tot dusver hebben ze 4 5000 gelaatsmaskers, 1 300 brillen en 500 maskers geleverd. Het is een Opensourceprojecten dat gratis kan worden gedeeld. Zo zijn er al groepen in Brazilië, Italië en Spanje die hun oplossingen hebben overgenomen. In heel de Europese Unie reiken landen, regio’s en steden hun buren de hand om de meest behoeftigen te helpen. Dit is Europese solidariteit in actie. Zie voor een volledig overzicht van de uitgebreide EU-maatregelen om COVID-19 aan te pakken: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_nl

"Artsen en verpleegkundigen bedanken is niet genoeg. We moeten zelf actie ondernemen“

Eurico Maakt hulpmiddelen voor professionele zorgverleners met behulp van 3D-printers Portugal, Setúbal

Eurico werkt bij FAN3D, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in additieve productie (3D-printers). Op dit moment printen ze medische beschermingsmiddelen voor zorgverleners. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van Europese solidariteit. Zo heeft Italië van Frankrijk 1 miljoen maskers gekregen en uit Duitsland 7 ton aan levensreddende medische uitrusting, waaronder beademingsapparaten en inhalatiemaskers.

"Technische ondersteuning maakt meer dan ooit een verschil voor ziekenhuizen“

André Helpt ziekenhuizen bij het onderhouden en herstellen van medische apparatuur Portugal, Vale de Cambra

André werkt aan een internetplatform waarmee ziekenhuizen efficiënter kunnen communiceren met andere zorginstanties, met name wat het onderhoud en herstel van medische apparatuur betreft. Ervoor zorgen dat er genoeg geschikte medische apparatuur beschikbaar is behoort tot een van de kerntaken van de EU tijdens deze crisis. André ondersteunt gespecialiseerde technici bij het onderhoud en herstel van de instrumenten die onmisbaar zijn voor zorgverleners om goede zorg te kunnen verlenen. Zo helpt hij mee tegemoet te komen aan de logistieke problemen waar de zorgsector momenteel mee te kampen heeft.

"We zoeken lokale oplossingen die mondiaal kunnen helpen in de strijd tegen COVID-19“

João Zet zijn technische skills in om zorginstanties te helpen Portugal, Cascais

Het “Open Air Project” dat João heeft opgestart brengt techneuten samen om als vrijwilligers te werken aan onder meer open source beademingsapparaten en het herstel van oude beademingsapparaten om zorginstanties te ondersteunen. Weer andere vrijwilligers werken aan preventie, inperking, bijstand op afstand, logistieke ondersteuning, mobiele apps en andere technologische oplossingen voor de huidige noodsituatie. Met dit project wordt gestreefd naar lokale oplossingen die mondiaal kunnen worden ingezet, net zoals de EU ernaar streeft zowel mensen in de praktijk te helpen als op zoek te gaan naar oplossingen voor heel Europa.

"Leren de verspreiding van het virus te stoppen, kan de wereld redden“

Virus Fight Club Ontwikkelden een educatief smartphonespel om de adviezen van de WHO te leren kennen Portugal, Braga

Dit team van negen mensen heeft de app “Virus Fight Club” ontwikkeld, waarin spelers de wereld rond reizen om COVID-19 te bestrijden. Het spel is ontworpen voor alle leeftijden en combineert informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie met spelletjes, zodat mensen iets leuks te doen hebben tijdens deze donkere dagen. Vaak je handen wassen is een belangrijk onderdeel van het spel, net als de verspreiding van mondmaskers aan personages die het virus hebben opgelopen. Creatieve initiatieven zoals dit spel zijn een goede aanvulling op de bestaande acties van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, dat snelle risicobeoordelingen opstelt en actuele epidemiologische informatie verstrekt.