"Het is tijd voor burgers om solidair te zijn met elkaar“

Yasmina Biedt gratis maaltijden aan voor mensen die daar de grootste behoefte aan hebben Nederland, Rotterdam

Yasmina en haar vrienden richtten de onderneming Freshtable op in januari 2020. Het concept? Gezonde, organische en duurzame maaltijden bereiden die klanten op een vooraf bepaalde tijd en plaats kunnen afhalen. Niemand had kunnen voorspellen dat COVID-19 de behoefte aan dergelijke initiatieven sterk zou vergroten. Tijdens de uitbraak bood Freshtable werkgelegenheid aan vluchtelingen. Later leverde de onderneming zelfs gratis maaltijden aan ouderen die het zwaar te verduren hadden door de crisis. “We gingen op zoek naar verschillende manieren om kwetsbare mensen te steunen”, legt Yasmina uit. “In mei organiseerden we de campagne “Share A Meal”, waarbij we voedselpakketten uitdeelden aan mensen in nood. We richtten ons voornamelijk op doelgroepen zoals opvangcentra voor vrouwen en kwetsbare grote gezinnen in Rotterdam. We willen blijven helpen waar we kunnen. Onze klanten kunnen zelfs een maaltijd kopen voor iemand in nood.” Freshtable ontving EU-financiering in het kader van het Europees Solidariteitskorps. Dat initiatief biedt jongeren kansen om vrijwilligerswerk te doen of mee te werken aan solidariteitsprojecten.

"We gebruiken ons door de EU gefinancierde onderzoek om een nieuwe coronatest te ontwikkelen“

Maarten Ontwikkelde een nieuw soort snelle proef Nederland, Eindhoven

Dankzij EU-steun wist professor Maarten Merkx van de Technische Universiteit Eindhoven een nieuw soort snelle proef te ontwikkelen. Die spoort antilichamen tegen het virus op in het bloed via lichtgevende eiwitten. Hij streeft er nu naar diezelfde methode toe te passen op het coronavirus. De kracht van zijn aanpak bestaat erin dat de proef rechtstreeks in het bloed kan plaatsvinden. Het signaal kan worden opgespoord met een smartphonecamera. Een onderdeel van zijn project is de ontwikkeling van een strookje papier dat dezelfde testonderdelen bevat. Hij noemt het diagnostiek op basis van ‘glow-in-the-darkpapier’. Wanneer mensen antilichamen hebben tegen een virus, dan betekent dit dat ze de ziekte al hebben gehad of blootgesteld zijn aan het virus. Die informatie kan erg nuttig zijn om de verspreiding van ziekten als COVID-19 te beheersen. Dit soort snelle proeven is dan ook cruciaal voor personen die met kwetsbare mensen werken, maar ze kunnen ons ook helpen beslissen om al dan niet onze dierbaren die tot risicogroepen behoren, te bezoeken of om onze terugkeer naar het werk te plannen.

"De EU financiert ons onderzoek naar de opsporing en beheersing van virusuitbraken“

Marion Leidt een door de EU gesteund project dat technieken ontwikkelt om nieuwe besmettelijke ziekten te identificeren en op te sporen Nederland, Rotterdam

De knapste wetenschappelijke koppen van Europa werken samen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en voorbereidingen te treffen voor toekomstige pandemieën. Professor Marion Koopmans heeft haar loopbaan gewijd aan de studie van virussen zoals COVID-19 als hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Professor Koopmans verwacht dat uitbraken zoals die van vandaag vaker zullen voorkomen in de toekomst als gevolg van de toenemende bevolking, klimaatverandering en de manier waarop we het land gebruiken. Daarom wil ze er met haar werk voor zorgen dat we beter voorbereid zijn. Om de coronapandemie tegen te gaan, vertaalt haar team genetische data over het virus in middelen die we ertegen kunnen inzetten. Zo ontwikkelen ze bijvoorbeeld snelle proeven en trachten ze te begrijpen hoe wijd het virus verspreid is en of er al enige immuniteit aanwezig is bij de bevolking. Professor Koopmans is bovendien een van de experts die voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen adviseert over Europabrede maatregelen om de coronapandemie te beheersen.

