„Iščemo nove možnosti testiranja za koronavirus, naše raziskave pa financira EU“

Maarten razvil je novo vrsto hitrega testa Nizozemska, Eindhoven

Profesor Maarten Merkx s Tehnične univerze v Eindhovnu je s podporo EU razvil novo obliko hitrega testa, s katerim je mogoče v krvi zaznati protitelesa na osnovi beljakovin, ki sevajo svetlobo. Zdaj poskuša to metodo uporabiti za odkrivanje koronavirusa. Prednost njegovega testa je, da ga je mogoče opraviti neposredno v krvi, svetlobne signale pa zaznati s kamero pametnega telefona. Razvija tudi papirni trak za testiranje, ki se sveti v temi in deluje po istem principu. Če ima nekdo virusna protitelesa, pomeni, da je že zbolel ali je bil izpostavljen virusu, kar je zelo pomemben podatek pri zajezitvi bolezni, kot je covid-19. Hitri testi za protitelesa so zelo pomembni za ljudi, ki skrbijo za ranljive osebe, pa tudi pri odločitvi, ali bomo obiskali bližnje v rizičnih skupinah ali se vrnili na delo.

„EU financira naše raziskave, ki bodo prispevale k odkrivanju in obvladovanju izbruhov virusov“

Marion vodi projekt, ki ga finančno podpira EU, namenjen pa je razvijanju metod za odkrivanje in spremljanje novih nalezljivih bolezni Nizozemska, Rotterdam

Najostrejši evropski znanstveni umi so se povezali v boju proti širjenju koronavirusa in pripravah na prihodnje pandemije. Profesorica Marion Koopmans, vodja virološkega oddelka na kliničnem centru Univerze Erasmus v Rotterdamu, je svojo poklicno kariero posvetila preučevanju virusov, kot je covid-19. Pričakuje, da bodo izbruhi, kakršnemu smo priča, v prihodnosti še pogostejši zaradi nenehne rasti svetovnega prebivalstva ter sprememb podnebja in načinov rabe zemlje. Zato se pri delu posveča temu, kako se bolje pripraviti na prihodnost. Njena ekipa skuša genetske podatke o koronavirusu uporabiti kot orodje v boju proti njemu. Razvija hitre diagnostične teste in poskuša ugotoviti, kako zelo je virus razširjen in ali je morda prebivalstvo že deloma imuno nanj. Koopmansova je tudi ena od strokovnjakov, ki predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen svetujejo glede vseevropskih ukrepov za zajezitev in obvladovanje pandemije koronavirusa.

„Ponosen sem, da lahko zaradi zelenega pasu EU še vedno prevažam blago po Evropi“

Fred zaradi zelenih koridorjev lahko dostavlja osnovne dobrine v države Unije Nizozemska, Utrecht

Notranje meje v Evropski uniji so se sicer zaprle, a vseeno je bilo mogoče videti tovornjake, ki so jih prečkali. Ali ste vedeli, da je Evropa močno vezana na tovornjake, ki nam pripeljejo hrano in osnovne potrebščine, da se lahko distribuirajo in prodajajo naprej? Fred je eden od tisočev voznikov, od katerih smo odvisni vsi. S svojim delom skrbi, da so police v trgovinah polne in da bolnišnicam ne zmanjka najpomembnejše opreme. Unija je Fredove poti v tem času olajšala. Evropska komisija je 23. marca pozvala države članice, naj tovornim vozilom omogočijo, da mejna in zdravstvena kontrola ne bi trajala več kot 15 minut. Svetovala je tudi, kako delavce v prometu najbolje zaščititi pred covidom-19.

„Aktivno učenje je zelo pomembno. In kje se bomo učili bolje kot prav doma?“

Annieke je razvila metodo domačega učenja za osnovnošolce Nizozemska, Nijensleek

Annieke Otten poučuje na osnovni šoli De Bron v Nijensleeku in je samoizolacijo doma prepoznala kot priložnost za učinkovitejše poučevanje doma, ki naj bi olajšalo delo tako učencem kot staršem. Svojo metodo je poimenovala "The learning challenge" (Učni izziv), šolarjem pa je v pomoč pri učenju jezikov in računstva skozi igre, uganke in raziskovalne izzive. Jezikovne in matematične naloge objavlja štirikrat tedensko na facebooku in instagramu, uporabljajo pa jih učitelji iz vse Nizozemske.

„Popolnoma drži, da je za vzgojo otroka potrebna cela vas“

Klinton organizira spletne telovadne dejavnosti, da otroci ostanejo aktivni in motivirani Nizozemska, Utrecht

Nizozemski učitelji, kot je Klinton, za otroke pripravljajo spletno telovadbo, ki jo lahko izvajajo sami ali skupaj s starši. Tako ostanejo telesno dejavni, spletejo pa se tudi tesnejše družinske vezi. Vzgoja je za številne prednostna naloga, zato Evropska unija zagotavlja brezplačno dostopna spletna gradiva. Učitelji po vsej Uniji si prizadevajo po svojih najboljših močeh, da bi njihovi učenci ostali zavzeti in motivirani za delo.

„Kot podjetje lahko pomagamo, zato je naša dolžnost, da to tudi storimo, pa kakor koli že“

Arno svojo žganjarno je preusmeril v proizvodnjo razkužil, da bi pomagal zdravstvu Nizozemska, Groningen

Hooghoudt je družinska žganjarna v Groningenu na Nizozemskem. Ustanovljena je bila leta 1888, njeni lastniki pa so bili vedno močno vpeti v lokalno skupnost, zato so svojemu mestu takoj priskočili na pomoč v boju proti pandemiji. Idejo je dal glavni žganjar Frank Leystra: ko je videl, s kakšnimi težavami se zdravstveni delavci srečujejo pri iskanju dezinfekcijskih sredstev, se je odločil, da jih bodo začeli proizvajati kar sami. Prva naročila so prejeli od centra za prvo pomoč Groningen in podjetja za oskrbo bolnikov na domu TSN, podjetje pa je stopilo v stik tudi z univerzitetnim kliničnim centrom v Groningenu. Nove okoliščine zahtevajo nove pristope – prav takšne, kot je bil odziv žganjarne Hooghoudt. Izredni sveženj spodbud v višini 750 milijard evrov bo olajšal posledice virusa, 37 milijard evrov sredstev Evropske unije pa že pomaga pri reševanju življenj, delovnih mest in podjetij.

„Aplavz nas res zelo gane, podpora, ki smo je deležni pri opravljanju našega dela, pa je preprosto fantastična“

Jan dela v ekipi, ki se bojuje proti pandemiji Nizozemska, Leiderdorp

Jan je splošni zdravnik v bolnišnici v Leiderdorpu, ki so ga premestili na koronavirusni oddelek. Zaenkrat Jan in njegovi kolegi še nimajo preveč dela, vendar pričakujejo, da se bo v prihodnjih tednih količina dela močno povečala. Podpora lokalnega prebivalstva, ki zdravstvenim delavcem vsako noč ploska z oken in balkonov, jim seže do srca in jim vliva poguma za spoprijemanje s težavami v dneh, ki so pred njimi. Čeprav nismo vsi zdravstveni delavci, lahko vsi izkažemo solidarnost in pomagamo, da bodo naši borci v prvih bojnih vrstah zdržali.