„Kako preživeti štiri mesece s 735 evri?“

Giuliano Štiri mesece ni prejel plače in se je odločil, da bo del svojega prostega časa posvetil prostovoljstvu Italija, Reggio Emilia

Kaj bi storili, če bi imeli 11-letno hčerko in bili štiri mesece brez dohodka? Večino bi verjetno zagrabila panika, a Giuliano se je odločil, da se bo znova povezal z naravo, postal prostovoljec in razdeljeval zaščitne maske ljudem v svoji soseski. „Delam za podjetje, ki proizvaja transportne trakove, vendar so me 3. marca poslali domov. Podjetje je moralo zapreti in odpustiti zaposlene. Nadomestilo za brezposelnost sem dobil šele na začetku maja: 735 evrov bruto, to pa je bilo tudi vse. Zelo težko je bilo,“ se spominja. EU si prizadeva, da bi podobne stiske olajšala. Za ohranitev delovnih mest ter hrano in osnovne potrebščine za najbolj prikrajšane je namenila 100 milijard EUR. Iz strukturnih skladov je za podporo zdravstvu, podjetjem in delavcem namenila 37 milijard EUR.

„Darovanje knjig je plemenito dejanje podpore družinam v stiski v času omejitve gibanja“

Giuseppina in Gianfranca Raznašata knjige družinam, ki jih je močno prizadela kriza zaradi pandemije covida-19 Italija, Milano

V japonščini „kifubon“ pomeni darovanje knjig. Tako se imenuje tudi mednarodni projekt, ki se je leta 2019 začel izvajati tudi v Španiji, Franciji, Nemčiji in Italiji. Prek te edinstvene pobude se knjige redno darujejo dobrodelnim organizacijam. Ob izbruhu pandemije covida-19 je ambasador miru Prem Rawat projektu podaril več kot 10 000 izvodov svoje knjige „Splitting the Arrow: Understanding the business of Life“. Knjiga je znana, ker je navdahnila izjavo o zavezanosti miru, katere soavtor je tudi predsednik Evropskega parlamenta. „To knjigo smo izbrali zaradi pozitivnih sporočil v njenih kratkih in zabavnih zgodbah. Govori o vključevanju, notranji moči, možnosti sprejemanja pravih odločitev in miru, ki ga prav vsi nosimo v sebi,“ pojasnjuje Giuseppina. Knjige so prejeli starši in otroci, ki so se zaradi pandemije covida-19 znašli v stiski.

„Zdaj vem, kaj močna in združena Evropa res pomeni“

Joe sodeloval je z italijanskimi specialisti pri reševanju življenj bolnikov s koronavirusom Italija, Lecco

Center EU za usklajevanje nujnega odziva je v Italijo poslal skupino zdravnikov, da bi pomagala tamkajšnjim zdravstvenim delavcem. Vodil jo je major Joe Stroescu, več kot dva tedna pa je skupaj z italijanskimi specialisti reševala življenja pacientov s koronavirusom. V skupini so bile tri medicinske sestre in enajst zdravnikov, specialistov za pljuča, anestezistov ter specialistov za intenzivno nego in urgentno medicino. Vsi so se udeležili tridnevnega izobraževanja o italijanskem zdravstvenem sistemu, nato pa so si nadeli zaščitna oblačila in se posvetili pacientom v mestecih Lecco in Merate v Lombardiji. Kot je povedal Joe: „Ni pomembno, odkod prihajamo. V življenju je pomembno samo to, kaj počnemo, in v teh težkih trenutkih je pomembno izkazati solidarnost in si med seboj pomagati, ker lahko v tej bitki zmagamo samo skupaj. Naša solidarnost je rešila marsikatero življenje in pokazala, da je EU kot družina.“ Z njim se povsem strinjamo.

„Trudiva se, da bi pomagala lokalnim skupnostim in zdravstvenim službam“

Antonio in Francesco izdelujeta ventile za respiratorje s tiskalnikom 3D Italija, Varese

Antonio Piscia v skupnem raziskovalnem središču Evropske komisije v Italiji navadno načrtuje posebne sestavne dele za znanstvenike. Ker so se med karanteno vsi laboratoriji zaprli, se je lotil izdelovanja ventilov za respiratorje s tiskalnikom 3D. Njegov sodelavec Francesco Scaffidi-Argentina je 15. aprila prvih 22 življenjsko pomembnih ventilov podaril bolnišnici v Vareseju. „Raziskovalci v skupnem raziskovalnem središču se ukvarjajo s številnimi vidiki krize, ki jo je povzročil covid-19. Smo del tehnične in podporne službe in veseli smo, če lahko kakorkoli pomagamo lokalnim skupnostim in zdravstvenim domovom,“ pravi Antonio. Tudi zaposleni v skupnih raziskovalnih središčih v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem darujejo medicinsko in drugo opremo svojim lokalnim skupnostim in zdravstvenim domovom. „Lokalnim skupnostim in evropskim sodržavljanom želimo pokazati, da nam ni vseeno, in jih podpreti, če je le mogoče,” je potrdil vodja raziskovalnega središča Rien Stroosnijder.

