„EU nam pomaga, da med krizo zaščitimo najbolj ranljive“

Šenaj pomaga pri dostavi materialne pomoči tistim, ki jo najbolj potrebujejo Bolgarija, Isperih

Program ROMACT, ki ga financira EU, 15 tisoč pripadnikom romskih skupnosti v Bolgariji in Romuniji dobavlja hrano in higienske izdelke. Prebivalcem več kot 30 mest tudi posreduje informacije, kako se zaščititi pred koronavirusom in kako poiskati nujno pomoč, če je potrebna. Lokalni aktivisti so poiskali najbolj ranljive družine, ki so prejele pomoč v obliki osnovnih proizvodov. Šenaj Andreeva sodeluje v programu @romactbulgaria kot pripadnica skupnosti, ki pomaga razdeljevati pomoč tistim, ki jo v teh kriznih časih najbolj potrebujejo. Ljudje kot Šenaj po vsej Evropi pomagajo ranljivim in izoliranim skupnostim v boju proti koronavirusu. Skrbijo za blaginjo lokalnih skupnosti, varujejo njihove človekove pravice in prispevajo k vključevanju Romov v družbo.

„Zdaj je čas, da rešujemo reševalce!“

Organizacija Save the Saviours socialnim podjetjem pomaga preživeti krizo Bolgarija, Sofija

V času karantene smo ploskali ljudem, ki so Evropo rešili pandemije covida-19, toda njihova požrtvovalnost sproža novo vprašanje: kdo bo rešil naše rešitelje? V Bolgariji se bil ključnik #SaveTheSaviors simbol izjemne pobude. „Želimo, da socialna podjetja, ki pomagajo invalidom, materam samohranilkam, beguncem ali starejšim, preživijo krizo. Želimo jim pomagati, da bodo lahko še naprej reševala ljudi, ko bo covid-19 premagan,“ pravijo predstavniki bolgarskega centra za pravno podporo neprofitnim organizacijam (Bulgarian Center for Not-for-Profit Law). V okviru pobude podpirajo pet socialnih podjetij, ki so se tako izognila odpuščanju delavcev ali celo bankrotu, hkrati pa se je povečala njihova prepoznavnost. „Zaradi kampanje je glas o teh podjetjih dosegel več kot 100 000 ljudi. Rešili smo 47 delovnih mest, ki zagotavljajo pomoč več sto ljudem. Najpomembneje pa je, da se je spremenil odnos ljudi do ranljivih,“ so še povedali člani organizacije.

„Vsak posameznik šteje. Tudi ti!“

Momčil prostovoljno opravlja delo razkuževalca v največji bolnišnici za nujno pomoč v Sofiji Bolgarija, Sofija

Zdravstveni delavci si dan za dnem prizadevajo obvladati koronavirusno krizo, ljudje na vsej celini pa jim po svoje izkazujejo hvaležnost. Momčil je z drugimi prostovoljci v svoji ekipi razkužil vse stavbe bolnišnice Nikolaja Ivanoviča Pirogova – prav vsak trakt, vsak hodnik, vsako stopnico. Sklenil je sodelovati; ni mogel kar stati ob strani in opazovati, kaj se dogaja, in je želel tudi sam prispevati. "Ko se je začelo, sem moral nekaj storiti. Nisem mogel kar občepeti doma." Ker pa ni mogel pomagati s tistim, kar običajno dela, se je spomnil, da bi bil lahko koristen drugje. Vzdrževalci lahko pridejo v neposreden stik z virusom, a Momčil je vseeno hotel pomagati. Prepričan je, da smo si lahko v teh hudih razmerah vsi prijatelji in da moramo držati skupaj za skupni cilj. "Tudi en sam človek lahko naredi kaj koristnega, ne glede na poklic, starost ali prepričanja. Prav vsakdo – tudi ti!", pravi.

„Najboljše rešitve so tiste, do katerih pridemo skupaj“

Todor je organiziral hekaton, na katerem so iskali rešitve za ublažitev posledic pandemije Bolgarija, Sofija

Todor je organiziral hekaton "Hack the Crisis Bulgaria", kjer so iskali predloge rešitev številnih težav, ki jih je prinesla pandemija. Na njem je 850 udeležencev prispevalo 111 zamisli v treh sklopih - reševanje življenj, reševanje skupnosti, reševanje podjetij - v drugi fazi pa je bilo izbranih 30 projektov. Izvedba dogodka je slonela na prispevkih številnih bolgarskih podjetnikov in prostovoljcev.

„Svojo ekipo sem prosil, naj iz navadnega naredijo nekaj izrednega - in to jim je tudi uspelo!“

Nacionalni forum mladih spodbuja mlade, naj razvijajo znanje in veščine v času omejevanja socialnih stikov Bolgarija, Sofija

V prvih dneh po razglasitvi izrednih razmer v Bolgariji je Nacionalni forum mladih začel kampanjo #TimeForYou. Kampanja spodbuja idejo, da bi moral biti čas, ki ga mladi preživijo doma, poln priložnosti za izboljšanje njihovih veščin in sposobnosti. Njihovi trenerji, nekdanji diplomanti, izvršni odbor in člani so tako stopili skupaj in pripravili serijo brezplačnih spletinarjev o temah za mlade, recimo "Psihično zdravje med omejevanjem socialnih stikov".

„Solidarnost skozi glasbo“

Otroci iz skupine Bon-Bon poziva ljudi, naj ostanejo doma Bolgarija, Sofija

Na začetku omejevanja javnega življenja so se člani popularne bolgarske otroške skupine Bon-Bon odločili, da bodo v varnem zavetju svojih domov poustvarili pesem "Earth Song" Michaela Jacksona in z njo pozvali ljudi, naj ostanejo doma. Pri nastajanju pesmi je sodelovalo več kot 90 sedanjih in nekdanjih članov skupine, raztresenih po vsej Evropi, ki so tako pokazali, da smo lahko skupaj kljub ukrepom za osamitev. Končni rezultat si lahko ogledate tule: https://www.youtube.com/watch?v=97WX-CMKu9E.