„Z medicinsko opremo, kupljeno z denarjem EU, lahko zdravimo več pacientov“

Piotr pomaga obmejnim skupnostim v izrednih zdravstvenih razmerah Poljska, Tomaszów Lubelski

Koronavirus ne pozna meja, naš boj proti njemu pa tudi ne. V regiji ob meji med Poljsko, Belorusijo in Ukrajino je EU financirala projekt RESCUE, ki bolnišnice opremlja z reševalnimi vozili in ventilatorji, tako da se lahko zdravniki borijo proti pandemiji koronavirusa na območju več držav in ob mejah EU. Piotr Gozdek vodi oddelek interne medicine in kardiologije v bolnišnici v kraju Tomaszów Lubelski. „Ker imamo dobre sosedske odnose, lahko naši pacienti z obeh strani meje računajo na kakovostno zdravstveno oskrbo. Imamo stike z drugimi bolnišnicami, da si izmenjujemo izkušnje v večjih zdravstvenih krizah, kot je pandemija SARS-Cov2.“ V projektu ni na voljo samo oprema: organizirana je bila specializacija za 69 zdravnikov, 48 reševalcev in 137 medicinskih sester, potekajo pa tudi priprave na izobraževanje za 4500 prebivalcev.

„Prostovoljstvo in pomoč soljudem sta sestavna dela skavtskega načina življenja“

Anna starejšim in prejemnikom socialne pomoči je pomagala razdeliti več kot 3000 obrokov Poljska, Wieliczka

Za dobre rezultate ni potrebna cela vojska prostovoljcev. V mestu Wieliczka blizu Krakova nekaj odraslih članov Poljske skavtske organizacije (ZHP) že od sredine marca pomaga ljudem na različne načine. Njihovo življenje se je močno spremenilo in se zdaj vrti okoli dveh ključnih dejavnosti: pripravljanja zanimivih spletnih dejavnosti za mlajše skavte in podpore starejšim in osebam, ki prejemajo socialno pomoč. Ekipa je ljudem v stiski razdelila že več kot 3000 obrokov, poleg tega pa še zaščitno opremo in pakete živil. „Prostovoljstvo in pomoč soljudem sta sestavna dela skavtskega življenja. Prebivalci Wieliczke lahko na nas računajo tako v času pandemije kot tudi sicer,“ zaključi Anna.

„Povsem naravno je pomagati in nuditi podporo, še najbolj pa tistim, ki rešujejo življenja“

Krzysztof, Gabriela in Dagmara nudijo brezplačno psihološko podporo zdravstvenim delavcem v stiski Poljska, Varšava

Aplavz za zdravstvene delavce je lepa simbolna gesta. A bolnišnice so pod čedalje večjim pritiskom, tako da ta pobuda ne zadošča več. Vse več je izčrpanosti in stresa in tudi zdravstveni delavci se bojijo za lastno zdravje ali zdravje domačih. Te nevarnosti se zavedajo tudi v Centru za preprečevanje stresa in izgorelosti pri Univerzi Łazarskega na Poljskem. Zato zdravnikom, sestram, reševalcem in laboratorijskim delavcem ponujajo brezplačno psihološko pomoč. Ob ponedeljkih, sredah, četrtkih in nedeljah so jim na namenski telefonski liniji na voljo izkušeni psihologi. „S pobudo #pogovorzapomoč (#PomagamyRozmawiamy) želimo ponuditi resnično pomoč tistim, ki se v tej pandemiji za nas borijo v prvi obrambni vrsti. Z individualnimi pogovori želimo zmanjšati napetost in stres. Upamo, da lahko zdravstveni delavci z našo pomočjo bolje obvladujejo težavne razmere, s katerimi se srečujejo vsak dan.“

„Ne morem pozabiti hvaležnosti naših potnikov“

Olga stevardesa na repatriacijskih letih Poljska, Varšava

Akcija #LOTdoDomu (Domov z LOT-om) je bila organizacijsko in logistično ena najzahtevnejših letalskih operacij v zgodovini poljskega civilnega letalstva. Državni letalski prevoznik je v 22 dneh poletel proti 71 mestom v 53 državah. Operacija je stekla rekordno hitro, da so lahko pomagali sodržavljanom, ki so zaradi pandemije obtičali v tujini, daleč od domačih. "Ti leti so bili v mnogočem drugačni od naših običajnih poletov. Pri vsakem smo se počutili kot v reševalni akciji," se spominja Olga, ki se je kar nekaterih udeležila. Opravljenih je bilo 388 letov s šestih celin, potniki so se vračali iz Peruja, Mehike, Argentine, Japonske, ZDA, Avstralije in od drugod. Družba LOT je domov pripeljala več kot 54.000 poljskih državljanov.

„Ves čas podpiramo mala podjetja in odgovarjamo na njihova pravna vprašanja v zvezi s pandemijo“

Małgosia in Katarzyna podjetjem, ki jih je prizadela pandemija, ponujata brezplačno pravno svetovanje Poljska, Poznanj

Mnoge podjetnike je koronavirus dobil nepripravljene, posledice pa so občutila njihova podjetja. Kako se spopasti s prekinitvami v dobavi? Ali pogodbene določbe o višji sili veljajo tudi za njihovo podjetje? Poljska pravnica Małgosia se je odločila odpreti kanal na Youtubu za približanje prava podjetnikom. "Svetujem o najnovejših predpisih in javni finančni pomoči, za katero lahko zaprosijo," pravi. "Predpisi pri nas na Poljskem se nenehno posodabljajo, tako da sem s Katarzynino pomočjo napravila še korak dlje." Skupaj delita svoje pravno znanje na spletinarjih in z brezplačnim telefonskim svetovanjem za mala podjetja. Teme zajemajo na primer varstvo podatkov in zasebnosti za delavce, ki delajo od doma. Informacije o pobudi so na voljo na spletnem mestu njunega podjetja in njihovi strani na Facebooku.