„Naše upanje in želja pomagati nam vlivata moč.“

Ekipa PNEUMA je razvila nizkocenovni in lahko sestavljiv ventilator za bolnišnice Portugalska, Porto

V bolnišnicah je potreba po ventilatorjih velika. Večdisciplinarna ekipa iz Porta, ki jo vodi inštitut INESC TEC, se je zato lotila razvoja nizkocenovne in enostavno sestavljive naprave PNEUMA. Njihov cilj je bil razviti napravo, ki bi razbremenila običajne ventilatorje, da bi bili na voljo za najnujnejše primere. Gre za tehnologijo nadzorovanega dihanja kot alternativo invazivnemu predihavanju bolnikov z akutno odpovedjo dihalnih organov. Lahko pa nadomesti tudi običajne ventilatorje, če bi teh zmanjkalo. Evropski znanstveniki so v svetovnem vrhu na področju raziskav in inovacij v medicini. Povezujejo se v mednarodne ekipe in si skupaj prizadevajo za izboljšanje zdravstvenih sistemov. Zato EU podpira zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja z novimi idejami za boj proti virusu. Evropski svet za inovacije jim je prek programa Pospeševalec zagotovil 164 milijonov EUR.

„Umetnost je zrcalo človeštva. Spodbuja nas, nam vliva upanje in nas hrabri“

Ana vodi platformo, kjer lahko umetniki nastopijo in jih občinstvo plača Portugalska, Torres Vedras, Lizbona

Misli umetnost, pristopi podjetno, ustvarjaj kulturo! Pod tem geslom deluje platforma RHI Stage organizacije Arte Institute, kjer lahko umetniki objavijo svoj nastop ter zanj dobijo plačilo. Program EU Ustvarjalna Evropa in evropski skladi pa omogočajo posojila malim in srednjim podjetjem v kulturi in kreativnih industrijah, kar je oblika solidarnosti z ustvarjalci.

„Če ljudje ostanejo doma, s tem rešujejo življenja“

Vizinho amigo opravijo nakupe in kupljeno dostavijo tistim, ki ne morejo od doma Portugalska, Lizbona

"Vizinho Amigo" (Prijazni sosed) je skupina prostovoljcev za pomoč starejšim in bolnim, ki ne morejo tvegati obiskov trgovin ali lekarn. Prijazni sosedje so zbirali naročila in opravljali nakupe ter jih dostavljali pred vrata. O svoji ponudbi so obveščali z letaki v soseščini. Duh solidarnosti se je pokazal tudi med članicami Unije: Slovaška je Italiji poslala maske in razkužila, Avstrija pa Hrvaški razkužila in rokavice. V nemških bolnišnicah se zdravijo bolniki iz Italije in Francije, Češka pa je Italiji in Španiji ponudila zaščitne kombinezone.

„To zadeva vse nas“

SOS.COVID19 z množičnim financiranjem zbira denar za nakup osebne zaščitne opreme Portugalska, Lizbona

Pobuda SOS.COVID19.PORTUGAL je gibanje družbene solidarnosti, ki ga je začelo osem zavzetih Portugalk. Z množičnim financiranjem so zbrale denar za nakup zaščitne opreme za več bolnišnic in domov za starejše. Na ravni Evropske unije so se zaloge osebne zaščitne opreme zbirale in razdeljevale z mehanizmom civilne zaščite RescEU, ki je opremo usmerjal tja, kjer je bila najbolj potrebna za zajezitev pandemije.

„V boju proti pandemiji Iščemo nove rešitve“

Miguel podpira portugalsko zdravstveno službo z nujno potrebnimi izdelki Portugalska, Porto

Zahvaljujoč sodelovanju med regionalno zdravstveno upravo, skupino Super Bock in žganjarno Levira je 12 bolnišnic na severnem Portugalskem prejelo nove pošiljke gela za dezinfekcijo, ki je nujen za preprečevanje covida-19. Doslej je bilo na proizvodni liniji brezalkoholnega piva izdelanih okrog 18 000 litrov gela za dezinfekcijo rok. To je primer podpore in solidarnosti zasebnih podjetij z zdravstvenim osebjem, ki jim olajša zahtevno delo.

