"EU hjälper oss att skydda de mest sårbara under krisen “

Shenay Hjälper till med att distribuera förnödenheter till dem som behöver det mest Bulgarien, Isperih

Det EU-finansierade Romact-programmet förser 15 000 personer från den romska befolkningsgruppen i Bulgarien och Rumänien med livsmedel och hygienprodukter. De informerar även människor i över 30 olika länder om hur de kan skydda sig under coronavirusets utbrott och få tillgång till krisstöd om de behöver det. Lokala aktivister hjälpte till att identifiera de mest utsatta familjerna och åtgärder vidtogs för att förse dessa personer med grundläggande förnödenheter. Shenay Andreeva från @romactbulgaria ingår i den grupp som hjälper till att distribuera förnödenheter till dem som behöver det mest i dessa svåra tider. I hela Europa hjälper människor som Shenay sårbara och isolerade befolkningsgrupper i Europa att bekämpa coronaviruset. De värnar om lokalsamhällenas välfärd, skyddar mänskliga rättigheter och förbättrar romernas inkludering.

"Nu är det räddarna som behöver räddas!“

Save the Saviours organisation Hjälper sociala företag att ta sig igenom krisen Bulgarien, Sofia

Det har blivit vanligt att applådera dem som hjälper EU-länderna igenom coronakrisen, men deras insatser lyfter en viktig fråga. Finns det någon som kan #SaveTheSaviors (#RäddaRäddarna)? Den hashtaggen står i centrum för ett inspirerande initiativ från Bulgarien. ”Vi vill att de sociala företag som har hjälpt människor med funktionshinder, ensamstående mammor, flyktingar och äldre ska överleva krisen. Vi vill att de ska fortsätta med sina räddningsinsatser även efter covid-19”, säger representanter för det bulgariska centret för ideell rättshjälp. Centret hjälper fem viktiga sociala företag genom att se till att deras anställda får behålla jobbet, förhindra att företagen går i konkurs och hjälpa dem att nå ut till ännu fler. ”Tack vare kampanjen har över 100 000 människor hört talas om de här företagen och deras verksamhet. Vi har räddat 47 jobb och hundratals människor har fått hjälp. Och viktigast av allt är att folks inställning till utsatta människor har förändrats”, berättar gruppen.

"En enda person kan göra skillnad. Den personen kan vara du!“

Momchil arbetar som frivillig med att desinficera det största akutsjukhuset i Sofia Bulgarien, Sofia

Medan vårdpersonal jobbar dygnet runt för att hantera coronakrisen visar människor över hela kontinenten sin uppskattning på allt mer kreativa sätt. Tillsammans med ett annat team med frivilliga har Momchil desinficerat alla Pirogov-sjukhusets byggnader: varenda sal, varenda korridor och varenda trapphus. Han beslöt att delta eftersom han inte bara kunde sitta och se vad som pågick utan att göra någonting. ”När det började kände jag att jag måste göra något. Jag kunde inte bara sitta hemma.” Eftersom han inte kunde syssla med det han brukade, tänkte han att han nog kunde vara nyttig på annat håll. Vårdgivare står ansikte mot ansikte med viruset, men det hindrade honom inte från att vilja vara med och hjälpa till. I den här rätt så läskiga situationen tycker Momchil att vi alla ska vara vänner och hålla ihop för en gemensam sak. ”En enda person kan verkligen göra skillnad, oavsett yrke, ålder eller åsikter. Den här personen kan vara vem som helst – till och med du!” sa han till oss.

"De bästa lösningarna är dem vi finner tillsammans“

Todor anordnade ett hackarmaraton för att rå på pandemins följdverkningar Bulgarien, Sofia

I mars organiserade Todor Hack the Crisis Bulgaria, ett hackarmaraton som var tänkt att finna lösningar på de många problem som pandemin orsakat. Initiativets 850 deltagare lyckades komma på 111 idéer som ska mildra effekterna av krisen. Projekten har tre viktiga mål: att rädda liv, att rädda lokalsamhällena och att rädda företagen. En andra fas inleddes i slutet av april, när 30 utvalda projekt skulle lanseras och nya väljas ut. Även om det var Todor som kom på idén från början hade den inte kunnat genomföras utan det otroliga stöd han fick från många bulgariska entreprenörer och anställda som alla utan ersättning slöt upp och ägnade sin tid åt att göra initiativet till en sådan framgång.

"Jag bad mitt team att göra det omöjliga möjligt – och de gjorde det!“

Nationella ungdomsforumet uppmuntrar unga att bredda sin kunskap och utveckla sina färdigheter i tider av social isolering Bulgarien, Sofia

Under de första dagarna av undantagstillstånd i Bulgarien lanserade Nationella ungdomsforumet kampanjen #TimeForYou. Tanken är att den tid unga tillbringar hemma borde fyllas med möjligheter att förbättra deras färdigheter. För att förverkliga detta slog sig lärare, utexaminerade, skolledning och ledamöter ned tillsammans och drog igång en serie gratis webbseminarier direkt riktade till ungdomar. En kurs handlade till exempel om ungas mentala hälsa under tider av social isolering och kommande sändningar ska handla om digitalt ungdomsarbete, socialt deltagande för unga och särskilda utrymmen avsedda för ungdomar.

"Vi visar vår solidaritet genom musiken“

Barnen från Bon-Bon uppmanar alla att stanna hemma Bulgarien, Sofia

När nedstängningarna började beslutade det populära bulgariska barnbandet BON-BON att från hemmets lugna vrå göra en cover på Michael Jacksons Earth Song och uppmana alla att stanna hemma. Över 90 % av nuvarande och tidigare bandmedlemmar över hela Europa deltog i uppträdandet och visade att vi alla kan vara tillsammans trots isoleringen. Här kan du se resultatet: https://www.youtube.com/watch?v=97WX-CMKu9E.