"Vår studio är viktig för hela dansvärlden, den måste räddas!“

David Drog igång en crowdfundingkampanj för att rädda ett populärt kulturcenter från konkurs Belgien, Bryssel

Vissa saker är alltid värda att räddas, oavsett vilka insatser som krävs. Så gick tankarna hos teamet bakom Tictac Art Centre i Belgien när stora delar av världen stängde ner. ”Vi är en ung ideell organisation som jobbar med konst och modern dans, både lokalt och internationellt. Efter hand blev vi en allt populärare mötesplats för europeiska och internationella dansare”, förklarar David Zambrano, som är ledare för Tictac Art Centre. När belgiska myndigheter beslutade om nedstängning i samhället insåg gruppen snart att det fanns en risk för att hela projektet skulle gå i graven. Efter några veckors funderande kom de på en lösning: crowdfunding. ”Vi ville rädda projektet och crowdfunding var en av få kvarvarande möjligheter. Kampanjen blev en succé. Vi hade aldrig överlevt utan stödet och bidragen från alla artister, dansare, studenter och konstvänner”, avslutar David.

"Togolesiska familjer har det svårt. Jag var tvungen att göra något“

Kadi Ställer i ordning och delar ut matlådor till unga mödrar och nyfödda i Togo Belgien, Bryssel

Kadi bor i Belgien och stod inte ut med att se familjer i hennes hemland lida så mycket. ”Jag kommer från Togo och situationen där är mycket allvarlig på grund av covid-19. Folk kämpar med utegångsförbudet och deras redan tidigare små inkomster har minskat drastiskt.” Hon var tvungen att göra något. Kadi bestämde sig för att dela ut matlådor till gravida kvinnor och kvinnor med nyfödda barn. Över hundra matlådor har redan packats för att delas ut i hela Sokodé, den norra delen av Togo. ”Idén har varit att förse dessa familjer med det allra nödvändigaste för att få en god start på moderskapet”, förklarar Kadi. ”Vi samarbetar också med läkare och betalar vid behov för läkarbesök”. EU är mycket medvetet om problemen i länderna utanför EU. Ett 20 miljarder stort ”Team Europe”-paket har tagits fram för att hjälpa dem att bekämpa covid-19-krisen. Under tiden transporterar en humanitär luftbro förnödenheter till kritiska områden i hela världen.

"Jag ville vara på plats“

Elena Använde erfarenheten från Europaparlamentets läkarmottagning till att jobba med covid-19-patienter vid Brysselsjukhuset Saint-Pierre Belgien, Bryssel

Saint-Pierre är ett av sjukhusen i frontlinjen av kampen mot covid-19 i Bryssel och behövde all hjälp de kunde få när smittan bröt ut. Elena anmälde sig snabbt som frivillig: ”Jag ville vara på plats”, förklarar hon. Efter att just ha jobbat ett år på Europaparlamentets läkarmottagning i Bryssel började Elena den 16 april på Saint-Pierres intensivvårdsavdelning. ”När jag kom var den värsta fasen över, men alla intensivvårdsplatser var upptagna av covid-19-patienter. Mitt uppdrag var att hjälpa sjuksköterskorna i frontlinjen. Vi tog hand om patienterna, gav dem behandling och det stöd de behövde”, berättar hon. Nu när Belgien håller på att återhämta sig kan Elena åka hem igen. ”Jag ville stanna tills pandemin var över, men det var dags att gå tillbaka till mitt vanliga jobb. Det känns som att både sjukhuset och parlamentet är en del av mig.”

"Jag hade inte lyckats ta mig hem utan EU:s hjälp“

Awa Seck Kunde komma hem tack vare stöd från EU Belgien, Bryssel

När EU:s medlemsländer började stänga sina gränser fastnade vissa europeiska medborgare utomlands. I kristider vill vi ju alla helst vara hemma, men tänk om du blev fast utomlands när viruset slog till? Så blev det till exempel för Awa. Hon kommer från Belgien, men blev strandsatt under en resa i Senegal. Europeiska centrumet för samordning av katastrofberedskap organiserade flygningar tillbaka till Europa så att Awa, och tusentals andra EU-invånare, kunde komma hem igen. EU hjälper sina medlemsländer att samordna hjälpinsatser och konsulära hemtransporter för EU-medborgare i hela världen, oavsett var de befinner sig. Hittills har omkring 85 000 personer fått hjälp att ta sig hem till Europa under krisen.