"Ik ben trots dat ik door heel Europa goederen kan blijven vervoeren dankzij de green lanes van de EU“

Fred Levert essentiële goederen in alle EU-lidstaten dankzij de green lanes van de EU Nederland, Utrecht

Ook als de interne grenzen van de EU gesloten zijn, rijden er toch weleens vrachtwagens de grens over. Wist je dat Europa afhankelijk is van deze vrachtwagens voor het vervoer van voedsel en essentiële goederen naar distributie- en verkooppunten? Fred is een van de duizenden vrachtwagenchauffeurs die zo hard nodig zijn nu. Dankzij chauffeurs als Fred blijven onze winkels gevuld en krijgen ziekenhuizen genoeg uitrusting. De Europese Unie heeft het voor Fred gemakkelijker gemaakt om de grens over te steken. Op 23 maart heeft de Europese Commissie alle lidstaten gevraagd om ervoor te zorgen dat de controles en gezondheidschecks voor alle vrachtvoertuigen niet meer dan 15 minuten in beslag nemen. De Commissie heeft ook advies gegeven over hoe chauffeurs het best beschermd kunnen worden tegen COVID-19.

"Actief leren is zeer belangrijk. Waar kun je dit beter oefenen dan thuis?“

Annieke Ontwikkelde een thuisleermethode voor basisschoolkinderen Nederland, Nijensleek

Annieke Otten geeft les aan de lagere school De Bron in Nijensleek en wilde de lockdown omdenken tot een kans om het thuisleren doeltreffender te maken voor ouders en kinderen. Zo ontwikkelde ze haar eigen online-lesmethode: “de leerchallenge”. Deze thuisleermethode werd een landelijk succes. Aan de hand van spelletjes, puzzels en zoektochten helpt de methode kinderen met taal en rekenen. De kinderen leren breuken aan de hand van sinaasappelpartjes, leren tellen door muntjes te verzamelen en ontwikkelen taalvaardigheid door alle producten met een ‘S’ uit de voorraadkast te plunderen. De Facebook- en Instagrampagina’s “Leerchallenge” zijn online beschikbaar en Annieke plaatst vier keer per week een taal- en een rekenopdracht. De opdrachten worden landelijk opgepikt door verschillende leerkrachten.

"De uitdrukking “je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden” is helemaal waar“

Klinton Organiseert online gymlessen om kinderen actief en gemotiveerd te houden Nederland, Utrecht

Onze kinderen zijn de toekomst van ons land en van Europa. Daarom is het uiterst belangrijk dat zij goed onderwijs krijgen. Leerkrachten in Nederland, zoals Klinton, organiseren onlineactiviteiten die kinderen samen met hun ouders kunnen doen. Zo blijven de kinderen actief en hebben gezinnen iets om samen te doen. Onderwijs is voor zoveel mensen een prioriteit, en daarom heeft de EU materiaal online gezet dat voor iedereen toegankelijk is. Tijd thuis doorbrengen kan een uitgelezen kans zijn om je band met gezinsleden te versterken en samen nieuwe dingen uit te proberen. Leerkrachten als Klinton doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat leerlingen gemotiveerd blijven en voldoende uitdaging krijgen.

"Als een bedrijf dat de middelen heeft om een bijdrage te leveren, is het onze plicht om te helpen waar mogelijk“

Arno Produceert nu ontsmettingsmiddelen in zijn distilleerderij en ondersteunt zo de zorgsector Nederland, Groningen

Hooghoudt is een Groningse distilleerderij. Dit familiebedrijf bestaat al sinds 1888. Ze zien het als hun plicht om hun stad te helpen in de strijd tegen de pandemie. Daarom kwam meester-distilleerder Frank Leystra met een idee. Hij hoorde hoe moeilijk het was voor professionele zorgverleners om aan ontsmettingsmiddelen te komen en besloot om deze middelen dan maar zelf te gaan produceren in de distilleerderij. Ambulancezorg Groningen en TSN Thuiszorg bestelden als eerste ontsmettingsmiddelen bij de distilleerderij. Het familiebedrijf staat ook in contact met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze ongekende crisis vraagt om ongekende acties zoals deze. Een stimuleringspakket van 750 miljard euro zal de gevolgen van de coronacrisis helpen opvangen. Dit bedrag komt bovenop de 37 miljard euro aan financiering van de Europese Unie die al is ingezet om levens, banen en ondernemingen te helpen redden.

"Het applaus is hartverwarmend, en de steunbetuigingen voor ons werk zijn geweldig“

Jan Versterkt de ziekenhuisteams die de pandemie bestrijden Nederland, Leiderdorp

Jan is normaal gesproken huisarts, maar werkt momenteel op de corona-afdeling van het ziekenhuis in Leiderdorp. Hoewel het momenteel nog vrij rustig is voor Jan en zijn collega’s, verwachten ze dat hun werkdruk de komende weken flink zal oplopen. De steun die zorgverleners krijgen van hun buurt, zoals het applaus elke avond vanuit ramen en vanaf balkons, raakt hen echt en geeft hun de moed om zich door de zware tijd die nog komen gaat heen te slaan. Hoewel we niet allemaal zorgprofessionals zijn, kunnen we wel allemaal Europese solidariteit laten zien en mensen aan de frontlijn helpen om de moed erin te houden.