"Det är viktigare än nånsin att stötta de unga“

Lukas Erbjuder yrkesutbildning för unga mellan 15 och 24 i Österrike Österrike, Innsbruck

När covid-19 slog till ökade stödbehovet i Österrike. Skaran av arbetslösa växte när uppsägningarna blev allt fler. ”När hela arbetsmarknaden är i gungning blir det så klart ännu besvärligare att hitta jobb”, förklarar Lukas, som är projektledare på VERA. VERA är ett av flera utbildningsprojekt som startats med hjälp av Europeiska socialfonden. Där kan ungdomar mellan 15 och 24 få utbildning på tre olika områden (upcycling och underhåll, mode och inredning samt media). Verksamheten fortsatte även under nedstängningen. ”Covid-19 bryr sig inte om gränser. Och samarbete, gemenskap och kreativitet bör inte heller få stoppas av några gränser”, säger Lukas. Sabine Verheyen är ordförande för parlamentets kulturutskott. Hon tycker att det är viktigt att EU:s långtidsbudget är framtidsinriktad, med fokus på den unga generationens behov. Hon jobbar för att utbildnings- och kulturprogrammen ska få tillräckligt med anslag i budgeten.

"Vi fortsätter att hjälpa ungdomar, även på distans“

Katharina Erbjuder coachning till ungdomar som saknar jobb eller utbildning, via projektet We Need You Österrike, Linz

Över 65 000 ungdomar i Österrike varken arbetade eller studerade 2019. Katharina arbetar med att coacha dessa ungdomar, och för hennes verksamhet var covid-19 ett dråpslag. ”Vi tappade kontakten med en del av ungdomarna under nedstängningen. Och det var allvarligt, för kontaktpersonerna är enormt viktiga för de här ungdomarnas integrering i samhället”, berättar hon. Men Katharina och hennes kollegor vid det EU-finansierade projektet We Need You gav inte upp. De arbetade vidare för ungdomarnas framtid. ”Vi ville fortsätta att stärka deras självförtroende och visa på nya perspektiv, trots krisen. De behöver oss mer än nånsin”, säger hon. We Need You erbjuder gratis stöd i hela regionen Oberösterreich. Det ingår i NEBA, ett nätverk för jobbstöd som startats av Österrikes socialministerium. Projektet finansieras också av Europeiska socialfonden.

"Ansvarstagande och miljövinster är våra ledstjärnor“

Gabriele Driver det sociala företaget Gabarage som sysslar med upcycling Österrike, Wien

Gabarage sysslar med upcycling, kreativt återbruk. Det sociala företaget gör om fåtöljer och brandslangar till gungor, rulltrappor till soffor och gamla presenningar till ryggsäckar och väskor. ”Hos oss jobbar folk som har svårt att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Vi ger dem utbildning och ny kompetens så att de förhoppningsvis kan gå vidare till andra jobb”, säger det sociala företagets grundare och ledare Gabriele. När covid-19 spred sig märkte Gabriele att människor i karantän över hela Europa började ägna sin lediga tid åt nya hobbyer. ”Hantverk och upcycling är på uppgång igen, och jag hoppas att det fortsätter så”, säger hon. EU ger stöd till många miljömedvetna uppstartsföretag via Europeiska socialfonden. Är du nyfiken på en miljömässigt hållbar ekonomi? Parlamentet antog nya regler för gröna investeringar i juni 2020. Läs mer om det här → https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/economy/20200604STO80509/eu-definierar-grona-investeringar-for-att-stimulera-hallbar-finansiering

"Solnatide är den första godkända behandlingen mot lungåkommor orsakade av covid-19“

Bernhard Öppnar upp för nya behandlingar tack vare forskningsstöd från EU Österrike, Wien