„Skupnost, ki ima inovatorje, je bolj samozadostna in odporna“

VIVA Lab, osemčlanska ekipa razvijajo javno dostopne projekte za oblikovanje in izdelavo zaščitne opreme za zdravstveno osebje Portugalska, Porto

VIVA Lab se ukvarja z izobraževanjem, inovacijami in oblikovanjem. Med pandemijo izdelujejo maske, zaščitne vizirje in očala za bolnišnice v Portu. Svoje delovne prostore so preoblikovali v proizvodno dvorano in vzpostavili mrežo prostovoljcev in šivilj. Dostavili so že 4500 vizirjev, 1300 očal in 500 mask. Ker je projekt javno dostopen in brezplačen, so njihove rešitve povzele tudi skupine v Braziliji, Italiji in Španiji. Po vsej Evropski uniji države, regije in mesta pomagajo sosedom in tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč. To je evropska solidarnost v živo. Celovit pregled ukrepov Evropske unije proti covidu-19 je na voljo na naslovu: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_sl

„Zahvala zdravnikom in medicinskim sestram ni dovolj. Ukrepati moramo vsi“

Eurico 3D-tiska zaščitno opremo za zdravstvene delavce Portugalska, Setúbal

Eurico dela v svetovalnem podjetju FAN3D, ki je specializirano za aditivno proizvodnjo (3D-tiskanje). Trenutno s 3D-tiskalniki izdelujejo medicinsko zaščitno opremo za zdravstvene delavce. To je le eden od mnogih utrinkov evropske solidarnosti. Francija je do sedaj Italiji poslala milijon mask, Nemčija pa je Italiji dostavila 7 ton medicinske opreme, vključno z ventilatorji in maskami za anestezijo, kar vse pomaga reševati življenja.

„Tehnološka podpora lahko zdaj bolnišnicam bolj kot kadarkoli pomaga v boju proti pandemiji“

André pomaga bolnišnicam pri vzdrževanju in popravljanju medicinske opreme Portugalska, Vale de Cambra

André oblikuje spletno platformo, ki bolnišnicam pomaga učinkoviteje komunicirati z drugimi zdravstvenimi ustanovami, predvsem glede vzdrževanja in popravil medicinske opreme. Evropska unija si med to krizo zelo prizadeva zagotoviti tudi ustrezno medicinsko opremo. André specializiranim tehnikom pomaga pri vzdrževanju in popravilih naprav, ki jih zdravstveni delavci nujno potrebujejo za oskrbo bolnikov. S svojim delom jim pomaga reševati logistične izzive v zdravstvenem sektorju.

„Lokalne rešitve želimo razširiti globalno in prispevati v boju proti COVID-19 z obnovo stare medicinske opreme, kot so ventilatorji“

João s svojim tehničnim znanjem pomaga zdravstvenim ustanovam Portugalska, Cascais

João je s svojo pobudo „Open Air Project” združil tehnično usposobljene prostovoljce, ki pomagajo razvijati odprtokodne medicinske ventilatorje in zdravstvenim ustanovam pomagajo popravljati stare. Drugi projekti se ukvarjajo s preventivo, izolacijo, pomočjo na daljavo, logistično podporo, mobilnimi aplikacijami in drugimi tehnološkimi rešitvami za krizne razmere. Poiskati skušajo lokalne rešitve, ki bi utegnile biti koristne tudi globalno, in se s tem pridružujejo delu Evropske unije, ki skuša tako podpirati ljudi na terenu, hkrati pa zagotavljati rešitve za vso celino.

„Če znaš ustaviti širjenje virusa, lahko rešiš svet“

Virus Fight Club so ustvarili izobraževalno igrico za telefone, s katero učijo dobro prakso Svetovne zdravstvene organizacije Portugalska, Braga

Devet programerjev je zasnovalo aplikacijo Virus Fight Club, kjer igralci potujejo po svetu in se borijo proti koronavirusu. Igrica je primerna za vse starostne skupine in združuje informacije Svetovne zdravstvene organizacije z razvedrilom. Osrednji element igre je pogosto umivanje rok ter razdeljevanje zaščitnih mask okuženim likom. Pobude, kakršna je ta aplikacija, dopolnjujejo ukrepe Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, ki zagotavlja hitre ocene tveganja in najnovejše epidemiološke podatke.