„Z našimi pobudami želimo pomagati najbolj prizadetim skupnostim in jih v tej "novi normali" podpreti“

Anca med pandemijo pomaga lokalnim podjetjem in bolnišničnemu osebju Romunija, Bukarešta

Podjetja so bila zaradi karantene primorana zapreti vrata, Anci pa se je porodila dobra zamisel Svoje prijatelje na Facebooku je pozvala, naj pri teh podjetjih kupijo darilni bon, ki ga bodo lahko unovčili, ko se bodo lokali spet odprli. "V manj kot 24 urah se je akcija razširila po vseh družbenih medijih," je povedala. "Z nami se je povezala spletna platforma za tovrstne nakupe CardCadou, tako da je v pobudo zdaj vključenih več kot 140 malih podjetij iz vse Romunije." Anca pa je želela storiti še več. Zasnovala je še platformo Kava za Bolnišnice, kjer lahko ljudje zdravstvenim delavcem v bolnišnicah plačajo bone za kavo. Anka pravi: "S pobudo #cafepentruspitale smo bolnišnicam v Bukarešti in petih drugih romunskih mestih pripeljali na tone kakovostne kave." Zdravniki in medicinske sestre so se odzvali tako pozitivno, da se je berlinska pražarna The Barn odločila prevzeti to pobudo in jo prenesti v Nemčijo.

„Moj cilj je pospraviti in urediti domove in stvari na smiseln način“

Diana pojasnjuje, kako življenjsko okolje vpliva na naše počutje Romunija, Bukarešta

Pandemija nas je prisilila, da delamo do doma, zato si moramo nujno ustvariti takšno okolje, ki nas bo navdihovalo. Diana si je izmislila lastno metodo za organizacijo, #MareaOrganizare (#TheGreatOrganizingProject), da bi spodbudila sonaravno življenje. Vsebuje dejavnosti, ideje in praktične nasvete za preprosto, zabavno in prilagodljivo organiziranje naših domov. Ljudje, ki jo uporabili sredi pandemije, so povedali, da se jim je pomagala osredotočiti na praktične in pozitivne stvari, poleg tega pa so svoj življenjski prostor bolje prilagodili novim razmeram. Sistem, ki zahteva, da se znebimo šare in drugih nepotrebnih stvari, se morda ne zdi logičen, saj v krizi večina pomisli na to, da bi napolnila shrambo, vendar Diana trdi, da čiščenje in pospravljanje pomirja. Svetuje, da preden gremo na primer nakupovat, najprej pregledamo domače zaloge, zavržemo živila, ki jim je potekel rok, preostala pa razporedimo tako, da bodo dobro vidna.

„Najbolj ogroženim pomagamo tako, da jim dostavljamo živila. Gre za preprosto idejo, pri kateri sodeluje veliko različnih ljudi, ki si solidarnost razlagajo na isti način. Kaj bi lahko bilo bolj evropsko?“

Marian ščiti tiste, ki so najbolj dovzetni za okužbe Romunija, Bukarešta

Če ste starejša oseba, invalid ali imate pridružene zdravstvene težave, se vam misel, da morate zapustiti stanovanje in nakupiti osnovna živila in zdravila, morda zdi zastrašujoča. To breme lahko namesto vas prevzame neprofitna organizacija Geeks for Democracy (Piflarji za demokracijo) s pobudo Groceries at your door (Dostava živil na dom). Ekipa uporabnikom dostavi paket hrane, sestavljen po priporočilih zdravnika in dietetika, ter komplet osnovnih izdelkov za osebno higieno in čistilnih izdelkov, pa celo zdravila. „Vzpostavili smo sistem, ki zdravnikom in bolnikom omogoča, da recepte elektronsko pošljejo neposredno lekarnam,“ dodaja Marian. Pobuda nemoteno deluje v Bukarešti in njeni okolici ter devetih drugih romunskih regijah. Naročila ljudi, ki potrebujejo tovrstno pomoč, sprejema nacionalni klicni center, več kot 450 prostovoljcev pa poskrbi, da so pravilno obdelana in dostavljena. Pri dostavljanju paketov ranljivim skupnostim sodelujejo tudi z drugimi nevladnimi organizacijami.