"Vie Féminine vill hjälpa kvinnor att hävda sina sociala rättigheter och hålla kontakten med varandra“

Yasmina och Fatima Erbjuder kvinnor i nöd en hjälptelefon och en Facebookgrupp där de kan hjälpa varandra Belgien, Charleroi

I Belgien kan kvinnor i svåra situationer alltid ringa och be den feministiska organisationen Vie Féminine om hjälp. Men covid-19-utbrottet innebar en extra utmaning. Alltfler kvinnor behövde hjälp, samtidigt som organisationen fick allt svårare att organisera sin verksamhet. För att lösa problemet fick Fatima och Yasmina tänka nytt. De inrättade en telefonjour som var öppen varje dag, för att ge kvinnor i Charleroi en möjlighet till social kontakt och ett sätt att utöva sina sociala rättigheter via telefon. Samma stödtjänst har inrättats av Vie Féminine i fem regioner i Vallonien. Dessutom skapade Fatima och Yasmina en Facebookgrupp med namnet ”Confinées et solidarités”. ”Genom gruppen kan kvinnor hålla kontakten och stötta varandra under nedstängningen. Där finns alla sorters initiativ, som aktiviteter för att underhålla barnen, utdelning av mat, och hjälp i nödsituationer. Vi har lyckats skapa en anda av gemenskap och ömsesidig hjälp inom gruppen”, förklarar Fatima och Yasmina.

"Jag älskar mitt jobb och vill verkligen fortsätta med det“

Jacqueline flyttades till covid-avdelningen på det sjukhus där hon jobbar Belgien, Bryssel

Världshälsoorganisationen har förklarat 2020 till Sjuksköterskans och barnmorskans år till minne av att det var 200 år sedan Florence Nightingale föddes. Vilket sammanträffande att detta också skulle bli året då vi drabbades av en internationell hälsokris som påverkat alla delar av samhället! I dag kämpar hela världen mot den här pandemins följder, och sjuksköterskorna står i frontlinjen. Många sjuksköterskor har fått anpassa sina roller, precis som Jacqueline. Vanligtvis arbetar hon med sjukgymnastik men ger nu direktvård till covid-19-patienter. Den här typen av anpassning är inget nytt för sjuksköterskorna. Genom historien har de spelat en stor roll i kristider. De har gett vård och visat prov på en sinnrikhet som har räddat liv och minskat lidande. Europeiska unionen arbetar för att alla som arbetar inom vården ska ha tillgång till den utrustning de behöver för att utföra detta livsviktiga jobb och samtidigt känna sig trygga.

"Vi står på våra kunders sida till hundra procent“

Erika äger en matbutik som satsade på bättre leveranser som en solidaritetshandling Belgien, Heppenbach

Pandemin är inte över, och de äldre och sårbarare i samhället tänker nog både en och två gånger innan de beger sig till mataffären. Det är här Erikas affär kommer in i bilden. Den ligger i en liten belgisk by och satsar på bättre leveranstjänster så att alla har fortsatt tillgång till sina basvaror. Erika använder sociala medier för att hålla sina kunder uppdaterade om att affären har det de behöver på lager. Hon hjälper också närproducenterna och visar på så sätt solidaritet med den lokala leveranskedjan. Erika är en del av föreningen Emma 2.0. Den sammanför lokala affärer i den tysktalande delen av Belgien. Just nu lägger föreningen stort fokus på företagens sociala ansvar i glesbefolkade landsbygdsområden.

