„Lepo je sodelovati v tem valu prijaznosti, ki zaliva Litvo in tako pomagati v boju proti koronavirusu“

Tadas dela v knjižnici, ki išče inovativne rešitve proti covidu-19 Litva, Kaunas

Mestna knjižnica Vincasa Kudirke v litovskem Kaunasu je v prizadevanjih proti covidu-19 pozvala vse lokalne imetnike 3D-tiskalnikov k sodelovanju pri projektu izdelave pripomočkov za odpiranje vrat brez prijemanja kljuk, natisnili pa so tudi stotine zaščitnih vizirjev za zdravstvene delavce.

„Da ne bi zavrgli hrane, smo jo ponudili lokalnim bolnišnicam. To je hitro preraslo v pravo gibanje solidarnosti.“

Odeta ponuja brezplačne obroke zdravstvenemu osebju in bankam hrane, zahvaljujoč donacijam javnosti Litva, Vilna

Odetina veriga restavracij "Jurgis ir drakonas" je bila soočena z velikimi količinami neporabljene hrane, ki bi jo bilo treba zavreči, zato se je Odeta odločila, da bo ponudila kuhane obroke bolnišničnemu osebju v Vilni in Kaunasu. Pobudi na družbenih medijih so se pridružili državljani in podjetja iz vse Litve, zato lahko nudijo brezplačne obroke zdravstvenemu osebju ter dajejo hrano ljudem v stiski.

„Ljudje še vedno potrebujejo zdravniško pomoč za težave, ki niso povezane s covidom-19“

Mindaugas vzpostavil brezplačno spletno storitev za osnovno medicinsko pomoč v času omejevanja gibanja Litva, Vilna

Ker je bila zdravstvena služba med pandemijo skoraj v celoti usmerjena v boj proti covidu-19, številni niso mogli stopiti v stik s svojim rednim zdravnikom, zobozdravnikom, fizioterapevtom ali psihologom. Mindaugas, ki je tudi sam zdravnik, je odprl stran na Facebooku, kjer lahko ljudje zastavijo zdravstvena vprašanja in nanje prejmejo odgovor od 10 minut do 24 ur kasneje, odvisno od nujnosti. Tako imajo pacienti dostop do osnovnega zdravstvenega varstva, kar olajša delo osebja in pomeni prihranek za zdravstveno blagajno.

„Združeni lahko dosežemo vse“

Gabija in Ieva začeli sta kampanjo za množično financiranje, da bi bolnišnicam dobavili zaščitno opremo Litva, Vilna

Gabija in Ieva sta skupaj s kolegi s spletne televizijske postaje in nevladne organizacije Laisves TV (TV Svoboda) začeli kampanjo za nakup zaščitne opreme za bolnišnice, zlasti na težje dosegljivih območjih, kjer je stanje bolj kritično kot v velikih mestih. V dveh tednih sta zbrali že več kot 2 milijona evrov. Sodelujeta tudi z lokalno modno industrijo, da bi jim pomagali pri preusmeritvi v izdelavo zaščitne opreme.

„Nikoli ne izpusti iz rok dobre krize – izkoristi priložnost in poveži ljudi“

Robertas izdeluje zaščitno opremo za zdravstvene delavce Litva, Vilna

Robertas je ob pomoči prostovoljcev zagnal množično proizvodnjo zaščitne opreme za litovske zdravstvene delavce. Izdelali so že več kot 100.000 kirurških mask, več kot 240.000 protibakterijskih mask za enkratno uporabo in mask tipa HEPA 10, ter več kot 20.000 kombinezonov in halj za enkratno uporabo. Prav oni so pomagali, da pomanjkanje zaščitne opreme ni bilo prehudo, in ravno tovrstne pobude zdravstvenim delavcem omogočajo nemoteno in varno delo, da ne zbolijo še sami.

„To je bila naša najhitrejša in najbolj povezovalna akcija“

Eimantas in Tomas pomagata litovskim bolnišnicam pri nakupu medicinske opreme Litva, Vilna

Eimantas, Tomas in njuni sodelavci iz podjetja Tesonet so z litovsko tehnološko skupnostjo zbrali 440.000 evrov in jih nakazali litovskim bolnišnicam za nakup materiala in opreme. Projekt je zaživel v pičlih 72 urah in je največji bolnišnici v Litvi omogočil prepotrebne respiratorje in drugo opremo, na primer zaščitna oblačila. Zaščitna oblačila in bombažne maske so poslali tudi domovom starejših. Takšne pobude dopolnjujejo siceršnje delo programa Unije RescEU, ki zbira medicinsko opremo, zato da lahko države članice hitro pridobijo vse potrebno, kadar jim zmanjka lastnih zalog.