I de flesta fall leder covid-19 bara till lindriga andningsbesvär. Men ungefär 15 procent av patienterna måste läggas in på sjukhus och 5 procent drabbas av allvarliga lungbesvär som kan leda till andnödssyndrom. I april blev Solnatide officiellt den första behandlingen mot detta andnödssyndrom att godkännas i Italien och Österrike. ”Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda Solnatide till institutionen för klinisk farmakologi på Wiens medicinska universitet. Solnatide är det enda medlet med bevisad verkan i två kliniska studier på patienter med allvarliga lungåkommor”, berättar Bernard, vd på Apeptico. Hans bioteknikföretag samordnar ett EU-finansierat forskningsprojekt om coronaviruset och nya läkemedel. Totalt ger EU 48,5 miljoner  euro i stöd till 18 olika projekt på det här området.

"Vi älskar mode och känner oss manade att göra allt för att med de resurser vi har tillverka skyddsutrustning till dem i frontlinjen“

Team HTL Dornbirn Syr munskydd till behövande Österrike, Dornbirn

Den tekniska yrkeshögskolan HTL Dornbirn är ett välkänt lärosäte för alla som är intresserade av mode och produktionsteknik. Nu har det också blivit känt för att vilja hjälpa de österrikiska medborgare som löper störst risk att drabbas av covid-19. HTL Dornbirn hämtade inspiration från textilföretag i Vorarlberg och började tillverka munskydd i sina verkstäder. ”Det har varit jättekul att sy munskydd. Det kändes riktigt bra att bidra till att bekämpa viruset”, berättar en person i teamet. Det är en inspirerande berättelse som visar hur de kreativa branscherna för oss samman även när vi behöver hålla fysiskt avstånd.

"Falska nyheter är en attack mot demokratin. Vårt civilsamhälle måste avvärja dem.“

Andre Skiljer outtröttligt covid-fakta från covid-lögner för att informera allmänheten. Österrike, Wien

Andre har ägnat hela sitt yrkesliv åt att bekämpa falska nyheter. För honom är covid-19 bara ytterligare ett exempel på hur viktigt hans arbete är. ”Mediekompetens är särskilt viktigt under en pandemi så att vilseledande information inte sprids och sätter folks liv på spel”, förklarar han. Andres webbsida heter Mimikama. Just nu jobbar han med att avslöja fejknyheter om covid-19, till exempel artiklar om påhittade botemedel och konspirationsteorier. Besök hans sajt och ta reda på vilken desinformation som är i omlopp för tillfället! Du kan också skicka in falska nyheter som du själv hittar på sociala medier. Mimikama finns på tyska och nederländska. Vilseledande information om covid-19 kan faktiskt vara hälsovådlig. Så var vaksam och gå till tillförlitliga källor och sprid inga fejknyheter! Läs vår korta vägledning om hur du upptäcker fejknyheter och myter här https://www.europarl.europa.eu/news/sv/headlines/priorities/eu-atgarder-mot-coronaviruset/20200326STO75917/desinformation-sa-kanner-du-igen-och-bemoter-myter-om-covid-19

"Vi vill hjälpa barnen i deras lärande under skolstängningarna“

Bernhard Får barnen att fortsätta plugga under coronautbrottet Österrike, Vienna

Föräldrar har full upp med att få sina barn att sköta skolan och fortsätta att lära sig nya saker. Busuu, ett globalt företag inom utbildningsteknik, försöker nu lösa det här nyligen uppkomna problemet och har lanserat #KeepKidsLearning. De ger barn över hela Europa gratis tillgång till språklektioner i realtid med kvalificerade språklärare. Hittills har de lagt ut över 120 videolektioner i engelska, spanska och kinesiska med över 3 100 lektionstimmar. Solidaritet på nätet visas av en rad digitala företag. Netflix, Youtube och Facebook har på EU:s begäran gått med på att sänka strömningskvaliteten i Europa så att inte internet överbelastas när fler och fler tvingas stanna hemma. Om du vill veta mer kan du kika på lektionsschemat på sajten #KeepKidsLearning, som uppdateras varje vecka.