"Covid-19 har gjort att många inte kan äta sig mätta. En gratis måltid kan göra stor skillnad.“

Mohamed, Bilal och Hamza Levererar matpaket till behövande hushåll Belgien, Bryssel

På grund av covid-19-pandemins ekonomiska följder har många hushåll svårt att få pengarna att räcka till för att de ska kunna äta sig mätta. Ensamstående föräldrar, arbetslösa, studerande, flyktingar, invandrare och många andra riskerar brist på mat. Måltidsdonationer kan därför skapa trygghet hos många. Därför beslöt de tre vännerna Mohamed, Bilal och Hamza från stadsdelen Anneessens i Bryssel att dra igång sitt solidariska initiativ när nedstängningen infördes. De förbereder och kör ut matpaket som skänkts av enskilda eller detaljhandlare utan någon som helst ersättning. I dag deltar över tjugo frivilliga i verksamheten. Andra har inspirerats av dem och liknande initiativ har dykt upp lite varstans i Bryssel.

"Låt oss bry oss om våra osynliga grannar och göra dem synliga“

Cynthia Delar ut måltider till hemlösa Belgien, Bryssel

Organisationen Solidarité Grands Froids drivs av volontärer och arbetar året runt med hemlösa i Bryssel. På grund av coronakrisen har de flesta av de organisationer som arbetar med hemlösa stängt sina lokaler, vilket gör vardagen och livet ännu svårare för våra ”osynliga grannar”. Cynthia Simpson, grundare av Solidarité Grands Froids, kände att hon inte kunde luta sig tillbaka när hälsokrisen drabbade denna sårbara grupp ännu mer. Tillsammans med åtta andra volontärer från sitt team och två kända kockar beslutade hon att se till att behövande får god och nyttig mat. Ryktet spred sig snabbt om att kl. 16.00, då serveras god mat på tågstationerna och på andra platser i centrala Bryssel. De delar också ut påsar med hygienartiklar, rena strumpor och andra basvaror som skänkts till organisationen.

"Åtgärderna mot covid-19 är viktiga, men de måste respektera mänskliga rättigheter och allas värdighet“

Anne-Sophie Tar hänsyn till äldres behov Belgien, Overijse

Äldres rättigheter och värdighet måste respekteras under covid-19-pandemin. Anne-Sophie är generalsekreterare för AGE Platform Europe, ett stort nätverk på EU-nivå som driver dessa frågor. Äldre är ovärderliga för sina familjer och i sina lokalsamhällen. Ofta uppoffrar de sitt eget välbefinnande för att ta hand om andra, och hjälper till exempel till med barnbarnen, eller stöttar släktingar och grannar. Sedan coronakrisens början har hela AGE:s personal arbetat med att öka medvetenheten om hur viruset påverkar äldres rättigheter och klargöra vissa etiska frågor. Hälso- och långvårdstjänster för äldre måste ta hänsyn till och åtgärda de särskilda utmaningar som deras brukare ställs inför, till exempel möjligheterna att få medicinsk behandling och vård. I samråd med medlemmarna har AGE publicerat sina ståndpunkter om covid-19 och äldres rättigheter, och skapat en särskild webbsida med exempel på hur man kan ge stöd åt isolerade äldre.

"Vi är fast beslutna att göra ett överkomligt covid-19-vaccin tillgängligt så fort som möjligt“

Ett alleuropeiskt konsortium för att snabbt ta fram ett endos-vaccin mot covid-19 gick samman för att utveckla och tillverka ett nytt adenovirusbaserat vaccin Belgien, Bryssel, Rom, Berlin

Vi behöver ett nytt vaccin så fort som möjligt för att skydda högriskgrupper, hejda smittspridningen och mildra trycket på vården. Lika viktigt som själva framtagandet av ett säkert och tryggt vaccin är det att tillverkningen av miljoner vaccindoser görs på rekordtid. För att detta ska kunna bli verklighet har tre europeiska bioteknikföretag bildat ett alleuropeiskt konsortium. Italienska ReiThera Srl., tyska Leukocare AG och belgiska Univercells S.A. har meddelat att de ska förena sina krafter och gemensamt utveckla och tillverka ett vaccin mot covid-19. Kandidatvaccinet förväntas vara redo för kliniska tester nu under sommaren och en storskalig tillverkning är tänkt att starta snart därefter. Var och en av partnerna kommer att bidra med sitt unika kunnande i vektorbaserad vaccinutveckling, vaccinframställning respektive vaccintillverkning. EU har även dragit igång en webbinsamling som ska samla in 7,5 miljarder euro till att börja med för vacciner, läkemedel och diagnostik i kampen mot coronaviruset jorden runt.