„Podpora in pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, je bistvenega pomena“

Marco Prostovoljec pri pobudi italijanskega Rdečega križa „Tempo della gentilezza“ verjame, da v času krize šteje vsaka gesta Italija, Rim

„Il tempo della gentilezza“ je pobuda italijanskega Rdečega križa, ki jo izvaja po vsej državi. Na stotine prostovoljcev pomaga tistim, ki jih je kriza zaradi pandemije covida-19 najbolj prizadela, in jim nudi osnovne storitve, kot je dostava hrane in zdravil. Marco D’Amico je eden od prostovoljcev pri tej pobudi v Rimu. „Fotografija je bila posneta med pripravami na dostavo,“ je pojasnil. „Trdno sem prepričan, da sta podpora in pomoč tistim, ki ju med krizo najbolj potrebujejo, bistvenega pomena.“ Italijanski Rdeči križ se drži načela, da je treba pomagati na pameten, varen in prijazen način. Poudarja, da vsaka oblika pomoči šteje, od spodbudnih sporočil na vetrobranskem steklu reševalnega vozila, do darovanja mask in ščitov ali dostave hrane bolnišničnemu osebju. Ambiciozen dolgoročni proračun EU bo ključnega pomena za okrevanje gospodarstva in oblikovanje zelene, digitalne in odporne Evrope po pandemiji covida-19. Več informacij: https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/priorities/financiranje-eu

„Za lakoto ni karantene“

Mircea se zavzema za dobro uporabo presežne hrane Italija, Pescara

Italijanska fundacija Banco Alimentare Onlus okoli 7500 dobrodelnim organizacijam zagotavlja presežke hrane in tako pomaga 1.500.000 ljudem v stiski. V minulih dveh mesecih je v Italiji med pandemijo covida-19 kar za 40 % naraslo povpraševanje po pomoči v hrani, v nekaterih regijah celo za 60 %. Banka hrane ni zaprla svojih vrat, saj se njeni sodelavci zavedajo, da za vso državo izvajajo dragoceno podporo. Fundacija je v letu 2020 razdelila okoli 30.000 ton hrane, za njeno delovanje pa je bila izredno pomembna evropska finančna pomoč. Ekipa dostavlja le do vrat, sodelavci pazijo na medsebojno razdaljo, prejemnikom pa zagotovijo, da vsakdo dobi nekaj hrane. Predsednik fundacije Giovanni Bruno pravi: "Preplavil nas je val solidarnosti." "Med epidemijo se je število prostovoljcev povečalo, ostala sem brez besed. V tem trenutku se moramo potruditi še bolj kot ponavadi," pritrdi Maria, prostovoljka iz Salerna.

„Spoznali smo, da imamo opravka s prvim domačim primerom, zato smo lahko preprečili širjenje okužbe“

Annalisa je odkrila prvega bolnika s covidom v Evropi Italija, Codogno

Doktorica Annalisa Malara je 20. februarja sprejela prelomno odločitev, s katero je rešila Mattio Maestrija in mnoge druge v Evropi. Sedemintridesetletni raziskovalec Mattia je bil prvi evropski bolnik s covidom. Mattia je mlad in športno aktiven, a se mu je zdravje hudo poslabšalo. Preskusi in testi niso pokazali nič, nato ga je Annalisa sklenila testirati še za koronavirus. Ko zdaj razmišlja za nazaj, se zave, da je prav s takojšnjim preplahom omogočila karanteno in preventivne ukrepe v Italiji in drugod po Evropi. Prepričana je, da sta osrednje orodje za boj proti pandemiji mednarodna solidarnost in znanstveno sodelovanje. "Upam, da je iz moje zgodbe jasno, da ne glede na to, kdo ste in kaj delate, lahko storite pravo stvar, če ukrepate načelno in zavzeto. Vsekakor upam, da bo Evropa postala enotnejša in močnejša, saj lahko takšne izredne okoliščine premagamo samo, če proti njim nastopimo kot enotna velika skupnost."

