„Razvoj mladih še nikoli ni bil tako pomemben“

Lukas V Avstriji poklicno usposablja mlade med 15. in 24. letom Avstrija, Innsbruck

Ko je svet zajela pandemija covida-19, so Avstrijci potrebovali še več poklicne podpore kot prej. Brezposelnim so se pridružili še tisti, ki so izgubili službo. „Na tako močno prizadetem trgu dela je še težje najti priložnosti,“ pravi Lukas, vodja projekta VERA. VERA je eden od številnih projektov usposabljanja, financiranih iz Evropskega socialnega sklada. Mladim med 15. in 24.letom nudi tri vrste usposabljanja (recikliranje z dodajanjem vrednosti in vzdrževanje, moda in dekoracije ter mediji), s svojim delom pa je nadaljeval tudi med trajanjem omejitve gibanja. „Pandemija covida-19 ne pozna meja. Enako bi moralo veljati tudi za sodelovanje, občutek za skupnost in ustvarjalnost“, pravi Lukas. Po besedah Sabine Verheyen, predsednice odbora Parlamenta za kulturo, bi moral dolgoročni proračun EU upoštevati potrebe naslednje generacije. Nedavno je pozvala k ustreznemu financiranju kulturnih in izobraževalnih programov.

„Pomagamo mladim, tudi na daljavo“

Katharina Pomaga mladim brez zaposlitve, izobrazbe ali usposabljanja po zaslugi financiranja v okviru projekta „We need you“ Avstrija, Linz

V letu 2019 približno 65 200 mladih v Avstriji ni bilo niti zaposlenih niti se niso izobraževali ali usposabljali. Za Katharino, ki pomaga mladim med 15. in 24. letom, je bil izbruh pandemije covida-19 hud udarec. „Z nekaterimi smo med karanteno izgubili stik, kar je imelo hude posledice, saj imajo mentorji ključno vlogo pri njihovem vključevanju v družbo“, je pojasnila. Toda Katharina in njeni sodelavci pri projektu „We need you“, ki ga sofinancira EU, niso obupali. Še naprej so se trudili za svetlejšo prihodnost mladih pod njihovim okriljem. „Kljub krizi smo jim želeli krepiti samozavest in jim vlivati upanje. Zdaj nas potrebujejo bolj kot kdaj koli prej,“ pravi. Projekt „We need you“ nudi brezplačno pomoč v vsej zgornji Avstriji. Je del mreže za poklicno pomoč NEBA, ki jo je ustanovilo avstrijsko ministrstvo za socialne zadeve. Projekt sofinancira Evropski socialni sklad.

„Stremimo k odgovornosti in okoljskim koristim“

Gabriele Vodi Gabarage, socialno podjetje, ki se ukvarja z recikliranjem z dodajanjem vrednosti Avstrija, Dunaj

V Gabarage reciklirajo z dodajanjem vrednosti. To podjetje iz naslonjačev in gasilnih cevi izdeluje gugalnice, iz premičnih stopnic kavče, iz uporabljenega blaga pa nahrbtnike in torbe. „Zaposlujemo ljudi, ki bi sicer težko našli zaposlitev. Usposobimo jih, naučimo jih novih veščin ter tako razvijamo njihovo poklicno pot,“ pravi Gabriele, ustanoviteljica in direktorica podjetja. Ob izbruhu pandemije covida-19 je Gabriele opazila, da so se državljani v karanteni po vsej Evropi v prostem času začeli ukvarjati z novimi hobiji. „Obrtništvo in recikliranje z dodajanjem vrednosti sta vse bolj priljubljena in upam, da se bo ta trend nadaljeval“, pravi. Evropska unija prek Evropskega socialnega sklada podpira številna okolju prijazna zagonska podjetja. Vas zanima okoljsko trajnostno gospodarstvo? Parlament je junija 2020 odobril nova pravila o zelenih naložbah. Več informacij → https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/economy/20200604STO80509/kaj-je-zelena-nalozba-opredelitev-eu-bo-spodbudila-trajnostno-financiranje

„Solnatid je prvo odobreno zdravilo za oslabljeno delovanje pljuč zaradi covida-19“

Bernhard s pomočjo evropskega financiranja raziskav omogoča dostop do novih oblik zdravljenja Avstrija, Dunaj