"De som jobbar hjälper oss och nu är det vår tur att skydda dem“

Julie och Cathy sätter givare och sömmerskor i kontakt med varandra för att hjälpa dem som behöver skyddsrockar Belgien, Bryssel

Julie (grundare) och Cathy står bakom Facebookgruppen Les Petites Mains Bruxelloises pour des Blouses. Givarna ger underlakan, påslakan eller bordsdukar och de frivilliga, som gillar att sy även på fritiden, syr skyddsrockar av dem åt vårdpersonalen. Hittills har gruppen sytt över 50 rockar till sjukhus och bostäder. För tillfället söker Julie och Cathy efter fler frivilliga för att möta efterfrågan på 500 rockar.

"Ge oss nål och tråd så ska vi sy solidaritetsband“

Masque tissu - Solidarité Coronavirus jobbar med en grupp som syr och distribuerar gör-det-själv-masker munskydd Belgien, Bryssel

munskydd är användbara för att förhindra spridning av covid-19 och för att skydda våra medmänniskor. Men på grund av hög efterfrågan kan det vara svårt att få tag på engångsmunskydd. Masque Tissue – Solidarité Coronavirus – Belgique ville lösa det här problemet genom att sy och distribuera återanvändningsbara munskydd. Deras Facebookgrupp gör att de som behöver munskydd kan sätta sig i direkt kontakt med dem som syr dem.

"Jag är stolt över mina kolleger som jobbar stenhårt för att hjälpa lokalbefolkningen“

Joelle jobbar på ett företag som erbjuder hälsosamma livsmedelsval till kunderna Belgien, Bryssel

Det är viktigt att fortsätta att leva hälsosamt och kunna erbjuda ansvarsfullt odlade och hållbara livsmedelsval under isoleringen. Joelle arbetar på en kooperativ livsmedelsbutik som säljer lokala, etiska och organiska produkter. Hon förklarar att företaget vill främja näringsrik mat även i dessa exceptionella tider. Under sådana svåra omständigheter är det avgörande att visa solidaritet med kolleger, kunder och alla i Europa. Vi måste lyfta fram alla de storartade initiativ som lokala företag tar för sina lokalsamhällen och producenter, inte minst under kristider.

"Vi kunde inte bara på avstånd sitta och se på hur vårt land lider. Att bidra med det du kan är vad Europa egentligen handlar om“

Nätverket Unga italienare i Belgien Samlar in pengar till italienska Röda korset i Europas hårdast drabbade land Belgien, Brussels

För italienare bosatta utomlands är det tufft att se hur hårt pandemin drabbat Italien. Nätverket Unga italienare i Belgien bestämde sig för att agera konkret och ordnade en pengainsamling till italienska Röda korset. Pengarna hjälper Röda korsets personal och volontärer ute på fältet att ge medicinsk vård, stödja den drabbade befolkningen och organisera stödtjänster. Sådana solidariska medborgarinitiativ kompletteras på EU-nivå. För att underlätta samarbetet mellan medlemsländerna har EU fattat ett beslut om gränsöverskridande hälsonödlägen. Det innebär att det överallt i Europa ska gå att få tag på medicinsk utrustning till rimligt pris så att särskilt drabbade länder som Italien kan köpa den utrustning landet behöver.

"Jag hjälper andra européer och gör samtidigt det jag älskar allra mest“

Elena har dragit igång gratis yogaklasser på nätet Belgien, Brussels

När världen började organisera sig på nätet beslöt Elena sig för att erbjuda gratis yogaklasser åt dem som sitter fast hemma på grund av nedstängningarna. Gensvaret blev över förväntan och de två första veckorna donerade deltagarna över 800 euro till italienska sjukhus. Att visa europeisk samhörighet och solidaritet kan göras på så många olika sätt. Elenas yogapass är ett inspirerande exempel på hur vi kan föra människor samman från hela Europa och samtidigt följa de viktiga hälsoråden och förhållningsreglerna. Solidaritet på nätet ser vi också hos flera digitala företag, där Netflix, Youtube och Facebook på EU:s begäran har gått med på att sänka strömningskvaliteten i Europa. Det gör att internet inte överbelastas när fler och fler tvingas stanna hemma.