„V tem obdobju, ko je naša država na preizkušnji, potrebujemo veliko družbene solidarnosti.“

Adi vodi humanitarni projekt Solidar Social Romunija, Bukarešta

„Solidar Social“ je humanitarni projekt, ki ga je začel kuhar Adi Hădean. Pridružilo se mu je več deset kuharjev prostovoljcev, ki osebju bolnišnic v Bukarešti in starejšim, ki se morajo izogibati stikom, vsak dan pripravijo in dostavijo 1200 toplih obrokov. To ne bi bilo mogoče brez pomoči prostovoljcev ter donacij zasebnih podjetij in posameznikov. „Projekt Solidar Social smo začeli iz nuje, pomagamo pa s tistim, kar najbolje poznamo: pripravo hrane. Vsak prispeva po svojih močeh in vsaka pomoč je dobrodošla. Priprava 1200 toplih obrokov je zalogaj, ki zahteva usklajevanje številnih področij, od nabave sestavin in logistike do donacij zaščitne opreme,“ pravi kuhar Adi Hădean. Od začetka pandemije je njegova ekipa pomoči potrebnim uspešno dostavila že več kot 26 000 obrokov.  Ustanovil je tudi fundacijo, s katero želi ta projekt razširiti po vsej Romuniji, tako da bo pomoč dosegla vse, ki jo potrebujejo.

„Družbene medije vedno poskušam uporabljati za družbeno koristne cilje.“

Alin se je posvetil razkrivanju lažnih novic Romunija, Bukarešta

Ko je Alin v svojih obvestilih z družbenih medijev začel opažati dezinformacije o covidu-19, je takoj prepoznal nov izziv za svojo nevladno organizacijo. Na internetu pridejo do izraza vse človeške lastnosti, žal tudi neprijetne. Dostop do znanja še nikoli ni bil tako preprost, a tudi dezinformacije se še nikoli niso širile s tako lahkoto. Zato je Alin začel niz zgodb na Instagramu z naslovom „Just“ (kar v romunščini pomeni „resničen“). Z njimi želi popraviti netočne informacije o covidu-19 in vzgajati sposobnost kritičnega mišljenja. Dvakrat na teden ga spremlja na tisoče gledalcev in vsakič prejme na stotine novic in vprašanj. Gledalci lahko ugibajo, ali je novica, ki so si jo pravkar ogledali, resnična ali lažna, in rezultat je pogosto presenetljiv. Vedno bodite pozorni na zanesljive vire in ne širite lažnih novic. Na spletnem mestu https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/priorities/odziv-eu-na-izbruh-koronavirusa/20200326STO75917/kako-prepoznavati-neresnice-o-covid-19-in-kako-se-boriti-proti-njim preberite kratki vodnik, kako prepoznati mite o covidu-19.

„V teh težkih časih je pomembno pokazati, da nam ni vseeno“

Ioana pomaga starejšim in ogroženim sorodnikom Romunija, Oradea

V teh težkih časih je pomembno izkazati medsebojno povezanost in evropsko solidarnost. Ioana je odličen zgled za to, da ni treba prav daleč od doma, če želimo komu pomagati. Pomoč je lahko povsem vsakdanja in praktična, na primer nakup živil ali urejanje nujnih opravkov, ali pa bolj družabna, na primer, da vzdržujemo stike po telefonu in z video klici. Zaradi priporočene socialne distance se morda kdo čuti bolj osamljenega kot navadno, a pri tem lahko pomagamo na najrazličnejše načine. Svoje zamisli lahko z drugimi delite pod geslom #EuropeansAgainstCovid19 in tako kot Ioana ljudem v svoji skupnosti date navdih in spodbudo, jih podprete s pozitivnim odnosom in jim pomagate zdržati.