„Pomembno je, da se proti dezinformacijam boriš s humorjem“

Sarah Sarah iz Italije podpira svobodne in neodvisne medije Italija, Rim

Evropa je na prelomni točki. Komuniciranje je oteženo, iskanje točnih informacij pa še bolj. Ko je bila razglašena pandemija, je Sarah začela brezplačno serijo podkastov "Coffee al Fly" (Mimogrede ob kavi), v kateri je spregovorila o zelo različnih temah, na primer o omejevanju medsebojnih stikov, finančni pismenosti in evropski suverenosti. Z znanci in prijatelji vsak teden razpravlja o najnovejših vesteh ter skuša tako izluščiti pravo sliko dogajanja. S tem pomaga ozaveščati ljudi, ki si želijo izvedeti več o vladnih odločitvah v koronavirusni krizi. Tudi poslanci Evropskega parlamenta so pozvali k vzpostavitvi evropskega vira informacij, prek katerega bi imel vsakdo dostop do točnih in preverjenih informacij v svojem jeziku, obenem pa pozvali družbene medije, naj začnejo reševati problem dezinformacij in sovražnega govora. Sarah s podkastom svoje poslušalce pomiri in razčisti nejasnosti in na ta način prispeva k miru in solidarnosti.

„Namesto oblačil izdelujemo maske, kar je bila edina prava odločitev“

Anna zaposluje ranljive ženske za izdelavo pralnih mask Italija, Verona

Anna vodi socialno podjetje Quid, ki s predelavo in recikliranjem nudi zaposlitev ranljivim ženskam. Med krizo so izdelovale zaščitne maske iz protimikrobnega blaga, ki jih je mogoče do 15-krat oprati in so certificirane kot medicinski pripomoček prve kategorije.

„Prihodnost je v naših rokah, zavihajmo rokave“

Isinnova s 3D-tiskalnikom izdeluje maske, ventile za respiratorje in druge medicinske pripomočke Italija, Brescia

Oblikovalski laboratorij Isinnova se je odzval na pomanjkanje ventilov za respiratorje z izdelavo svojega modela, ki je bil s 3D-tiskalnikom narejen v le nekaj urah. Dizajn je odprtokodni, da lahko ventile proizvaja dobavlja bolnišnicam vsakdo z ustrezno opremo. V sodelovanju z zdravniki so tudi predelali potapljaške maske v medicinske vizirje in tako pomagali zadovoljiti ogromno povpraševanje po zaščitni opremi za bolnišnično osebje.

„Dajmo!“

Massimo s svojo 450-člansko ekipo izdeluje zaščitne maske Italija, Bologna

Massimo je s svojim podjetjem GVS odigral pomembno vlogo v boju proti covidu-19. Podjetje je namreč stalno povečevalo proizvodnjo nujno potrebnih mask ter razširilo zmogljivosti, da so se lahko usmerili na izdelavo osebne zaščitne opreme in filtrov za italijanski trg. V sodelovanju z bolonjsko univerzo so preizkušali maske za zdravstveno osebje, raziskovali procese čiščenja in razvili projekt digitalnega izobraževanja. Proizvodnjo zaščitne opreme podpira tudi Evropska unija, kjer imajo sicer vse države članice v okviru mehanizma civilne zaščite RescEU dostop do skupnih zalog opreme za svoje potrebe.

„Kupi obrok danes, da bo restavracija tukaj tudi jutri“

Global Shapers podpira restavracije in kavarne Italija, Rim

V boju proti širitvi covida-19 je bilo mnogo podjetij prisiljenih zapreti svoja vrata, kar je restavracije, gostilne in bare postavilo v nezavidljiv finančni položaj. V Italiji je organizacija Global Shapers Rome vzpostavila platformo Save One Seat, kjer gostje kupijo bone za njihove najljubše restavracije,unovčljive, ko bo konec izrednih razmer. Tako lahko podjetja takoj prejmejo sredstva za pokritje tekočih stroškov, uporabniki pa se lahko veselijo in načrtujejo večerje s prijatelji in svojci. Tudi EU podpira podjetja v podobnih težavah. Tako je Evropski investicijski sklad dal na voljo 8 milijard evrov za pomoč vsaj 100 000 podjetjem, ki jih je prizadela pandemija.

„Bolnišnicam pomagam do najnaprednejših orodij za odkrivanje bolezni covid-19“

Claudio usposablja zdravstvene delavce v tehnikah molekularne diagnostike Italija, Rim

Aktualne razmere so resne in se hitro spreminjajo, zato se moramo Evropejci medsebojno podpreti in skupaj ustaviti širjenje koronavirusa. Claudio prispeva s svojimi inovacijskimi veščinami ter znanjem molekularne biologije in znanstvenega svetovanja. Zaposlen je v podjetju Servizi Diagnostici in je izvedenec za distribucijo diagnostičnih izdelkov za laboratorije. Tako zdravstvenim delavcem po vsej Evropi zagotavlja najsodobnejše rešitve. Za lažje sodelovanje med državami članicami je Evropska unija s sklepom o čezmejnih zdravstvenih grožnjah dovolila čezmejno javno naročanje na področju zdravstvenih protiukrepov. Tako je zdaj mogoče v vsej Evropi po ugodnih cenah naročati in distribuirati medicinsko opremo.

