„Na srečo se je lahko naša proizvodna veriga hitro prilagodila velikanskemu povečanju povpraševanja po razkužilu za roke.“

Marko je proizvodnjo pijač preusmeril v proizvodnjo razkužila za roke Finska, Ilvesjoki

Nekatera podjetja so se na visoko povpraševanje po medicinski opremi in materialu odzvala s spremembo poslovanja. Družinsko podjetje Pramia, ki proizvaja alkoholne pijače, se je pred nekaj tedni preusmerilo v proizvodnjo razkužila za roke. Zmogljivost njihove polnilnice, ki jo poganja energija iz vetrnic, je 7700 steklenic na uro. S preusmeritvijo proizvodnje so pomagali zagotoviti da je v zdravstvenem sektorju, verigi preskrbe s hrano in lekarnah na voljo dovolj razkužila.

„Vsi imajo pravico do zanesljivih informacij in dejstev o zdravju“

Anni v prostem času na Instagramu odgovarja na vprašanja o covidu-19 Finska, Helsinki

Zdravnica Anni na družbenih medijih na razumljiv način informira o zdravju in znanosti. Verjame, da imamo vsi pravico do zanesljivih informacij in dejstev. To je v zdravstveni krizi dragoceno, saj je ljudi strah in iščejo potrditev in tolažbo. Odgovore iščejo kjerkoli, tako da lahko pride do nesporazumov ali napačnih informacij. Anni zato na svojem Instagramu @laakari.anni odgovarja na vprašanja. Boj proti dezinformacijam je za finsko vlado pomembna naloga, zato je na pomoč poklicala tudi spletne vplivneže. To je tudi ena od nalog Unije. Zato EU sodeluje z največjimi družbenimi mediji, da širijo preverjene informacije in odstranjujejo zavajajoče, nezakonite ali škodljive vsebine. Podpredsednica Komisije Věra Jourová se sestaja z Googlom, Facebookom, Twitterjem, Microsoftom ter drugimi, da bi ugotovili, kaj je bilo že storjenega in kako bi še lahko pomagali. Unija je na spletnem mestu www.EUvsDisinfo.eu razkrila več kot 110 zavajajočih zgodb o koronavirusu in objavila točna dejstva.