„Da bi pomagali odpraviti trenutno pomanjkanje mask, smo v enem samem tednu oblikovali masko, ki jo je mogoče 3D-natisniti.“

Alexandr oblikoval zaščitno masko, ki jo je mogoče 3D-natisniti Češka, Praga

V odziv na pomanjkanje zaščitne opreme na Češkem in v tujini so Aleksander in njegovi kolegi, raziskovalci z Inštituta za informatiko, robotiko in kibernetiko na Češki tehnični univerzi (CIIRC CTU), zgolj v enem tednu razvili prototip zaščitne maske. Zaščitna maska "CIIRC RP95-3D", ki jo je mogoče natisniti v 3D-tiskalniku, ima izmenljiv filter P3, ki omogoča najvišjo obliko zaščite. Maska je bila certificirana, projekt, ki ima podporo akademikov ter javne in zasebne sponzorje, pa je prejel tudi finančna sredstva Evropske unije.

„Ljudem pomagamo ostati zdravi tako, da jim pomagamo ohraniti duševno zdravje“

Marie nudi šolam in podjetjem podporo na področju duševnega zdravja Češka, Praga

V času pandemije je telesno zdravje v ospredju vseh prizadevanj in mu namenjamo največ časa in pozornosti. Pojavljajo pa s tudi težave z duševnim zdravjem, saj se številni po vsej Uniji spoprijemajo z občutki tesnobne in osamljenostjo, ki lahko privede do depresivnih misli in vedenja. Marie in njeni kolegi iz nevladne organizacije „Nevypusť duši“ (Skrb za zdravega duha) organizira akcije, javne prireditve in delavnice o duševnem zdravju za šole in podjetja. Pri tem se osredotočajo na ozaveščanje in preprečevanje ter učijo, kako ravnati in kako v stiski poiskati pomoč. Njena nevladna organizacija v tem času prireja pretočne videe in spletne seminarje v živo o duševnem zdravju in tako ljudem pomaga obvladovati stres, tesnobo, depresivne misli in druge duševne stiske.

„V tem trenutku vsi potrebujemo zgodbe s srečnim koncem“

Zuzana v sodelovanju s češkimi pisatelji in znanimi osebami na Youtubu objavlja otroške pravljice za lahko noč Češka, Praga

Starši imajo v tem času otroke pri sebi doma, Zuzana pa se je s svojimi sodelavci v spletni knjigarni Martinus.cz odločila zaprositi češke pisatelje in znane osebe, da bi prebrali svoje najljubše domače pravljice in se posneli. Knjigarna na svoj kanal na portalu Youtube vsak drugi dan naloži novo pravljico in tako staršem pomaga uspavati otroke. Dandanes smo bolj ločeni drug od drugega kot sicer, zato pa moramo toliko bolj sodelovati. Države, regije in državljani kot Zuzana po vsej Evropi pomagajo svojim skupnostim. V boju proti virusu jim pomaga Solidarnostni sklad Evropske unije, ki ima za to na razpolago okoli 800 milijonov evrov.