„Rešitve iščem zase, za svoje prijatelje, za vso Evropo“

Giuseppe z inovativnimi raziskavami išče nove oblike zdravljenja za reševanje življenj Italija, Ancona

Giuseppe Bungaro je sicer doma v kraju Fragagnano in je bil uvrščen na seznam 100 najodličnejših Italijanov, potem ko je zmagal na tekmovanju mladih znanstvenikov Evropske unije. Z uporabo hiperbarične terapije s kisikom skuša čim bolj zmanjšati brazgotine v pljučih in zdraviti simptome pljučnice, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Tudi Unija se zavzema za pospešitev tovrstnih raziskav in želi raziskovalcem s svojimi finančnimi sredstvi pomagati hitro priti do cepiva. Predlagano je bilo na primer, da bi izbranim 17 raziskovalnim projektom dodelili 47,5 milijona evrov iz programa Obzorje 2020, da bi poglobili strokovno znanje o bolezni covid-19 in izboljšali bolnišnično obravnavo.

„Zdravniki pri spopadanju s to krizo potrebujejo preprosto vodljive, popolnoma avtomatizirane naprave in umetno inteligenco“

Filippo in Marco razvijata novo tehnologijo, ki bolnikom s koronavirusno boleznijo pomaga dihati Italija, Parma

Bolezen covid-19 lahko pomeni zgolj zadihanost ali pa resno oteži dihanje, kar je lahko zelo strašljivo. Filippo in Marco sta želela pomagati ob pomanjkanju medicinskih ventilatorjev, zato sta v svojem zagonskem podjetju Omnidermal ustanovila oddelek prav zanje. Skupaj imata že izkušnje pri razvoju medicinskih pripomočkov in naprav za doziranje zdravil, zato upata, da bosta lahko s predihovalniki pomagala koronavirusnim bolnikom in tistim, ki že okrevajo. Tudi evropsko partnerstvo v zdravstvu, tako imenovana pobuda za inovativna zdravila, pomaga hitreje razvijati zdravila, podpira znanstvene raziskave in razvija vire, ki jih lahko raziskovalna skupnost prosto uporablja. Nekateri od teh projektov bolnikom že prinašajo neposredne koristi.

„Skupaj smo močnejši“

Skupina prostovoljcev, ki sodeluje z urgentno zdravstveno službo prostovoljci organizacije Anpas v Emiliji - Romanji se pripravljajo na nov delovni dan na urgenci Italija, Parma

Različne organizacije v lokalnih skupnostih vse Evrope združujejo moči in si v teh težkih časih solidarno pomagajo. Ena od njih je tudi Anpas, ki v najbolj prizadetih italijanskih pokrajinah pomaga z nujno zdravstveno pomočjo. Pri tem jim pomaga pobuda RescEU, ki je del mehanizma EU za civilno zaščito. Tu lahko države hitro pridobijo potrebno zdravstveno opremo. Tako imajo zdaj vse države članice v okviru mehanizma EU za civilno zaščito dostop do prve rezervne zaloge zdravstvene opreme, na primer medicinskih ventilatorjev in zaščitnih mask.

„Seveda me je strah. Vsi se bojimo. A to je tisti strah, ko vseeno ostaneš in se boriš“

Claudia je zdravnica na urgenci v eni od milanskih bolnišnic Italija, Milano

Claudia je gastroenterologinja, ki dežura na urgenci milanske bolnišnice Fatebenefratelli Sacco. Njen oddelek je eden od novih namenskih koronavirusnih oddelkov, kjer zdravijo najbolj ogrožene in najmanj stabilne bolnike. Od 40 bolnikov je večina priključena na respiratorje in mnogi prej ali slej pristanejo na intenzivni negi. Tako kot mnogi zdravniki v Evropi se je tudi Claudia v službi prilagodila trenutnim delovnim potrebam. Unija bolnišnicam po vsej Evropi zagotavlja dodatna finančna sredstva, poleg tega pa z razpisi za proizvodnjo in s pogajanjem za blagovne rezerve podpira proizvodnjo medicinskih naprav in opreme.

„Še nikoli nisem bil bolj pripravljen“

Francesco se je prijavil za prostovoljno delo pri organizaciji Anpas v Emiliji - Romanji Italija, Parma

Francesco živi v Parmi, ki jo je epidemija koronavirusa med italijanskimi pokrajinami najbolj prizadela. Kot prostovoljec vozi reševalno vozilo nujne zdravstvene pomoči. Potreba po njegovih storitvah je zdaj velika in na ta način podpira lokalne prebivalce med krizo. Evropska unija podpira prostovoljce in zdravstvene delavce ne glede na meje. Z razpisi za proizvodnjo in s pogajanjem za blagovne rezerve za najbolj prizadeta območja podpira proizvodnjo medicinskih naprav in opreme.