"Den gränslösa musiken förenar oss i vårt gemensamma kulturarv och visar oss hur lika vi faktiskt är“

Roch startade en virtuell flöjtorkester med sina elever för att sprida solidaritet och vänskap över hela Europa Belgien, Houyet

Så fort musikskolorna stängde började Roch söka efter nya sätt att hålla kontakten med sina elever och fortsätta lektionerna. Först bad han dem skicka inspelningar av deras stycken så att han kunde ge feedback. De blev så engagerade att Roch kom på idén att sätta ihop en virtuell flöjtorkester som skulle spela Beethovens Hymn till glädjen, precis som Rotterdams filharmoniska orkester hade gjort före dem. Med det här projektet lyckades Roch inte bara se till att eleverna fortsatte utbildningen, utan tog också med dem på ett mycket mänskligt äventyr. Det här projektet visar musikens och konstens roll att förena Europas folk – genom att sprida vänskap och visa solidaritet över gränserna – i dessa svåra tider. Att väcka känslan av samhörighet och medmänsklighet genom att påminna européerna om den gemensamma kulturen visar hur mycket vi faktiskt har gemensamt. Förenade i vårt kulturarv står vi också förenade i vår kamp mot covid-19.

"Tillsammans skapar vi möjligheter för medborgarinsatser och solidaritet“

Les Badass Solidaires stärker drabbade områden genom att förenkla utbytet av livsviktiga tjänster Belgien, Brussels

Nio unga kvinnor från Bryssel drog igång Facebookgruppen ”Solidarité Solidariteit Brussels Bruxelles Coronavirus”. Med den vill de uppmuntra till solidaritet i vardagen mellan människor och organisationer eller sjukvårdspersonal i nöd. Gruppen fungerar som en länk mellan människors goda vilja och de behov som finns. Många vill hjälpa till men det är inte alltid så lätt att veta hur. Samarbetet mellan dem som gått med i gruppen har utmynnat i effektiv hjälp till människor i nöd och stöd till yrkesverksamma i frontlinjen. Solidaritet är inte längre bara välvilja längre tack vare det här initiativet: frivilliga kan nu enkelt ta reda på var de kan göra mest nytta.

"Vi arbetar varje dag med att försöka förstå det här viruset och hur vi ska bekämpa det“

Philippe Bedriver forskning för att bättre förstå och bekämpa covid-19 Belgien, Leuven

Som så många andra forskare över hela Europa arbetar Philippe och hans kolleger på Katolska universitetet i Leuven med att bättre försöka förstå epidemier som covid-19. EU-stödda epidemiologer som Philippe är själva sinnebilden för EU:s vetenskapliga svar på virushot. För att bekämpa denna epidemi kommer vetenskaplig forskning alltid att vara vårt bästa verktyg: kunskap och förståelse är första steget mot en lösning på folkhälsohoten. Det är vad Philippe och hans kollegor ägnar all sin energi åt just nu.

"Jag ser det som min plikt att fortsätta utbilda morgondagens vuxna“

Mihaela arbetar på en programmeringsskola för barn och ger lektioner på nätet Belgien, Brussels

Mihaela arbetar på Logiscool Montgomery, en institution i Bryssel som ger kurser i programmering för barn och tonåringar. När isoleringen infördes satte skolan snabbt ihop videohandledningar och nätkurser för att kunna fortsätta att undervisa sina elever. Digital teknik, robotteknik och artificiell intelligens är forskningsområden med enorm betydelse, vilket den nuvarande krisen har visat. Mihaela och hennes kolleger ser det som sin plikt att fortsätta undervisa morgondagens vuxna på de områden som ger européerna de verktyg de behöver för att hantera utmaningar som den här pandemin och dess konsekvenser. Över hela Europa gör länder, regioner och städer allt för att nå ut till sin befolkning, medan EU:s solidaritetsfond avsätter bortåt 800 miljoner euro för att hjälpa länderna att bekämpa coronaviruset.