„Ljudje se bodo zaščitili zaradi dejstev, ne iz strahu“

Gunnar preverja zdravstveno stanje potnikov in jim svetuje Estonija, Talin

Pristanišča in letališča moramo odpirati previdno in skrbno, da ne bo prišlo do drugega vala virusa. V Talinu pri tem pomagajo prostovoljci estonskega Rdečega križa, eden od njih je tudi Gunnar. „Potnike, ki prihajajo, seznanim z vsem potrebnim, tako da znajo izvajati vse potrebne zaščitne ukrepe, da se virus ne bo širil. Preverimo njihovo zdravstveno stanje in temperaturo ter jih seznanimo z najpomembnejšimi informacijami,“ nam pojasni. Prostovoljci, kot je Gunnar, imajo pri obvladovanju epidemije pomembno vlogo. Ozaveščajo javnost, zagotavljajo informacije o preventivi, preprečujejo širjenje neresničnih informacij in pomagajo obvladovati lažne govorice in paniko. Talin je eno od mnogih evropskih mest, ki je ukrepalo na takšen način. Evropski parlament poziva, naj se meje Unije kmalu ponovno odprejo brez diskriminacije na podlagi državljanstva, tako da si bo lahko gospodarstvo po pandemiji hitro opomoglo. Več na https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/security/20200506STO78514/covid-19-ponovno-odprtje-notranjih-meja-unije-kaj-lahko-naredi-eu

„Če si pripovedujemo zgodbe in si zaupamo, kaj nas osrečuje in kaj smo dosegli, se bomo lahko prebili skozi krizo“

Pille ponuja podporo staršem z akcijo Beri naglas Estonija, Talin

Koronavirus se še vedno širi in večina ljudi, ki so navajeni delati v pisarnah, se je znašla na novem delovnem mestu – v svojem domu. Šole po Evropi so zaprle svoja vrata za vse učence – razen za otroke nepogrešljivih delavcev – in večina družin skupaj preživlja veliko več časa kot nekoč. Delovne obveznosti in burno družinsko življenje je težko usklajevati. Tu pa lahko priskočita na pomoč Pille in njena ekipa iz kampanje Beri naglas, saj pomagata staršem, ki delajo od doma in skrbijo za izobraževanje ter prostočasovne dejavnosti svojih otrok. Ekipa Beri naglas otroke spodbuja k branju, poslušanju zgodb in celo pisanju. Njeni člani otroke pokličejo prek Facebooka ali Skypa, čtivo prilagodijo njihovi bralni ravni in skrbijo, da njihovo zanimanje ne uplahne. Ker lahko otroci berejo naglas, se povečuje njihova pismenost, njihova samozavest pa raste.

„Vsi dijaki morajo imeti tudi doma dostop do visokokakovostnega izobraževanja“

Maria kot podjetnica na področju izobraževalne tehnologije zagotavlja dostop do naprav za e-učenje Estonija, Tallinn

Maria je s pobudo "Računalnik vsakemu dijaku" povezala darovalce neizkoriščene računalniške opreme, ki bi se sicer prašila po domovih in pisarnih, z estonskimi dijaki in učenci, ki rabijo računalnike za šolanje prek spleta, a si jih ne morejo privoščiti. V manj kot mesecu dni so si družine izmenjale 1200 računalnikov.