Bolezen covid-19 najpogosteje povezujemo z blagimi težavami z dihali. Pri približno 15 % bolnikov je potrebno zdravljenje v bolnišnici, pri okoli 5 % pa se razvijejo hude poškodbe pljuč, ki lahko povzročijo sindrom akutne dihalne stiske (ARDS). Prvo zdravilo za to stanje je bil solnatid, ki so ga aprila odobrili v Avstriji in Italiji. „Res smo zadovoljni, da lahko svoje eksperimentalno zdravilo zagotavljamo oddelku za klinično farmakologijo na dunajski medicinski univerzi. Gre za edino terapevtsko spojino s potrjenimi rezultati v dveh kliničnih študijah na bolnikih s hudimi obolenji pljuč,“ povzame Bernhard, direktor podjetja APEPTICO. Njegovo biotehnološko podjetje koordinira projekt za raziskave koronavirusa in razvoj novih zdravil, ki ga financira Evropska unija. Unija 18 različnim projektom s tega področja zagotavlja skupno 48,5 milijona EUR.

„Naša strast je moda in odločili smo se, da bomo našim zdravstvenim delavcem kljub omejenim virom po svojih močeh pomagali priskrbeti zaščitno opremo.“

Ekipa HTL Dornbirn šiva zaščitne maske tistim, ki jih najbolj potrebujejo Avstrija, Dornbirn

Visoka tehniška šola HTL Dornbirn je dobro poznana vsem, ki jih zanima moda in proizvodne tehnologije. Drugi so jo spoznali zaradi njene pripravljenosti, da pomaga tistim Avstrijcem, ki jih covid-19 najbolj ogroža. Pridružila se je pobudi vorarlberških tekstilnih podjetij in v svojih delavnicah začela šivati maske. „Šivati maske je bilo zelo prijetno. Imeli smo občutek, da pomagamo v boju proti virusu,“ je povedal član ekipe. Ta navdihujoča zgodba ponazarja, kako nas ustvarjalna industrija povezuje tudi takrat, ko se moramo držati narazen.

„Lažna poročila so napad na demokracijo. Mi v civilni družbi pa jih preprečujemo“

Andre si prizadeva za obveščanje državljanov in odbira dejstva o covidu od neresničnih informacij Avstrija, Dunaj

Andre je svojo poklicno pot posvetil boju proti lažnim novicam. Covid-19 jemlje kot še eno potrdilo, da je njegovo delo pomembno. „V času pandemije je medijska pismenost še posebej pomembna, da se ne širijo lažne informacije, ki lahko celo ogrozijo življenja,“ pove. Andrejevo spletišče se imenuje Mimikama. Na njem skušajo odkriti lažne novice o covidu-19, na primer članke o lažnih zdravilih ali teorijah zarote. Uporabniki interneta se lahko na tem spletnem mestu poučijo o neresničnih informacijah, ki ravno krožijo po spletu. Tudi sami lahko sporočijo lažne novice, ki jih odkrijejo na družbenih medijih. Mimikama je na voljo v nemščini in nizozemščini. Zavajajoče informacije o covidu-19 lahko ogrozijo tudi vaše zdravje. Vedno bodite pozorni na zanesljive vire in ne širite lažnih novic. Oglejte si kratki vodnik, kako prepoznati, da nekaj ne drži, na spletnem mestu https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/society/20200326STO75917/kako-prepoznavati-neresnice-o-covid-19-in-kako-se-boriti-proti-njim.

„Zdaj, ko so šole zaprte, pomagamo otrokom pri učenju“

Bernhard pomaga otrokom, da se učni proces tudi med pandemijo ne ustavi Avstrija, Dunaj

Starši se včasih zaman trudijo, da bi njihovi otroci ohranili redni šolski in učni ritem. Ta problem je za vse nas nekaj novega, zato je mednarodno podjetje Busuu, ki se ukvarja z učno tehnologijo, odprlo spletno mesto #KeepKidsLearning. Na njem otrokom iz vse Evrope omogoča dostop do brezplačnega jezikovnega pouka, ki ga v živo izvajajo usposobljeni učitelji tujih jezikov. Objavili so več kot 120 video lekcij angleščine, španščine in kitajščine ter izvedli že več kot 3100 učnih ur. Solidarnost je pokazalo tudi veliko spletnih podjetij. Družbe Netflix, Youtube in Facebook so se na primer na prošnjo Evropske unije odločile zmanjšati kakovost pretočnih vsebin v Evropi, da v tem času ne bi preobremenili internetnih povezav, saj mora vse več ljudi ostati doma. Če želite izvedeti več o tem, lahko do ponujenih učnih ur dostopate po urniku na spletnem mestu #KeepKidsLearning. Posodabljajo ga vsak teden.