„Sodelovanje med raziskovalci je v času krize silno pomembno“

Luke s svojo ekipo raziskovalcev razvija novo zdravilo na osnovi molekule, ki deluje proti vnetju pljuč, ki ga sproži covid-19 Irska, Dublin

Mnogi še niste slišali za itakonit, a to molekulo s protivnetnimi lastnostmi so nedavno ocenili kot možno zdravilo za lajšanje težav z dihanjem pri bolnikih s covidom-19, kar bi lahko pomagalo reševati življenja. Profesor Luke O’Neill in njegova raziskovalna ekipa na dublinski univerzi Trinity College to snov ravno preskušajo. Upajo, da bo pomagala ublažiti vnetje pljuč, ki ga sproži novi koronavirus. Lukovo delo se financira iz unijskega programa INITIATE. Ta je del raziskovalnega programa Unije Obzorje 2020, ki financira 18 raziskovalnih projektov in 151 znanstvenih timov po vsej Evropi v prizadevanju, da bi hitro našli cepivo prodi covidu-19. Z raziskavami želijo izboljšati odkrivanje, pripravljenost, klinično upravljanje in zdravljenje.

„Ljudje so glasovali, katera stvar se jim zdi med karanteno najpomembnejša“

Femi spremlja kulturo in življenjski slog med pandemijo Irska, Dublin

Od koronavirusa smo se naučili, da ljudje res različno dojemamo, kaj je pomembno. Vsi smo doživeli panično hrčkanje toaletnega papirja – kaj pa je najpomembnejše mladim? Irsko podjetje Slight Motif je želelo ugotoviti, kako je s tem, in je na družbenih omrežjih objavilo seznam 32 najnujnejših potrebščin. Organizirali so turnir na izpadanje, ljudje pa so glasovali, brez česa res ne bi preživeli – papirnatih robčkov, prigrizkov, razkužila za roke, telovadne opreme ... "Po petih krogih se je pri mladih kot najpomembnejša dobrina med karanteno izkazala aplikacija Spotify,« pravi Femi Falana. Slight Motif je svojo akcijo poimenoval "Quarantine Bunker Pack" (Torba za v bunker) in z njo želel dokumentirati urbano kulturo in življenjski slog na Irskem.

„Kadar je težko, zlahka stopimo skupaj“

Patrick njegova žganjarna obratuje brez prekinitve in proizvaja najbolj potrebne izdelke Irska, Drumshanbo

Patrickovo podjetje v Leitrimu na zahodu Irske sicer izdeluje gin in viski, med krizo pa se je preusmerilo v proizvodnjo razkužila za roke, ki so ga ponudili lekarnam, bolnišnicam, trgovinam in drugim v svoji regiji. S podobnimi potezami so v boju proti pandemiji prispevali podjetniki po vsej Evropi.